• MaNcs 21. évf. 26. sz. (2009. 06. 25.)
  Budaházy György és a Magyarok Nyilai

  Valaki rá vallhatott

  Felkészült védői segítségével ügyesen egyensúlyozott eddig a jogállamiság határán Budaházy György, most azonban terrorcselekménnyel és emberölés előkészületével is vádolják, ráadásul összefüggésbe hozták a Magyarok Nyilaival. Szélsőjobboldali forrásaink óvatosan nyilvánítottak véleményt az ügyről. Csintalan Sándor akkor lesz nyugodt, ha végre meglesznek a támadói.

  2009 / 26
 • A szavak értelme - Hány év egy kormányzati ciklus?

  A március-áprilisi kormányváltás megmutatta, hogy az Alkotmány mégoly egyértelmű paragrafusai ellenére is számos egyéni értelmezés jelenhet meg, és válhat akár reflektálatlanul népszerűvé a nyilvánosságban. A kormányváltással egy időben jelent meg a közéletben az a vélekedés, hogy a szocialista pártnak azért érdeke egy őszi-téli előre hozott választás, mert így megrövidíthetnék a Fidesz kormányzását - mert esetleg csak három és fél évig, vagy akár még kevesebb ideig kormányozna a várhatóan győztes párt.

 • Hátsó udvarok hentesei - Tévhitek az élelmiszer-biztonságról

  Amikor a nyolcvanas években permeteztem a meggyfáimat, rendszerint átjött V. Jóska bácsi a szomszédból, s megkérdezte, milyen mérget használok. Gyönge rovarölő is megtette a cseresznyelégy ellen, V. Jóska bácsi azonban elégedetlenkedett: "Azt meg lehet inni!

 • Jertek, szilaj csikóim! - Generációs küzdelem az MSZP-ben?

  Az egyszerű biológiai tényből következően, hogy a fiatalok követik az idősebbeket, a politikai-hatalmi küzdelmeket az elemzők néha szívesen jellemzik a generációk harcaként. Most épp az MSZP-ről szól a nóta, és a sajtó úgy várja a júliusi kongresszust, mint a Bajnokok Ligája - bár van, aki szerint már legfeljebb a Szabad Föld Kupa - döntőjét.

 • Bírócsere

  Lemondott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) vezetője, a felügyeleti tanács elnöke. Hát, ja, pénzügyi válság van, a pénz- és tőkepiacokat felügyelő független állami hivatalokra sehol a világon nem járnak jó idők, a bűnbakkeresés úgyszólván első áldozatai ők.

 • Nem kisasszonyfutball

  Amit Herényi Károly (akkor még frakcióvezető) januárban megpendített a Narancsnak, és ami Bokros Lajos meghökkentő márciusi listavezetővé válásával materializálódott is, gőzerővel folytatódott a múlt hét végén.

 • K. történetei

  Zászlófelvonás

  A táborvezető éjszakai magányában lágy tojást főz, a táborlakók leragasztott leveleit a gőz fölé tartja, majd óvatosan felbontja. Az arcán elégedettség: talán a tojás ízlik, talán a saját szemfülességét élvezi, de a tekintete mintha némi zavarról árulkodna.

 • Pálya a magasban

  Tenyeres, vonal

  Talán meg kellene vizsgálni a teniszezők tenyerét, hátha a sorsvonalakból kiderülne, hová tűntek az utóbbi időben a változatos élettörténetű játékosok, a színes karakterek. De lehet, hogy csak az időbeosztásukat kellene összevetni, mondjuk megnézni, mennyit töltöttek tenisszel a hetvenes évek elejének playboyai, Vilas vagy Gerulaitis, és mennyit gyötri magát ma Nadal, Djokovic vagy Federer, akinek életrajzában így karrierje végéig a legérdekesebb elem az marad, hogy gyerekkorában futballozott.

 • Ingyenebéd

  Kenyeret, tejet, fűtést és szállodát a népnek!

  Miközben július elsejétől öt százalékkal magasabb áfát fizethetünk szinte mindenért, néhány termék és szolgáltatás esetében bölcs kormányunk egyenesen csökkenti a forgalmi adó kulcsát. Eddig is tudtuk, hogy a kenyérre és a tejtermékekre 18 százalékos kulcs fog vonatkozni.

