• MaNcs 8. évf. 25. sz. (1996. 06. 20.)

  "Nem vitatom, hogy néha megnehezítem a munkájukat" (Dr. Majtényi László adatvédelmi biztos)

  Dr. Majtényi László pár évvel ezelőtt már jelölt volt az adatvédelmi biztos posztjára - akkor a parlamenti bizottság, alkotmányos kötelezettségét megszegve, nem hallgatta meg. Majtényi levelet írt a köztársaság elnökének, amelyben leszögezte: nem hajlandó feladni a fikciót, hogy egy szabad ország polgára. Mostani vizsgálatait is azzal folytatja, hogy "egy szabad ország polgára, állami méltósága vagyok, e szerint...

  1996 / 25
 • Kovács Kristóf: Neomagyarország mennyország

  Azt mondják, javul a helyzet: állítólag már látni, ha az ember összeszedi magát, a béka fenekét, az IMF mosolyog, Horn mégse állítja vissza a halálbüntetést, sőt, a népszavazást sem, csend van, és nyugalom, csak kultúra nincs.

 • Romlott, erkölcstelen, hazug

  Az ember tényleg nem is gondolná, hogy milyen rémesen szar ebben az országban neki magának meg a többieknek is. Jön-megy, ügyintéz, nyaralni küldi a gyereket, kicserélteti a gumikat az autón, meccsnézés közben egy kiló negyven deka cseresznyét zabál fel, és aztán rosszul lesz, szóval, csak úgy elvan, és észre sem veszi, hogy ez így nem mehet tovább.

 • Hírösszefoglaló

  Magyarok IV. Világkongresszusa

 • Kulturális hírek

  Új Patti Smith Amerikában június 18-án jelent meg, Angliában július 8-án kerül a boltokba Patti Smith új albuma, a Gone Again. A 49 éves énekesnőnek az 1988-as Dream Of Life óta ez az egyetlen lemeze - s az első azóta, hogy férje, Fred "Sonic" Smith két éve meghalt.

 • Allen Ginsberg hetvenéves

 • Környezetszennyezés Borsodban: Minden cseppje arany

  A környezetvédelmi világnapot Borsod látványos hatósági akcióval köszöntötte: előzetes letartóztatásba helyezték egy környezetszennyezéssel gyanúsított miskolci kft ügyvezetőjét. A stílusosan Styx névre hallgató vállalkozás szippantós kocsijai olajiszappal trágyáztak erdőt-mezőt, ami nem ritka Magyarországon, az viszont még nem fordult elő, hogy ezért előzetesbe kerüljön valaki.

 • A MiG-ügy: Vakrepülés

  Hétfőn elvileg véget ért Keleti György vesszőfutása. Talán befejezi munkáját a parlamenti vizsgálóbizottság, állást foglalhat a honvédelmi bizottság. Ám tíz kormánypárti taggal (plusz kilenc ellenzékivel) sem lehet megkerülni azt a tényt, amit a miniszterelnök is elismert, s amit azóta mindenki bebizonyított, aki él és mozog a honban: a kormány egyik tagja megsértette az alkotmányt.

 • Bankkonszolidáció: Bokros Lajos beintett

  Bokros Lajos, akit a bankkonszolidációt vizsgáló országgyűlési bizottság a Budapest Bank egykori elnökeként hallgatott meg, feladatát alaposan túlteljesítve bemószerolta a vizsgálat tárgyát eddig nem képező OTP-t és Postabankot is.

 • Kambodzsa, Pol Pot: Élve vagy halva

  Továbbra is rejtély, mi van a 68 éves Pol Pot (valódi nevén Saloth Sar) tanítóval, gumiültetvény-munkással, tömeggyilkossal, a kambodzsai Vörös Khmer gerilláinak vezetőjével. Bangkoki és Phnom Penh-i hírszerzési források szerint nem lehet megerősíteni a halálhírét.

 • Mennyei béke: Peking csókja

  Az 1989-es Tienanmen téri események idei évfordulója ismét alkalmat adott a hongkongiaknak, hogy az egész "városállamot" megmozgató tüntetéssorozatot szervezzenek a kínai diplomáciai feladatokat (is) betöltő Új Kína Hírügynökség (Xinhua) épülete előtt.

 • Új Ivanov

  Miért olyan az emberi természet, amilyen? Miért vagyunk letargikus passzivitásunk rabjai? Miért hagyjuk tétlenül, hogy lassan elemeire hulljon körülöttünk a világ? Miért a ha szócska élettörténetünk meghatározója?

 • Bidékiállítás

  A Kiscelli Múzeum a Margit kórház felett van, a meredek kapaszkodó után hirtelen bal kanyarral jutunk a parkolóba, onnan meg az udvarba. Az az. Egy kórházi látogatás előtt vagy után a kellemes séta már önmagában véve is fertőtlenítő hatású.

 • Szezon

  Alex, a svájci-magyar fogorvos évek óta a füredi szívszanatóriumban tölti a nyarat, és átjár a déli partra bulizni a srácokkal. Érthetetlen, mert számomra délen egyetlen dolog pozitív: hogy látni onnan az északi dombokat.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...