• MaNcs 9. évf. 44. sz. (1997. 10. 30.)

  A jó rendőrségtől (Szikinger István alkotmányjogász)

  Magyarországon csendben és szívósan, de nem titokban folyik a rendőrállam intézményrendszerének kiépítése - állítja Szikinger István, a Közép-Európa Egyetem Alkotmány- és Jogpolitikai Intézetének (COLPI) munkatársa. A Társadalmi Szemlében tavaly megjelent és azóta is visszhangos tanulmány szerzőjével arról beszélgetünk, hogyan jutott e következtetésre.

  1997 / 44
 • Vágvölgyi B. András: Tokyo Underground

  Az ismert tévészemélyiség, Beat Takeshi teljes egyórás műsort áldozott annak bemutatására, hogy a japán tinédzser lányok a legagyatlanabbak a világon. A sztereotípia szerint Japán még a női emancipáció előtt áll, ami csak részben igaz.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (E)

  Azt mondja a tudósító asszony a Déli Krónikában, hogy tragikus a helyzet, mert a magyar történelem során még sose született ilyen kevés gyerek (ezen belül Nógrádban az idén több az abortusz, mint az élveszületés), és ezen az áldatlan állapoton csak úgy lehetne segíteni, ha a nők visszatalálnának eltűnőben lévő anyai és háziasszonyi szerepükhöz.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Nem volt tipikus antikvárium, csak szakácskönyvek és állatmesék voltak benne, de a tulajdonos élvezte, szinte fürdőzött a megbántott vásárlók neheztelésében, amikor a hiábavaló keresgélés után hozzá fordultak, és indignálódva íróneveket vágtak a fejéhez, ő meg csak nézett ártatlanul, és a működési engedélyre mutatott, amin fehéren-feketén ott állt, hogy a cég csak a fentebb említett műfajú könyvekkel kereskedhet, különben sem szereti ezt az emelt hangot, és sorban lecsapta a fejüket.

 • Bódi Ferenc: Civil százalék

  Elég-e a személyi jövedelemadó egy százaléka a civil szervezetek fennmaradásához és működéséhez?

 • Költő, trafikos

  Zoran Todorovicba, akit számos tisztelője és elvbarátja Kundak, azaz Puskatus becenéven ismert, a múlt hét péntekjén, a reggeli órákban eresztettek két géppisztolysorozatot Új-Belgrádban, a szerb főváros ama negyedében, amely egyre inkább a Blade Runner díszleteihez hasonlít.

 • Politikai hírek

  Október 23.: megemlékezések

 • Kulturális hírek

  Kiadóóriások egyesüléseA Reed Elsevier, a világ legnagyobb kutatási és kereskedelmi lapkiadója - egyúttal a Lexis-Nexis adatbázis-szolgáltatás tulajdonosa - fuzionál a holland Wolters Kluwer (WK) kiadóval. A közös cég a 39 amerikai kereskedelmi magazint kiadó Chilton céget is megveszi majd, így együtt képesek lesznek a nyomtatott kiadásról az elektronikus kiadásra való átálláshoz szükséges nagy beruházásokra.

 • Nemzeti drogstratégia: Fogyasztóvédelem

  A választások évére nemzeti drogstratégiája is lesz az országnak, legalábbis ezt ígérik az illetékesek. A drogstratégia többet sugall szimpla büntetőpolitikánál, mégis legtöbbször a büntető törvénykönyv módosításáról hallani.

 • Rendőrség kontra sajtó: A Petruska akció

  1997. április 21-én délelőtt rendőrök szállták meg a HavariaPress nevű kis hírügynökség budapesti irodáját. Ám mivel nem éppen azt találták, amit kerestek, úgy döntöttek, találnak mást, ha már úgyis ott vannak.

 • Kolumbia: Államtalan évek Tétre, befutóra

  Kolumbiának évek óta semmi sem sikerül, és a mostani helyi választások esetében sikernek számít már az is, hogy a szavazás egyáltalán lezajlott, legalábbis a városokban. Az első becslések a parlamenti többséget alkotó liberálisok győzelmét sejtetik, ami a lakosság többsége szempontjából lényegében mindegy, legfeljebb a nagypolitikai pozícióharcban van jelentősége a jövő évi elnökválasztáshoz közeledve.

 • WOMEX 97: Nem csak árucikk

  World Music Expo, vagyis Világzenei Vásár. Ezernél több regisztrált résztvevő, hatvan kiállító, húsz zenekar, intenzív brainstorming és éjszakánként jelentékeny mennyiségű alkohol - nagyjából így fest a mérleg Marseille-ben.

 • Kiállítás: A Birodalom visszanéz (Nonkonformista művészet a Szovjetunióból - Műcsarnok)

  Elöljáróban annyit volna érdemes leszögezni, hogy ez így nem fog menni, és legfőbb ideje, hogy valaki, mindegy, hogy ki, csináljon végre valamit, mindegy, hogy mit, de valaminek történnie kellene. Egyrészt igaz, hogy a Műcsarnok egyike lett Európa legszebb múzeumainak, hatalmas, mégis otthonos termekkel, a felettük lebegő mattüveg tetővel, amitől örök vasárnapi fényben látszik feredőzni egy akkora anyag, amekkoráról japán bank nélkül ma már álmodni sem érdemes, és amelyet értő és kreatív kezek rendeztek kiállítássá; másrészt kinek és miért jutott az eszébe, hogy egyes képek elé ruhákat akasszon, amelyek ugyan szintén a kiállítás részeit képezik, ámde mégis?

 • Film: U.S. über alles (Wolfgang Petersen: Az elnök különgépe)

  Volt egyszer egy rendező, Wolfgang Petersennek hívták. Németországban született az istenadta, talán nem volt annyira nagy szám, amit csinált, de azért A tengeralattjáró mégis valami. Aztán Petersen átkelt a nagy vízen, s röviddel később bebocsáttatást nyert az álomgyárba.

 • "Ez a művészet szemétnek számított" (Nancy és Norton Dodge műgyűjtők)

  Harmincöt éve kezdte, s ma Norton Dodge amerikai közgazdász professzoré a legnagyobb gyűjtemény a Hruscsov- és Brezsnyev-kori Szovjetunió nonkonformista művészeinek alkotásaiból. A 12 ezer darabnyi kollekció 1995-ben a New Jersey-i Rutgers Egyetem Zimmerli Múzeumában lelt állandó otthonra, egy része nemrég turnéra indult, s Lisszabon után jelenleg a Műcsarnokban látható - a gyűjtő és felesége a megnyitó alkalmából járt Budapesten.

 • Elnöki beszéd (Harrison Ford filmszínész)

  Viszonylag későn lett világhírű. 35 éves volt, amikor a Csillagok háborújában robbantott egy nagyot. A "hollywoodi lidércnyomás"-tól máig berzenkedő sztár két forgatás között feleségével és gyermekeivel ács-épületasztalosként tengeti életét egy wyomingi farmon.

 • Kupameccs az MTK-pályán: Riporter verettetik

  Az MTK-Croatia Zagreb-focimeccs első félórájának végén nem volt verekedés a Hungária körúti stadion klubházában. Senki sem nyúlt Somlai Jánoshoz, a TV 2 riporteréhez - állítja Lasz György, az In-Kal Security tulajdonosa.

 • Ökölvívó-vb: A szeretet ökle

  In dö blúúúú korner, a kéééék sarokban a mi gyönyörűségünk, Erdei Madár Zsolt!!! Kottázni kéne, csúszkál mélyből magasba a kikiáltó hangja, mintha hullámvasutat szereltek volna a Sportcsarnok légterébe, hogy a nép megfelelő hangulatba hajszolva várhassa, hátha nem a mi fiunk fog padlót.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...