 • "Olvasói levelek" - Nem apácagárda

  Magyar Narancs, 2009. május 21. Üldözés vagy előzés? Bulvárlapjaink előszeretettel sokkolják a közvéleményt kiszínezett bűncselekmények részleteivel, egyes politikusok pedig népszerűség-javító szólamként gondolják használni az állampolgári biztonságérzet - helyenként tényleg tragikus - állapotára vonatkozó megállapításaikat.

 • Ötszáz éve született Kálvin János - A vastagnyakú

  Genf hidegvérű zsarnoka, ellentmondást nem tűrő purifikátor, református pápa, Szervét Mihály gyilkosa: csak néhány jelző, amely az egyházalapító nevéhez fűződik. Bár nem volt könnyű eset, a nagy hatású prédikátorról kialakult közkeletű kép történelmietlen és hamis.

 • Ököljog és törvényesség a turulszobor ügyében - Jómadarak

  A XII. kerületi turulszobor ügyében az érintett közigazgatási vezetők politikai megfontolásból, továbbá személyes fizikai veszélyt érzékelve tudatosan szembeszegülnek a jogerős bírósági ítéleteknek. A turul ma már a Jobbik és a Fidesz szavazatszerző küzdelmének egyik szimbolikus terepe.

 • A főbíróválasztás háttere - Habemus Bakam

  Hétfőn az Országgyűlés harmadik nekifutásra főbíróvá választotta Baka Andrást. Bár június elején mindkét nagy párt támogatásáról biztosította a jelöltet, múlt hét elején valamelyikük megszegte a szavát.

 • "Huszonegyedikén levesszük" - Lázár János (Fidesz) polgármester, országgyűlési képviselő

  Hódmezővásárhely első embere, aki nem tűri városában a Magyar Gárdát. Az árpádsávos zászlót sem, ha az szélsőjobbos nosztalgiakellék, továbbá helyben fölszámolta a iskolai szegregációt. A Fidesz parlamenti képviselője és az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke.

 • rés a présen - Dehogy hisszük azt, hogy tudunk - Smrgl, yuppie-punk zenekar

  rés a présen: Milyen meggondolásból alapít valaki punkzenekart a kétezres években? Szigeti Szabolcs (ének): Részeges meggondolásból. A nyomorult Szigeten voltunk két éve, úgy a hetedik nap táján, éppen egy nagyszerű Flash-koncertről dülöngéltünk kifelé.

 • mi a kotta? - Mintha mise történt volna

  A figyelmes olvasó a megmondhatója annak, hogy zenei ajánlónk fölöttébb ritkán enged a szóvicc, e szemre oly könnyű műfaj csábításának. Hogy most mégis ilyesmire vetemedtünk, annak egyetlen mentsége, indoka és magyarázata van, ez pedig a Parsifal felbukkanása az e heti koncertprogramon, hiszen e mű két előadásával zárul a Budapesti Wagner-napok idei sorozata (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, június 26.

 • étel, hordó - M. étterem

  Mmm - ezek még nem a kéjes megelégedettség mássalhangzói, mindössze a lokalitás nevét ízlelgetjük, mialatt egyetlen lépéssel átszeljük a kies Kertész utcára kihelyezett miniatűr teraszt, s behatolunk a rokonszenvesen eklektikus, a romkocsmák oldott hangulatát a családi kisvendéglők lakályosságával elegyítő erzsébetvárosi üzlethelyiségbe.

 • tévésmaci - Sül Jewellery Co.

  A város tele volt kilőtt villamoskocsikkal. A Thököly út és a Cházár András utca sarkán is állt egy.

 • chili & vanilia - Carpaccio

  Olasz éttermek étlapján kötelező elem, manapság azonban gyakorlatilag szinte alig akad olyan menő étterem, amelynek étlapján ne szerepelne a carpaccio valamilyen formája. A klasszikus hajszálvékonyra szeletelt, nyers bélszínből készül, amelyet olívaolajjal és citromlével locsolnak meg, tetejére néhány forgács parmezán kerül.

 • kulthírek

  WRIGHT-HÁZ ELADÓ 15 millió dollárért kínálják a Frank Lloyd Wright által tervezett Los Angeles-i Ennis-házat, amely 2005 márciusa óta a veszélyeztetett épületek listáján szerepel: földrengések és szakadó esők ugyancsak megviselték.

 • film - A SZUKA

  "Jean Renoir a világ legnagyobb filmrendezője" - mondotta illedelmes pimaszsággal Francois Truffaut. Hebrencs kijelentésével akár vitatkozhatnánk is, de semmi értelme - olyan szinteken járunk, ahol a dekázás önkielégítésnek is kevés.

 • folyóirat - ANBLOKK - MEGFIGYELÉSI ÜGYEK

  Tavaly decemberben jelent meg az anBlokk első két (összevont) száma. Az új folyóiratot az anBlokk Kultúra- és Társadalomtudományi Egyesület adja ki, tagjai (így a lap szerkesztői és írói) nagyrészt doktoranduszok, fiatal tudósok, akiknek az a küldetésük, hogy fontos közéleti problémákhoz szóljanak hozzá a publicisztika eszközeivel.

 • könyv - Poggio Bracciolini: Elméncségek. Reneszánsz egypercesek

  könyv - Poggio Bracciolini: Elméncségek. Reneszánsz egypercesek A magyarázó alcímet már a kötet remek fordítója, Csehy Zoltán költötte, aki az Utószóban a szerzőt is bemutatja.

 • videojáték - THE GRAVEYARD

  A művészet ölthet bármilyen formát, mégis nehéz olyat találni ma már, ami bárkit meglephetne. A videojáték mint médium legalább kevéssé tűnik elhasználtnak.

 • dvd - BOBBY Z MÁSODIK ÉLETE

  "Nagyszerű a forgatókönyv, noha személyesen nem olvastam." Efféle aranyköpésekkel rendszerint a Hollywoodot célba vevő szatírákban találkozni, ez a mondat azonban egy hús-vér producertől, Avi Lernertől származik, aki évente akár 15 filmet is képes legyártani.

 • könyv - HARRY KEMELMAN: A RABBI SZERDÁN MEGÁZOTT

  Megfontolandó, hogy vajon a rabbisorozat 1970-es években írott darabjai nem későn jutottak-e el hozzánk? Hiszen a maroktelefon és a különféle DNS-vizsgálati hókuszpókuszok nélküli bűnvilág avasnak hathat manapság.

 • lemez - TORTOISE: BEACONS OF ANCESTORSHIP

  Posztrock? A tiédet! A posztrock kifejezés az utóbbi időben valósággal szitokszóvá vált, de igazából sosem volt értelme. Mert miről is van szó? A posztrock az ének kiiktatásával megszabadult a szavak terhétől, és a progresszív rock meg a dzsessz rafinált hangképeinek becsempészésével fokozta a zeneiséget.

 • kiállítás - VÁRNAI GYULA

  életműve feleslegessé teszi a kortárs művészet értelmét és hasznát kutatni. Kételyeinket feloldják témaválasztásai; olyan dolgokat vizsgál és ábrázol, amikről sokat gondolkodtunk az elmúlt pár ezer évben, de mindig megállt a tudomány és a szó.

 • Rock - Pszichopaták, méregzsákok

  Akár úgy is felfoghatjuk az idei Volt Fesztivál rock-metál felhozatalát, mint egy időutazást a kilencvenes évek közepére-végére, amikor az MTV-n és az akkoriban itthon is fogható német Viván olyan újdonsült rocksztárok uralták a képernyőt a grunge halála után, mint például a Korn, a Rammstein, vagy hogy a fesztivál fellépőire térjünk, a Limp Bizkit és a Marilyn Manson tagjai, trendinek számított pszichopatának látszani, és szabvány hiphop-szerelésben (bő gatya, baseballsapka, oldallánc) pincébe hangolt gitárokkal tolni a metált.

 • Tánczene - Bokázni reggelig

  Skót gitárpoptól a piromán norvégok diszkójáig és tovább - ellenállhatatlan ajánlatok a fesztivál tánczenei kínálatából.

 • Képregény és csokis shake - Eddie Argos - Art Brut

  Az Art Brut jelen esetben nem a Jean Dubuffet nevéhez köthető képzőművészeti irányzatot jelöli, hanem egy 2003-ban alakult, mindeddig három erős és sikeres lemezt a magáénak tudó angol rockzenekart. Az artpunk dandy kinézetű Eddie Argos és társai szabadon értelmezik a zenekarosdit: az Art Brut nem hagyományos értelemben vett zenekar, inkább olyan, mint egy radikális, játékos művészcsoport.

 • Film - Báj nélkül - Anne Fetcher: Nász-ajánlat

  Száz év elmúltával be kell ismerni, a szerepkörváltás most már mindörökké megmarad színházi fogalomnak, a moziban teljességgel elképzelhetetlen. Ugyanakkor roppant kényes. Ha az 1993-as keltezésű Nyom nélkülre kevesen is emlékeznek, különben is már az elején elrabolják benne - nota bene: Kiefer Sutherland oldaláról; ő sem volt akkor még Jack Bauer - Sandra Bullockot, de az egy évvel későbbi Féktelenül biztos megvan.

