• MaNcs 23. évf. 11. sz. (2011. 03. 17.)

  A szórakozóhelyek új szabályozása - A legjobb otthon

  Figyelmen kívül hagyva a január végi razziasorozat, illetve a rendezvényszervezőkkel és helyiségtulajdonosokkal történt minisztériumi egyeztetések tapasztalatait, a kormány a múlt héten váratlanul kihirdette a szórakozóhelyek működési és az alkalmi bulik rendezési feltételeiről szóló kormányrendeletet. Az intézkedés még annál is durvább, mint amire számítani lehetett.

  2011 / 11
 • Eörsi Mátyás

  Harcolni bárkivel

  Orbán és a kétsebességes Európa

  A mindig magabiztosnak mutatkozó Orbán Viktor ezúttal nem volt képes elrejteni csalódottságát.

 • Feltartott kézzel

  "Magyarok! Férfiak és asszonyok! Felhívásunk mindenkihez szól, aki ebben a Hazában él és a jövőben is itt akar ÉLNI. Nem nézhetjük tovább tétlenül, hogy ártatlan embereket, gyermekeket terrorizálnak, bántalmaznak, sőt nem ritkán halálukat okozzák olyan emberek, akik a munkát messziről elkerülik és csak a társadalom nyakán élősködve követelik jogaikat, megfeledkezve kötelességeikről.

 • Nem hazudik

  Bár a múlt héten nyilvánosságra hozott alkotmánytervezet (melynek részleteit rögtön lapunk elején vesézzük ki) indoklási szakaszt nem tartalmaz arra nézvést, hogy miért kell hazánk hivatalos elnevezését Magyar Köztársaságról Magyarországra változtatni, sok intellektuális leleményesség azért nem kell annak a megfejtéséhez, hogy a régi névvel mi volt Orbán baja.

 • Pálya a magasban

  Elmosódó emlékezet

  Mindenki állíthatja magáról, hogy első volt valamiben, néhány nemzet viszont arról nevezetes, hogy mindenben első volt. Köztudottan ilyen nemzet az orosz és a magyar. E két nép az emberi tudás legkülönfélébb területein, a legjelentősebb civilizációs vívmányok esetében, néha komolyan, gyakran viccesen, de mindenesetre szüntelenül bizonyítani próbálja, hogy őseink - illetve őseink rokonainak ismerősei - előbb tudtak valamit, mint mások ősei és barátai.

 • A jobb lázadása

  Words come easy

  A szöveg szerint persze nehezen, de általában a nehézségekről a legkönnyebb beszélni, hát még dalolni; úgyhogy maradjunk annál, hogy F. R. David édeskés szövegénél és még inkább dallamánál kevés fülbe- s tenyérbemászóbb zenei mutatványra tudnék visszaemlékezni boldogult kamaszkoromból, pedig az ember életét sajnos végigkísérik a suszterharmóniák.

 • Líbia lázad 3. Ellencsapás

  "Az amerikaiak arra várnak, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, amikor térden állva kell könyörögnünk nekik."

 • chili&vanília - Flammeri

  A búzadara, közönséges nevén gríz nálunk leginkább a tejbegrízben népszerű, esetleg felmerülhet még a menzák királynője, a grízes tészta, sósan azonban nemigen készítjük. Nem vagyunk ezzel egyedül, tejbegríz formájában számos országban kedvelik.

 • tévésmaci - Madárraj tizedeli a süteményes kertet

  Amikor Sztupa és Troché a katonai eskütételre készültek, forró szél söpört végig a debreceni laktanya (a Kossuth) udvarán. Sztupa felgyűrte a gyakorlója ujját, s a sapkáját áthúzta a váll-lap alatt.

 • étel, hordó - GUSTO BURGER

  Most, hogy a lakosság étkezési hozzájárulását "hamburgeradó", pontosabban "népegészségügyi termékdíj" néven próbálják törvénybe foglalni, érdemes a gyorséttermekre vetni tekintetünket. Persze nagy kérdés, hogy voltaképpen mi számít annak.

 • mi a kotta? Mossák kezeiket

  "Már éjbe süllyedt az orom, egy ifjú ment az Alpokon; útját a hóba, jégbe rója, de messzire leng lobogója, Excelsior! Sötét arccal előre tör, és szeme villog, mint a tőr. Ezüst harangként, énekelve szól ismeretlen-hangú nyelve, Excelsior!

 • rés a présen - "Nekem ez már történelem" - Rex Bloomstein dokumentumfilmes

  rés a présen: Minek köszönhetjük a látogatását? Rex Bloomstein: Az új filmemet kísérem el a brit nagykövetség és a British Council Emberi Jogi Filmnapjára. A vetítés után részt veszek egy kerekasztal-beszélgetésben is.

 • kulthírek

  KOSSUTH-DÍJ Március 15. előtt osztották ki az idei Kossuth-díjakat.

