• Nádasdy Ádám: Modern Talking (Nem tudja a jobb kéz)

  A nagy, bonyolult rendszerek láttán álmélkodva szoktuk mondani: nahát, hogy itt minden mindennel összefügg! Az emberi szervezetben összefügg a szívverés sebessége a verejtékezéssel (például rémület esetén), a terhesség a fogak romlásával (merthogy a magzatba megy a csontépítő anyag) meg hasonlók.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip (Örömtelen ünnep)

  Már csak tíz nap van hátra a tíz évből! Öt-tíz éve még minimum három felkiáltójelet tettem volna e mondat végére, most ezt az egyet is habozva ütöttem le. Hiába, ilyen az emberi természet: igencsak feledékenyek vagyunk.

 • Legyen múzeum!

  Az ünnepség meg a hozzá kapcsolódó események, a beszédek, az Akadémián rendezett konferencia, a megnyitó nyilvánossága úgy zajlottak, ahogy az illik. A magyar állam legmagasabb képviselői, pártállásra való teintet nélkül, szép és őszinte beszédeket mondtak.

 • Jön Gasparovic

  Valószínűleg a kerek egy világon mindenki lelépett volna már a színről, ha annyi pofont kap, mint Vladimír Meciar háromszoros kormányfői előéletű szlovák ellenzéki vezér, de őt nem könnyű leteríteni, a ringből indította karrierjét.

 • Kulturális hírek

  n FONOGRAM-DÍJAK Kiosztották az Arany Zsiráfról Fonogramra átkeresztelt Mahasz-díjakat. Íme, kategóriánként előbb a hazai, aztán a külföldi nyertesek: Rap/hip-hop album: LL Junior: A tűz mindig tombol; Outkast: Speakerboxxx/The Love Below.

 • Cyber hírek

  n Száraz víz A Tyco (www.tyco.com) tűzvédelmi és biztonsági fejlesztésekkel foglalkozó részlegének kutatói által kifejlesztett vegyület a víz minden tulajdonságával rendelkezik, egyet kivéve. A Sapphire-nek elnevezett vízszerű anyag nem nedves.

 • Választások Dél-Afrikában: Győzik-e?

  Hatalmas ünnepségsorozat kezdődik Dél-Afrikában április 27-én. A faji elkülönítés, az apartheid országában tíz éve van demokrácia, 1994-ben, az egész felnőtt lakosságra kiterjedő választások után iktatták be hivatalosan a leghosszabb ideig fehérek által irányított köztársaság államfői tisztségébe Nelson Mandelát.

 • A túlsúly mint népbetegség: Guriga Britannia

  A szigetország szorosan az Egyesült Államok nyomában halad az élelmiszer-feldolgozó és -értékesítő konglomerátumok reklámözönéből adódó káros mellékhatások halmozásában is. Különbség legfeljebb az állami beavatkozás szükségességének megítélésében mutatkozik.

 • Szili Katalin politikusi arcképe: Aki mer nagyot mondani

  Lassan Dunát lehet rekeszteni azon szocialista politikusokkal, akiknek a neve közszájon forog az MSZP következő lehetséges elnökeként. A komolyan veendők egyike Szili Katalin. A meddő esélylatolgatás helyett azonban érdemesebb sorra venni, hogy az Országgyűlés jelenlegi elnöke mit ért el eddig a politikában, és tettei milyen vezetői stílust vetítenek előre - már ha úgy alakul.

 • Erdőtelepítési gondok: Gyökértelen fajok

  A térségben Magyarországé a legnagyobb arányú mesterséges faállomány: bő kétharmadnyi. Ez elsősorban a két világháború után fellépő akut faanyaghiány következménye - Trianonnal erdeink legértékesebb 80 százalékát buktuk -, amit az elmúlt évtizedekben főleg gyorsan növő, nem őshonos fajokból álló ültetvényekkel próbáltak orvosolni.

 • Szabadi Béla büntetőpere: A magányos tettes

  Javában tart Szabadi Bélának, az Orbán-kormány egykoron teljhatalmú földművelésügyi politikai államtitkárának büntetőpere. A védelem tanúként készül meghallgatni Szabadi exfőnökeit, Torgyán Józsefet és Orbán Viktort is.

 • Ez egy közgyűjtemény(Jalsovszky Katalin főmuzeológus)

  Az egyik legjelentősebb hazai fotógyűjtemény, a Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa számos kiállítás, könyv és album képeit - Fénnyel írott történelem, Császári Bécs, királyi Budapest, Ki volt Kádár?

 • Wass-kori romantika

  Wass Albert élete és munkássága kitűnő lehetőséget szolgáltat arra, hogy a mai Magyarországon a politikai hatalomért vetélkedő felek egymás érvrendszerét ismét "megfellebbezhetetlenül" diszkvalifikálják, egymástkényelmesen liberál-bolsevikoknak, illetve hungaro-fasisztáknak bélyegezzék.

 • Könyv: Az azonosság pszichopatológiája (José Saramago: Az embermás)

  Saramago megint a feje tetejére állítja a világot, méghozzá a tőle megszokott, cizellált módon: elég egy pici pöccintés, egy ötlet, egy furmányos "mi lenne, ha" - és máris kibillen a világbili. Hamlet legyen a talpán, aki helyre teszi, és vissza is tudja bele kanalazni, ami elszabadult.

 • Színház: A sötét és a semmi (Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde)

  Nem hiszem én, hogy erre a Csongor és Tündére ostorral kellene bekergetni a gimnazistákat - jobb lenne megvárni, míg bemennek maguktól. Akkor talán úgy ülik végig a másfél órás előadást, hogy elér hozzájuk a szöveg és mindaz, amit közvetít - mert ez az egyetlen mozgó valami itt.

 • A nép ópiuma: Ungarische ante Europe (Jó estét, Európa!)

  Mindenkinek lehet rossz napja. Emberünk kómás állapotban tölti a hétvégét, esik az eső, a család épp nincs otthon. Minden arra predesztinálja, hogy végre munkához lásson, bepótolja a bepótolhatatlant. Vagy hogy még egyszer elolvassa a József és testvéreit.

 • Film: A Tamás-templom lovagjai (A repülő osztály)

  El vagyunk kényeztetve: gyakorlatilag napra pontosan egy évvel az Emil és a detektívek aktuális német adaptációjának magyarországi bemutatója után máris itt a következő hasonigényű nekirugaszkodás. Kis Kästner-reneszánsz lehet, voltaképpen érthető okokból.

 • Lemez: Csípős (The Carbonfools: Poisoned Goulash)

  A Carbonfools korántsem új formáció - produkciójukat immár jó három éve követheti figyelemmel a klubokba, partikra látogató honi közönség. Az eredeti zenekart még 2000-ben alapította az underground partivilágban jól ismert (nemrég a B‘lga kapcsán is méltatott) dj Titusz és Tóth Szabolcs szitárművész - utóbbi, intenzív indiai tanulmányai miatt, idővel kimaradt a csapatból.

 • Lemez: Feltámadás (John Patton: Minor Swing)

  Big John Patton sohasem volt nagy innovátor. A mamától még zongorázni tanult, aztán a hatvanas évek elején, miután New Yorkba költözött, áttért a Hammond B-3-as orgonára. Először Grant Greennel, majd Lou Donaldsonnal készített lemezeket, de 1963-ban Alfred Lion - a Blue Note alapítója - jóvoltából már a saját neve alatt is rögzíthetett egy anyagot.

 • Koncert: Bűvölet, múlt időben(Kua Etnika)

  Gamelánzenekarok ritkán járnak ezen a vidéken, hát még olyanok, mint a Kua Etnika, amely a gamelán stílusainak, hangszereinek és tájegységeinek szintézise által híresült el.

 • Hét kis kritika

  n MUST I PAINT YOU A PICTURE?: THE ESSENTIAL BILLY BRAGG 20 év 2x20 dalban dupla CD-n: bevezetés az angol punk legnormálisabb (és immár deresedő) feje, Billy Bragg világába, akinél kevesebb pózzal tán senki sem képes a három P - pop, politika és perszonális ügyek - keverésére egy életművön át érvényes módon.

 • Mindig máshol (Michael Haneke filmrendező)

  A megjelenésünk napján startoló Francia Filmnapok díszvendégeként Budapestre érkező osztrák rendező A zongoratanárnő című munkájával vált világhírűvé. Most a Farkasok ideje van soron, ami a rendezvény után is a magyarországi mozik műsorán marad, s ha ez nem lenne elég, a héten retrospektív vetítéssorozat indul életművéből - ugyancsak a mondott program keretében.

 • Film: Inkább zongorázzon! (Michael Haneke: Farkasok ideje)

  Minek ezt szépíteni: a botrányfilmjeiről elhíresült osztrák filmrendező, Michael Haneke új mozija, a Farkasok ideje botrányosan rossz. Pedig a felütéssel nincsen semmi gond: a középosztálybeli család egy erdei vityillóhoz érkezik, valószínűsítjük, vakációra, ám a házukba már beköltözött egy másik família, akik puskával fogadják hőseinket.

 • Határtalanul

  Isabelle Huppert színésznő

  A világ kicsi, a rendező kedves színésznőjét - a Farkasok ideje és A zongoratanárnő főszereplőjét - Cannes-ban sikerült elkapnunk.

 • Hipochondria: Magukba betegedve

  "Érdekes, hozzám nem járnak hipochonderek..." - mondta derűsen fogorvos ismerősöm. A legtöbb ember szemében a képzelt betegség mulatságos dolog, unatkozó budai úrinők passziója, néha szórakoztató, de nem különösebben fontos személyiségjegy.

 • Olvasói levelek

  Tisztelt Szerkesztőség!Sokra tartom és mindig örömmel olvasom Szilágyi Szilvia cikkeit, éppen ezért értetlenül fogadtam az általánosításokat és a gerjesztett szexista hangulatot a nőgyógyászattal kapcsolatos cikkében.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...