• MaNcs 9. évf. 49. sz. (1997. 12. 04.)

  Egy pozitív gondolkodó (Douglas Conrad amerikai AIDS-aktivista)

  Az ENSZ adatai szerint kétszer olyan gyorsan nő a HIV-vírussal fertőzöttek száma, mint korábban gondolták. Idehaza viszont néhány nappal december 1-je, az AIDS világnapja előtt kapott nagyobb nyilvánosságot, hogy - egy májusi törvény alapján - jövő januártól megszűnik egy civilizációs vívmány: az anonim HIV-szűrés. Egy olyan országban, ahol közel 700 HIV-pozitív embert tartanak nyilván, de minimum ötször...

  1997 / 49
 • Jaksity György: Tőzsde

  Folytatva a befektetések józan paraszti ésszel és Peter Lynch, a Fidelity Magellan befektetési alap legendás kezelője tételeinek adaptációjaként íródott szabálykönyvet, egy alapigazsággal kezdjük. Tekintve, hogy egy befektetés értékét a hozzá kapcsolódó jövőbeli jövedelmek jelenbeli értéke adja, részvényeket vásárolva sohasem a múltat, hanem a jövőt vesszük meg, és Lynch szerint "a jövőt sohasem a visszapillantó tükörben látjuk", vagyis teljesen mindegy, hogy milyen jól működött egy cég a múltban, ha a kilátásai rosszak.

 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (Ünnepi ebéd)

  Hálaadás napja mindig csütörtökre esik. Másnap, azaz pénteken, az amerikaiak vásárolnak. Persze vásárolnak szerdán és szombaton és vasárnap is, és minden bizonnyal csütörtökön is vásárolnának, ha nem lenne éppen hálaadás napja, amikor is, mint megbízható amerikaiaktól tudom, "az egész város bezár".

 • Seres László: Dekóder

  A cigányok határolódjanak el a bűnöző elemektől (ld. még: rekesszék ki őket): különben nem kapnak rétest estére. Az ő bűnözőik, ők határolódjanak el és rekesszenek ki. Miért mindent mi csináljunk?

 • Kardos Gábor: Egyenlőbben (Antidiszkriminációs jogi szabályozás)

  Tegyük fel, hogy egy bolttulajdonos üzlete kirakatában táblát helyez el, és így az arra járók tudomására hozza, hogy török vendégmunkásokat nem szolgál ki. Persze lehet, hogy a tulajdonos hallott már valamit harangozni a hátrányosan megkülönböztető bánásmód jogi tilalmazásáról, és ezért inkább a következő feliratot tűzi ki: "Nem szívesen szolgálok ki török vendégmunkásokat.

 • A reménytelenség diadala

  A hét végén újra elnökválasztás lesz Szerbiában. Bármi legyen is az eredmény, nem lesz minek örülni. A közelmúltban kis híján a fasiszta programját büszkén hirdető őrült, Vojislav Seselj lett Szerbia új elnöke - ő az, aki annyiszor állította magáról, hogy csetnikvajda, mígnem el is hitték az emberek.

 • Politikai hírek

  Nemcsók János: alkalmatlan?

 • Kulturális hírek

  KFT-színházLassan hagyománnyá válik, hogy az év vége felé valami soron kívüli produkciót visz a Budapest Sportcsarnokba a KFT: a tavalyi Internet-bált most egy színházként aposztrofált koncert követte, benne vendégként Schuster Lóránt a P.

 • Hamis márkák: Védjegyüzérek

  Minden bizonnyal idén karácsonykor is jó néhány családi ünnepet tesz majd tönkre, hogy a jelentős árengedménnyel megszerzett márkás holmiról az ajándékozott fiatalkorú a másodperc törtrésze alatt megállapítja, hogy hamisítvány, majd hisztériás rohamot kap.

 • VPOP: Bonyodalmak a határon

  A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) egy éve hozta létre központi járőrszolgálatát. Azóta közúti ellenőrzés során a VPOP munkatársai megállíthatnak és ellenőrizhetnek bárkit, akárcsak a rendőrök, és amióta ez a járőrszolgálat - népiesen: vámkommandó - működik, azokon a helyeken, ahol nagyobb a valószínűsége a csempészett áru behozatalának, együtt is járőröznek vámosok és rendőrök.

 • Az ETL Rt. nyomában: Az energia nem vész el

  Az olajforgalmazásra specializálódott ETL Rt. és annak egyik felügyelőbizottsági tagja, Karl Imre (MSZP) energetikai kormánybiztos egy másik olajügy, az Energol Rt. botránya kapcsán került - a magyar rendőrök körében kedvelt kifejezéssel élve - a széles nagyközönség látószögébe.

 • A fehérvári gettóügy: Milliomosok

  Nyertek-e a jogvédők Székesfehérváron, amikor megakadályozták, hogy konténerekbe telepítsenek tizenhárom, jogcím nélkül önkormányzati lakásban élő családot? Humánus volt-e az önkormányzat, amikor az emberek kilakoltatását kitolta egy hónappal, és 30 millió forintot ad nekik arra, hogy lakást vásároljanak?

 • Csehország: Kormányzáró (A lavina hete)

  Két héttel ezelőtti beszámolónkat azzal kezdtük, hogy "összesűrűsödtek az események" egykor volt "északi szomszédaink", a csehek háza táján. Nos, ez a bizonyos összesűrűsödés azóta lavinát ellett, ami a hét végére maga alá temette a miniszterelnököt, Václav Klaust s az idén már számos átalakulást átvészelt kormányát.

 • Netanjahu és dokumentuma: A megúszómester

  A jelek szerint elmarad az Öböl-háború megismétlése, pedig még idejében be lehetett volna fejezni ahhoz, hogy a magukra adó elektronikai cégek átállíthassák az ott kipróbált szoftvereket, karácsonyra már akár Szaddám Huszeinnel is nintendózhattunk volna.

 • Filmtörvény: Premier előtt

  Az állam közvetlen és közvetett formában támogatja a filmkultúrát, és közkézben tartja a szocialista évtizedekben készült filmeket - mondja majd ki többek között a legtöbb érintett által régóta hiányolt filmtörvény.

 • World Music: az év végén majd...

  ...alighanem átfogóbb értékelésre ragadtatom magam, de addig is körbefülelnék még, mi újság a világzenei sikerlistákon.

 • Blues mint punk: A kövér oposszum

  "A nagyanyámnak nyugodtan mutogathatnám a punkokat - vonta meg a vállát a múltkor a Körút és a Baross utca sarkán Tátrai Tibor. - Mint ahogy a nagyanyámat is nyugodtan mutogathatnám a punkoknak. Egyikük sem értené, miről beszél a másik.

 • Klímacsúcs Kiotóban: Operett

  A hétfőn kezdődött kiotói éghajlati csúcsra 170 ország több száz politikusa érkezett, hogy eldöntsék, egyes országok hány százalékkal csökkentsék a globális felmelegedést okozó szén-dioxid-kibocsátásukat. A konferencia komolyságát azonban megkérdőjelezi a tény, hogy az 1992-es riói csúcson vállaltakat gyakorlatilag senki sem tartotta be.

 • US vs. Microsoft: Zsarolás

  "A Microsoft törvénytelenül használja ki a Windows egyeduralmát monopóliuma megvédésére és kiterjesztésére" - jelentette ki Janet Reno, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere. Az antitröszt-per napi egymillió dolláros bírsággal fenyegeti a szoftveróriást, amennyiben az nem választja külön a Windows operációs rendszert és az Internet Explorer böngészőprogramot.

 • Gasztrocápa

  Nem sok olyan étterem van, ahol első nekifutásból sikerül eltölteni egy egész napot. A Kalóztanya ilyen. Még csak nem is volt egyhangú az a nap, pedig elborzasztónak tűnik, hogy a nappali átmeneti anorexia után valaki harmadjára kússzon vissza ugyanarra a helyre vastagon pirítósra kent csontvelőt enni.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...