Gavra Gábor - Miklósi Gábor

  • Gavra Gábor - Miklósi Gábor

Gavra Gábor - Miklósi Gábor cikkei

A Nemzeti Kerekasztal-megállapodás 15. évfordulója: Született szeptember 18-án

  • Gavra Gábor - Miklósi Gábor
Közérdeklõdés nélkül, egy darab országházi megemlékezéssel tudta le a magyar politikai elit a rendszerváltás jogi feltételeit megteremtõ Politikai Egyeztetõ Tárgyalások lezárásának 15. évfordulóját. A Nemzeti Kerekasztal (NKA) néhány éve megjelent jegyzõkönyvei, továbbá egykori résztvevõi segítségével arra keressük a választ, hogy mennyire bizonyultak teherbírónak a képviseleti demokrácia akkor kialakított jogi keretei, s mennyiben tekinthetõk mai szemmel vállalhatónak a létrejött kompromisszumok.

A Népszabadság átalakulása: Színes és kalandos

  • Gavra Gábor - Miklósi Gábor
A múlt héten lezárult a három hónapja, Eötvös Pál lemondása óta tartó interregnum: a dolgozói közös részvény birtokosai megegyeztek a Népszabadság Rt. fõ tulajdonosával, hogy a lapot Eötvös távozása óta megbízott fõszerkesztõként irányító Vörös T. Károly lesz az újság fõszerkesztõje.

Színház: A lét elviselhetetlen... (Gorkij: Nyaralók - Vígszínház)

  • Gavra Gábor - Miklósi Gábor
Aszázadelő eltaknyolódott, tönkrement értelmiségijei. Ambíció zéró, tartás zéró, hitelesség mínusz. Szépen állunk. Nem mi, hál´ istennek, hanem amazok ott, a huszadik század legelején. Gorkij méltatlanul ritkán játszott drámája olyan lágyan nyílik ki Valló Péter rendezésében, mint egy orchidea. Sírni kéne rajta, ha közben nem unnánk, hogy olyan pokolian ismerős minden és mindenki.

Az ötödik parádé

  • Gavra Gábor - Miklósi Gábor
Idén immár ötödik alkalommal rendezték meg a legendás 1969-es Greenwich Village-i Stonewall Inn nevű melegbárból indult lázadás emlékét őrző Meleg és Leszbikus Fesztivált Budapesten. A rendezvény vidámabb, sokoldalúbb, színesebb volt, mint tavaly. A vonulás közben kevesebb frusztrált tahó kiabálta be, hogy hülye buzik, és többen érkeztek vidékről meg külföldről. Egyedül a parádés, karácsonyfának öltözött transzvesztiták voltak régimódiak és megbízhatóan szemérmetlenek.

Kövess minket: