• MaNcs 26. évf. 20. sz. (2014. 05. 15.)
  Interjú

  "Meg fognak épülni az új blokkok"

  Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a keleti nyitásról és a magyar-orosz kapcsolatokról

  Sajtóhírek szerint júniustól a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, ősztől pedig Magyarország külügyminisztere lesz. A keleti nyitásról, az orosz pénzről, a paksi atomról és a karrierjéről kérdeztük.

  2014 / 20
 • étel, hordó

  Köles

  A lisztérzékenyek számára nem csak a gluténmentes ételek beszerzése és magas ára jelent problémát. Legalább ekkora baj, hogy ezek a pékáruk, tészták sokszor köszönő viszonyban sincsenek a "finomsággal", inkább csak megágyaznak a rávalóknak, ízük jó esetben a nullával egyenlő.

 • "Mindig mások bundáznak" - Takács Tibor történész

  A közelmúltban jelent meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára munkatársának Szoros emberfogás című könyve, amelyből számos fontos részletet és összefüggést ismerhetünk meg a Kádár-kor állambiztonsági szerveinek sokszor meddő, habár szorgos futballtárgyú működéséről.

 • Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Szakértő vagy sarlatán?

  Gyakori helyzet: olyasmiről, egyszerre szak- és közügyről van szó a tévében, a rádióban vagy egy hetilapban, amihez nem konyít a nyájas olvasó. Halbiológusnak inflációról, dramaturgnak invazív akácfákról, topológusnak nyelvművelésről magyaráz a szakértőnek kikiáltott úr vagy hölgy.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Jól kijövök, ha bemegyek

  EP-választási plakátjain üzen az újrázó Fidesz-KDNP-pártszövetség Brüsszelnek: tiszteletet a magyaroknak! Pedig nehezen arathattak volna győzelmet a most zárult kormányciklusban bőségesen áradó uniós pénzek nélkül, amelyek a látványos infrastrukturális beruházások megvalósítása mellett sok hazai vállalkozás túlélését is segítették, és az agrárnépességet is kiszámítható (földalapú és vidékfejlesztési) támogatásokhoz juttatták.

 • A szerk.

  Ellenünk

  "Az a baj minálunk, hogy a politikusok túl sokat vitatkoznak." Na, ki mondta ezt? A kisnyugdíjas nagymamucikánk a piacon, amikor összefutott régi barátnőjével, és az időjárás kitárgyalásán végre túljutván az egyetemesebb, össznemzeti problémák megoldásának szentelhették a figyelmüket?

 • A szerk.

  Ellenük

  Orbán Viktor a múlt héten Németországban járt, a WDR közszolgálati tévéadó által rendezett Európa Fórumon szólalt fel és ünnepelte saját magát, többes szám első személyben, politikáját afféle lángcsóvaként emelve magasba Európa előtt: kereszténység, munka, család.

 • Gyilkos térítők - Nigéria: Boko Haram

  Egy hónapja raboltak el egy kollégiumnyi iskolás lányt Nigériában, de csak most ocsúdott fel a világ, és értette meg egy elszánt terrorszervezet áldatlan tevékenységének a jelentőségét.

 • A sztyeppék farkasa - Barátunk, Nurszultán Nazarbajev

  A Kazahsztánt negyed évszázada irányító Nurszultán Nazarbajev tipikus posztszovjet vezetői életutat mondhat magáénak. Honnan jött az elnök, és hová tart országa?

 • Európa hangos - Az európai parlamenti választások hajrája

  A 28 uniós tagállam majd' 400 millió választásra jogosult polgára május 22-25. között választja meg az Európai Parlament 751 képviselőjét. Bár az EP nem úgy ellenőrzi az unió "kormányát", vagyis a bizottságot, ahogy azt a nemzeti politikában megszoktuk, szerepe egyre fontosabb.

 • Orosz-magyar hitelszerződés Paksról

  Málenkij kredit

  Magyarország számára előnytelen, uniós szabályokat sért, növeli az államadósságot, és nagy valószínűséggel alkotmányellenes is a tízmilliárd eurós magyar-orosz hitelszerződés. Erre jutottak a lapunk által megkérdezett szakértők a majdnem titkos tervezetről, amit állítólag már alá is írt a két fél.

 • Luxusingatlanok Stumpf István cégeiben

  A szerencse fia

  Stumpf István két vállalkozásában 2006 és 2009 között egy svájci székhelyű cég 135 millió forintért vásárolt 9,93 millió forint értékű tulajdoni részesedést, amit 2012-ig névértéken adott vissza Stumpféknak.

 • Kis keresztje, hogy szerezte - Érdemrendek Orbán Magyarországán

  Úgy tűnik, egyelőre nincs olyan magas külföldi méltóság, aki elfogadná a Szent István Rendet, míg a Becsület Rendből két év alatt egy kelt el, és a Magyar Corvin-lánc testülete is inkább titokban ad tanácsokat a miniszterelnöknek.

 • "Nincs is körülmetélve" - Stellan Skarsgard színész

  Új filmje, Az eltűnés sorrendjében - amit északi Fargónak is becéznek - most fut nálunk a mozikban. Felhívtuk, meséljen vérről, verejtékről és a lankadó ligetekről.

 • Film

  Vérkötelék

  Ez olyan férfidolog lehet, hogy aki igazán tökös, annak egyszer meg kell csinálnia a maga hetvenes évekbeli, New York-i gengszterfilmjét. Pezsdítően hathat a férfiegóra lezárni a Grand Central Stationt egy kis lövöldözésre, vagy keresni Brooklynban egy magasvasúti megállót és alatta keménykedni, de mindig jól jön egy olyan ablak is, melyből tisztán kivehető a Manhattan Bridge.

 • Film

  Szent Charbel - A szív csendje

  Szent Charbel a libanoni maronita rend szerzetese volt, a Kelet egyik legnagyobb misztikusa. Hogy mitől volt az, nem nagyon tudjuk meg a filmből, de ha a szentté avatást is kiérdemelte, a mozivászonra rakott életrajzi portré is kijár neki.

 • Film

  Populaire kisasszony

  Pálfi György - Parti Nagy Lajos írásából készült - Taxidermiájának egyik epizódjában a versenyevés körül forog a történet. Az őrjöngő közönség előtt iszonyú tempóban kását kanalazó zabálóbajnok figurája tökéletes metaforaként jelenítette meg nemcsak a kelet-európai terheltség magát sportdiadalokban kompenzáló frusztrációját, de képet nyújtott a teljesítményimádat kultúrájáról is.

 • Koncert

  Fekete Peter

  Peter Gabriel az Arénában

  Peter Gabriel kétszer ment szembe az aktuális korszellemmel úgy, hogy sikerült valami nagyon maradandót alkotnia: először 1977-ben, a punk nagy évében a folkos Solsbury Hill-lel, másodszor pedig majdnem tíz évvel később, a plasztik hangzású, Stock-Aitken- Waterman-producertrió uralta zenei miliőben a soulos Sledgehammerrel.

 • HANGADÓ - Rés a présen

  "Nem elefántcsonttorony"

  Kovács Szilárd orgonaművész

 • HANGADÓ - Lemez

  A harmadik Mozart

  Joseph Martin Kraus: Szimfóniák és hegedűverseny

  Mozart csak egy volt - s az az egy megismételhetetlen.

 • HANGADÓ - A klasszikus zene mint extrém sport

  Fájdalmas hangok

  Egyes vélekedések szerint negyvenéves kor felett nincs egyetlen klasszikus zenész sem, akinek ne alakult volna ki valamilyen krónikus fizikai fájdalma a hangszerhasználat és a fellépésekkel összefüggő életmód miatt.

 • HANGADÓ - Mitől jó egy karmester?

  Mondjam, vagy mutassam?

  A zeneszerző megírja a zenét, a muzsikus eljátssza egy hangszeren - eddig még követhető. De mit csinál a karmester? A laikus, ámde érdeklődő koncertjárók képviseletében olyan kérdéseket is feltettünk, amilyeneket általában nem merünk, nehogy butának tűnjünk.

 • HANGADÓ - Bán Zoltán András

  Operai páholyokban

  "Micsoda operaszínpad lakik az emberi agyban!" (Balzac: Massimilla Doni)

 • Lemez

  Kelis: Food

  A New York-i születésű énekesnő az előző évtized egyik kétségtelen sztárja volt - első két albumát még az akkor feltörekvőben lévő The Neptunesszal rakta össze, 2010 körül pedig már Calvin Harrisszel és David Guettával dolgozott együtt.

 • "Ez abszolút aranykor volt" - Spányi Miklós Philipp Emanuel Bachról

  Johann Sebastian Bach és Mozart, a barokk zene és a bécsi klasszikusok között félúton kialakult egy újfajta, önálló zenei stílus. A 18. századi Berlin lenyűgöző zenei életét a korszak világhírű specialistájával fedezzük fel.

 • Lemez

  Tansman-Lutoslawski-Orbán-Selmeczi

  Az Erdődy Kamarazenekar a közelmúltban lemezt jelentetett meg lengyel és magyar zeneszerzők: Alexandre Tansman (1897-1986), Witold Lutoslawski (1913-1994), Selmeczi György (1952) és Orbán György (1947) műveiből, a koncertmester az együttes lelke-motorja, Szefcsik Zsolt, a karmester Marcin Naleţcz-Niesiolowski, a kiadó a 22 éve működő varsói Dux Records.

 • Lemez

  Eomac: Spectre

  Az ír Ian McDonnell munkássága rengeteg elektronikus zenét kedvelő partizót és szakírót foglalkoztat mostanában. Bonyolultnak álcázott vagy helyenként tényleg bonyolult műveket szerez a kilencvenes évek IDM-jét és napjaink brit basshibrid irányzatait keresztezve.

 • "Nem hiszek a panaszkodásban" - Bodó Viktor rendező

  Belezsúfolta az elmúlt évek politikai botrányait a komoly érdeklődés mellett futó A revizorba, néhányan be is rágtak rá. A Vígben látható előadás apropóján beszélgettünk a Szputnyik vezetőjével külföldről, Vidnyánszkyról és a mackónadrágos színházról.

 • Színház

  Kötél sincs

  Godot-ra várva a Katonában

  Néhány évvel a darab megírása után, 1957-ben egy amerikai börtönben nagy sikert aratott egy Európában akkor már egyre ismertebb mű, a Godot-ra várva. Az ezernégyszáz fős, akkoriban a halálos ítéletet gázkamrával végrehajtó San Quentin-i börtön lakói számára a (színpadi) várakozás ismerős tény lehetett, ahogy a felfüggesztett, állandó, megragadhatatlan idő is, a tevékenység hiánya és annak lehetetlensége pedig tapasztalat.

 • Tánc

  Molnár Csaba: Dekameron

  Molnár pár hónapja ugyanitt, néhány alkotótársával közösen megcsinálta a Nyúzzatok meg! című, immár Lábán-díjas produkciót. Hogy lendülete, alkotókedve és tehetsége nem egyszeri csoda, és nem csak Hód Adrienn koreográfiáiban vagy a BLOOM!

 • Kiállítás

  Horváth Tibor: "Fagyott vízen a szél is csúszik"

  A művész neve nem csupán a világ legrövidebb diplomavédéséről (2003) lehet ismert, hanem arról a többször bemutatott videójáról is, melyben egy erdőben sétáló kopasz fiatalember olyannyira leüvölti a magyar zászlót, hogy az elsápad (monokrómmá válik) félelmében.

 • Kiállítás

  A kétfejű kisbárány

  Szalay Péter: Kettős látás

  Az életkora alapján még fiatal művésznek tekinthető Szalay rendkívül izgalmas és sokrétű életművel büszkélkedhet, amely alapjaiban változtatja meg a szobrászattal kapcsolatos általános elképzeléseket - még ha ezen a területen nincs is egyedül.

 • Kiállítás

  Lendületes kezdés

  Merészebb, mint a festészet. A modern magyar kereskedelmi plakát 1924-1942

  Legfőképpen talán nyitott és levegős, kozmopolita, européer hangulatával hat a látogatóra ez a kibővített plakátkiállítás, amiben kétségkívül szerepe van a rendezőnek, Bakos Katalinnak is, még inkább azonban a főszereplőknek.

 • Rádió

  Bejárat a zenébe

  Kezdőhang a Bartókon

  A Bartók rádió kevéssé szerencsésnek tűnő műsorsávra, vasárnap délelőttre időzíti fiataloknak szánt beavató műsorát, a találó című Kezdőhangot - és kifejezetten tartalmas ötven percet kap, aki mégis a rádióhallgatás mellett dönt tíz óra körül.

 • Tévétorrent

  Helyszíni szemle

  Shetland

  A bűnügyi sorozatok viszonylag újabban felkapott ága kitüntetett szerepet ad a földrajzi értelemben vett tetthelynek.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...