• MaNcs 8. évf. 42. sz. (1996. 10. 17.)

  A botrányon túl

  Deutsch Tamás (Fidesz) a Tocsik-ügyről

  A parlamentben Deutsch Tamás felszólalása nyomán robbant ki az úgynevezett Tocsik-ügy. A botrány eddig a privatizációs szervezet komplett igazgatóságát és az azt felügyelő tárca nélküli minisztert vitte el. Ellenzéki kezdeményezésre várhatóan kedden (lapzártánk után) feláll az ügyet kivizsgáló parlamenti különbizottság. A házbizottságban történt előzetes egyeztetés alapján a bizottság elnöke a fideszes...

  1996 / 42
 • Kornis Mihály: Naplórészlet

  Ma, a Kádárban Sándor Gyuri. Nagyjelenet. Bejőve látom, hogy ott ül, többekkel. Nincs lelkierőm kifordulni az Étkezdéből, de iszonyodom a lehetőségtől, hogy "szervusz, kérlek, hogy vagy", vagy ilyesmi, ezért neki háttal ülök le, és az újságomba mélyedek.

 • Kádár Tamás: Reklámocska

  Olyan ez kicsit, mint amikor az emberek állítólag azért léptek be a pártba, hogy belülről erjesszék meg bomlasszák. Közben pedig beleszoktak. Valahogy én is így kerülhettem a szakmába, csak nekem nem voltak annyira nagyravágyó terveim már a kezdet kezdetén sem.

 • Bodoky Tamás: Fájlövés

  Szigorú, de liberális országokban a rosszfiúk maguk választhatják meg a halálnemet; az elektrosokkot rendszeresen túlélő masszív baromarcúaknak fájlövéssel szeretném végleg elvenni a kedvét a modemvásárlástól.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Erika fölturbózása)

  Itt van az ősz, munkás évszak, fogjunk hát bele; kétheti üzemmód, nem túl lelkesen. Megkopott ember egy megkopott lapban: a kilátások nem túl biztatók. "Ambícióm annyi sem, mint a síri holtnak", az önbizalmam evvel azonos - szeretet van, megint a zsarnok szeretet, merthogy két embert itt a stábnál régóta, kissé érthetetlenül, nagyon.

 • Irredenta-e Giczy György?

  Az úgynevezett Tocsik-ügy mellett jószerivel csak Giczy György két héttel ezelőtti kijelentése keltett az átlagosnál nagyobb figyelmet.

 • Suchman, a sámán

  Mi volt a hét végén? Suchman Tamást például, aki az utóbbi időkben feltűnően sűrűn szerepel a médiában, mintha készülne valamire, megkérdezték egy interjú során, hogy Davosban (Svájc), ha elmenne, nem-e néznék-e sámánnak-e.

 • Gombariadó

  Magyarországon leginkább robbantani érdemes, ha mondjuk nem sikerül kicsípni a közvetítési jogot az önkormányzatok és az ÁPV Rt. között: robbantani és gombát szedni, mert itt a legkisebb a lebukás veszélye, talán még az autólopásoknál is alacsonyabb a kockázat, mert ott egyszer elkaptak valakit, aki az első sarkon fának rohant.

 • Politikai hírek

  Nobel-békedíj kelet-timoriaknak

 • Kulturális hírek

  Hungarocarrot Három estén át a Fonó Budai Zeneház adott otthont a Hungarocarrot idei sorozatának: a Budapesti Õszi Fesztivál keretében megrendezett fesztiválról bővebben a 35. oldalon.Kulturális Alap: aggódás Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának tagja sajtótájékoztatón jelentette be: a biztonság kedvéért a jövő évi költségvetésben - szemben a Pénzügyminisztérium elképzelésével - egyelőre szükség lenne a Nemzeti Kulturális Alap támogatására, ha az eddiginél kisebb mértékben is: a gyakorlatban ugyanis még nem volt mód annak a kipróbálására, hogy bejön-e az NKA feladatainak ellátására elegendő összeg a korábbinál szélesebb körből beszedendő kulturális járulék után.

 • Bosznia békeidőben: Házak

  Annak, hogy a daytoni egyezményben megálmodott, egységes Bosznia-Hercegovina egyszer valóság lehessen, alapfeltétele a menekültek legalább részleges hazatérése - ez az a közhelyszerű megállapítás, amihez Dayton sikerét vagy kudarcát mérni szokták mostanában.

 • Koalíciós válság: Erős elszánás

  Nagy Sándor esetleges kormányba kerülésétől kezdve Suchman Tamás tárca nélküli miniszterré való jelölésén át a nyomozóhivatal felállításáig annyi minden szolgáltatott már ürügyet a koalíció szétesését halálos bizonyossággal felvázoló elemzésekre, hogy az ember a mostani, minden eddiginél komolyabbnak tűnő válság láttán is kételkedik.

 • Nagy-Britannia: A győztesek kongresszusai

  Nagy-Britanniában legkésőbb hét hónap múlva választásokat tartanak. A demokratikus világ legsikeresebb politikai tömörülése, a 17 és fél éve hatalmon lévő Konzervatív Párt a dolgok jelenlegi állása szerint vereséget szenved.

 • Bulgária: Szófia szósz

  Bulgáriában most van a főtt kukorica és a politikai merénylet idénye, ugyanakkor független szakértők emlékeztetnek, hogy hamarosan beköszönt az utcán készített sült tök szezonja. Sőt most még az úgynevezett és nem létező térség, a jobb sorsra érdemtelen, sokszor elsiratott, reménytelen Közép- és Kelet-Európa képviselői is konferenciáznak.

 • Posztszoc, szép szavakkal (Életképek az orosz irodalom frontjáról)

  - Nu, pazbombili uzse etu prokljatuju Csecsnyu? - ült le a tévéhíradó elé Aljosa, moszkvai ismerősöm, amit ne tessék rögtön egy tipikus orosz értelmiségi tipikus hozzáállásának tekinteni (egye fene, lefordítom: "Na mi van, szétbombáztuk már azt a rohadt Csecsenföldet?

 • Kilencöves tattoo

  Magyar harcos egy halott szláv harcos mellett ritkán jelent hadizsákmányt: de a Feszty-körképen, egy retrográd exkeletnémet fiatal karjára tetoválva mindenképpen. Tetováló-expón meg egyenesen telitalálat.

 • Madármegfigyelő nap: Lesre játszottak

  Az utolsó szeptemberi hétvégén a hazai kirándulóhelyek legjellegzetesebb alakjai azok a buzgón jegyzetelő, távcsövekkel felszerelkezett természetbúvárok voltak, akiket a madarak látványa hoz izgalomba. A lelkes összeírást az őszi vonulásra időzített akció, az Európai Madármegfigyelő Nap ihlette.

 • Magyarságteljesítmény az Interneten: Szittya-szörf

  Az Internet levelező csoportjaiban és weboldalain mókázó terroristák és pederaszták hírét már habosra verte a sajtó, de akad bőven másfajta, kevesebbet tárgyalt, ám a robbanó kecsapnál talán komolyabb probléma is.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...