• MaNcs 24. évf. 43. sz. (2012. 10. 25.)
  Interjú

  "Nyilvánosságra hozni az igazságot"

  Kálmán Olga televíziós műsorvezető, hírszerkesztő

  Tele volt vele a sajtó: Tarlós István minősíthetetlen hangon szólt be neki élő adásban. Ilyenformán a bunkóság kezeléséről, az újságíró feladatairól és függetlenségéről beszélgettünk.

  2012 / 43
 • Újabb próbálkozás a zsebszerződők ellen

  Garantált kudarc

  Büntetőjogi kategóriává emelte az úgynevezett termőföld-zsebszerződések megkötését a kormányerő. A jövőben egytől öt évig terjedő szabadságvesztést kaphat az, akit ilyesmin érnek. Helyszíni tapasztalataink szerint azonban a leginkább érintett nyugat-magyarországi területeken ez senkit nem idegesít - leszámítva az illegális kontraktusok felkutatására ösztökélt hivatalnokokat.

 • Sarlós Gábor

  Aki a tudást nem becsüli

  A tudomány kommunikációjának jelentősége

  Ahol a tudomány szerepe leértékelődik, ott az oktatás is egyre jobban háttérbe szorul. A világ fejlett ipari országait tömörítő OECD, illetve az Európai Unió statisztikái pedig azt igazolják, hogy az oktatás súlya és a gazdasági növekedés dinamikája között már középtávon is közvetlen öszszefüggés van.

 • Dessewffy Tibor

  Maradnék sokáig

  Az orbáni kotta, avagy Ezékiel 25:17, újratöltve

  A győztes koalíciót Orbán valóban minimalizálja: elég lenne erről Széles Gábort vagy a KÉSZ csoport vezetőit megkérdezni. Az a benyomásunk, hogy Orbán a megkerülhetetlenek körét annyira szűkre húzza, mint aki a Hegylakó bűvöletében él: csak egy maradhat (és ez az egy a Közgép feliratot viseli).

 • A szerk.

  A család

  Megállíthatatlanul buzog fel kormányunk kebeléből a szeretet, és mint szelíd balatoni hullámok a tihanyi szirtekre, vagy nem, inkább: mint anya rég nem látott gyermekére, úgy omlik rá a magyar kormány a magyar kultúrára, nyaldossa sebeit, becézi, ha búsul, megvédi a bajban.

 • A szerk.

  Egy tisztességes ajánlat

  Bajnai Gordonnak az október 23-i beszédében törekednie kellett arra, hogy a csodára számítókat lehűtse - de annyira azért mégse, hogy a felfokozott várakozás emiatt dühös csalódottságba csapjon.

 • A szerk.

  Ünnepelt az ország

  Ünnepelt az ország? Ugyan mit? A naptár szerint az 1956-os forradalmat és szabadságharcot illett volna, s tapasztaltunk is erre utaló jeleket, mely jelek délutánra már mást jelentettek, eredeti önmaguk ellenkezőjét.

 • Zeidler Miklós: Pálya a magasban

  Duce, Duce!

  "Duce, Duce!" - harsogta a tömeg, az ünnepelt pedig büszkén hordozta végig pillantását rajongóin. Klasszikus fejét a jól ismert mozdulattal fölvetette, tekintetét az emelvény felé fordította, ahol egy pillanatra sem csillapodott a zúgó tapsvihar.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Nyelvi térvédelem

  Mindenféle nyelvészek írogatnak a nyelvről - egymásnak és persze a nagyközönségnek, házi fogyasztásra vagy politikai megrendelésre. Az utóbbi ugyanazt a kérdést veti fel számomra, mint a szappanoperák áradása a televízióban.

 • Egy józsefvárosi munkaügyi per háttere

  Cikkünk nyomán

  Kirúgták a józsefvárosi önkormányzat egyik köztisztviselőjét, mert - alaptalanul - úgy vélték róla, hogy ő volt egy korábbi Narancs-cikk forrása. A hivatalos indok persze nem ez, hanem a polgármesternek írt három sms-üzenet.

 • Az október 17-i miskolci tüntetések háttere

  Létszámháború

  Nem egyforma mértékben, de az összes érintett politikai erő a maga céljaira próbálja kihasználni a Fészekrakó-program által Miskolcra szabadított súlyos problémát. A roma szervezetek egy része sem kivétel - pedig a lassan kibontakozó választási kampány helyben döntően róluk szól majd.

 • Kiterjesztett nemzetbiztonsági ellenőrzés

  C típusú találkozások

  Megváltozik a nemzetbiztonsági (ún. C típusú) ellenőrzés néhány szabálya. A tervezet legfontosabb eleme, hogy az ennek hatálya alá tartozó munkaköröket, tisztségeket betöltő személy esetében a C típusú ellenőrzés bármikor megismételhető lenne, és az illetőt akár titkosszolgálati eszközökkel is megfigyelhetnék.

 • Interjú

  "Ilyen a bolsevik jogalkotási mód"

  Juhász Pál agrárszociológus a földtörvényről

  A magyar mezőgazdaság modernizációját már a rendszerváltás után lehetetlenné tette a dilettáns jogalkotás, az új földtörvény pedig legalább annyi kárt fog okozni, mint amennyi problémát megold - állítja a Corvinus oktatója, az 1990-98 között szabaddemokrata parlamenti képviselőként is dolgozó szociológus-közgazdász.

 • Szíriából jelentjük

  Két lövés közti élet

  Az ország északi részén fekvő El Babban egy évig tartó békés tüntetések után, a biztonsági erők brutális reakciójára válaszként tört ki a fegyveres felkelés. Ma forradalmi kormányzat irányítja a várost.

 • Interjú

  "Nyílt politikai verseny"

  Henry Laurens történész, Közel-Kelet-szakértő

  A párizsi Collége de France professzorát a budapesti Francia Intézetben tartott előadása előtt kérdeztük az arab tavasz hatására bekövetkezett változásokról.

 • Madarász Aladár

  Isten keze... vagy a tolvajé?

  Egy metafora viszontagságai

  Kedves olvasó, aki még emlékszel Maradona kézzel ütött emlékezetes góljára ("Maradona feje és Isten keze") az angolok ellen az 1986-os világbajnokságon, csalódást kell, hogy okozzak: ez a cikk alapból nem a fociról szól.

 • Íróiskolák a piacon

  Jutányos összekapcsolás

  Apám, író leszek - mondta a legkisebb királyfi, lévén nem volt más választása, hisz a családi céget a legidősebb bátyja kapta, a szomszéd sztárügyvéd dúsan kistafírozott lányát meg a középső fivér.

 • Színház

  Zsigeri

  Kurázsi mama és gyerekei

  Nem az az érdekes, mi minden nincsen a háborúban, hanem hogy mi minden van benne: minden. Az élet, az egész, és persze a halál is. Erre már Brecht is gondolhatott, amikor megírta Kurázsi mama és gyermekei című darabját - de Zsótér Sándor rendező is gondolkodik ezen jó ideje: harmadszorra rendezi meg.

 • Operett

  Napraforgószínpad

  Kálmán Imre: Marica grófnő

 • Színház

  Jez Butterworth: Az ígéret földje

  Életem (egyik) legfontosabb szerepe - nyilatkozta már a premier előtt különféle interjúiban Rudolf Péter, s mi csak örülhettünk e fordulat többszöri nyomatékos előfordulásának, elvégre motivált színész nélkül nincs motivált közönség.

 • Film

  Kifosztva

  Ulrich Seidl: Paradise: Love - Szerelmet a feketepiacról

 • Jean-Louis Trintignant színész

  "Utána akartam menni"

  Egy öreg óriás visszatér. Haneke haldoklásfilmje, a nálunk jövő héten moziba kerülő Szerelem hozta vissza az élők közé.

 • Film

  Kertvárosi kommandó

 • Film

  Gázos

 • Film

  Asterix & Obelix: Isten óvja Britanniát

  Bal-jobb, bal-jobb, jönnek a gallok - folytatódik a megszokott francia öntudatépítés. Asterix és Obelix, a két csodafőzettel rohangáló gall újra felveszi a harcot a rómaiakkal, a cél ezúttal Britannia megmentése.

 • tévésmaci

  Ötszáz majom

 • Kiállítás

  A spermaszínezőtől a fekete lyukig

  Lakner Antal: Munkaállomás

  Kifejezetten jó ötletnek tűnik, hogy Lakner Antal retrospektív kiállítása kitüremkedik a LuMú bejárata elé. A két kiléptetett munka körül feltűnően sokan csoportosulnak, találgatva, vajon mit keres itt egy izlandi felségjelű, különös formájú haditechnikai egység és mellette egy konténer, katonai ruhákban feszítő próbabábokkal.

 • rés a présen

  Nem elég a forma megértése

  Nemes Péter szobrász

 • Interjú

  Kiirtásra szánt népek hangjai

  Roger Moreno Rathgeb zeneszerző

  A cigány muzsikus művével, a november 6-án a Müpában elhangzó Auschwitz-rekviemmel nemcsak saját népének a haláltáborokban elpusztított tagjai, hanem az összes áldozat előtt tiszteleg. Választott hazájában, Hollandiában beszéltünk vele.

 • Interjú

  Olajoshordók miatt

  Lisa Gerrard - Dead Can Dance

  Budapesti koncertje előtt a zenekar énekesnője hollywoodi ellenszenveiről, egy bozóttűz fontosságáról és három zenetörténeti jelentőségű hordóról beszélt nekünk.

 • Koncert

  Buzuki hangja szól

  A Dead Can Dance Budapesten

 • Lemez

  Csodálatos futurizmus

  Flying Lotus: Until The Quiet Comes

 • Lemez

  Mount Eerie: Ocean Roar

  Egy használaton kívüli templomban rögzítette két legfrissebb albumát az észak-amerikai indie folk legkedvesebb remetéje, Phil Elverum.

 • Lemez

  Metz: Metz

  A Jesus Lizard és a Big Black Chicagót, a Hammerhead Minneapolist, a Drive Like Jehu San Diegót festette le a pokol minden szegletében aluljárószagú, szirénazajtól lármás, neurotikus lényekkel telizsúfolt tornácának, ahol üvölteni kell, amíg csak infarktust nem kap az ember.

 • mi a kotta?

  Megütni, megfojtani

 • Kiállítás

  Sikerek kudarca

  Egykor nekik szólt a Himnusz

  A Zsidó Múzeum kiállításának legbelső termében két tablót láthatunk egymással szemben. Az egyik a VAC (Vívó- és Atlétikai Klub), a másik az MTK (Magyar Testgyakorlók Köre) megalakulásának körülményeiről, múltjáról, jelentőségéről tájékoztatja a látogatókat.

 • Konyhai kémia XXXIV.

  Kalapot emelünk

  Ehető gombák

  A finom, illatos, zamatos fejfedőknek nehezen lehet ellenállni: szinte mindenki szereti a gombát. Rántva, sütve, levesben, néha nyersen is.

 • Szenvedélybetegek és hozzátartozóik

  Köztük marad

  A szenvedélybetegek többsége családban vagy legalábbis párkapcsolatban él, de a hozzátartozókról legfeljebb csak mint áldozatokról esik szó. Pedig az addiktológusok szerint a szerepük igen fontos lehet abban, hogy egy függőből újra józan ember legyen.

 • étel, hordó

  Nagyvillám/Visegrád

  Négyszáz méter sincs, mégis úgy tűnik, a világ tetején ülünk. A visegrádi Nagy-villám kilátóból nyílik Magyarország legszebb panorámája, legszívesebben azt mondanánk, hogy festő ecsetjére kívánkozik, de igazság szerint félő, hogy a legkreatívabb emberi beavatkozás (megörökítés) is csak ártana neki.

 • chili&vanília

  Szőlő, csokoládé

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...