• MaNcs 23. évf. 30. sz. (2011. 07. 28.)
  Öldöklés Norvégiában

  A tetthely szelleme

  A norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik kihallgatása során kegyetlennek, ugyanakkor szükségesnek látta, hogy az oslói bombamerénylet, majd az Utöya szigetén végrehajtott módszeres embervadászat során meggyilkolt összesen 76 embert, és közel százat megsebesített. Ha magányos gyilkosnak tekintjük, elsősorban az a kérdés merül fel, tehettek volna-e valamit a norvég biztonsági szervek, hogy elkerülhető legyen egy...

  2011 / 30
 • Hatás és mellékhatás

  Miért nem az a lényeg, hogy van-e cigánybűnözés?

  A nagy bevándorlási hullám idején, 1917-ben az amerikai hatóságok az intelligenciatesztek alapján a magyarokat 80 százalékban értelmi fogyatékosnak minősítették. A Kongresszusban egyesek úgy érveltek, hogy ezzel objektív bizonyítást nyert: az alacsony IQ-jú népek, köztük a magyarok, biológiailag alacsonyabb rendűek.

 • Maflás - Megint a József Attila Színházról

  Ebbe a csapdába szépen belesétált a Fővárosi Önkormányzat: ha lettek volna (és voltak) illúzióink arról, hogy Budapest színházi struktúrája kis sziget marad az országos koncepciótlan dilettantizmus és politikai területfoglalás tengerében, hát annak most annyi.

 • Mondta a Nyugat

  Isten halott, mondta Nietzsche. Nietzsche halott, mondta Isten. A Nyugat halott, mondta Orbán Viktor.

 • Akcióban a szélsőjobb

  Hogy pszichopata-e a 76-szoros gyilkos Anders Behring Breivik, maximum jogi szempontból lehet érdekes, mint esetleges enyhítő körülmény - bár erősen kétséges, hogy bármilyen enyhítő körülmény játszhatna a norvég bíróság mérlegelése során.

 • Ekotrip

  Hinni muszáj

  A mai világban annak is nehéz hit nélkül élnie, akinek a láncain kívül is van vesztenivalója. Aki saját, bár hitellel terhelt lakással rendelkezik, és akinek van (még) munkajövedelme vagy tűrhető nyugdíja, esetleg némi pénzügyi megtakarítása is.

 • Kapirgáló

  Szövegkörnyezetszennyezés

  Sajtóhibák táján kapirgáltunk a múltkor, a szövegkörnyezetszennyezés - azaz a filológiából ismert szövegromlás - egyszerre tanulságos és mulatságos példáit vettük szemügyre. Utoljára egy Shakespeare-t, Aranyt és Márait csokorba kötő szöveggubancot oldozgattunk.

 • Olvasói levelek

  align=center>Bojtár Endre: olvasói levél Magyar Narancs, 2011. május 19. Bán Zoltán András: Hely hiányában Magyar Narancs, 2011.

 • Amerikai adósságpite

  Melegszik

  Ahhoz, hogy a szövetségi kormányzat a 2012-es választásokig eldöcögjön - és hosszabb távra senki nem mer tervezni -, még vagy 2400 milliárd dollárnyi kölcsönre lenne szüksége. Ehhez Obama elnöknek és a Demokrata Pártnak a republikánusok jóváhagyására is szüksége van - különben az Egyesült Államok pár hét múlva egy kicsit fizetésképtelenné válik.

 • chili&vanília - A fűszermesterről

  Szumák, rózsa, csokoládé, ánizs, narancsvirág - csak néhány fűszer, amely megjelenik Lior Lev Sercarz egzotikus keverékeiben. Mind mögött egy-egy történet, hangulat, személy és inspiráció.

 • tévésmaci - Sas kereken, sas magasan

  Amikor Sztupa és Troché nyomát követve teljes egészében felderítettük a monoceroszaffért, először Brokita, a szökött spicckutya szerepe tisztázódott. Azért kellett figyelnünk a faluban minden kutya farkát, mert neki spicckutya létére furcsa farka volt, ami különös ismertetőjel is lehetett volna, ha bárki figyelné valaha is a kutyák farkazatát.

 • mi a kotta? - Élmény és opera

  "A dallami inventió gyenge, nem nemes, hanem a helyzet erélyes kézzel van megragadva. A dallam-alkotás nem kielégítő, nem jellemzetes, de e hiány igen szellemesen van palástolva; érdekes és meglepő a harmónia, a pikans rhytmus, a hangszerelés, hol ingerlő, hol behízelgő; szóval minden el van követve, hogy a kevéssé jelentékeny eszmék érdekesen legyenek kendőzve.

 • kertész lesek - Mangalica és Társai Húspatika

  Van a magyar vendéglátásnak egy speciális területe, aminek erősen megkérdőjelezhető a komfortfokozata, bizonyos körökben mégis kultikus tisztelet övezi. A hentesüzletek meleg húsos kínálatáról van szó, amely "koreográfiájában" a régi (blokkos-talponálló) kocsmákat idézi, de tartalmában is a megtestesült sűrűség.

 • rés a présen - "Igazán jobb sorsot érdemel" - Iványi Emese marketingvezető, kurátor

  rés a présen: Miért fontos, hogy a Vylyan Pincészet kulturális programokat rendezzen? Iványi Emese: Nem elég jó bort készíteni. Akkor sem rám, sem az értékesítő csapatra nem lenne szükség.

 • kulthírek

  GYÁSZ 89 éves korában, Athénban elhunyt Mikhalisz Kakojannisz: a Cipruson született rendező legismertebb alkotása, a Zorba, a görög 1964-ben három Oscar-díjat kapott - de ezek egyike se jutott neki és a főszereplőknek, Anthony Quinn-nek és Irene Papasnak.

 • koncert - ROBOT KOCH, HERRMUTT LOBBY

  Az A38 műfajok és előadók garmadáját felsorakoztató Colours címkéje alatt fut Cadik Space Is Called partisorozata, amely az elektronikus jövőzenék legizgalmasabb előadóit szeretné prezentálni a magyar közönségnek.

 • dvd - SZEX A NETEN

  1997 mint a fordulat éve vonult be az internetes pornó annaleseibe, ekkor történt ugyanis, mint azt filmünk (based on a true story) is illusztrálja, hogy két Los Angeles-i drogos (egy levitézlett állatorvos és egy elcsapott NASA-tudós) feltalálta a fizetős online pornót.

 • koncert - Red Sparowes, Mono

  A posztrock megkövetel bizonyos időjárási viszonyokat. Borús, olykor viharos, néha egészen télies klíma kell, hogy átjárja az embert az a sok zizegős gitárcsiszolás és ultragyors pengetés, ezért is volt furcsa időzítés így nyár derekán a Red Sparowes és a Mono koncertje.

 • kiállítás - LANGER ÁRMIN: (ÖN)KRITIKAKURZUS

  Pianínón fekvő bűnbakbaba, a teste ezernyi felirattal lepve: TriaNON, 2/3, holokauszt és a többi. "Azért jó a cigány cici, mert alliterál" - idézet egy grafikáról.

 • képregény - Szabó Levente: Scrap

  A Roham magazin által kiadott Scrap nem az, aminek látszik. A fülszöveg vérbeli sci-fi kalandokkal csábítja leendő olvasóját, azt állítva, hogy egy ismeretlen bolygóra tévedt mélyűri térképész, bizonyos Gus megpróbáltatásait követhetjük benne, miközben egy csúcskategóriás harci robot (BOB) és egy őrült szuperszámítógép (Errol) is bonyolítja jelenlétével a cselekményt.

 • web - IBSEN.NET

  E hét pénteken épp S-o Paulóban játszanak Ibsent; aki siet, még kaphat jegyet a Kísértetekre. Izlandon 1892-ben, Magyarországon 1889-ben játszották először; Zimbabwéban utoljára 2006-ban láthatta a mester művét a nagyérdemű.

 • lemez - CULTS: CULTS

  Igaz, hogy a zeneipar radikálisan átalakult az utóbbi időben, ám ettől még nem tűntek el az olyan, szépen kézbe simuló kategóriák, mint amilyen mondjuk a "nyári lemez", és nem csak a mainstreamből, hanem azok köréből sem, akik egyelőre még a partról nézik a sodrást.

 • film - AMADOR

  Emlékeznek még a Fausta éneke című perui filmre? Nemcsak a hátborzongatóan abszurd, mégis hitelesen elővezetett történet okán volt érdekes darab - amelyet Mario Vargas-Llosa unokahúga, Claudia Llosa írt és rendezett, a nagybácsihoz méltón erős atmoszférát teremtve az anyját érő nemi erőszak után a férfiaktól rettegő s ezért vaginájában meggyökerező krumplit tartó kecsua parasztlány fojtogató, szürreális meséjéből -, de a főszereplője miatt is.

 • Melt!, 2011 - Tűzzel-vassal

  Európa egyik legkedvesebb fesztiválja ismét megmutatta magát: előadók sorát láthattuk élőben, akikre itthon várhatnánk ítéletnapig - de azért akadt, akit inkább eltettünk hazai fogyasztásra.

 • Lemez - Éles váltás - The Horrors: Skying

  Amikor a Southendből induló The Horrors 2007-ben piacra dobta a Psychotic Sounds For Freaks And Weirdos alcímmel ellátott első albumát, a Strange House-t, talán még ők maguk sem gondolták, hogy pár éven belül igenis fejlődőképes, nemcsak a gothokat érdeklő, újságíró- és rajongókedvenc zenekarrá válnak.

 • Lemez - A királynő visszatér - Gillian Welch: The Harrow & The Harvest

  Kevés bizonytalanabb kontúrú fogalom létezik a hitelességnél, amelyet a könnyűzenei vitákban oly gyakran húznak elő, mintha fizetnének érte. Gillian Welch példája annyit mindenképp megmutat, hogy e fétisszó jelentéstartományát nem érdemes a mereven értelmezett megéltségre szűkíteni.

