Cseh Katalin az UEFA-hoz fordul a Gazprom–Fradi-ügyben

  • narancs.hu
  • 2024. április 26.

Külpol

Az EP-képviselő arra kéri az Európai Labdarúgó-szövetség elnökét, akadályozza meg Putyin újabb befolyásszerzési kísérletét.

Tegyen lépéseket az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke, Aleksander Ceferin annak érdekében, hogy ne lehessen a Ferencváros futballcsapatának szponzora a Gazprom – írja a Facebookon Cseh Katalin (Momentum) Európai Parlamenti képviselő.

A politikus előrebocsátja, alapesetben örülni lehetne annak, ha egy magyar futballcsapat szponzori szerződést köt egy multinacionális céggel, hiszen a pénz külföldről jön, de nagy részét Magyarországon költik el, nő a magyar nemzeti jövedelem és erősödik a futball.

„Csakhogy a Fidesz által teljesen leuralt magyar bajnokságban még ez sem úgy megy, ahogy kéne. Jelen esetben ugyanis a magyar focicsapat a Fradi, amelyre a Fidesz már régóta rátelepedett, a külföldi multi pedig az orosz Gazprom. Ez a jelenség nem új keletű: úgy hívják, hogy »sportswashing«. Szaúd-Arábiának sem azért volt fontos Cristiano Ronaldo, N'Golo Kanté vagy Rúben Neves leigazolása, mert annyira fontos volt nekik élőben látni ezeket a világsztárokat. Hanem azért, mert ezzel akarják javítani Szaúd-Arábia emberi jogi aggályok, brutális kivégzések és demokratikusnak legkevésbé sem nevezhető hatalomgyakorlás miatt megtépázott reputációját” – érvel a magyar EP-képviselő. 

Az ő meglátása szerint

a Gazprom ugyanerre készül a Ferencváros révén, vissza akarja magát csempészni az európai futballba, és „Kubatov Gábor ezt pontosan tudja”.

Ez a cikkünk arról szól, mi történt, amikor a Gazprom az FC Schalke 04 szponzora volt:

Cseh Katalin azt írja, jó, hogy európai nyomásra Magyarország szakított az orosz kémbankkal, de szerinte ha megköttetik a Ferencváros és a Gazprom közötti szerződés, a magyar kormány a Fradin keresztül adna teret Putyin rendszerének. A magyar politikus arra kérte EP-képviselő kollégáit, együtt, levélben szólítsák fel az UEFA elnökét a „szégyentelen szövetségkötés” megakadályozására. 

Az orosz nagyvállalat neve most az Európában szereplő klubok közül egyedül a szerb bajnok Crvena Zvezda mezén szerepel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk