Tartalom

MaNcs 36. évf. 18. sz. (2024-05-01)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

A szerk.

A szerk.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Publicisztika

Fáber Ágoston – Gulyás Adrienn

Publicisztika

Napszámban

A műfordítói szakma csendes halálára

Meg lehet-e ma élni műfordításból? Milyen a szakma megbecsültsége? Rossz híreink vannak.

 

Belpol

Interjú

Belpol

„Rossz hírbe hozták a könyvesboltokat”

Nyáry Krisztián író, könyvpiaci szakértő

Egy vesszőhiba miatt nyertek pereket a Líra Könyv Zrt.-vel a homofób törvény értelmében kiszabott bírságok ellen. A vessző azóta a helyére került, az ellenőrzések is folytatódnak. Fóliázásról és könyvtörvényről, állami intervencióról, szorongatott könyvtárakról és a kulturális színtér kilátásairól is beszéltünk a legismertebb könyves szakemberrel.

Mit ígér Vitézy Dávid Budapestnek?

Belpol

Várost álmodik

Sokkal több van ebben a városban, üzeni a budapestieknek Vitézy Dávid, akinek alig van olyan ígérete, amelynek ne örülnénk. Ezek azonban inkább a közlekedési szakemberből lett politikus képzelőerejéről, mintsem egy városvezetés valódi lehetőségeiről tanúskodnak.

Egy harmadik településen is polgármester lenne a megyei közgyűlés elnöke

Belpol

Nemzeti színű kátyúk

Szabadidejében utat javít Csongrád-Csanád megyei közgyűlésének fideszes elnöke Mindszenten, ahol független polgármesterjelöltként indul, mások mellett a Fidesz hivatalos jelöltjével szemben. Korábban Szegvárt vezette, de indult már Szentesen is.

Érd, Sóskút, Tárnok: választás az akkuüzem árnyékában

Belpol

Párhuzamos valóságok

Sóskúton épül akkuüzem, mégis Érden rendeznek erről népszavazást. A választókerület több településén nagy a felzúdulás a tervezett beruházás miatt. A Fidesz­nek eddig nem sikerült kezelni e problémát, és ez helyben döntően befolyásolhatja a júniusi önkormányzati választásokat.

Külpol

Húsz éve az Európai Unióban

Külpol

Mit adtak nekünk a rómaiak?

Hová jutott Magyarország húsz évvel az uniós csatlakozás után? És ahová jutott, azért kié az érdem: Brüsszelé vagy Budapesté? Vagy ki tehető érte felelőssé?

Heil Péter

Külpol

Lehetnénk barátok

Húsz éve az Európai Unióban

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.

Szilézia helye Lengyelországban

Külpol

Csak nyelvében élne

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Színház

Interjú

Színház

„Egy névtelen feljelentés miatt”

Bognár Gyöngyvér színész

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Kritika

Színház

Kritika

Gender a manézsban

Sean O’Casey – Horváth János Antal: A kezdet/vége

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Könyv

Kritika

A szédülésig

Jaume Cabré: Fénykeringő

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Könyv

Kritika

A „titkosegyetem”

Upor László: Majdnem lehetetlen. Az SZFE autonómiaharcának története

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

Kiállítás

Kritika

Faunok a méhesben

Horváth Gideon és Andrej Dubravsky: Pollinating Agents

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok.

Film

Kritika

Apád, anyád idejöjjön!

Arkasha Stevenson: Az első ómen

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Tévésorozat

Kritika

A hazai próféta

A sógun

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Lemez

Kritika

Látszólag könnyű

Ladyva: Steam Train Boogie

A boogie-woogie még az 1920-as években indult világhódító útjára Amerikából, és száz év alatt sem tűnt el teljesen a divatos zenei stílusok süllyesztőjében.

Zene

Interjú

Zene

„Ha jönne egy marslakó”

Boros Levente és Hock Ernő, The Qualitons

Némi szünet után ismét összeállt és új albummal jelentkezik a The Qualitons. Boros Levente dobossal és Hock Ernő basszusgitárossal beszélgettünk friss szerzeményekről, stockzenéről, a KEXP-ről és még sok minden másról.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Radikális

Szép dolog a művészi önkifejezés meg a narratíva, a koncepció meg a konstrukció.

Visszhang: lemez

Visszhang

Dvne: Voidkind

Ahogy a művészetekben, úgy a metalban is jellemző, hogy a rendhagyó stiláris megközelítésekkel való kísérletezésből kiforrott irányzat lesz.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2024/18.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Könyv
Gasztro
Lokál