• MaNcs 20. évf. 34. sz. (2008. 08. 21.)

  chili & vanilia - Kérsz egy barackot?

  Ahová csak nézünk, mindenütt őszibarack. Piros, fehér, sárga, nektarin, Mariska, magvaváló és nem az - könyörtelenül elárasztják ilyenkor a piaci standokat.

  2008 / 34
 • Raskó György

  Kevésbé lédús nyár

  Hogyan fojtja meg a feketegazdaság az agráriumot ?

  A dinnyetermesztés kockázatos iparág - s ezért, vélnénk, a termelők edzettebbek, türelmesebbek és életképesebbek a többi agrártermelőnél. Az idei nyáron mégis elszakadt a húr, legalábbis a békési dinnyéseknél; rossz néven vették, hogy az egyik áruházlánc a szezon elején 49 forintos kilónkénti árral kezdett akciózni.

 • Who's next?

  Ezt az Oroszország-dolgot sokan benézték. És ha csak az ún. európai közemberek nézték volna be! De nem - az európai vezető politikusok sem vették észre, vagy nem akarták észrevenni, hogy Oroszország nemcsak gazdaságilag erősödött meg, de esze ágában sincs valaminő kellemes, a nemzetközi érintkezési normák szerint viselkedő, illemtudó középhatalommá válni.

 • Szólimpia

  Ott hagytuk el a múlt héten Pekinget, hogy Schmitt Pál mit beszélt (hülyeségeket, lásd: Egy empatikus szurkoló). Nevezett főbeosztású magyar sportvezető, dicséretére legyen mondva, azóta sem hagyta abba, s maradt is a tenorjában.

 • Ekotrip

  Álarcosbál

  Meglepő fordulatokat hozott az ellenzéki térfélen, s különösen a Fidesz politikusai körében a kormánykoalíció felbomlása, a labilis politikai helyzet kialakulása. A hatalom megszerzésének közelsége egyeseket nézeteik revíziójára, másokat egyértelmű üzeneteik kétértelműsítésére késztetett, a mellébeszélésben járatlanabb társaikat pedig úgy összezavarta a homlokegyenest ellentétes ötletek kavalkádja, hogy számukra a logikus beszéd is szinte leküzdhetetlen akadállyá vált.

 • Öt és feles

  Az Asztmás, a Golyvás és a Tüdőbajos

  Idén nyáron ne Keletre, hanem, három clownboy, elindul Nyugatra. Az Asztmás vezet, mellette a Tüdőbajos, hátul a Golyvás. Az első állomás a Balaton, Fűzfő. Az (osztrák cégnél) Alkalmazott Matematikus bográccsal várja őket, tűzhely fölött fólia, esik az eső.

 • Választási kampány Amerikában - Jön a java

  A nagyvilág rajong Amerika első fekete bőrű elnökjelöltjéért, és el sem tudja képzelni, hogy ne Barack Obama legyen a Fehér Ház következő lakója. Pedig a kép belülről nézve korántsem ilyen egyértelmű. A közvélemény-kutatások szerint John McCain az elmúlt pár hétben behozta demokrata ellenfelét.

 • tévésmaci - A sül fésül

  Titok, nem titok, Sztupa a Klapka György utcában lakott, úgy indultak találkozni az oroszokkal valami Tivat nevű helyre, Crna Gorába, hogy Troché jött a falu vége felől, és bekiabált. Nehéz napok voltak, amiken mindezt visszafejtettük - persze az NKVD bevonásával -, az elvtársak is teljesen elhűltek, amikor azt kellett megtudniuk, hogy mi a "kisutca" valódi neve.

 • csontzene - Beethoven hegedülni próbál

  "Kettejük zenéjében mindenekelőtt az a közös, hogy minden a felületen megy végbe, s ami ott nem történik meg, azt a mélység semmiféle ígérete sem pótolja." Ezt a rettenetet egy ajánlóból másolta ki a Zenegyűlölő, és most nem mélyed bele a szöveg sötétségeinek, álmélységeinek megvilágításába, ehelyett megelégszik a szikár tény regisztrálásával, hogy ez Pjotr Iljics Csajkovszkij, illetve az 1958-ban, Dániában született Bent Sörensen (képünkön) művészetének közös gyökereit igyekszik jellemezni.

 • kertész lesek - STEX ALFRÉD TERASZ

  A József körút és a Baross utca sarkán, ott, ahol ma nemzetközi gyorsétterem áll, valaha a Vidámnak nevezett eszpresszóban játszotta el napjában legalább tízszer a napszemüveges zongorista: "Kicsit szomorkás a hangulatom máma.

 • kulthírek

  Browne KONTRA McCAIN Jackson Browne beperelte John McCaint, mert a republikánus párt elnökjelöltjének egyik hirdetésében engedélye nélkül használták fel legnagyobb slágerét, az 1977-es Running on Emptyt A tévéreklám Barack Obamát gúnyolja, aki egy alkalommal azt tanácsolta honfitársainak, hogy a kocsikerekek megfelelő felfújása révén takarékoskodjanak a benzinnel A klip alatt a közismerten liberális elkötelezettségű Browne dala hallható, melynek címe az üres tankkal történő gurulásra utal GYÁSZ Elhunyt Johnny Moore jamaicai trombitás, a Skatalites egyik alapító tagja: 70 éves volt, halálát rák okozta A ska úttörői játszottak ugyan a Szigeten, de Johnny Moore nem volt velük, ő nyolc évvel ezelőtt turnézott utoljára, akkor éppen Bunny Wailerrel 91 éves korában elhunyt Jerry Wexler: Ahmet Ertegunnal együttműködve oroszlánrésze volt abban, hogy az Atlantic Records az 1950-es, 60-as évek meghatározó lemeztársaságává vált Olyan művészek karrierjét egyengette, mint Aretha Franklin, Ray Charles, Sam & Dave, Wilson Pickett vagy Roberta Flack, de az R&B műfaján kívül is otthonosan mozgott, s hozzájárult a Led Zeppelin, a Dire Straits, a B-52's, Bob Dylan és Willie Nelson sikereihez 94 éves korában elhunyt Dorival Caymmi: a bossa nova nagyatyjaként tisztelt brazil dalszerző-énekes már az 1930-as években slágereket írt Dalainak előadói között található a később hollywoodi sztár, Carmen Miranda, illetve Jo-o Gilberto, a 60-as évek bossa nova lázának egyik kulcsfigurája, aki most, pályakezdésének 50 évfordulóján, 77 éves korában, ötévi szünet után újra színpadra lép Rióban és S-o Paulóban KARÁCSONYRA ÚJ ROWLING The Tales of Beedle the Bard címmel, decemberben százezer példányban megjelenteti a Harry Potter-sorozat hetedik kötetében említett művet J K Rowling: a varázslómeséket tartalmazó művet eredetileg mindössze hét példányban, jótékony céllal már kiadta a szerző, most ezek fakszimile változatát dobják piacra, szintén jótékony céllal A FESTÕ: LEONARDO?

 • RICHARD STRAUSS: ARABELLA

  Két felvétel jött ki egyszerre a késői Strauss-remekből, harminc év van köztük, lehet tanulmányozni az operai idő múlását. Az egyik film, Solti György a Bécsi Filharmonikusokkal, Otto Schenk rendezésében (1977), a másik a zürichi Opera előadása (2007) Franz Welser-Möst vezényletével, ez Götz Friedrich rendezésének felújítása (ő 2000-ben meghalt).

 • dvd - A sereg nem enged

  Nem az a kérdés, szabad-e elküldeni az Amerikai Egyesült Államok hivatalban lévő elnökét a picsába (miért ne szabadna), hanem az, hogy elégséges-e mozgóképes tartalomnak egy hirtelen felindulásból felszakadt "fuck the president!

 • folyóirat - MÛÚT 200808

  A miskolci kiadású (főszerkesztő Zemlényi Attila) "irodalmi, művészeti és kritikai" folyóirat tetején az 53. évfolyam áll, de zárójelben ott a lényeg: Új folyam.

 • koncert - LENINGRAD

  A rendes évi antidepresszánsadagom idén is gond nélkül érkezett: a jelenleg 15 tagú zenekar hibátlan koncertet adott, s ezt nem árnyékolta be a legfeledhetőbb tény sem, a nemrégiben csatlakozott, bizonyos határok között imponáló külsejű, és még bizonyos határok között sem igazán méltatható énekesi képességekkel rendelkező vokalista hölgy jelenléte.

 • performansz - Georg Traber Produktion: Heinz Baut, Hikohki Gumo

  A hetvenes évek lázadóira emlékeztető, magukon nevetni képtelen akcionistáktól az egészen komoly elgondolásokkal és tudással rendelkező progresszív performerekig mindenféle előadók felvonultak a Szigeten. Az utóbbiak közé sorolnám a svájci Georg Trabert, aki egyszerre volt népi hős, valamiféle hegyi mesébe illő pásztor és jógi közötti átmeneti figura és városi hagyományőrző sámán, aki a gyorséttermekből kiselejtezett fogpiszkálókból is tud várat építeni.

 • könyv - James Meek: A szeretet hírmondói

  Láttam én már Johnny Deppet caplatni a hóban. Úgy hírlik, látni fogom megint - e hírt persze a kiadó felől fújta a szél.

 • kortárs táncszínház - Danza Contemporánea de Cuba: El Peso una Isla, Demo-n/Crazy

  Szigetlakó táncosok viharos erejű előadásával töltődhettünk a Sziget Fesztiválon, és csak azért kezdem ezzel az erőltetett Kuba-Óbuda párhuzammal a recenziót, mert kétségkívül volt valami hasonló, kollektív elvágyódás az immár világszínvonalú gigarendezvény közönségében, és a soknemzetiségű kubai táncegyüttes előadásának mondanivalójában is.

 • dvd - A káosz birodalma

  Végül is magunknak köszönhetjük. Ha nem rajongunk oly vehemensen a Donnie Darkóért, ha Richard Kellyt nem mondjuk el az égvilágon mindennek, ha 26 évesen forgatott első filmjét nem juttatja be a közönségszavazat (a hivatalos forgalmazási csatornákat megkerülve) az évezred eleji kultklasszikusok gálájára, akkor tán most nem kellene elővenni az elkapatott tehetségről szóló La Fontaine-i tanmesét.

 • Sziget - Nem öregszik, nem korrodál - Iron Maiden

  Társadalomtudósoknak való feladat volna felgöngyölíteni, hogy vajon mi is lehet a valódi oka annak, hogy 2008-ban, írd és mondd, negyvenezer ember zsúfolódott össze az Iron Maiden miatt a Sziget nulladik napján a Nagyszínpad előtt - és ez az egészen elképesztő lelkesedés persze nem csupán magyar jelenség, a Somewhere Back In Time turné az egész világon a szigeteshez hasonló, brutális nézőszámokkal zajlik idén február óta.

 • Sziget - Biztos arany, tisztes ezüst - Sex Pistols, Danko Jones

  A péntek volt a sziget punknapja, mégsem láttam egyetlen olyan arcot sem, amilyet korábban el tudtam volna képzelni egy Sex Pistols-koncerten. Még a pár hónappal ezelőtt az A38-on játszó UK Subsra is több fura arc gyűlt össze, pedig az is kőkemény nosztalgiabuli volt, itt biztos kamuflálódtak a fák között, vagy szigorúan csak az URH alatt szivárogtak be a helyszínre, hogy aztán gyorsan el is foglalják az első sorokat a Die €rzte - Sex Pistols kettős koncertje alatt.

 • Sziget - Lila kalap - Róisín Murphy

  Szegény Róisín Murphynek eddig nem volt sok sikere a magyarországi fellépéseivel: első, szólóban (egészen pontosan diszkrét kis zenekarral) adott koncertjét alig lehetett hallani a más célokra azért még használható Műcsarnok szörnyű akusztikája miatt, a tavalyi, Millenárisra meghirdetett fellépése meg egy sajnálatos baleset, a gitáros csuklótörése miatt maradt el (amúgy a mostani koncertből is kiderült: nem mindig veszélytelen Murphy kisasszony zenészének lenni).

 • Film - Pirosarany - Guillermo Del Toro: Hellboy 2 - Az Aranyhadsereg

  Szent isten, min mehet keresztül egy képregényhős, ha döntenie kell szörnyszülött státusza és embersége között. A pszichiátriai szakrendelések zsúfolásig vannak szuperhősökkel, a legutóbb például egy denevérjelmezes került sorra, de úgy tudni, távozott a rendelőablakon.

 • Film - Elmondja hát mindenkinek - Emmanuel Mouret: Csak egy csók

  Kedvencem az erős hazai fogalmazás, miszerint "pokolba a történettel, mert tőle nem lehet látni a filmet". Megpróbáltam én ezt már lefordítani, s valami olyan sült ki belőle, hogy ha nagyon el akarjuk mesélni a történetünket, az eredmény érdekében hajlamosak leszünk a történetmesélés rég bevált, mondhatni ősi (a Lumiére testvérek, Ádám és Éva előtti) metódusaihoz nyúlni, ahelyett, hogy a képek erejére hagyatkoznánk.

 • Kiállítás - Szomorú gyermek - Keith Haring a LuMúban

  A nyolcvanas évek elején a New York-i művészéletbe berobbanó graffitiművészek közül Haring a legismertebb, a második helyezett a kábítószer-túladagolásban, huszonnyolc éves korában elhunyt Jean-Michel Basquiat, de kinek mond bármit Rammelzee (ma rapper és hip-hopzenész), Tony Shafrazi (ma galerista) vagy (a manapság szürrealista ócskaságokat festő) Kenny Scharf neve?

 • Színház - Tő, hegy - Marin Drzic: Dundo Maroje

  Valamikor az utolsó fázisban változhatott meg a darab címe: Ribillió Rómában lett a Dundo Marojéból. És valószínűleg ugyanebben az utolsó fázisban kerültek bele azok az ötletek is, amelyeket a Dundo Maroje tán nem viselt volna el pirulás nélkül.

 • "Sok a hamis nyom" - Richard Kelly filmrendező

  Huszonhat éves volt, amikor a látomásos Donnie Darko telibe találta a tizen-huszonéves korosztályt. Kultfilm lett világszerte. Öt évig váratott magára az újabb opus. A káosz birodalma című utópisztikus ökoszatíra rendezőjével Cannes-ban beszéltünk.

 • Három nyári fesztivál - Az öreg völgy látogatása

  A völgyből a katlanba, a könnyes nosztalgiából az obskúrus jelenen át a szép jövőbe és még tovább, nagyjából így zajlott az idei családi fesztiválturizmusunk. Hangulatjelentés arról, hogy a kívülálló miért érzi időnként meglepve magát, amikor aktív nyaralásához "kulturált" helyet keres.

 • Víz a Marson

  Egér is lesz?

  A Phoenix Mars-szonda kutatásai szerint nagy mennyiségű fagyott víz található a Mars felső kőzetrétegében. Ez újabb lendületet adhat a bolygón található létformák utáni kutatásnak.

