• Karsai László

  A holokauszt exportálása Magyarországra

  Avagy Schmidt Mária hitvallása

  Gerő András indulatos válaszában (Jók és rosszak, Magyar Narancs, 2014. november 20.) a legfontosabb kérdésekre és a Sorsok Háza „állami projektet” érintő alapvető bírálataimra nem válaszolt.

 • Barna Imre: Pont fordítva

  Hermina!

  Megy ez a jelenet most. Hogy tolmácsot szeretne kérni, mert nem érti, mit mond az amerikai. Volt egy elképzelés. Ügyvéd, tévé­stáb is van vele. És akkor milyen már az, hogy egyszer csak mellélép az illető a téren, és angolul beszél.

 • Sajó László: Öt és feles

  Nézni is tereh (Kőbánya-Hizlaló)

  Elég volt az álmokból!, fújta szét dühösen az elporladt Álmoskönyv betűit (hogy majd kétségbeesetten szedegesse össze) Resti Kornél – ki a házból, a pályaudvarra! Hideg van, de a nap még megcsillan a síneken, ám a várótermek vaskályháiban már gyufára vár a gyújtós, karácsonyra befútta a vasutat a hó… Ezt nem várja meg, elindul.

 • A szerk.

  Szilánkosan törő gumicsont

  Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott hétfő délután a Fidesz-frakció, ahol Rogán Antal – kicsit drámaibbra igazított arculattal, mint amilyet Deutsch Tamás akkor vett fel, amikor bejelentette, hogy a nagymamáját egy szál pufajkában figyelték meg a komcsik – beismerte, hogy a kormánypárt parlamenti képviselő­csoportja támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt azon kezdeményezését, amely az áruházak vasárnapi zárva tartási kötelezettségét célozza.

 • A szerk.

  A ravasz jutalma

  Vé Putty, a közismert elnök hétfőn Isztambulban lefútta a Déli Áramlat néven futó gázvezetékprojektet.

 • Választás volt Moldovában

  De most jön csak a neheze

  A tét nagy volt: továbbgyűrűzik-e az ukrán válság? A hétvégén Európa felé billent Kelet-Európa „hintaországa”. De a játszma épp csak elkezdődött.

 • Kifosztva - Fergusoni zavargások

  Ferguson húszezres kisváros St. Louis mellett. Az utóbbi elővárosai között tartják számon, és több környékbeli településhez hasonlóan gyökeresen átalakult az elmúlt években.

 • Áttörni a félelmet – Közmunkás-érdekvédelem

  Közmunkás aktivisták, aktív közmunkások – a Közmunkás Mozgalom a Jövőért (KMJ) tagjai saját érdekeik védelmében csoportot szerveznek, közösséget építenek, hangjukat hallatják a Belügyminisztériumban és Brüsszelben.

 • Válasz nélkül - Korkedvezményes nyugdíjért tüntetnek a szakszervezetek

  Becsapva érzik magukat a vasút, a Volán és a BKV dolgozói, miután a kormány év végével kivezetné kor­kedvezményes nyugdíjukat. Az eltökéltebbek a sztrájk lehetőségét is felvetik, de a munkabeszüntetés megszervezése nem kockázatmentes.

 • Vitézy Dávid menesztése

  Felemás gyakorlat

  Születésnapjára állását veszítheti Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. vezérigazgatója. A főpolgármester évek óta érlelődő döntésének megfelelően a fővárosi közgyűlés a héten dönthet a legyengített BKK új vezetőjéről, aki információink szerint Almássy Kornél lesz.

 • Interjú

  „Ezeket a trükköket megcsinálják”

  Zsiday Viktor befektetésialap-kezelő a jegybank monetáris politikájáról

  Ha Matolcsy György újabb kastélyokat akar venni, egyszerű a dolga: gyengítenie kell a forintot. Zsiday Viktor szerint az MNB a devizahitelek forintra váltásával ugyanúgy több tízmilliárd forintos nyereséghez juthat, mint a jövőre várható forintgyengülésből.

 • tévéSmaci

  Egér a misén

 • Rádió

  Kapitány, háziúr, szerető

  Portréműsorok

  Nem könnyű dolog a portré­készítés, hiszen egyszerre több és kevesebb dolgot kell megmutatni, mint amit egyébként a másik arca vagy hangja közvetlenül elárul tulajdonosáról.