 • koncert - Les Arts Florissants

  Mi tagadás, az élet majdnem olyan igazságtalan, mint egy rossz kritikus. Mással ugyanis aligha magyarázhatnánk a tényt, hogy a William Christie által vezetett régizenés mintaalakulat második MűPa-beli fellépésén a világraszóló zenekar tüneményét jószerint háttérbe szorította a vele Budapestre érkező fiatal angol tenor, Ed Lyon közreműködése.

 • könyv - Eva Menasse: Bocsánatos főbűnök

  A határon túli osztrákok (mintegy 8 millió 402 ezer 908 fő) megismertetését Eva Menasse egy országos méretekben kicsinynek mondható, de annál emlékezetesebb csoporttal, a Menassékkal kezdte. A 2005-ös Vienna virtigli családregény volt, zsidókra és focistákra (zsidó focistákra) mért válogatottsággal meg sok-sok, irodalomba átsegített családtaggal: nagyapával, apával, testvéri és egyéb kötelékekkel.

 • film - FÜTYÜLÖK AZ EGÉSZRE

  Fiatalkorúak börtöne. Munka a gazdaságban.

 • kiállítás - AGE:L DRIM WORLD - DRÉGELY IMRE

  Ha a retrospektív kiállítás kifejezést halljuk, nagy terekre, kronologikus áttekintésre, vaskos katalógusra gondolunk. Ha megtudjuk, hogy több évtizede egy adott művészeti ágban tevékenykedő, számos díjjal elismert alkotóról van szó, várakozásunk fokozódik.

 • film - SANCTUM

  A fiú szeretne felnőni az apához, de az apa zord szavak mögé rejti érzéseit, és ez a fiú mérgét csak hevíti. Az apa sosem volt ott, amikor a fiának szüksége volt rá, mert hivatása a polgári otthonok melegétől távolra vetette, pedig egy elismerő szó, egy atyai vállveregetés oly sok mindenre gyógyír lett volna.

 • lemez - Perényi Miklós és Várjon Dénes

  londoni kamaraestjét rögzíti a kiadvány, amely nem könnyen beszerezhető nálunk, de minden térdig járást megérdemel. A Wigmore Hallban 2009.

 • könyv - Karin Alvtegen: Árulás

  Aprólékosan kimunkált, szórakoztató munka kisebb-nagyobb hibákkal - röviden így értékelhetnénk a hazájában népszerű svéd írónő krimijét. A két szálon futó (és természetesen egymást keresztező, majd egybefonódó) történet gyengébbik vonala a sorozatgyilkos fiatalember sztorija, mindenekelőtt a némileg hatásvadász - és ami bosszantóbb: az előre látható - végkifejlet miatt.

 • lemez - Beady Eye: Different Gear, Still Speeding

  A britpoppal is hogy jártunk! Sokáig a kutya se jött hozzánk, aztán meg láthattuk a Stone Rosest John Squire nélkül, a Suede-et Bernard Butler és az Oasist Noel Gallagher nélkül. A kamut kaptuk britpopból is, az igazi ászok nélküli fapados verziót.

 • Lemez - Jóformán pórázon - Radiohead: The King Of Limbs

  Derült égből villámcsapásként érkezett meg a legújabb Radiohead, hiszen csupán egy héttel az internetes debütje előtt vehette hírét a világ - s miután pimasz módon még korábban is tették közzé az ígértnél, valóságos hisztéria alakult ki körötte.

 • Dokumentumfilm - Álom, határidőre - Vanja Kovacevic: Dobolj, ha tudsz!

  Ebben a filmben, s egyben főszereplője, rendezője, forgatókönyvírója és vágója életében minden fordítva történik: Vanja előbb lezsíroz egy koncertet, majd elkezdi összeszedni a zenészeket, akikkel majd játszani fog, végül nekilát dobórákat venni.

 • Film - Õk és én - Kocsis Ágnes: Pál Adrienn

  Marianne Sägebrecht hullamosója Percy Adlon 1985-ös Cukorbébi című filmjéből találkozik a pomázi Fekete Angyallal (2003). Mi sem természetesebb, szerelemre lobbannak, s hamarosan megszületik a Szent András Kórház krónikus belosztályának (miszerint elfekvő) ápolónője, Piroska - legalábbis a külsőségeiben.

 • Könyv - A kutya se látta - John Curran: Agatha Christie titkos jegyzetfüzetei

  John Currannek megadatott, hogy a hobbija váljon a főfoglalkozásává. Az ír könyvtáros Agatha Christie régi rajongójaként olvasói klubot vezetett, szerkesztője volt az írónőnek szentelt hírlevélnek, majd tanácsadónak kérték fel a devoni ház emlékmúzeummá alakításához.

 • Könyv - Fiatal életek indulója - Lázár Bence András: A teraszról nézni végig; Simon Márton: Dalok a magasföldszintről; Nemes Z. Márió: Bauxit

  Legutóbbi könyvlistánkon "áttört" a fiatal magyar líra. Ez is indokolja, hogy némelyik költőt, aki mostanában jelentkezett kötettel, kicsit közelebbről is szemügyre vegyük.

