Folyóval, esővel, metállal és Lady Gagával nyílt meg a párizsi olimpia

  • narancs.hu
  • 2024. július 26.

Sport

Először rendeztek olimpiai megnyitót stadionon kívül, de de az időjárás kicsit beleszól.

Az olimpiák története során először vitték ki stadionból az ilyenkor szokásos megnyitóünnepséget Párizsban, és a péntek esti ceremóniát kvázi nyitott rendezvényként a Szajna folyó felett tartották, amit így összesen nagyájából 300 ezer ember nézhetett meg élőben. A delegációk hajókon érkeztek a rendhagyó felvonulásra, természetesen a hagyományoknak megfelelően az olimpiák atyjaként Görögország indításával. 

 
Emmanuel Macron francia elnök (j) és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke (b) a 2024-es párizsi nyári olimpia megnyitóünnepségén 2024. július 26-án.
MTI/Czeglédi Zsolt
 

A nyitófilmben maga Zinedine Zidane fociisten szerepelt, megindult a füst- és fényjáték a Pont d'Iénán, hogy aztán nem sokkal később már maga Lady Gaga kezdjen bele az éneklésbe, természetesen francia sanzont énekelt el sok-sok táncossal. A dal címe amúgy Mon truc en plumes.

 
Fotó: Luca Bruno 6 MTI
 

 
Az esernyők is előkerültek
MTI/Czeglédi Zsolt 

A hajók között a legizgalmasabb természetesen a lángot vivő csónak volt, amin egy izgalmas maszkban lévő ember is állt azzal a céllal, hogy a teljes revü alatt lehessen találgatni, kit takarhat a maszk. Ez a fantom egy videón is ugrált kicsit a lánggal a kezében amúgy. Főleg azért volt feltűnő, hogy a történet felvételről van elmesélve, mert a felvett részeken tűzött a nap, miközben a valóságban Párizsban a műsor elején csepegett, aztán már tisztességesen esett, majd szakadt is kicsit az eső, aminek köszönhetően az esernyők is látványelemmé váltak a tömegben.

 
Fotó: Matthias Schrader / MTI
 

A zenés-táncos részt természetesen kánkán is színezte, ami viszont ennél is izgalmasabb volt, hogy a történelem során először lépett fel metálzenekar olimpiai megnyitón, a nálunk is kifejezetten népszerű francia Gojira kiabált/hörgött el egy dalt.

 

 

 Ezek után Aya Nakamura, francia-mali énekesnő hatásos belépővel éneklte el a Djadja nevű világhírű számát, nem sokkal később pedig egy Victor Hugo idézettel borzolták fel a köztévé szakértőinek kedélyállapotát:  „A szerelem szabadsága nem kevésbé szent, mint a gondolkodás szabadsága” – szólt az üzenet.

Műszakunk zárásakor Honduras, Hongkong után megérkeztek a magyarok is, laza 170 fős küldöttséggel. Böde-Bíró Blanka és Tóth Krisztián vitték a magyar zászlót. Középen volt Gyulay Zsolt, olimpiai bizottsági elnök is, első sorban a női kézis csapat, a hajó végében felbukkant Nagy László, egykori kézilabdázó is.

  

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk