Békés megyei előválasztás: két ellenzéki győzelem országosan is sokat jelentene

Kis-Magyarország

Ha az ellenzék 2018-ban egységesen indult volna Békés megye négy választókerületében, akkor kettőben nyert volna – így mind a négyben vesztett. Most mások a tétek és mások az esélyek.

A jövő áprilisi országgyűlési választáson aligha számít fő hadszíntérnek a rendszerváltás óta eltelt időben mélyrepülésben lévő Békés megye a maga vészesen fogyó népességével. Jellemző, hogy a sok hátránnyal küzdő Viharsarok lakosságának közel 20 százalékát veszítette el a rendszerváltás óta eltelt három évtizedben. Ma a térségben 70 ezerrel kevesebben élnek, mint 1990-ben, ez pedig éppen 10 ezerrel több, mint a megyeszékhely, Békéscsaba mai, közel 60 ezres lélekszáma. Békésben négy egyéni körzetben küzdenek az ellenzéki előválasztás résztvevői, hogy eldöntsék, ki mérkőzik meg 2022 áprilisában a fideszes jelöltekkel. 2010 óta egyéni körzetben csak a Fidesz-KDNP aspiránsai nyertek itt, most ennél izgalmasabbnak ígérkezik a helyzet.

A Narancs.hu megírta, hogy a súlyos bűncselekmények vádjával a bíróság előtt álló Simonkát a kormánypártok nyilvánvalóan nem indítják újra, ez pedig lehetőséget teremt az Orosháza központú Békés 4. számú választókerületben, hogy az ellenzék győzedelmeskedjen. Egyes modellszámítások szerint ha a megye négy egyéni körzetéből kettőt hoz az ellenzék, akkor szinte biztos, hogy győz országos összevetésben is.

Békés 1.  (Békéscsaba)

2018-as eredmény – Összellenzék: 55,3%, Fidesz-KDNP: 44,7%

Előválasztási jelöltek: Miklós Attila (MSZP, támogatja: Párbeszéd), Stummer János (Jobbik, támogatja: DK, Momentum, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom)

A választókerületnek Békéscsaba a központja, mellette kilenc kisebb település tartozik ide. Miklós Attila szocialista önkormányzati képviselő annak ellenére régi motorosnak számít a békéscsabai közéletben, hogy még csak negyvenes évei közepén jár. Sokan ismerik, beágyazottsága jónak mondható, de ellene szól, hogy eddig sokszor volt vesztese parlamenti és helyhatósági választásoknak. S bár helyi ügyeket fel tud mutatni, mégis kérdés, hogy ezek mennyire jutottak el a választók szélesebb tömegeihez. Vele szemben esélyesebbnek tűnik Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke. Stummer a Békéscsabához közeli Szabadkígyóson született, családja nyolc generációra visszamenően itt élt. Néhányan rosszmájúan „politikai ejtőernyősnek” nevezik, hiszen a Budapesten befejezett egyetem után ugyanitt oktatott, majd itt lett országos politikus. Közéleti karrierje szempontjából fontos volna, hogy egyéni mandátumot szerezzen, ugyanis 2018-ban a Jobbik országos listájáról került a parlamentbe. Stummer azt mondta a Narancs.hu felvetésére, ha az az egyetlen érv vele szemben, hogy ejtőernyős, akkor az azt jelenti, nem találtak rajta fogást. A jobbikos politikus a békéscsabai választókerületben eddig rég nem látott aktivistást mutat, ami akár a 2022-es győzelem záloga is lehet.

Békés 2. (Békés)

2018-as eredmény – Összellenzék: 48%, Fidesz-KDNP: 52%

Előválasztási jelöltek: Gajdos Attila (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Kondé Gábor (DK), Miskéri László (MSZP, támogatja: Párbeszéd, Jobbik)

A mintegy 20 ezres Békés a választókerület központja, de e település mellett még 17 tartozik ide, köztük a körzetközponttal vetekedő Szarvas, valamint az ugyancsak meghatározó Gyomaendrőd és Mezőberény. Ebben a körzetben a MSZP 1994-es elsöprő győzelmét kivéve nem sok babér termett a baloldalnak. Van olyan vélekedés, hogy ezért itt éppen egy jobbikos jelölt tudná a legélesebb versenyre kényszeríteni azt a Dankó Bélát (Fidesz-KDNP), aki bár sokat mozog a körzetben, legalábbis Facebook-megosztásaiból ez tűnik ki, de nem ebben a körzetben él. Gajdos Attila szarvasi és a Jobbik megyegyűlési képviselője, aki joggal számíthat városa ellenzéki szavazóinak támogatására. Kondé Gábor állatorvosként ismert, de nem tudni, hogy szélesebb közegben ez mennyit hozhat a konyhára. Miskéri László a sok gonddal küszködő Alföldvíz Zrt. szakszervezeti vezetője, aki több demonstrációt szervezett már, hogy Orbán Viktor figyelmét is felhívja a víziközmű cégek gondjaira.

Miskéri László: Éhbérért dolgoznak az Alföldvíznél

 
Miskéri László
Forrás: Miskéri László Facebook

„A hármas ellenzéki versenyből az jöhet ki szoros eredménnyel győztesnek, aki a legtöbbet dolgozik, a legtöbb helyen próbálja felrázni az elégedetlen választókat és jobban tud mozgósítani” – mondta portálunknak egy, a történéseket közelről szemlélő helyi elemző.

Békés 3. (Gyula)

2018-as eredmény – Összellenzék: 49,6%, Fidesz-KDNP: 50,4%

Előválasztási jelöltek: Leel-Őssy Gábor (DK, támogatja: Párbeszéd, Liberálisok), Mikóné Hirth Beáta (Momentum, támogatja: Jobbik, Mindenki Magyarországa Mozgalom)

A Gyula központú választókerület észak-déli irányban, szűk sávban nyúlik el a román határ mellett. Legdélibb és a legészakibb települése, Elek és Füzesgyarmat közel 90 kilométerre van egymástól. A körzetközpont mellett 19 település tartozik ide, köztük öt kisváros: Szeghalom, Füzesgyarmat, Vésztő, Sarkad és Elek, ám ettől túlzás lenne urbanizáltként jellemezni a körzetet. Leel-Őssy Gábor vállalkozó, akinek cége a Tarlós-éra idején részt vett a budapesti patkányirtásban. Leel-Őssy közösségi portálon tett megszólalásai a nyugodtságot sugározzák, s azt, hogy mindent lehet egy kicsit jobban csinálni. Többen hiányolják, hogy mondandójából szinte teljesen hiányzik a Fidesz kritikája, ehelyett zöldprogramot hirdet, holott ebben a térségben a környezetszennyezés nem jelentős, a klímakérdésekkel pedig nem biztos, hogy le lehet győzni a Fideszt. Mikóné Hirth Beáta új szereplő a politikában. Élesen szemben áll a gyulai városvezetéssel, amit az önkormányzati állásából történt kirúgása és az azt követő per is jól jellemez. Mikóné harcosan fellép a helyi korrupció ellen, elszánt csapatával szinte feltúrja a választókerületet. Kérdés, hogy ez pontosan mire lesz elég. Többen úgy gondolják, hogy 2022 tavaszán a Fidesz veterán politikusával szemben egy fiatal, tettre kész nőnek lenne esélye a győzelemre. Aligha véletlen, hogy a Fidesz gyulai öklének számító Gyulai Hírlap jegyzetében elismerően írt Leel-Őssyről, míg élesen támadta Mikóné Hirth Beátát.

 
Stummer János, Márki-Zay Péter, Mikóné Hirth Beáta
Fotó: A szerző felvétele

Békés 4. (Orosháza)

2018-as eredmény– Összellenzék: 56,9 %, Fidesz-KDNP: 43,1%

Előválasztási jelöltek: Szabó Ervin (Jobbik, támogatja: DK, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom), Szelényi Zoltán (MSZP, támogatja: Párbeszéd). Ebben a körzetben az ellenzéki pártok közös megegyezése alapján visszalépett Sebők Éva, a Momentum helyi politikusa.

„Szabó Ervin és Szelényi Zoltán más körzetekben biztosan győzelmi esélyekkel lépnének fel, de itt szembekerültek egymással” – mondta a Narancs.hu-nak egy helyi politikus, aki 1990 óta aktívan részt vesz a közéletben. Az ügyvédként dolgozó Szabó Ervin 2018-ban kis híján úgy is majdnem legyőzte Simonka Györgyöt (aki ellen akkor még nem folyt büntetőeljárás), hogy az összes ellenzéki párt saját jelöltet indított. Ebből egyenesen következik, hogy újra elindul az országgyűlési képviselőségért. Esélyeit némiképp árnyalja, hogy az utóbbi három és fél évben nem volt aktív, Simonka elleni fellépéséről pedig alig tudni. Szelényi Zoltán a helyi kórház jó hírű orvosa, jó kommunikációs készséggel rendelkezik. Szelényi láthatóan bízik az előválasztási sikerében, de kérdés, hogy Szabó helyi ismertségével az előválasztás során mennyire tudja felvenni a versenyt. Az itteni győztes ellenzéki jelöltnek jó esélye lehet a jövő tavaszi parlamenti választáson, ugyanis Simonka helyett új aspiránst kell állítania a Fidesznek. Simonka és botrányai azonban súlyos tehertétel lesz itt a kormánypártnak. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk