• MaNcs 29. évf. 32. sz. (2017. 08. 10.)

  „Ez itt egy nyomott tér” - Mácsai Pál színész, színigazgató

  Jelentős átalakítások zajlanak az Örkény István Színházban: az új évadban a régi falakat ne nagyon keressék, a nézőtér októberre teljesen megújul, a színház alaprajza hasonlítani fog egykori, 1940-es évekbeli önmagára. Főfalakról, székekről és az épület dicső és dicstelen múltjáról beszélgettünk. És persze arról, hogy milyen rivalizálni a Katonával.

  2017 / 32
 • Schauschitz Attila

  Tökmaghéj a járdán

  Német nemzeti identitás és a menekültválság

  Úgy két évtizede egy fülledt nyári estén Kreuzbergben, a Golgatha nevű kerthelyiség bábeli hangzavarába egy magyar mondat is keveredett. Valaki azt mondta: „Én magyar vagyok, s büszke vagyok rá.” Mire gondolhatott?

 • Ács Pál

  József, a bevándorló

  Kitaszítás és befogadás a József és testvéreiben

  „Mélységes mély a múltnak kútja” – idézzük számtalanszor Thomas Mann József-tetralógiájának első mondatát, holott a regény korántsem csupán kútba nézés. Sokkal inkább örökké jelenvaló „szép történet és istenkitalálás”, ahogyan az utolsó szavaival meghatározza önmagát.

 • A szerk.

  Jogszerűen és szakszerűen

  A múlt pénteken meghalt egy 57 éves férfi Budapesten, a Népsziget környékén, rendőri igazoltatás közben. A rendőri intézkedés jogszerű és szakszerű volt – állítja a sajtó írásban feltett kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

 • A szerk.

  A magyarok 66 százaléka

  Egy washingtoni székhelyű nonprofit cég fölmérése szerint Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol a menedékkérőktől félnek a legjobban; jobban, mint a terrorizmustól, a globális fölmelegedéstől, a gazdasági válságtól vagy – hogy régióspecifikus problémát is említsünk – az orosz hegemón törekvésektől.

 • A szerk.

  Leszólnak fentről

  Tombol a nyári szünet, kitört a kánikula, s a figyelem pillanatnyi lanyhulását a kormány arra használja fel, hogy csókosait ültesse a megüresedett iskolaigazgatói székek egyikébe-másikába, vagy simán csak megakadályozza a tőle független jelöltek újrázását.

 • Hogyan gondoskodik a Fidesz a kudarcot valló politikusairól?

  Játékban maradhatnak

  Kudarcot valló, lebukott politikusaink ritkán tűnnek el a süllyesztőben, főleg, ha kormánypártiak. A Fidesz nem hagy senkit az út szélén, legalábbis, ha az érintett lojális Orbán Viktorhoz, és esetleg tudhat is valamit a párt belső ügyeiről.

 • Újabb Orbán-ellenes népszavazásra készül az ellenzék

  Rámennek a plafonra

  Az állam kisajátításának problémájára mutat rá Vágó Gábor friss népszavazási kezdeményezése, az akció megítélése azonban ellenzéki oldalon sem egységes.

 • A felújított Széll Kálmán tér viszontagságos egy éve

  Megnyomták a ceruzát

  A nettó 5,3 milliárdból megújuló Széll Kálmán tér első éve elég zaklatott volt. A felújítás eleve három hónapot csúszott, majd hamarosan kijöttek a hibák, amelyek közül néhányat máig nem sikerült orvosolni.

 • Százmilliókkal rövidítette meg a Szeged–Csanádi Egyházmegye a tanárait

  Pótlékmentes övezet

  Százmilliós nagyságrendű az a ki nem fizetett pótlék, amit az elmúlt 11 évben nem kaptak meg a Szeged–Csanádi Egyházmegye különösen hátrányos helyzetű településeken tanító pedagógusai. Pontos adatokat nem hajlandók közölni, az adatvédelmi hatóság pedig nagyon könnyen elfogadta az egyházmegye álláspontját.

 • A Bogányi-féle csodazongora a siker kapujában

  Sejkek, elő a bukszát!

  Több százmillió forint közpénzt költöttünk eddig a Bogányi-zongorára, de csak a magyar állam veszi – és talán az olajsejkek, ha Habony exbarátnője is beszáll. Honnan jött, merre tart a Steinwaynél kétszer drágább hangszer, amelyről egyszerre mondták, hogy a magyar lélek megtestesítője, illetve hogy Batman barlangjába való?

 • Könyv

  Körner András: A magyar zsidó konyha

 • Könyv

  Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

 • Séta

  Biblioterápia a Festeticsekkel

 • Könyv

  Termelési riport

  Két interjúkötet

  Zenésznek születtek – 26 hangos történet a címe Babucs Kriszta könyvének, és nemcsak a cím, de az 1970-es évek Szép versek antológiáira emlékeztető fekete-fehér portrés borító is komoly vállalkozást sugall.

 • Könyv

  A riporter útvesztője

  Gabriel García Márquez: Utazás Kelet-Európában

  „Újpest fontos mezőgazdasági terület, mely jelentős szerepet játszott az októberi eseményekben. Az első nap a rezsim ellen foglalt állást, de amikor az egykori földbirtokosok saját céljaikra használták fel a mozgalmat, és igyekeztek visszaszerezni az egykor kisajátított földeket, Újpest parasztsága Kádár mellé állt…”

 • Tévésorozat

  A fehér hercegnő

 • tévéSmaci

  Nyestforda

 • Rádió

  Szelíd dadogás

  Melegházasság a Lánchíd Rádióban

  Állítólag egy túlbonyolított világban élünk, jobbra-balra cikáznak körülöttünk a ki tudja, honnan származó hírek és álhírek, mi pedig minél kevésbé értjük, hogy mi történik velünk, annál inkább csüngünk az okostelefonunkon, a tévénken meg – és jelen esetben főként – a rádiónkon.

 • Film

  Bébibumm

 • Film

  Kongó King

  Nikolaj Arcel: A setét torony

  Van egy rossz hírünk: nemcsak férfi és nő nem érthetik meg egymást, de a Jó és a Gonosz sem. Stephen King szerint – az ő írói találmánya a tornyok e legsetétebbike – azért nem, mert mindkettő mást akar.

 • rés a présen

  Az idén a hímzést választottuk

  Igyártó Gabriella, a Mesterségek Ünnepe fesztiváligazgatója, a NESZ ügyvezető igazgatója

 • Interjú

  „Készítettem színes képeket is”

  Benkő Imre fotográfus

  Majdnem ötvenéves volt, amikor 1993-ban az első Sziget Fesztivált rendezték, azóta egyetlen alkalmat sem hagyott ki. 25 év alatt készült Sziget-képeiből a Capa Központban nyílt kiállítás.

 • A világ első szuterénparkja New Yorkban

  Végállomás, nem megy tovább

  Vannak nagyvárosok, ahol az alulról jövő kezdeményezések csodákra képesek. A Lowline nagyon alulról jön: New York őskori, elhagyatott villamosmegállójából föld alatti park épül a helyi lakosok és temérdek napelem bevonásával.

 • Interjú

  „A számok nem hazudnak”

  Maróy Ditta szülésfelkészítő, szülésznő, Kanga Egyesület

  Melyik állami kórházban lehet kádban szülni vagy állva vajúdni? Hol alkalmaznak szinte mindig epidurális érzéstelenítést, és hol egyáltalán nem? Melyik szülészeten a legmagasabb a gátmetszési arány? Egy hiánypótló szülészeti adatbázisból ezekre a kérdésekre is választ kapunk.

 • Küzdelem a kolera ellen

  Dühöngő ragály

  A modern magyar járványügyet az 1800-as évek gyilkos kolerajárványai hívták életre. A tömeggyilkos kórság elleni harc tapasztalatai a városi életet is átalakították.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...