 • Film - Minden bájjal - Anne Fontaine: Coco Chanel

  Volt olyan moziév, amikor a vulkánkitöréses hollywoodi katasztrófafilmek versengtek egymással, máskor a rivális Nagy Sándor-projektek és a világvégét pontos időponthoz kötő meteoritmozik kerülgették egymást. Az idei joggal nevezhető Chanel-évnek, a közelmúltban ugyanis két film is készült gyors egymásutánban a "kis fekete ruha" feltalálójáról.

 • Kiállítás - Az illúziók mámorító világa - Pillanatgépek

  Talán az ember az egyetlen olyan lény, akit tökéletesen rabul ejt a vizuális benyomások világa - a majmok például abban a pillanatban vesztik el érdeklődésüket tükörképük iránt, amint felfedezik, hogy a foncsorozott üveglap mögött nincs semmi.

 • Opera - Magyar világszám - Budapesti Wagner-napok

  A világon egyedülálló módon, kétszer négy egymást követő estén át (június 12. és 15., illetve 18. és 21. között) Fischer Ádám vezetésével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara nemzetközi sztárok közreműködésével adta elő Richard Wagner legmonumentálisabb zenedrámáját, A nibelung gyűrűjét.

 • Színház - "Melyik a zsidó?" - A velencei kalmár Egerben

  Mi tagadás, ritkán érzi úgy az ember - ha színikritikus, akkor pláne -, hogy egy közismert dráma teljesen váratlan interpretációjával találkozik, amely ráadásul meggyőzőnek tűnik. S ha ez épp Shakespeare A velencei kalmár című művével történik, érdemes nemcsak a tényt, hanem az okait is részletezni.

 • Könyv - Találj egy rést! - Császtvay Tünde: Éjjeli lepkevadászat. Bordélyvilág a történeti Magyarországon

  Gazdagon illusztrált album a száz év előtti kokottokról, bárcásokról és repedtsarkúakról, a borítón csábos művészi aktfotóval - bizton állítható, hogy Császtvay Tünde munkája sikerre van ítélve. Kötete a könyvszekrények, s persze a formatervezett kávézóasztalok kedvvel forgatott dísze lesz, legfeljebb a bútor szélén kell majd helyet találni a korhatárkarikának.

 • Tévé/DVD - Tüzelj, babám! - Clint Eastwood négy westernje

  Nagy hónapja ez a veterán pisztolnyiknak; a Magyar Televízió leadta/ja - ún. sorozatként - terjedelmes filmrendezői munkásságának három westernjét (Fakó lovas; A törvényen kívüli Jossey Wales; Nincs bocsánat), a negyedik (Fennsíkok csavargója) pedig DVD-n jött ki.

 • "A siker untat, a rutintól félek" - Michel Julian színházi animátor

  Cirkuszi idomárból lett színházi mindenes. Évekig a világ egyik legbefolyásosabb színházi lapja, a Theatre Quarterly kiadója volt, UNESCO-szakértőként pedig nemcsak a hetvenes évekbeli magyar színházról írt jelentést, de dolgozott Gandhi asszonynak és Szaddám Huszeinnek is.

 • Antarktisz - Talán fel sem olvadok

  A hatodik, velejéig jeges kontinens az egyetlen, amit nem foglalt még el az ember. Bár sokat tudunk róla, mégsem eleget.

 • Vegyünk-e futballistát 94 millióért? - C-elem

  Cristiano Ronaldo és Kaká leigazolásával másodszor próbálja galaktikussá formálni a Real Madrid futballcsapatát Florentino Perez klubelnök. A sikeres ingatlanvállalkozó építési terve nem sokat változott a korábbi elnöki időszakához képest, amikor is sztárok sorával nemcsak futballszakmai, de komoly sportgazdasági sikereket is elért a Madrid.

 • cyberhírek

  Cenzúra A kínai hatóságok felfüggesztették a Google egyes szolgáltatásait egy nappal azután, hogy azzal vádolták a szolgáltatót: nem lép fel elég erőteljesen a pornográfia ellen. Precedens Szerzői jogvédő szervezetek feljelentése nyomán precedensértékű, kétmillió dolláros büntetést szabott ki a bíróság 24 zeneszám letöltéséért egy négygyerekes, egyedülálló anyára az Egyesült Államokban.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...