• MaNcs 29. évf. 3. sz. (2017. 01. 19.)
  A Matolcsy család cégügyei – I.

  A strómanom a feleségem

  Hogyan ügyeskedett át magának Matolcsy György egy többségi állami tulajdonú céget, melynek bevétele épp az ő első minisztersége idején volt a csúcson? A nyereséget aztán évekkel később ő vette fel. A 12. kerületi ingatlanok megszerzése csak a bónusz volt.

  2017 / 3
 • Kapelner Zsolt

  A hamis bálvány

  Tények utáni politika? Bár ott tartanánk!

  Az elmúlt év a post-truth és post-factual, azaz az igazságon túli, tények utáni politika jegyé­ben telt – hangzik az új közhely. E szerint a Brexit-népszavazás, Trump választási kampánya és általában a populizmus megerősödése azt mutatja, hogy a politikai közbeszéd immunissá vált a tényekre.

 • A szerk.

  A föld alatt

  Brüsszel elkészítette a szocialista és szabad demokrata kormányok, illetve a szocialista és szabad demokrata budapesti városvezetés mérlegét – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára.

 • A szerk.

  Jön Trump!

  E lapszámunk megjelenését követő napon, január 20-án iktatják be Donald J. Trumpot. Mi lesz? Nem is az, hogy mi lesz Amerikában, mert azért sírjon az ő anyukájuk – de mi lesz mindenki mással? A világgal?

 • A politika Picassója

  Mário Soares (1924–2017)

  A Portugália elmúlt fél évszázadát meghatározó Soaresnek megadatott a modern politika mindhárom nagy szerepe: bátor ellenállóként, nagy hatalmú reálpolitikusként és elnöki apafiguraként is maradandót alakított.

 • Koszovó: a visszaszámlálás éve

  Bűnök, amik voltak

  Két hete Franciaországban letartóztatták a Koszovói Felszabadítási Hadsereg egyik volt parancsnokát. Ám Ramush Haradinaj nem az egyetlen, akit utolérhetnek a háborús bűnök vádjai. Ez fenyegeti Koszovó legmagasabb politikai vezetőit, még Hashim Thac¸i kormányfőt is.

 • Interjú

  A csendőr letette a gumibotot

  Ugrósdy Márton Amerika-szakértő Obama külpolitikájáról

  Felelős-e a menekültválságért Obama? Mi lesz a legmaradandóbb a külpolitikájából? Hogyan hatott Putyinra a Fehér Ház új Közel-Kelet-stratégiája? A távozó elnök örökségét a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársával tekintettük át.

 • Tisztújítás az LMP-ben

  Egy furcsa párt belügyei

  Látszólag sima volt a Lehet Más a Politika januári tisztújítása, de az LMP jövője így is kétesélyes: ha tovább finnyáskodik, marad a meg nem értett, kicsit béna sufnipárt pozíciójában, ha viszont rendezi sorait, 2018-ban eséllyel harcolhat a parlamentbe jutásért.

 • Újabb kormányzati hadjárat a civilek ellen

  Erődemonstráció

  Még nem egészen világos, milyen civilellenes lépésekre készül a kormányzat, de amivel fenyegetőznek, az szinte biztosan alkotmányellenes lenne.

 • Film

  Széttörve

 • Film

  Őrült boldogság

 • Kísért a múlt VI.

  Homok az árnyékban

  David Lynch: Dűne

 • Interjú

  „Ez a Dachau már nem az a Dachau”

  Anca Miruna Lăzărescu filmrendező

  A Németországban élő – felerészt magyar származású – román alkotó saját családja történetét meséli el hidegháborús tragikomédiájában. Az Utazás apánkkal csütörtöktől fut a budapesti mozikban, hősei a prágai tavasz idején utaznak Wartburggal Aradról az NDK-ba.

 • Duflex, a magyar szuper-fényképezőgép

  Lehúzott redőnyzár

  A biztonsági gyufa, a porlasztó, a villanymozdony vagy a bűvös kocka mellé odatehetjük azt a szerkezetet is, amely a fotózást forradalmasította volna. A Duflex fényképezőgépet annyi technikai újdonsággal szerelték fel, hogy a kortársak fel sem tudták fogni, így nem is nagyon értékelték.

 • Környezetbarát túlvilág

  Együttműködés a természettel

  Immár nálunk is megjelentek az „alternatív” és „bio” temetkezési formák: hamvaink akár az űrbe vagy plüssmackóba is kerülhetnek, de növényként is tovább élhetünk egy erdőben.

 • Mi lesz az öregekkel az újabb szociálistörvény-módosítás után?

  Túl hosszú alkony

  Ismét módosul az idős honfitársainknak biztosított házi segítségnyújtás rendszere. Az új szabályok az egyéni szükségletekre helyeznék a hangsúlyt, ami jó irány lehet – de előfordulhat, hogy megint a legszegényebbek hullanak ki a háló szemein.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...