 • Film - Vendégjáték - Ken Loach: Halál sugárút

  Fergus Molloy Liverpoolból elsőre nem tipikus Ken Loach-hős: az elit - olyannyira elit, hogy a második világháború idején mindössze öt emberből szervezték meg - légi deszantos alakulat, az SAS tagja volt, majd leszerelvén tárt karokkal várta egy magáncég, amely zsoldosokat foglalkoztat őrző-védőként Irakban és Afganisztánban.

 • Színház - Sokadik fejezet - Neil Simon: Ölelj át!

  Neil Simon 1973-ban, húszesztendei házasság után elveszítette rajongásig szeretett első feleségét, majd a sokkból kiverekedve magát még ugyanabban az évben rátalált a színésznő Marsha Masonre, akiből rövid úton Simon második felesége és számos darabjának főszereplője vált.

 • Színház - Vihar egy szobában - Miranda - Oskaras Korsunovas rendezése Gyulán

  Azt hiszem, szalagantennának hívták azt a műanyag madzagot, melynek végét az ember a kezébe fogta, és addig mozgott vele erre-arra, míg a tévé vagy rádió egyszer csak tisztán kezdett beszélni. Ez többnyire a leglehetetlenebb helyen és pozitúrában történt - hétrét görnyedve a szoba sarkában vagy magasba nyújtott karral a létra tetején -, és amint fixálni próbálta az ember, azonnal visszatért a sistergés, elment a kép és a hang.

 • Könyv - A hanyatlás morfológiája - Oswald Spengler: A Nyugat alkonya

  A történészeknek viszonylag könnyű a dolguk. Mondjuk a költőkhöz képest. Mert az utóbbiaknak a saját fantáziájukból, mintegy a semmiből kell teremteniük valamit, míg az előbbiek egyszerűen csak beszámolnak nekünk mások viselt dolgairól.

 • Megmondta rég - Amy Winehouse (1983-2011)

  Élt huszonhét évet, halálának oka ismeretlen - ennyi kerülhetett be egyelőre a rendőrségi jegyzőkönyvekbe, s valljuk be, ennél sokkal többet még nem is jegyzett fel haláláról az életét folyton fürkésző sajtó, és a közvélemény.

 • "Kiszakadtak belőlünk" - Bill Kelliher - Mastodon

  A pszichedéliával átszőtt komplex, súlyos rockzenét játszó amerikai Mastodon az egykori Today Is The Day ritmusszekciójából alakult a 90-es évek végén, és kiváló lemezeinek köszönhetően pár év alatt a nemzetközi rockzenei színtér egyik legelismertebb csapatává vált.

 • Rajzfilm

  A nevem Ér, Nem Ér

  John Lasseter, Brad Lewis: Verdák 2.

 • Az őrzők - A Pixar stúdió filmjei

  A huszonöt éves kaliforniai filmstúdió 1995 óta 12 animációs nagyjátékfilmet gyártott, és nem volt köztük olyan, amely ne kapaszkodott volna fel a legjobban jövedelmező mozik listájára. Döntő többségüknél ráadásul megszámolni sem lehet az elfúló hangú méltatásokat.

 • A szőrtéri győző - Dave Mullins Pixar-animátor

  2000-ben csatlakozott a Pixar animációs csapatához, azóta olyan filmeken dolgozott, mint a Némó nyomában, A hihetetlen család, a Verdák, a L'ecsó és a Fel!. Legutóbbi munkája a Verdák 2. volt.

 • Föl, föl, vitézek - 145 éves a Budavári Sikló

  Valószínűleg nincs az országban olyan idegenforgalmi szakember, aki mellőzné a használatát, ha budapesti városnézetéssel bízzák meg. 145 éve, 1870. március 2-án adták át a Budavári Siklót, igaz lassan harminc éve egyszerre akar vadonatújnak és ősréginek látszani.

 • Kiállítás

  Csalóka visszfény

  A szabadság hangja. A Szabad Európa Rádió a hidegháborúban

  Voltak az ötvenes években ezek a léggömbakciók: a Magyarország, Csehszlovákia, Lengyelország irányába föleregetett léggömbökhöz röpcédulakötegeket rögzítettek, a zsinórra egy billenő szerkezetet szereltek, egyik oldalán szárazjéggel, a másikon ellensúllyal.

 • Kamaszok az éjszakában - Tömény probléma

  Valóban többet és másképp isznak a tizenévesek, vagy csak a média és a szülők percepciója torzít? De lehet, hogy nem is ez a dilemma: az új, könnyen beszerezhető és legális drogok megállíthatatlannak tűnő terjedése kiszoríthatja az ipari szeszből készült rövideket és kannás borokat a bulizó tinédzserek szerhasználatából.

 • cyberhírek

  Marsjáró Egy 150 kilométer átmérőjű kráterben álló hegy lábánál landol majd a vörös bolygón a NASA következő marsjárója, a Curiosity (Kíváncsiság). Többek között azt fogja kutatni, hogy a kiszemelt körzetben megfelelőek voltak-e valaha a körülmények az élet kialakulásához.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...