• MaNcs 12. évf. 9. sz. (2000. 03. 02.)

  "Nőnek és sötétebb bőrűnek születni (Neményi Mária szociológus)

  Roma nők és gyermekek és az egészségügy kapcsolatáról végzett kutatásokat Neményi Mária, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. 1997-ben mélyinterjús módszerrel négy különböző roma közösség és az őket gyógyító egészségügyiek egymáshoz való viszonyát, 1999-ben védőnők cigány és nem cigány gyermekek gondozásával kapcsolatos vélekedését és közel hatszáz édesanya...

  2000 / 9
 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Gyalog ló)

  Ha mondjuk télvíz idején, a legboszorkányosabban ködös napon, amikor az ember a vasorrú bábáig se lát el, meglátnám Rózsikát egy útkereszteződésben, ahogy ott áll a köd közepén, nyakig prémben s cúgos csizmában, és tátott szájjal, értetlenül bámészkodik, miközben néhány slukkban dohányzik is, és hát épp emiatt van nagy álmélkodásban, hogy vajon ezt a nagy ködöt (füstöt) ő csinálta a cigarettájával?

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Tavaszi vegyes)

  Folytatva a vidéki földmíves egyszerű, ám boldog életéről szóló élménybeszámolómat, felhívom tisztelt olvasóim figyelmét - akiknek fontos közfeladataik ellátása miatt talán nem volt módjuk és lehetőségük ezen ténykörülmény számbavételére -, hogy jön a tavasz, kezdenek rügyezni a fák, lelkünk játszóterein - költőileg szólva - meglendülnek a libidókák, amiként a környékbeli macskák is félreérthetetlen hangokat hallatnak.

 • Para

  Kovács Imre: én

  Egy férfi szép. Szép, mert szabad, úgy tesz, még ha ványadt is bizonyos hibás megközelítések fényében, betart bizonyos parancsolatokat, nem ad be radírozott házi feladatot, átsegít, ha kell, hogy átsegítsenek, szava eskü, karja masszív társ, meg a pónem, én kicsi pónem, markírozott arcél, felejthetetlen benyomás.

 • Bundula István: Bevezetés a Családok Országába

  Írisz-per, ORTT, rádiófrekvenciák, miegyebek

 • Cédatér

  A győri alpolgármester annak a szemétégető kft.-nek a fizetett felügyelőbizottsági tagja vagy mije, amelyik az elmúlt hetekben a megengedett értéknél 55-ször nagyobb mennyiségű, agresszívan rákkeltő anyaggal küldte meg Győr egyik külvárosát.

 • Az ideális miniszter

  Függetlenül attól, hogy Pepó Pál egymaga hívta-e fel nyolcezerszer vasárnap a TV 2 telefonos szavazógépét, vagy voltak társai, és függetlenül attól is, hogy az ötlet neki magának vagy a kormány valamelyik PR-zsenijének jutott az eszébe, és függetlenül attól is, hogy Pepó megengedne-e magának egy ilyen trükköt 2002 tavaszán, a választási bizottság számítógépei előtt is, a környezetvédelmi miniszter maga a szakmai és államigazgatási nonszensz, akit már réges-rég úgy kellett volna kivágni nem a kormányból, de a kormányzati negyedből, mint pöcsöt a lagziban.

 • Politikai hírek

  Ciánszennyezés: perelünk

 • Kulturális hírek

  Atelier JacobiElső ízben láthatók magyarországi kiállításon Lotte Jacobi (1896-1989), a század egyik legnagyobb német fényképésze munkái: március 3-a és április 9-e között a Magyar Fotográfiai Múzeumban.II. kerületi iskolák A szülői tiltakozás is szerepet játszhatott abban, hogy a II.

 • Cyber hírek

  Az eBay megvenné a Sotheby´stAz Independent értesülése szerint az amerikai eBay online aukciósház (www.ebay.com) egymilliárd fontos vételi ajánlatot tett a brit Sotheby´s aukciósház megvásárlására. Az öt éve alapított amerikai internetes aukciósház tőzsdei értéke 20 milliárd font, éppen tizenhatszorosa a múlt héten a teljes menedzsment lemondásához vezető, zajos botrányba keveredett, 250 éve fennálló Sotheby´sénak.

 • Viták a birtokviszonyokról: Föld, föld, ti rabjai

  Amikor a közismerten katasztrofális kárpótlási törvény nyomán ismét a nép kezébe került a föld, már sejthető volt: ebből csak baj lehet. Az Országgyűlés azóta minden döntésével és nem döntésével csak súlyosbította az agrárágazat helyzetét, s a jelenlegi erőviszonyok ismeretében csekély az esélye annak, hogy bármilyen ésszerű változtatás végigjusson a törvénygyáron.

 • Diósgyőri vaskohászat: Füstbe ment tervek

  A privatizáció kezdete óta, tizedik éve tengődik napról napra a diósgyőri kohászat. A mindenkori magyar kormányok ez idő alatt összességében negyvenmilliárd forintnál többet költöttek a gyár finanszírozására.

 • A TV 3 vége: Leléptetés

  A Legfelsőbb Bíróság múlt szerdán megszüntette a kereskedelmi tévépályázatok érvényességét támadó pert a felperes Írisz TV kérésére - az alperesek hozzájárulásával. A per előtt két nappal a TV 2 legnagyobb tulajdonosa, az SBS megvette a TV 3-t tulajdonosától, a CME-től; utóbbi ezzel ki is vonult a magyar médiapiacról.

 • Veszélyes hulladékok Győrben és Dorogon: Méreg a légben

  Dorog lakossága megúszta a hírhedt garéi veszélyes hulladék égetése nyomán keletkező mérgek belélegzését. Akárcsak a győriek: határozatlan időre leállították a halogéntartalmú hulladékok égetését a győri veszélyeshulladék-égetőműben.

 • Csecsenföld: Hadak múltán, hadak előtt

  A háborúnak vége. Az orosz csapatok egyértelmű győzelmet arattak. Az igazi kérdés az, ki nyeri meg a békét. Úgy tűnik, hogy - Kosovóhoz hasonlóan - Csecsenföldön is ez a nehezebb feladat. Nemcsak hiteles tárgyalópartner nem találtatik, de a hosszú ostrom után az orosz csapatok sem tudnak parancsolni bosszúvágyuknak.

 • Egy nő - két szólamon (Igó éva színésznő)

  A Vígszínház társulatának ünnepelt művésznője több kortárs magyar író drámájában játszott már. Esterházy Péter szövegeivel színésznőként a Galkó Balázs által rendezett Fuharosokban találkozott, Zsófit alakította.

 • 50. Berlinale: Ezüst Medve a málnásban

  A félszázados születésnap, no meg a millennium vadiúj helyszínen, a Postdamer Platzon köszöntötte a Berlinalét idén. Új mozit is avattak, amiről azt kell tudni, hogy nemcsak sok vendég, de a nagy Leo is elbotlott a lépcsején egyszer.

 • Ezt kabu-ki! (Peter Oswald: Versekkel kártyázó szép hölgyek - Bárka)

  Nem azért jó XVIII. századi japán verses drámát átíratni egy fiatal angol íróval és megrendezni Magyarországon, mert azt legalább két alapítvány fogja szponzorálni, és könnyeznek rajta az ide nősült japán multik, hanem mert további elmélyülésünket szolgálja értelmileg és főleg érzelmileg az összplanetáris kultúra egy-két másik, izgalmas szeletében, amit igazán megismernünk sajnos egy élet sem elég.

 • Cuppog, ahogy kell: A hónap reggae-lemeze és még

  Már több hónap telt el azóta, hogy a reggae világszerte gazdag terméséből szemezgettem. Ezúttal három kerül sorra, s ebből kettő a magamfajtának megkerülhetetlen, De csak szép sorjában.

 • Nemzeti büszkeség (Oasis: Standing On The Shoulder Of Giants)

  Különös karrier az Oasisé: az isten sem érti, hogyan keveredett eladási mutatói alapján a Beatles mögé. Történetét e "perverzió" teszi megkerülhetetlenné; sajnos, nem a muzsika, bár az új album egészen előremutató.

 • Archívumunkból

  Szent István-ereklye: A fejébe kerül

  A jelek szerint a horvát Domonkos-rend minden különösebb feltétel nélkül visszaadná Szent István Dubrovnikban őrzött koponyadarabját, s ezzel államalapítónk egykor oly sok gondtól gyötört fejének immár harmadik darabja kerülne hazánkba.

 • Az etoy-sztori: Játékháború

  A piacvezető amerikai online játékkereskedés, az eToys múlt pénteken egy kaliforniai bíróságon végleg elveszítette azt a pert, amelyet az etoy művészcsoport ellen indított márkavédjeggyel való visszaélés miatt. A mamutcég szabályos PR-katasztrófát szenvedett el a kultuszteremtő újmédia-művészek internetcíméért indított harcban: az Ars Electronica-fődíjas csapat a tőle megszokott közösségcentrikus stílusban, hatalmas médiavisszhang mellett alázta vérbe ellenfelét.

 • Felsőoktatás és munkaerőpiac: Eladó agyak

  Az Európai Unió oktatást felügyelő miniszterei több közös nyilatkozatban tettek hitet az európai térség egységes felsőoktatásának kialakítása mellett, s mindezt az európai kultúra terjesztésével, illetve az egységes munkaerőpiac igényeivel indokolták.

 • Nyelvbajok: Az ízlelés titka

  Ami a konyhai ünnepeket illeti, éppen köztes állapotban vagyunk. A disznótoros időszak és a báli szezon véget ért (talán a tél is, végre); legfeljebb néhány farsangi fánk kornyadozik a vájdlingban, éjszaka már nem zavar a ropogós vér szaga, és a böllér sem hadonászik a pisztolyával.

 • Sajtország: ömlesztett fűszer

  Egyáltalán nem muszáj sajtot enni, a japánok például kifejezetten viszolyognak tőle. (Igaz, ők viszont odavannak a moszatokért.) Sajt nélkül tehát lehet teljes életet élni, azonban, ha egy nemzet már úgy döntött, hogy sajtot eszik, érdemes egy kicsit odafigyelni rá.

 • Hagyma, hagyma: Mindenkinek a maga gerezdje

  Az évszázados német-francia ellentétnek ugyanaz az oka, mint a töröktől való félelemnek az egyesült Németországban, és ez nem a vallás, nem területi viták, csupán az eltérő hagymafogyasztási szokások. Ez azonban nem csekélység, ennél jóval pitibb ügyek miatt is rendeltek már el általános mozgósítást.

 • Bormagyarország:

  Tőkéről az angoloknak

  Neszmély - Kamocsay Ákos

  Íme egy mai magyar sikertörténet, de tényleg. Egy hűtőgéppel és egy préssel kezdték, 1993-ban még csak bérelték a pincét, ma övék szinte az egész hegy. A Hilltop-Neszmély Rt. a nyugati piacokra koncentráló magyar vállalatok között is konkrétan a top táján van, éves kivitelük 9-10 millió palack körül mozog.

 • Nosztalgia: Megtömni a majmot

  A magam részéről maximálisan meg vagyok elégedve avval, hogy a boltos nem veszi személyes sértésnek, ha vásárolni, a benzinkutas provokációnak, ha tankolni, a pincér pedig impertinens szemtelenségnek, ha ebédelni akarok.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...