• MaNcs 9. évf. 22. sz. (1997. 05. 29.)

  "Vállalom a felelősséget" (Kuncze Gábor belügyminiszter, az SZDSZ új elnöke)

  Az elkövetkező hónapokban várhatóan pártelnöki és belügyminiszteri mivoltában is előtérbe kerül majd Kuncze Gábor, hiszen mindkét fronton erős a nyomás. Alábbi interjúnkban mégis inkább a belügyminisztert kérdeztük, mint a pártelnököt, az SZDSZ-ről pedig külön cikk szól, lásd hátrébb.

  1997 / 22
 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Előre a múltba)

  "Tudja, mi izgat engem itt a dolgok kezdete óta? Az idő."

 • Bodoky Tamás: Fájlövés

  Ahogyan a William Gibson újabb és újabb, sajnos önismétlésekkel terhes cyberpunk regényeiben ecsetelt pszichedelikus vízió reálisabbnak bizonyult, mint Arthur C. Clarke az Ûrodüsszeiákban felvázolt, a hatvanas évek realitásától elszakadni képtelen és tudományos alapon agyoncizellált, determinisztikus jövőképe, úgy küldi nyugdíjba Gibsont a Neuromancernél (1984) csupán hét évvel később íródott kulcsregényével (Snow Crash, 1991) Neal Stephenson, az azóta a Wired által is felfedezett és felfedezőútra küldött író - Mother Earth, Motherboard címmel közölte szövegszerkesztőjéből a karácsonyi szám az óceánok üvegszáloptikával történő bedrótozásának terjedelmes és lebilincselő eposzát.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Igen elterjedt az a vélekedés, amely a művészetek és a pénz közé nemhogy válaszfalat állít, de egyenesen különböző dimenziókba sorolná a szép keresését és a pénz fétisét. Hogy ez a felfogás mennyire közhelyszerű, és milyen korlátolt gondolkodásra vall, arról minimum ez a sorozat kell mindenkit meggyőzzön.

 • Tamás Gáspár Miklós: A magyar liberalizmus válsága (I. rész)

  A Gyanú Iskolája

 • Rövid és hasznos filozófiai útmutató

  (Kell-e nekünk filozófus?) Nem kell. "Hát mi az ördögnek?", kérdezte a miniszterelnök is - aki a Horn Gyula - a közönségét a vasárnapi lakossági fórumán.

 • Szomszéd

  Azért ilyen ország is kevés van: a köztársaság elnöke kiír egy népszavazást, az adott napon elmegy kézhez venni a szavazócédulát, és megállapítja, hogy csalás történt. A választási bizottság feljelenti a belügyminisztert, a belügyminiszter önkormányzatokat jelent fel, az ellenzék lemondásra szólítja a belügyminisztert, és fel is jelenti, valamint mindenki kivonul mindenhonnan.

 • Politikai hírek

  Göncz Romániában

 • Kulturális hírek

  Fotó: Szilágyi, Vancsó Sehol címmel mutatja be fotóit a budapesti Francia Intézetben Szilágyi Lenke és Vancsó Zoltán, megtekinthető június 20-ig.Inspiráció ´97 Tizenöt pályamű közül nyolcat mutattak be május 18-19-én a Szkénében, illetve május 21-22-én a MU Színházban a Műhely Alapítvány immár negyedik alkalommal meghirdetett koreográfiai versenyén.

 • Zűrgammák II.: Nuku IQ

  A múlt héten Budapest közepén, egy játszótéren virított az Ûrgammák tízméteres léghajója az IQ Energiaital reklámjával. Ekkor nyitották meg ismét az Ûrgamma sorozatra épülő boltot az Október 6. utcában.

 • Hirdetések az iskolában: Tan- és reklámkötelezettség

  A reklám évi hatvanmilliárd forint forgalmú iparág. Ebből kevés jut ugyan iskolai terítésre, de az elmúlt két évben megjelentek a vállalkozások is a tudás templomának falai között. Közben finisel az 1991 óta készülő reklámtörvény, június közepére várható a végszavazása.

 • Rendőrök és romák: Szemléletváltás

  "Külső jegyek alapján nem állapítható meg senki etnikai hovatartozása" - nyilatkozta a napokban a Roma Sajtóközpontnak Forgács László rendőrfőkapitány annak kapcsán, hogy egy kísérleti jelleggel bevezetett kihallgatási eljárás tapasztalatait összegezték a rendőrség, a cigányság és különböző emberi jogvédő szervezetek képviselői.

 • Az SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlése: Madárperspektíva

  Ha egy posztra egyetlen jelölt van, nagy az esély rá, hogy bejön. Kuncze Gábort az SZDSZ küldöttei a hét végén egyhangúlag és egyhangúan elnökké választották, a delegáltakat jól önmegerősítették liberális mivoltukban, megfogalmazódott az Új Elszántság - nagyjából ennyi történt a szabad demokraták küldöttgyűlésén.

 • Francia választások: Negatív rekordok

  Az elmúlt hetek közvélemény-kutatási adatai már világosan jelezték, hogy az előző parlament hatalmas jobboldali többsége a mostani választásokon szerényebb méretűvé olvad, de az eredmények a legszebb baloldali várakozásokat is felülmúlták.

 • Kurdisztán: Tavaszi rangadó

  A baráti segítségnyújtást Maszud Barzani, a Kurd Demokrata Párt (KDP) vezetője kérte Törökországtól. A hivatalos verzió szerint Barzaninak elege lett abból, hogy birtokain jönnek-mennek a Kurd Munkáspárt (PKK) gerillái, pihennek egy kicsit, majd mennek vissza Törökországba harcolni.

 • Hongkong: Esélytelen emlékmű

  Miközben a pekingi Mennyei Béke terén már az 50-es szám is lepergett a Hongkong visszakerülésének napjait számon tartó nagyórán, az utolsó jelentős ázsiai brit koronagyarmat lakosságának egy része végső erejét megfeszítve igyekszik borsot törni a népi Kína hivatalosságának orra alá.

 • Magyarok Cannes-ban: Fesztiváltozatok

  Akárcsak a tavalyit, az idei cannes-i filmfesztivált sem úszta meg perpatvar nélkül a Filmunió: akkor Iványi Marcell Arany Pálmát nyert rövidfilmje, a Szél programba segítése/nem segítése miatt keveredett verbális csetepatéba a magyar filmművészet nemzetközi jelenlétének előmozdítására hivatott szervezet igazgatója, Kézdi-Kovács Zsolt, idén amiatt, hogy a magyar filmek külföldi forgalmazásával foglalkozó egyik céget, az S-Media 2000-t - annak vezetője, Sugár Judit állítása szerint - kitiltotta a cannes-i magyar standról.

 • Film: Lejtőn (Michael)

  Ha élnek a földön angyalok, miért ne készülhetnének angyalos filmek? Wim Wenderstől Jeles Andráson át Roger Moore-ig sok minden beugrik, ám angyalos vígjátékok eddig nem nagyon készültek. Nem lesz ez így jó, gondolták Hollywoodban, és előálltak az új recepttel, ami a családi mozi, a road movie és John Travolta Pulp Fiction-ös manírjainak elegye, plusz szárnyak.

 • Könyv: Kínaiak között egy Iván (Mányoki Endre: Szófa)

  Volt egyszer egy Mozgó Világ, annak is egy versszerkesztője, a legkisebb fiú, bizonyos Mányoki Endre. Aztán a Világ megszűnt Mozogni, a mozgófiak szétszéledtek: ez képviselőnek ment, a másik vezérigazgatónak (majd főszerkesztőnek).

 • Arabul ejt (Natacha Atlas: Halim)

  Jó párszor fejet hajtott az utóbbi évek során a Narancs a londoni Nation Records előtt, nekik köszönhetjük a Trans-Global Undergroundot, a Fun-Da-Mentalt, az Asian Dub Foundationt és persze Natacha Atlast is, úgyhogy a főhajtás ezennel folytatódik.

 • Most a múlt idő (Grencsó Kollektíva)

  Azért ez nyilvánvalóan az apokalipszis jele, jegyeztem meg, mintegy felütésképpen, mert valahogy el kell egy beszélgetést kezdeni. Arra céloztam, hogy nem nyitott ki a pizzeria, ahol találkoznunk kellett, az előző napi kánikula pedig jeges, esős metamorfózison esett át.

 • Egyszerűen megtörténik (Varttina)

  Finnország vezető folk-pop zenekara már alig várja, hogy végre Magyarországra látogasson, és újra egy fesztiválon lépjen fel a Muzsikással - biztatott Sirpa Reiman, az együttes egyik énekesnője, aztán csatlakozott a basszusgitáros Pekka Lehti is.

 • Gurál reggae (Trebunie-Tutki: W Sherwood)

  A gurálokat tüdőgondozásban és relaxációban érdekelt enervált lengyel értelmiségiek fedezték fel százhuszonöt évvel ezelőtt. Szívták a jó levegőt, nézték a gurálokat, akiken akkor még nem úgy állt a jégergatya, mint tehénen a póz.

 • Műholdhacking: Hold Firehand

  Tekerem a gombot... már egy fél órája tekerem... most éppen lentről felfelé, nagyon lassan. Az előbb készültem el a vevőkészülék módosításával, de már a villamoson kirajzolódott előttem egy új, sokkal érzékenyebb antennaerősítő kapcsolási rajza.

 • Az F-16-os a NATO Expresszen: Repül a, repül a

  Az F-16-os szép. Az F-18-as Hornet is az, sőt, annak két farka van, egyik jobbra, másik balra, ám ezt a MiG-29-es is elmondhatja magáról, a magyar nép szívébe beférkőzött gyanú tehát, amellyel a Hornet látványát fogadja, indokolt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...