 • Kiállítás - Beszippantó ősiség - Folyamút Indiában

  "Miért mennek Indiába?" - kérdi Polanski Keserű mézében az indiai férfi a vele utazó brit házaspárt, majd így folytatja: "India csupa légy, bűz és koldus, ráadásul a világ legzajosabb helye." Azok persze a lélek derűjét emlegetik, maguk is érezve a közhely súlyát és az érvelés gyöngeségét.

 • "Nem fogja elsőre berobbantani" - Anga-Kis Miklós, Horváth Attila - Subscribe

  A Subscribe pályafutása igazi sikertörténet: a középiskolás baráti társaságból alakult, modern rockzenét játszó csapat folyamatos fejlődéssel vált műfajában Magyarország egyik meghatározó zenekarává. A kis klubokból indult Subscribe tizedik születésnapját két évvel ezelőtt már egy csaknem telt házas fellépéssel ünnepelte a Petőfi Csarnokban, idén pedig, amellett, hogy a Művészetek Palotájában ad két speciális koncertet, a Bookmarks címet kapott új nagylemez is elkészült, amely minden bizonnyal az év egyik legfontosabb kiadványa lesz rockzenei fronton.

 • "Nincs is pont ilyen" - Kocsis Ágnes filmrendező

  Bár a Pál Adrienn Cannes-ból a filmkritikusok díjával tért haza, forgalmazására egy évet kellett várni. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) megígért, ám oda nem adott támogatása hiányában szinte promóció nélkül, néhány kópiával mutatják be a filmet.

 • "A gyerekek jobb emberekké váltak" - Cziboly Ádám, a DICE-konzorcium elnöke

  Vajon segít-e, és ha igen, hogyan a gyerekek nevelésében a drámapedagógia? Ezt vizsgálta a közelmúltban egy tizenkét ország szakembereinek közreműködésével létrehozott csoport. A projektről a magyar vezetéssel létrejött együttműködés elnökét kérdeztük.

 • "A kényelem és az izgalom új formái" - Karim Rashid dizájner

  Az egyedi színek, formák és szimbólumok használata mellett sajátos öltözködési stílusáról is elhíresült egyiptomi származású dizájner ma szakmája egyik legismertebb és legsikeresebb képviselője. Nemrég vendégként tartott előadást a MOME-n, majd e-mailben válaszolt a kérdéseinkre.

 • "Békés, boldog, igénytelen nép"

  Dürrenmatt: János király

  A színpadkép már az első pillanatban ígéretes - aztán szerencsére nem ezt az ígéretet váltják be. Az első jelenet első részében ugyanis János király ül velünk szemben a trónon, rajta palást, alatta jól látszik a sötét öltöny s a kék nyakkendő, kezében jogar és országalma, és úgy mosolyog, hosszan ráadásul, hogy rögvest előhívja bennünk az azonosítási reflexet: tudjuk, ki ő, naná.

 • Gyorsan avuló újdonság - CET-Budapest

  Ha minden jól megy, nemsokára megnyílik a Közraktárak átépítésével létrejövő CET-Budapest központ. A belváros utolsó beépítetlen vízparti szakaszán befejezéshez közeledő építkezés a város kiegyezés és egyesítés utáni robbanásszerű fejlődésének egyik központi területét alakítja át, ahol az egykori raktárépületek kibővítésével kulturális, kereskedelmi és szolgáltató komplexum jön létre.

 • A nemdohányzók védelme - Ül a hamutálcán

  Egy fideszes törvénymódosító javaslat értelmében minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lesz a dohányzás. A kezdeményezés heves vitákat indított: kormánypárti politikusok estek egymásnak, megfontolandó és a józan ész határát súroló érvek hangzottak el, és beszállt a dohánylobbi is.

 • cyberhírek

  Turing-díj A Harvard brit professzora, Leslie Valiant kapta meg idén a számítástechnika legrangosabb elismerését, a 250 ezer dollárral járó Turing-díjat. Valiant fő kutatási területe a számítógépek tanulási folyamata és a mesterséges intelligencia.

 • Biatlon-világbajnokság - Hanti-Manszijszk - Lénáról mesél

  Kétségkívül különleges helyen rendezték az idei világbajnokságot. Nem is azért, mert a tajga szívében, mindjárt az Ob és az Irtis összefolyásánál, tehát valahol a kies Nyugat-Szibériában tartottak hét ágra szóló nemzetközi sportversenyt, hanem inkább azért, mert maga a város, illetve a pályája foglal el kivételes pozíciót a sportág életében.

 • Japán földrengés és cunami - A legnagyobb ár

  A mostani, cunamival súlyosbított japán földrengés minden volt, csak nem váratlan. Talán csak a mérete volt nagyobb a számítottnál, de egy kisebb tengerrengéssel sem feltétlenül jártak volna jobban.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...