• MaNcs 12. évf. 45. sz. (2000. 11. 02.)

  "Most itt kinyírnak" (Székely Zoltán képviselő)

  Magyar Narancs: Az expozéjában azzal indokolta a közbeszerzési bizottság szükségességét, hogy "tombol az országban a korrupció". De egyetlen konkrét esetet sem említett, az elsősorban az önkormányzatokat érintő súlyos vádat konkrét információkkal nem támogatta meg.

  2000 / 45
 • Sajó László: Öt és feles (Jucika és Dezső)

  Mindig felébred korábban, minek neki ez az ébresztős rádió, minek felébredni. A gyerekektől kapta, ők állították be, azóta úgy van. Jucika azonnal fölkelt a rádióra, elzárta, ment a fürdőszobába. De már akkor se tudott tovább aludni, fölkelt ő is.

 • Vágvölgyi B. András: Tokyo Underground

  Avárosszerkezet fittyet hány a geometriára, a metróállomások térképeinek nem északra mutat a tetejük, és tényleg csak az elhelyezői szeszély dönti el, hogy dél-délkelet vagy a magma-mag van felül. Tömeg. Milliónyi fekete öltöny, fehér ing, nyakkendő, mint a mozgást akadályozó sűrű semmi, vigasztalan, megállíthatatlan tavaszi eső, elektromos hangörvények, neonkisülések, az esernyőik bütyke nekem pont szemmagasságban, taszigálódás, lassított mozgás ismeretlen cél felé, létparadigma, úgy érzem magam, mint Timothy Leary hamvai.

 • Szanyi Tibor: Van-e élet Magyarországon kívül? (A magyar agrárium és az Európai Unió)

  Éppen egy nemzetközi konferencián ültem, valahol Európában, amikor kaptam egy SMS-t. A helyi szolgáltató értesített arról, hogy - noha "külföldön" vagyok - az általam otthon megszokott rövid hívószámokon keresztül vehetem igénybe az otthoni szolgáltatásokat.

 • Hammer Ferenc: Buták és szomorúak (Szegények a médiában)

  William Randolph Hearst, az amerikai sajtócézár többek között azzal írta be magát az újságírászati tankönyvekbe, hogy a hirdetések miatt olcsó és a kétes hitelű, de szenzációs beszámolókkal legyalult színvonalú sajtó segítségével megalkotta a műveletlen olvasóközönséget mint olyat.

 • Ki pucol a végén?

  Ássanak minket derékig a földbe az első sorban egy millenniumi zászlóátadási ceremónián, ahol rövid expozéja után Nemeskürty István Kaya Ibrahimot kéri fel az ünnepi beszéd megtartására, valamint az áfa befizetésére, de egyszerűen nem tudunk szabadulni attól a gondolattól, hogy ezt az egész kisgazda-tűzijátékot valaki nagyon kavarja.

 • Al a búsba? A Bush? Picsába...

  Lapzártánkkor még nem tudjuk azt, amit az olvasó lapunk kézhezvételekor már igen: hogy ki nyerte az Egyesült Államok elnökválasztását. Innen lesz a feltételes mód; az eredmények ismeretében tessék aztán majd örülni, hogy nem így lett, vagy fejvakarászásba fogni, hogy a szentségit neki, mi lesz most itt.

 • Politikai hírek

  Távozik Nógrádi László

 • Kulturális hírek

  VAJDA JÚLIA MONTÁZSAIVajda Júlia (1913- 1982), a mindössze három nyilvános évet megért Európai Iskola egyik tagja, Vajda Lajos felesége 1958-ben kezdett kollázsokat készíteni. Ezekből látható kiállítás a fővárosi Vintage Galériában (november 24-ig).

 • Cyber hírek

  Big Blue Az IBM átvette a vezetést az Inteltől a legerősebb szuperszámítógépek 500-es toplistáján. Az új csúcsgép az IBM ASCI White, amely 8192 processzort tartalmaz, súlya 106 tonna, és két kosárlabda-pályányi területet foglal el.

 • Főügyészek cseréje: Polt alatti áru

  annak a lehetősége, hogy a politika rátelepszik az igazságszolgáltatásra, s hogy "informálisan bedarálja" a ma még az Országgyűlés ellenőrzési körébe tartozó ügyészséget?

 • Személyiségjogi per Pallag ellen: Kettőből kettő

  "Az igazat mondjam vagy a valódit?" - kérdezett vissza az ítélethirdetés után Tompos Judit, Pallag László ügyvédje érdeklődésünkre, hogy mit szól a bíróság döntéséhez. "Az ítéletet előre borítékoltam volna" - folytatta.

 • Ítélet a magyar KFOR-parancsnok perében: Sikamika

  "Vén faszszopó, mit ugatsz itt, mikor mi vagyunk a legjobbak, az a bajszos szopat minket, nyomoz utánunk, eldugta az ID-Cardját, és nem akarja megmutatni, faszszopó köcsög, szétütöm a fejét, ez a bunkó, mit dumál bele a munkánkba, kibaszom ezt a hülyét az ablakon, faszszopó bajszos geci.

 • Diósgyőri foci: Seholsincs csapat

  A Népszabadság szombaton azt írta, hogy "Csapat nincs, botrány van", ami így nem egészen igaz. Hogy van-e csapat, annak Sajóládon és Diósgyőrőn jártunk utána.

 • Zűrzavar Peruban: Kémfilmszakadás

  Fujimori, a nagy piacliberalizátor (és eme minőségéből következően kétségkívül érdemdús gazdaságfellendítő) megválasztása érdekében némileg túlígérte magát szociális téren, ám új kormányába a tíz év előtti, privatizáló, importvámcsökkentő gazdasági minisztert hívta vissza.

 • Elnökválasztás Amerikában: A harmadik ember

  aki - hétfő esti látószögünkből - akár dönthet is a végkimenetelről.

 • Kőmagyar (Káin kalapja - Artus társulat)

  Az elvonulás már önmagában szép: a nagy hangú, mindent megtagadó kivonulás is lehet rokonszenves, de a látványos gesztus helyetti csendes, elszánt önfejlesztés még imponálóbb. Az Artus ez utóbbi, ritkábban alkalmazott módszert választotta.

 • Film: Vakeset (Fésős András: Balra a nap nyugszik)

  Még meg sem jelenik a főcím, és Fésős András már jól ráijeszt a nézőre: a két hintázó kisgyerek német nyelvű filozofikus párbeszéde, majd egy magányos öregember felolvasása azonmód felrepít minket Berlin felett az égbe.

 • Videó: Toronymagasan (Gyarmathy Lívia dokumentumfilmjei)

  Mindenki látott már Gyarmathy Lívia-filmet, ha máshol nem, hát a televízióban, ha mást nem, hát a Faludy György költőt vagy a Recsket. Ez a két dokumentumfilm nagyot szólt a maga idejében (1987, 1988), amikor már javában érlelődött a rendszerváltás, csak azt nem hitte volna senki, hogy annyira közel a perc.

 • Könyv: Győz-e Romisten? (Kukorelly Endre: Rom. A szovjetónió története)

  És akkor hirtelen vége lett, nem? Takarékosan végigszívtuk, soha többé nem kell foglalkoznunk vele. Aztán eltelt tíz év, és most úgy tűnik (érkezett néhány vagon Pond´s arckrém a GUM-ba), az irodalom váratlanul

 • Lemez: Szaharatrip (Justin Adams: Desert Road)

  Justin Adams-szólólemezről eddig nem volt alkalmam írni: most jelentetett meg ilyet először. Van egy kis házistúdiója, egyedül játszotta fel az összes hangszert (millió pengetős + orgona és szolid elektronika), tokkal-vonóval kijött hatszáz fontból.

 • Lemez: A srácok (Radiohead: Kid A)

  Volt egyszer, még 1986-ban egy Jamaicára kacsintó, napfényes dal a Talking Heads True Stories albumán, Radio Head a címe (két szóban). Szerethették azok a 17-18 éves, Oxford környéki srácok, akik 1991-ben zenekarként léptek színre: ők lettek a Radiohead (egybe írva).

 • Újra repülhet a Concorde: Szuperszonikus rulett

  1997-ben a British Airways (BA) flottájában repülő egyik Concorde hajtóműve kihagyott, a gép megbillent, és a fedélzet áram nélkül maradt. A sikeres kényszerleszállás után a járat utasai - köztük a The Who gitárosa - oda nyilatkoztak, hogy soha többé nem repülnek a típussal.

 • Állatkert, Pálmaház: Mizantrópus

  APálmaházhoz vezető úton, és máshol is, a nagy marák szabadon éldegélnek a Fővárosi Állat- és Növénykert területén. A nagy marák úgy néznek ki, mintha kozmikus házibuliban egymásra talált volna a nyúl és az őz, majd viharos kapcsolatukból létrejött volna ez a nem igazán ergonóm, de nagyon kedves állat.

 • Depridol-stop: Beutaló az ördöghöz

  A metadon (a depridol hatóanyaga) körül ismét áll a bál: ezúttal dr. Molnár Ilona, az országos tisztifőorvos gondolta úgy, megkavarja az állóvizet. Betiltotta

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...