• MaNcs 8. évf. 21. sz. (1996. 05. 23.)

  Kulturális hírek

  Fotó Dusa Dusa Gábor képei az utóbbi évek során rendszeresen jelentek meg a MaNcs-ban. Felvételeibôl most kiállítást rendezett a Gazdagréti Közösségi Ház Rét Galériájában (Törökugrató u.

  1996 / 21
 • Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

  Kedvenc magazinom, a digitális forradalom zászlóshajója, a Wired című San Franciscó-i lap közöl havonta listát arról, hogy mi az, amit wirednek (bedrótozottnak, coolnak), és mi az, amit tirednek (fáradtnak) tartanak.

 • Para

  Para-Kovács Imre: Én-teriőr

  Van azért ennek a lomha ezredvégnek valami szürreális bája.

 • Turcsányi Sándor: Láthatás

  Balázs Samu, a magyar színjátszás és film meghatározó színészegyénisége tizenöt éve halt meg. Ma (18-án) lenne kilencvenéves, ma is játszhatná még a 87 éves öreg inast a Cseresznyéskertben. A nagy színészeket mindig túléli egynéhány legenda és anekdota.

 • Kovács Kristóf: 7, hó

  BEK-döntô

 • Futó Péter: Sötétben tapogatózva

  A szerzô statisztikus a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen.

 • Részben szabad

  Lassan nyár, félidô, de nem mint a BEK-döntôben, itt nem futnak le a pályáról a csapatok, nincs frissítô, edzôi tanácsok, meghitt öltözôszag, itt csak a büdös van. Itt csak azt lehet tudni, hogy eltelt a fele, itt csak a pályaszélrôl lehet bekiabálni, hogy mi is történt eddig, mi történhet még, aztán majd megint eltelik annyi idô, mint eddig, és akkor majd megint jól megméretôdik minden.

 • Olvasói levelek

  Úgy hiszem, TGM-nek nincsen szüksége az én védelmemre, de az biztos, hogy egy ilyen tartalmú és hangulatú levél mellett jóérzésű ember nem megy el szavak és gondolatok nélkül.

 • Hírösszefoglaló

  Brit-szerb pénzbotrány

 • Fókusz (Alapszerzôdés, kiegészítések nélkül)

  A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) megfigyelte az alakuló kisebbségi önkormányzatokat, derül ki egy többek között lapunkhoz is eljuttatott, 1995. december 20-i keltezésű, szigorúan titkosnak minôsített feljegyzésbôl.

 • Utánlövés (Utánlövés)

  Mellélövés, mert könnyű messzirôl átlagolni, csak vajon mi az igaz. Indiában nemcsak a regionális pártok regionálisak, a nagy, országos pártoknak is több a rétege belül, mint ahogy ezt innen olyan egyszerű volna elképzelni.

 • "India nem fog szétesni" (Partha S. Ghosh indiai társadalomtudós)

  Indiát ésszel fel nem érheted, dalolta volna Tyutcsev orosz költô, ha túllátott volna az orrán: 900 millió ember, hétszáz nyelv és dialektus, a szokások és tradíciók átláthatatlan sokasága, a kasztrendszer, a nagy világvallások mindegyike: mintha Európát próbálná meg egyetlen szélütött kormány egyben tartani.

 • Neonácik Európában: Mínuszosokk

  Neonácik természetesen mindig - legalábbis 1945 óta: addig náciknak hívták ôket - voltak, konjunktúrájuk azonban viszonylag új keletű, igazán divatba pedig csak 1985 májusa, a Heysel-stadion óta jöttek. Azelôtt néhány molyette öregúr és molett és/vagy acélos delnô alkotta a derékhadat, szerepelt a mínuszos hírekben: néhányuk itt-ott horogra került, megmártózott az ismertség fényében, darab ideig megosztozkodva a Loch Ness-i szörnnyel meg egy nagymellű démonnal a bulvársajtó címlapjain, aztán kapott néhány évet, jobbára felfüggesztve, és annyi.

 • Német neonácik: Az amerikai barát

  Németországban most elég szar neonácinak lenni: csak betiltás meg börtön. Az a pár szervezet, amelyik megmaradt illegalitásban, a legelszántabb hülyékbôl és beépített ügynökökbôl áll.

 • Gazdaságpolitika: Pillantás körbe

  A Bokros-csomag után Medgyessy pénzügyminiszter inflációellenes és adócsökkentô szándékai felvetik a kérdést: vajon olyan helyzetben van-e Magyarország, ami valóban megengedi, hogy jobban éljünk, avagy csak a választási harc kezdetén kívánja megnyerni magának az embereket a szocialista párt?

 • Koalíciós megegyezés: Visszaszívta

  A Koalíciós Egyeztetô Tanács (KET) hétfôi ülését követô sajtótájékoztatón Horn Gyula miniszterelnök, miután töretlen bizalmáról biztosította, megkérdezte Kuncze Gábor belügyminisztert: "Nem tudom, a te bizalmad töretlen-e?

 • Bosznia: Menni és maradni

  Lapzártakor úgy tudni: a háborús bűnös Radovan Karadzic, az úgynevezett boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnöke nem vonul vissza, Biljana Plavsic elnökhelyettes csak a nemzetközi küldöttségek elôtt menti ki fônökét, a boszniai szerbek pedig egy újabb népszavazáson tanúsíthatják vezetôjük iránti rajongásukat.

 • Új olasz kormány: Támogató szorítás

  Aprólékos volt a méricskélés, precíz a centizés, a döntés viszont lendületes. Az április 21-i olasz választások gyôztese, a balközép Olajfa-koalíció miniszterelnök-jelöltje, Romano Prodi múlt pénteken, pár órával kormányfôi megbízatásának kézhezvétele után már át is adta Scalfaro államfônek a kabinetlistát.

 • Özvegyek: Amazónia

  Kôrizs Imre

 • Forinthamisítás

  1946, a forint bevezetése óta nem készült olyan hamisítvány, amely akár csak elemi szinten is képes lett volna lázba hozni az országot. A forinthamisítás kriminalisztikai hordereje megrekedt a házi feladatként forintot rajzoltató rajztanárok és váratlan, átütô tehetségként debütáló apukák szintjén.

 • HYPE

  Azt jelenti, bôr alá adott (hypodermic) injekció, illetve injekciós tű. Meg azt, hogy löket, lövés, drog. Aztán divatôrület, eszement csinnadratta valami újdonság körül. Végül: gondosan tervezett reklámhadjárat új termék bevezetésére.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...