• MaNcs 9. évf. 5. sz. (1997. 01. 30.)

  "A rock and roll már nem fért bele" (Najmányi László underground művész)

  Najmányi László a 70-es évek magyar avantgárd művészeinek egyik legkiemelkedőbb képviselője. Író, képzőművész, díszlettervező, film- és színházrendező. Legismertebb munkái: a Kovács István Stúdió színházi kísérletei, A császár üzenete című filmje. Õ gründolta Molnár Gergellyel az első magyar punkegyüttest, a később Párizsban is működő Spionst. 1978-ban az itthoni zaklatások elől előbb...

  1997 / 5
 • Tóth Gábor Attila: Szabadláb

  Voltak idők, amikor a nyomozó hatóságok kínvallatással kényszeríthették ki a gyanúsítottak vallomását, de a spanyolcsizma és az ujjszorító alkalmazásának az alkotmányos eszmék megjelenésével bealkonyult. A nemo tenetur elve szerint senki sem kötelezhető arra, hogy önmagát vagy hozzáartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolja, vagy ezzel kapcsolatban bizonyítékokat szolgáltasson.

 • Rév István: Retrospektív

  "A szovjet és magyar lobogó alatt haladó űrhajó, az égi Szaljut-6 égi kikötő fedélzetén is használnak magyar műszereket, a Pillét, a Balatont. Utóbbival könnyen mérhető az idegrendszer munkaképessége vagy fáradtsága.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (A Fal nem felejt)

  Bozóki András vette észre, hogy a kommunizmus összeomlásának meglepetésszerűsége miatt nem tudunk másként visszatekinteni a 80-as évek eseményeire, mint az összeomlást előkészítő lépésekre. Ilyeneket gondolunk: Budapest-Prága-Varsó forradalmai mutatták a változások irányát.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Csak foszlányokat kapok el a hírekből, öltözöm, fogat mosok, ilyesmik, nem hallgatom teljes fülszélességgel a Krónikát, háttérrádiózom, keresem a nadrágomat a galéria alatt, aztán szerencsétlenkedem a Béres-cseppekkel, kettétörök egy 500 milligrammos C vitamint.

 • Dobrovits Mihály: A harmadik köztársaság vége

  Kevés telt még el 1997-ből, de máris bizonyos, hogy a harmadik Magyar Köztársaság nyolcadik éve sorsdöntő változásokat tartogathat. A tét nem csak az, hogy milyen lesz a köztársaság 1998 után, hanem hogy alapos módosítások nélkül létezhet-e egyáltalán.

 • Reflex

  Van abban valami elbájoló, ahogy a mi kormánypártjaink a Szokai-Tocsik-ügyet kezelik. Rögtön az elnevezés: a változatos életmunkájú Szokai Imre nevét a sajtó nagy része sem pedzi, a pártközlemények pláne nem, pedig mindahányan tudják, hogy meglenne az ok rá.

 • Politikai hírek

  Független palesztin állam?

 • Kulturális hírek

  DV8 A Petőfi Csarnokban mutatja be legújabb, tizenkettedik darabját a világhírű brit fizikai színház, a DV8: a Bound To Please (Hogyan járhatnék a kedvedben?) február 6-7-8-án, a British Councillal közös szervezésben kerül színpadra.

 • Zsidó vagyonok Svájcban: Aranyláz

  A Magyar Narancs értesülése szerint fordulópontjához közeledik a Svájcban elhelyezett zsidó aranyak körüli botrány Magyarországot érintő része. Hétfőn Budapest megkapta Berntől azt a névlistát, amelyből kiderül: mely zsidó letétekből kárpótoltak svájci tulajdonosokat egy 1973-as titkos megállapodás alapján.

 • Tisza expressz: Rablókra várva

  Veled is megtörténhet, hogy a robogó nemzetközi expresszen kést szorítanak a torkodhoz, mozdulni se mersz, amikor lecsatolják csuklódról az órát, s közben pénzedet, útleveledet, hitelkártyádat követelik. Ha nem is született gyilkosok, akik meglátogattak, abban biztos lehetsz, hogy szervezett és hidegvérű profik.

 • Ellenzéki akciók: Bizalmatlanság

  Történelmet akart írni a Magyar Demokrata Fórum, az újdonsült demokrácia hetedik esztendejében elsőként nyúlt a kormány idő előtti megbuktatásának törvényes eszközéhez, s vetette fel a bizalmatlansági indítvány benyújtásának ötletét.

 • A Szokai-Tocsik-ügy: Korai végjáték

  A Szokai-Tocsik-ügy közelmúltbeli fejleményei tovább erősítették azt a régóta élő gyanút, hogy a jogásznő 804 millió forintos sikerdíjának jó részét a koalíciós pártok saját pártkasszájuk gyarapítására szánták.

 • Egyezkedések a Dunáról: Mint a vízfolyás

  Fénysugár volt a szombati hír az utóbbi hetek dunai homályában: Nemcsók államtitkárnak felnyomták a kocsiját. A politikus a kormány Duna-politikáját képviselte éppen a Merlinben, saját tudományos fokozatait sorolva, miközben állítólag megszabadították a kocsijában hagyott Duna-dossziéjától.

 • Oroszország nagy magánya: Hideg béke, hideg barátság

  Önálló létének hatodik esztendejében Oroszország változatlanul csak sodródik a nagyvilágban. Afféle hetedik kontinensként keresi a helyét Európa és Ázsia között. Igazi barátok és szövetségesek nélkül viszont ez a bolyongás még sokáig tarthat.

 • Pakisztán kis demokráciája: Országnak ártani

  Vasárnap választások lesznek Pakisztánban. Nem kevesebb: kilencven párt indít jelölteket, természetesen a legtöbb minden esély nélkül, és a jelek szerint az eredményt nyugodtan borítékolni lehet. A Pakisztáni Muszlim Liga (PML) vezetője, Nawaz Sharif és a Bhutto-klán Pakisztáni Néppártját (PPP) irányító Benazir Bhutto évtizedes párharcában ezúttal Sharif a tuti befutó.

 • Szudán: Válság, kezelésen

  Szudánban bezárt a legtöbb egyetem, amire persze adja magát vállat vonogatni. Tizenhárom éve polgárháború, akkor még amerikai-szovjet volt a felállás, most kezd a konfliktus önmagáról szólni. A világ tizedik, Afrika legnagyobb országáról van szó.

 • "Hiányzik a melódia" (Koós János táncdalénekes)

  Mostanában a könnyűzene egyre gyakrabban fordul húsz-harminc éves emlékei felé. Nincs új a nap alatt, ezredvégi nosztalgia, kimerülő inspirációk - bonyolult a dolog. De akárhogy is: mi a helyzet Koós Jánossal?

 • Küldetés

  Hiába minden, a vega-vendéglátást rántott sajttal, rántott gombafejekkel vagy fagyasztott kukoricával és zöldborsóval feldíszített pszeudopizzákkal azonosítja a legtöbb hazai étterem személyzete, úgyhogy ma is szenzációnak számít egy valóban vegetariánus étterem megnyitása.

 • Kikelet

  Keresem, de nem találom a kifejezéseket. A Gutenberg-galaxis helyébe lépő új vizuális-interaktív popkultúra jelenségeinek leírására már nem alkalmasak a klasszikus műveltség alappillérei, a hírlapíró - a kihalóban lévő írásbeliség utolsó bajnoka - hajára kenheti a görög mítoszokat, és jobban teszi, ha japánul tanul.

 • A tárgyvirtualizálás néhány aktuális kérdéséről

  A tárgyak, illetve a jelenségek és fogalmak kialakulása óta a tárgyi világ evolúciója gyakorlatilag egyetlen szakadatlan botránykrónikaként foglalható össze. A negatív tendencia a tárgyak felbukkanásánál pecsételődött meg végleg.

 • Nanotech: Zsugorodó világ

  A mütyürök mindig is megdobogtatták a leány- és asszonyszíveket, lehet az bármi: kis doboz, körömnyi medve, kindertojásból előkerült mozdony vagy Apró Antal. Ez rendben is van, de mi lesz, ha a gyufásdobozban alvó ajándék zsiráf éjszaka felkel, és alapos kémtevékenységbe fog, képeket közvetít a központban lapuló megbízójának?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...