• MaNcs 14. évf. 50. sz. (2002. 12. 12.)

  „Magyarországot mindenütt szeretik”

  86 éves korában meghalt Kertész Imre, egy nagy magyar író. Utolsó, vele készült interjúnkkal tisztelgünk emléke előtt.

  2002 / 50
 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  A nyelvészet szereti az alapkérdéseket. Például mi a többesszám és mire való? Nos, a többesszám - már amennyiben egy nyelvben van ilyen - formai eszköz, mely egy tartalom kifejezésére való. A magyarban ez a formai eszköz egy magánhangzó-plusz-k toldalék, a tartalom pedig az, hogy "egynél több".

 • Sajó László: Öt és feles

  A futball ábécéje (- Ö mint öltöző -)

 • Ambrus-Lakatos Loránd: Az igazi hiány (Lesz-e vita a privatizációról?)

  Akormány nagyszabású privatizációra szánta el magát, mondván: a költségvetési hiány óriási, és így a privatizáció kényszer. Jó esély van rá, hogy az elképzelés hamarosan döntésekben ölt testet, és az állami tulajdonú vagyon nagy részét eladják.

 • A törvény ökle

  Most, hogy első fokon tizennyolc hónap (három évre felfüggesztett) börtönt kapott ifj. Hegedűs Lóránt MIÉP-alelnök és egykori országgyűlési képviselő, végre elgondolkodhatunk: vajon győzött-e az igazság.

 • Idő van

  Valószínűleg nem sok katolikus püspök bontott pezsgőt szombaton arra a hírre, hogy a Szentszék megnevezte Paskai László bíboros-prímás, budapest-esztergomi érsek utódját. Bár a püspökkari konferencia elnöke, a magyar katolikus egyház de facto feje még három évig Seregély István egri érsek marad, és Erdő Péter formálisan csak az esztergomi főegyházmegye első embere lesz, ideje annyi, mint a pelyva.

 • Cyber hírek

  Tagad a feltételezett hacker Tagadta bűnösségét az a harmadikos gimnazista, akit az ügyészség az Elender internetszolgáltató rendszerének három évvel ezelőtti sorozatos feltöréseivel vádol a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött büntetőperben.

 • Kulturális hírek

  Térey János és Tőzsér Árpád költők kapták az idei Füst Milán-díjat.n 15 KISPÁL-ÉV Évfordulós turnéja pesti állomásán, a Petőfi Csarnokban adott lemezfelvétellel egybekötött koncertet a Kispál és a Borz. A december 13-án Fehérvárra, 14-én Dunaújvárosra érő körút több állomásán is rögzítették az előadást, s a felvételeket tartalmazó CD-ket a helyszíneken meg lehetett rendelni.

 • Az önkormányzatok és a költségvetés: Az aprót tartsa meg!

  Az önkormányzatok finanszírozása mindig is politikai csatározások tárgya volt. Ellenzékben az összes párt rettenthetetlen önkormányzatbarát, és a pénzelosztás decentralizálásáról szónokol, kormányra kerülve azonban a források központosítását és újraelosztását preferálja.

 • A Fidesz - MPP kongresszusa: Uniót, feltéttel!

  A statiszták és a retorika a szokásos, a díszlet és a mondanivaló viszont vadiúj volt a legnagyobb ellenzéki párt szombaton, a Ferencváros kézilabdacsarnokában tartott kongresszusán. Ezen a Fidesz - Orbán Viktor őszi kirohanásai, valamint az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról született négypárti megállapodás után - hivatalosan is támogatásáról biztosította hazánk EU-tagságát.

 • Villabontási határozat: BeleValó technikák

  Információink szerint Mikulás napján kapta meg az RTL Klub a Való Világ (VV) villájára vonatkozó bontási határozatot. A televíziós társaság azonban a jelek szerint nem aggódik.

 • A Magyar Rádió eljárásai: Jelentések ideje

  A Magyar Rádió (MR) a múlt héten bíróságon igyekezett cáfolni, hogy vezetése politikai okokból távolított el riportereket és műsorkészítőket. A közszolgálati intézmény jogi képviselője úságírókat bemószeroló gyártásvezetői jelentésekkel próbálta alátámasztani, hogy Hollós János hírfőnök jogosan vált meg a bemártott "fegyelmezetlen" riportertől.

 • Önkormányzati orvos képviselők összeférhetetlensége: Várólistán

  Csaknem 300 vállalkozó orvos jövőjét érinti az összeférhetetlenségi jogszabály 2000 nyarán elfogadott módosítása, amely az idei önkormányzati választások napján lépett hatályba. Az önkormányzati képviselővé, polgármesterré választott orvosoknak - gazdasági összeférhetetlenség miatt - dönteniük kell: a továbbiakban praktizálnak-e, avagy önkormányzati képviselőként dolgoznak.

 • A dömsödi harangpör: Neki is jár a nobell

  Jó év volt 1997 a dömsödieknek, megjavították a refomátus templom toronyóráját, ami a település egyetlen, közterületen lévő időmérő szerkezete. A toronyóra természetesen nemcsak mutatja, hanem üti is az időt.

 • 1981. december 13.: Az ő dolguk (Magyarország és a lengyel válság 1980-81)

  1981.

 • Kiállítás: A kukkoló hatalom (Szex és kommunizmus)

  Megpróbáltam előre elképzelni, milyen tárgyakkal lehet megjeleníteni ezt a kérdést egy kiállításon. Korabeli (Emergé) kotonosdoboz, vetkőzős toll, kártyanaptár, homályos, kisméretű fényképsorozat, amelyben egy kalapos úriember először csak előzékenyen elveszi az utcán egy hölgy cekkerét, aztán a konyhában mindenféle elvetemültségek zajlanak gyors egymásutánban, esetleg egy idevonatkozó bejegyzés az általános iskolai ellenőrző könyvben, miszerint "gyermekük a tanórán pornográf képeket mutogatott".

 • Színház: Szó, szó, szó (Borisz Godunov - Madách Kamara)

  Ha nem tudnám, amit tudok, azt hinném, egy, a posztmodernből frissen kigyógyult drámaszerző tegnap, legföljebb tegnapelőtt vetette papírra - netán egyenest a Madách Kamara megrendelésére - ezt a Borisz Godunovot. A lábadozás jeleit mutatja még a töredezettség, a figurák poszt-brechtiánus eltartottsága, a huszonegyedik század elejét bízvást jól jellemző rezignáció, enyhe undorral vegyes spleen.

 • Lemez: Eljön a nap (The Walkabouts: Ended up a stranger)

  "Miért áll meg a vonatunk mindig ugyanazokon az állomásokon? Miért tűnik a csomagunk ennyire viseltesnek, mikor voltaképpen nem is megyünk sehova?" - kérdi Chris Eckman, a Walkabouts zenekar szerzőpárosának férfi tagja két évvel ezelőtti lemezük fülszövegében.

 • Lemez: Fiúról apára (Banda Ionica: Matri Mia)

  Akilencvenes évek közepére, mikor is a rezeszenék reneszánsza világszerte kulminált, két jellegzetes csoportot képeztek az ilyen bandák. Az egyikben "apáról fiúra szállva" a maga bevett útját járta e tradíció, míg a másik azzal tűnt ki, hogy más műfajokból - így például a dzsesszből vagy a rockból - "rácsodálkozva" nyergeltek át az előadói.

 • Lemez: Jól hallható (Gadó Gábor Quartet: Orthodoxia)

  Ha vigyázó szemünket Párizsra vetjük, ott mindjárt nagyszerű magyar zenészeket (is) találunk. De ha csupán a dzsesszre korlátozódik a látókörünk, Tűzkő Csaba és Szelevényi Ákos akkor is kitűnhet azok közül, akik a fény városát választották székhelyül.

 • Könyv: Itt van, újra (Kántor Péter: Lóstaféta)

  Mármint az ősz, ahogy a Költő híres versében mondta volt, valamint - öt év hallgatás után - Kántor Péter új verseskötete. S mindegyikük (az ősz, a Petőfi-vers és a Kántor-kötet) szép, mint mindig énnekem. Már csak azért is, mert számítani lehet rájuk, mert időről időre visszatérnek.

 • Puskás Ferenc Stadion: Mikor jönnek a döntők?

  Lapunk megjelenésének napján dől el, hol rendezik meg 2008-ban a labdarúgó- Európa-bajnokságot. A házigazda szerepére Magyarország is pályázott, és az elképzelések szerint a rendezvény legfontosabb helyszíne a szeptember óta Puskás Ferenc nevét viselő Népstadion lenne.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...