• MaNcs 11. évf. 31. sz. (1999. 08. 05.)

  "Nem szabad minket bántani!" (Horváth István, a Dunaferr Rt. vezérigazgatója)

  Dunaújvárosban megállt az idő. Ahelyett, hogy a város lelke, a vasmű - a szocialista nagyipar hasonszőrű monstrumaihoz hasonlóan - a rendszerváltás után csöndesen kimúlt volna, munkanélküliek ezreit hagyva maga után szomorú mementóként, a gyár él és virul. (Hogy mennyire, arról megoszlanak a vélemények: azt, hogy milyen valós teljesítmény áll a cég vezetése mögött, nem könnyű megbecsülni.) Miként élnek és...

  1999 / 31
 • Jaksity György: Tőzsde

  "Hi, it´s me, I´m back, the central scrutinizer" - énekelte a szegény jó Frankie (a Zappa család hírnévre szinte minden minőségben és mennyiségben szert tevő tagja), szóval visszatért a tőzsde központi megfigyelőjének szerepéből a tűnődő, acting out értelmiségi eunuch passzivitásába süllyedő kommentátor.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Azok a boldog,szép napok)

  Egy jégbe hűtött Heinekenhez folyamodtam, amikor az ajtó becsukódott, pedig tudtam, semmit sem segít, esetemben egyenesen ellenjavallt, viszont teljesen feldobott, hogy - szemben a kenyérrel - az átellenben levő kisbolt palettáján úgy egy hete ez a kiváló márka megjelent.

 • Csaba László: Ködösítések és kilátások

  Július a gazdaságfejlődés egyik meghatározó rugója. Miközben a törvényhozás és a legtöbb közvélemény-formáló erő jól megérdemelt nyári szabadságát tölti, a minisztériumokban maradt tisztviselők nemcsak a nyári meleggel küzdenek, hanem egymással - a szűkös forrásokért - és a politika által diktált ellentétes elvárásokkal.

 • Gyarmatáru és déligyümölcs

  A gyarmatosításnál csak az volt piszkosabb, ahogy a gyarmatosítók otthagyták gyarmataikat, kifosztva, martalékul saját maguknak és a jobbára a gyarmatosítók által importált vagy szított modernizációs, katonai és etnikai konfliktusoknak; a nagyhatalmak után nem maradt más, mint üres fiókok, meg a cetli a konyhaasztalon: "elmentem, függetlenség a spájzban, parlamentarizmus a fridzsiderben, ne várjatok".

 • Közel Aczél

  Hétfőn rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Kulturális Alapprogram működtetésével foglalkozó kultuszminiszteri rendelettervezetről az NKA-t irányító bizottság. Tizenegy tagjából a nyolc jelenlévő többsége tudomásul vette a bőszemű elgondolást, egy tag (Harsányi László) lemondott nemtetszése alátámasztásául.

 • Politikai hírek és

  Barak-Jelcin-csúcs Borisz Jelcin orosz államfő ígéretet tett az oroszországi antiszemitizmus megfékezésére, amikor Moszkvában találkozott Ehud Barak izraeli kormányfővel. A felek a kétoldalú kapcsolatokról, a közel-keleti békefolyamatról és az Irakkal és Iránnal folytatott orosz együttműködésről tárgyaltak.

 • Kilakoltatott zámolyi romák: Farkaslak

  "Mostantól harapós kutyát tartunk, úgy merészkedjen csak a házunk közelébe egy rohadt cigány" - mondja a két év után a zámolyi kultúrházat elhagyó romák egyik utcaszomszédja. "Oszt´ majd minket csuknak be, ha megeszi a cigány gyereket" - vonja kétségbe polgártársa megoldását a szomszéd.

 • Megemlékezés a roma holokausztról: Gyertyák gyönge lángja

  A Porrajmosról 1972 óta emlékezik meg a világ cigánysága augusztus másodikán. A roma holokauszt alatt 1944-ig félmillió cigány embert pusztítottak el a nácik.

 • Sajtópiaci változások: Az osztó fizet

  Alaposan átrendeződhetnek a hazai sajtópiac erőviszonyai, amennyiben az egyik legnagyobb szeletet képviselő Vico-birodalom lapjai új gazdára találnak. Korántsem ily jelentős mértékben, de átrendezheti a képet a Postabank-lapok eladása is - már ha egyáltalán el akarják adni őket, s ha akad oly elvetemült, aki hajlandó pénzt áldozni rájuk.

 • Menekültek Dunakeszin: átmenő forgalom

  Három külföldit már elfogtak, két magyar szervezőt pedig köröznek abból az embercsempészbandából, amelynek tagjai - több ezer dolláros díj fejében - állati körülmények között majd háromszáz ázsiai menekültet tartottak fogságban Dunakeszi mellett.

 • A Lepsény-Mezőhídvég mellékvonal: Foggal-körömmel

  Egy hónapja vonatpótló buszok közlekednek a Lepsény-Mezőhídvég vasútvonalon, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a júniusi ítéletidő annyira megrongálta a pályát, hogy ennél jobb megoldást nem lehetett találni.

