Ujlaky András

  • Ujlaky András

Ujlaky András cikkei

Ő majd megoldja

  • Ujlaky András
A bő három évtizeddel ezelőtti gazdasági rendszerváltozás egyik fontos és színes szereplőjétől búcsúzunk – Erdély Zsigmond Gábor a napokban hunyt el rövid betegség után.

Nyitva a pálya!

  • Ujlaky András
Talán a rutinos újságolvasót is meglepheti az alcímbe foglalt párosítás, pedig tagadhatatlan, hogy az elmúlt mintegy tizenöt évben a különböző szintű magyar bíróságok fontos szerepet játszottak a romák magyarországi integrációjában, emancipációjában és a progresszív közpolitikai intézkedések legitimálásában.

Kelletlenül

  • Ujlaky András
A kormánynak komoly fejfájást okoz a Brüsszelben a roma gyerekek iskolai szegregációja ügyében májusban indult kötelezettségszegési eljárás. A roma emancipációs mozgalom számára viszont ez a legfontosabb és egyben legígéretesebb esemény az utóbbi években.

Fel, zárkóztatás!

  • Ujlaky András
Az elmúlt néhány évben a köztudat és a közbeszéd nagyjából konszenzusra jutott annak elfogadásában, hogy Magyarországon a roma gyerekek fele-kétharmada elkülönítetten tanul az adófizetők által fenntartott intézményekben, külön iskolákban, tagozatokon, párhuzamos osztályokban. Nincsen persze konszenzus arról, hogy ez kívánatos-e vagy sem, esetleg továbbfejlesztendő-e, vagy éppen vissza. Nem kevésbé arról, hogy ez hasznos-e vagy káros. Úgy vélem, nemkívánatos, visszafejlesztendő és rendkívül káros.

Kövess minket: