A lakók szenvednek a békéscsabai kötöttárugyár bontása miatt, a jegyző nem érzi magát illetékesnek

Kis-Magyarország

Por- és zajszennyezés keseríti a volt békéscsabai kötöttárugyár környékén lakók mindennapjait: az egykori gyárterületen bontási munkálatok zajlanak, a magántulajdonban lévő telken élelmiszer-kiskereskedelmi áruház épül. A lakók panaszát a jegyzőnek jelző és intézkedést kérő Miklós Attila MSZP-s önkormányzati képviselő a napokban jegyzői végzést kapott, hogy az ügyet áttették a megyei kormányhivatalhoz.

Bő egy hónapja jelentette be Szarvas Péter, a békési megyeszékhely kormánypárti polgármestere, hogy az Andrássy és a Kazinczy utca sarkán, a volt kötöttárugyár területén munkagépek vonulnak fel. A város vezetője elmondta, úgy tájékoztatták, a munkálatok csak hétköznap zajlanak, és a jövő év második negyedévében érhetnek véget.

Miklós Attila viszont a június 28-i békéscsabai közgyűlésen a területen végzett munka miatt okozott porszennyezés kapcsán, lakossági panaszok alapján kérdezett és kért intézkedést. Az egykori gyár területén reggel, este és szombatonként dolgoznak a nehézgépek, hogy megépüljön az élelmiszer-kereskedelmi áruház. A képviselő a környező utcákban lakóktól kapta a bejelentést, hogy az építkezésről felszálló por nagyon zavarja őket. (A helyszínen járva tapasztaltuk, a por mellett legalább ekkora gondot jelent, hogy a lebontott épület darabjait gépekkel helyben törik össze, ami iszonyú zajjal jár.) A június végi-július elejei kánikulában a munkálatok miatt nehezebb a lakások szellőztetése, hiszen a felvert por azokba áramlik. „A kérdésem, hogy mit lehet tenni a porszennyezés csökkentése érdekében. Gyakoribb locsolást el lehet-e rendelni a szálló por csökkentésének érdekében?

Kérem, minél hamarabb továbbítsa a lakók kérését az illetékes hatóságnak, annak érdekében, hogy a lakók problémájára gyors megoldás születhessen”

– mondta a közgyűlésen a képviselő, majd írásban is átadta kérését a jegyzőnek. Minderről a közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóján is beszélt.

Bacsa Vendel jegyző erre némileg szokatlan módon, egy, a sajtó számára eljuttatott nyílt levélben reagált. „A fenti sértő és a veszélyhelyzet idején a polgármesteri hivatal mások által elismert helytállását megkérdőjelező idézet az MSZP 2021. június 29-én tartott sajtótájékoztatóján hangzott el. Az elhangzottakkal kapcsolatban a tényszerű tájékoztatás biztosítása érdekében, hallgattassék meg a másik fél is alapon az alábbiakat adom közre” – írta a jegyző. Részletesen kifejtette, hogy immár hat éve vezeti a viharsarki főváros polgármesteri hivatalát, és az azóta eltelt időben Miklós Attila politikai véleményével ellentétben soha fel sem merült, hogy a hivatal valamely jelentkező feladattal kapcsolatban hárítani, lerázni igyekezett volna. Bacsa leírta, minden esetben és ügyben szigorúan szem előtt tartja, hogy a jogszabályokban meghatározott hatásköri kereteken belül járjanak el.

 
Bontás és építkezés a lakóházak szomszédságában
Fotó: A szerző felvétele

A jegyző szerint az MSZP-s képviselő szavai azt sugallják, mintha az eltelt időszakban (ami a veszélyhelyzeti időszakra vonatkozik) a hivatali munka leállt volna, és ideje lenne azt újra beindítani. Bacsa szerint a békéscsabai polgármesteri hivatal egyetlen napra sem függesztette fel a munkavégzést. 2020. november eleje, a veszélyhelyzet újbóli kihirdetése óta eltelt időszakban 542, a hivatal által előkészített döntést hoztak meg, ezzel biztosítva a közgyűlés működését, miközben nem volt fennakadás ügyfélfogadás terén sem. Mindezek alapján sajnálatosak és minden alapot nélkülözőnek nevezte az ellenzéki politikus idézett kijelentéseit, amelyeket egyben visszautasított.

De a magától az alapproblémától elkanyarodó történet itt messze nem ért véget. Miklós Attila július 5-én jegyzői végzést kapott Bacsától. Ebben az áll, hogy

a volt kötöttárugyár helyén zajló építkezés miatti porszennyezés ügyét hatáskör hiányában átteszi az ügyben hatáskörrel rendelkező Békés Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályához.

Egyben megállapítja, hogy a végzéssel szemben nincs jogorvoslati lehetőség, s hogy ezzel kapcsolatban költség nem merült fel.

 
Törmelékek, munkagép, zaj és por
Fotó: A szerző felvétele

Miklós Attila a Narancs.hu-nak elmondta, a jegyző félreértette őt. Nem a hivatallal, hanem a hivatal vezetőjének a hozzáállásával volt problémája, egy konkrét ügy, egy lakossági megkeresés kezelése nyomán. Így szó sincs arról, hogy az eltelt időszak, a járvány időszakának hivatali munkáját kritizálta volna. „Nem tudom, hogy a meleg, a hosszúra nyúlt testületi ülés hozta ki a jegyzőből az elhangzott, elutasító gondolatokat, de véleményem szerint alapvető, ha egy képviselő problémával fordul a városháza vezetőjéhez, akkor a jegyző segít annak a megoldásában. Nem pedig soha nem látott módon jegyzői végzést hoz az ügyben, és azt mondja, hogy ez a kormányhivatal ügye. A felvetett problémát, akkor is, ha nem az önkormányzat hatásköre, felkarolja, így segítve a békéscsabai lakosoknak. Én ezt vártam volna Bacsa Vendeltől. De dolgozunk tovább, mert mindkettőnk otthona ugyanúgy Békéscsaba” – mondta portálunknak Miklós Attila. Mindezt levélben is közölte a jegyzővel.

Időközben Bacsa Vendel a lakók panaszáról tájékoztatta a kivitelezőt is.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

POLGÁRMESTER FÓRUM TAPOLCA JAKAB PÉTER SÜMEG VÉGH LÁSZLÓ

ELŐZŐ CIKK A ROVATBANAz Emmi ellenőrzésből elégtelent, kérdéselhárításból jelest érdemel

Az Emmi ellenőrzésből elégtelent, kérdéselhárításból jelest érdemelKÖVETKEZŐ CIKK A ROVATBAN"A környezethez való jog nem alapjog" - elutasította az Ab a helyiek panaszát a Club Aliga miatt

NEKED AJÁNLJUK

 

Figyelmébe ajánljuk

Kormányinfó: Magyar Péternek új korszaka van

  • narancs.hu

Gulyás Gergely szerint háborúra készül a NATO, hozzánk viszont jön a kínai elnök. Az üzemanyag árait nem fagyasztják be, csak árcsökkentésre vennék rá a kereskedőket. Az nem derült ki, hogyan.

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.