 • Kiállítás

  Erwin Olaf Körhinta

 • Kiállítás

  El a történelemtől

  Jörg Immendorff. Éljen a festészet!

  Első pillantásra úgy tetszik, Jörg Immendorff a 20. és 21. század egyik legjelentősebb festője, a 20. és 21. század köz- és művészeti életének résztvevője és kommentátora.

 • Színház

  Nem a fény

  Bulgakov: A Mester és Margarita

  Meglepő, de a nagy prózai művek színpadra vitele gyakran akkor sikerül, amikor a színház igencsak messzire megy az „eredetitől”.

 • Színház

  Ki a Napkirály?

  Őfelsége komédiása; A félkegyelmű

  Gáspár Sándor úgy játssza el Molière halálát – ami, tudjuk, a Képzelt beteg előadása közben a színpadon éri –, hogy felváltva mutatja meg, mit érez a haldokló belül, és mi az, amit mindebből a darabbeli gyanútlan néző is lát.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Féllábú, félkarú

  Orosdy Dániel–Schreiber András: A horror mesterei – Lucio Fulci & George A. Romero

  Lehet, hogy az élőhalottak a szörnyvilág zsellérei, ám ez nem akadályozza meg a zombikat abban, hogy napjaink egyik legnépszerűbb sorozata, a The Walking Dead címszereplői legyenek.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Sebeivel olvassa

  Tóth Krisztina: Pillanatragasztó

  Lassított olvasás javasolt, akkor bejön, s Tóth Krisztina szép kék könyve az utóbbi idők legizgalmasabb olvasmánya lesz. Huszonöt novellát tartalmaz, a szerző válogatta ki őket az utóbbi nyolc év bőséges terméséből.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Nem lehet eltemetni

  A röpülő falu. Magyar írók trianoni novellái

  A tematikus irodalmi antoló­giákban is utazó Noran Libro ki­adónál jelent meg idén a trianoni irodalmi összeállítás második, bővített kiadása, tizenkét évvel az első után.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Arcok a tömegből

  Kövér György: Biográfia és társadalomtörténet

  A szerző egyike a legkiválóbb társadalomtörténészeknek, munkássága annyira gazdag, a tör­ténettudomány oly széles körét öleli át, hogy ezzel rendszeresen zavarba hozza akár a szűkebb szakmából kikerült ítészeket is.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Póni és farok

  Florian Illies: 1913 – Az évszázad nyara

  Valamikor réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban még mindig 1913-at írnak: ezt a réges-régi, talán igaz se volt évet veszi szemügyre és kivonatolja a művészettörténész szemével, de az intim részletekre – a neuraszténiás panaszokra, a budoárok jövés-menésére, az állami és ágyastársi fegyverkezésekre – sem érzéketlenül az újságíróként és műkereskedőként is aktív szerző.

 • KÖNYVMELLÉKLET: Elsüllyedt szerzők XLII.

  A hetvenkedő katona

  Illés Béla (1895–1974)

  Pártos író volt, nagy idők bőbeszédű és hamis tanúja. Ha az életműve nem is, de a figurája ma is érdemelhet némi figyelmet. Ő volt a magyar irodalom szovjet őrnagya, s neki köszönhettük Guszevet.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Murakami Haruki: Köddé vált elefánt

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Csurgó Csaba: Kukoricza

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Rainbow Rowell: Eleanor és Park

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Kitartanak-e a szavak?

  Kéziratokért ennivalót a szegény gyerekeknek

  Tandori, Parti Nagy, Závada, Nádas és Nádasdy meg még vagy hatvan író, költő, alkotó kézzel írt szövegei tartós élelmiszerekért: Magyarország egyik legnagyobb szegényiskolája, az abaújkéri Wesley Többcélú Intézmény növendékeinek gyűjtenek.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Kisebbségi problémák

 • „El kellett viselnie” – Ferencz Győző irodalomtörténész Gyarmati Fanni naplójáról

  Radnóti Miklósné 1935 és 1946 között írt feljegyzéseit korábban csak a költő monográfusa ismerte. A társadalomtörténeti szempontból is érdekes, intim naplót Ferencz Győzőre bízta, hogy halála után megjelentesse.

 • Tévétorrent

  Gracepoint

 • Vörösek, feketék - The Affair

  Az amerikai tévésorozatok mintha kezdenék felfedezni maguknak a történetmesélés mechanikájának korrodált csavarját, a megbízhatatlan elbeszélőt.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...