 • cyberhírek

  Robotzsaru Noel Sharkey, a sheffieldi egyetem mesterséges intelligencia és robotikaprofeszszora szerint 2040-től a robotok rendőri feladatok végrehajtására is képesek lesznek "Ezek a robotok nem lesznek szuperintelligensek, de akiket ellenőriznek majd, azokat a társadalom fogja ellenőrizni" Naperőmű Kaliforniában öt éven belül két óriási naperőmű épül, amelyek összesen nyolcszáz megawattot termelnek A két naperőmű körülbelül 239 ezer kaliforniai háztartást lát majd el árammal Levegőautó Két év múlva piacra kerülhet a New York-i Zero Pollution Motors hibrid autója, amely nagy nyomású sűrített levegőt tankol, ez adja a környezetbarát meghajtást 55 km/h sebesség alatt A levegő-motor működési elve leginkább a gőzgépekére emlékeztet Holdtávcső A Hold porának felhasználásával építene távcsövet a Holdon a NASA A tudósok ötven méter átmérőjű távcsövet szeretnének, ezt azonban képtelenség odaszállítani, a holdpor felhasználásával azonban megvalósítható lehet Elsőbbség Egy európai nő koponyáját találták meg nem messze Wellington városától A karbonizotópos vizsgálat kimutatta, hogy 1742-ből származik; évtizedekkel azelőttről, hogy Cook kapitány, akinek a sziget felfedezését tulajdonítják, 1769-ben először partra szállt volna Bálnavédelem Az amerikai haditengerészet bejelentette, hogy a jövőben korlátozza a hadihajóin az alacsony frekvencián működő aktív szonár használatát, ami öszszezavarja a bálnák tájékozódóképességét, óriási károkat okozva ezzel az egyébként is veszélyeztetett bálnafajoknak Kitüntetés A földrajztudományok legrangosabb nemzetközi kitüntetését, a Lauréat d'Honneur díjat adományozta Enyedi György akadémikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia volt alelnökének a Nemzetközi Földrajzi Unió Először nyert számítógép góban A MoGo nevű programnak először sikerült profi gojátékost megvernie A go 8 danos nagymestere ugyan 9 kő előnyt adott a gépnek, de így is világszenzációnak számít a 15 teraflopsos számítógép eredménye - adta hírül az Agent Portál A go játékszabályai ugyanis hiába egyszerűek és tanulhatók meg tíz perc alatt, végtelenek a benne rejlő lehetőségek: 10 750 lefolyása van, ellentétben a sakkal, ahol ez a szám lényegesen alacsonyabb Ebből adódóan csak nagyon kevés lépésre előre lehet az összes lehetséges állást kielemezni, így még a nagy számítási kapacitású hardvereken futó számítógépes programoknak is valamilyen stratégiát kell követniük, ellenkező esetben a gyengébb játékosok is könnyedén legyőzhetik őket Az Amerikai Go Kongresszus egyik bemutató mérkőzésén mérte össze tudását Myungwan Kim és a MoGónak nevezett számítógépes program A dél-koreai nagymester és a 800 darab 4,7 GHz-es processzorból álló gép mérkőzését a kongresszus résztvevőin kívül félezer néző kísérte figyelemmel az interneten A koreai mester két- vagy háromdanosra becsülte a gép fokozatát, de elismerte, hogy voltak ötdanos lépései is kiberháború A Dél-Oszétiával kapcsolatban kirobbant orosz-grúz konfliktus hamar átterjedt az internetre is - adta hírül az Index Már július óta történtek kisebb-nagyobb, orosz eredetűnek sejtett túlterheléses támadások grúz kormányzati portálok és az elnök, Szaakasvili weboldala ellen, az oroszok bevonulása óta azonban ostrom alatt áll az egész grúz internet Az első számú célpontok továbbra is az állami szervezetek oldalai, a forgalmat irányító főbb szerverek és hírportálok, de gyakorlatilag az összes, ge domén alá tartozó szerver támadás alatt áll; az invázió sikeresnek mondható, a grúz weboldalak alig-alig elérhetők Hivatalosan senki sem mondta még ki, hogy orosz katonai akció zajlik az interneten, az oroszok azt is tagadják, hogy orosz katonai támadás érte volna Grúziát: a hivatalos verzió békefenntartó akció Dél-Oszétiában A támadás alatt megbénult online kommunikációból lengyel segítséggel próbál kimászni a grúz kormány: Lech Kaczynski lengyel elnök ajánlotta fel a weboldalát, hogy a grúz kormány híreket közöljön az országból Itt jelentették be többek között, hogy az oroszok bombázzák Poti kikötőjét, és hadihajókat vonultatnak fel a Fekete-tengeren Az óriási sávszélességen, nagy teljesítményű szerverekkel végrehajtott támadás mellett önkéntesek is csatlakoztak a kiberinvázióhoz: őket a stopgeorgiaru, illetve info oldalakon látják el a támadás névtelen szervezői a megfelelő programokkal és instrukciókkal Patkányagy irányítja a robotot A University of Reading egyetem kutatói olyan robotot készítettek, amit egy patkány agya, pontosabban egy patkány agyából származó élő sejtek irányítanak - adta hírül az Index a BBC nyomán A robot, amely a Gordon nevet kapta, egy szonárral tájékozódik, és az élő agy irányítja úgy, hogy mozgás közben ne ütközzön neki akadályoknak A robothoz egy patkányembrió agykérgéből vettek ki 300 ezer neuront, a gép és az agy Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál egymással, a jeleket elektródák továbbítják az agysejtekhez Gordon agyát elektromos stimulálással tanították meg a robot vezérlésére, de már képes magától is tanulni, és tökéletesíteni a navigációt Miután a robot megtanulta felismerni a környezetét, és az akadályok között navigálni, a kutatók mesterségesen meg fogják rongálni a sejteket, hogy hasonló hatást érjenek el, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór Így egy nagyon hatékony kísérleti eszközt kapnak, amivel modellezni tudják az agysejtek leépülésével járó betegségeket Nem ez az első eset, hogy sikerül élő agysejtekkel robotot vezérelni: az úttörő 2003-ban dr Steve Potter, a Georgia Institute of Technology egyetem professzora volt, aki az ilyen hibrid gépeket hybrotnak nevezte el .

 • Az olimpia első hete - Kapcsoljuk Montrealt

  Abban a pillanatban, amikor a csapatversenyben Boczkó az utolsó tust is elszenvedte a megjegyezhetetlen nevű kínai párbajtőrözőtől, bizonytalan időre beszüntettem az olimpia hallgatását és nézését.

 • Sziget - Az emberkölcsönzéstől a benzinig

  Valahogy úgy fogunk emlékezni a 2008-as Szigetre, mint a hagyománytörés fesztiváljára: a politika nyomására az eddigi hét (plusz egy: a "nulladik") helyett ezúttal hivatalosan csak öt plusz kettő (hogy bonyolítsuk kicsit: nulladik és mínusz egyedik) napig tartott.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...