 • A háború Belgrádból és Pristinából nézve: Párbeszédhibák

  A NATO kosovói beavatkozásáról kialakult vita egyik oldalán a háború támogatói egy új világrend kialakulásának első állomásaként üdvözölték Szerbia bombázását: a világ demokratikus vezető államai végre felismerték, hogy vannak olyan univerzális emberi jogok, melyek védelméért akár fegyverrel is, akár a nemzetközi intézmények megkerülésével is, de ki kell állni.

 • "Nem panaszkodom" (Vidnyánszky Attila rendező)

  A beregszászi Illyés Gyula színház alapítója, életben tartója és rendezője. Társulatának évente tíz bemutatója, körülbelül 280 előadása van, és nem hajlandó elfáradni. A szegedi fesztiválon beszélgettünk.

 • "Nem panaszkodom" (Vidnyánszky Attila rendező)

  A beregszászi Illyés Gyula színház alapítója, életben tartója és rendezője. Társulatának évente tíz bemutatója, körülbelül 280 előadása van, és nem hajlandó elfáradni. A szegedi fesztiválon beszélgettünk.

 • "Tökéletesen vagy sehogy" (Csörgő Attila képzőművész)

  Sík- és térgeometria, gravitáció, fény, mozgás, idő, sebesség, aerodinamika - ilyen matek- és fizikaórai rémálmokat hívnak elő Csörgő Attila alkotásai, melyek a Velencei Biennálé magyar pavilonjában láthatók Benczúr Emese (MaNcs, július 22.

 • Színház: A macska kilenc élete (Thealter, Szeged)

  A talpraesett macskák sokáig élnek, kilencszer minimum újjászületnek. Idén kilencedszer rendezték meg Szegeden a Thealtert, a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozóját. Egy fesztivál, ami mindig talpra esik.

 • Könyv: Régi, szép (Nagy Endre: Egy város regénye)

  Üdvözlendő vállalkozásba fogott a Palatinus könyvkiadó: Réz Pál szerkesztésében 10-12 kötetesre tervezik a Várad, villanyváros sorozatot. A Nagyváradhoz így vagy úgy kapcsolodó művek sorát Nagy Endre regénye nyitja, amely sokkal inkább memoár és/vagy anekdoták gyűjteménye, városrajz és történetek egyvelege, mintsem regény.

 • Film: Adatbázis-demokrácia (Mátrix)

  Keleti filozófiák, repetitív technozene, internetes szerepjátékok vagy erős antidepresszánsok mértéktelen fogyasztása útján egyaránt eljuthatunk arra a meggyőződésre, hogy a világ illúzió, a valóság videojáték csupán, nem egyéb, mint vetített kép, kémiai hallucináció vagy apró feszültségingadozás az agyba ültetett elektródán - ha van egyáltalán agyunk, és nem csupán egy darab önreflexióval felruházott és alaposan átvert kódsor vagyunk magunk is a Mindenható megunt laptopján.

 • Könyv: Fel az undergroundból (Vakond sorozat)

  Lassan egy éve, hogy a Helikon vállt vállnak vetve a prágai Albatros kiadóval megkezdte a Vakond-könyvek összkiadását, és azóta nap mint nap remegve megyek el a könyvesbolt előtt, megjelent-e az újabb kötet. Nem mondom, kelt némi zavart a lakosság körében, amikor a 4-6-os villamoson a Vakond a városbant lapozgatva hangosan derülök, de még nem szállítottak le emiatt.

 • Film: Meleg szív (Oscar Wilde szerelmei)

  Brian Gilbert: Oscar Wilde szerelmei

 • Fotó: Tisztes szegénység (José Hernandez-Claire: Napkeltétől napnyugtáig)

  Egy Mexikóról szóló kiállítás alapvetően nem lehet rossz, különösen ha maga a fényképész is mexikói, és a kiállítást hozzáértők rendezik. A hatalmas, 31 szövetségi államból álló országnak mára már kilencvenmillió körüli lakója van, és a Ráktérítő két oldalán terül el 1 978 800 négyzetkilométeren.

 • Behálózva (WorldNetwork 43-49)

  Lehet élcelődni azon, hogy ilyen tüchtig meg olyan pedáns a német, pedig ebből azért jó dolgok is ki tudnak sülni. Itt van például a Network nevű frankfurti lemezkiadó: ez inkább megemelt kalapokat, mint unalmas vicceket érdemlő alapossággal térképezi föl a golyóbist, ahol élnünk adatott, és hoz házhoz olyan hangokat, amelyek létezéséről alig volt tudomásunk, ha egyáltalán.

 • Könyvelés (Az olvasnivaló beszerzésének az ő kacskaringós útjáról)

  Van ugye az első szándékból indulatos hülye, aki bemegy a könyvesboltba, aztán megvásárolja, amit el akar majd olvastatni az unokáival, otthon pedig beteszi a polcra, természetesen épp a megfelelő betűhelyek közé, de úgy, hogy még évek múlva is belengi a kiemelt kötetet a nyomdák felejthetetlen és édes illata.

 • Isztambul: A bolygó neve: bazár

  Bombák robbannak, sok az utcagyerek és a lepukkant épület, a bazár tömve, a műemlékek meg köszönik, még mindig lenyűgözőek - ez az a pont, ahová az egyenlőségjelet szokás tenni. Aki pedig így tesz, az jó eséllyel marad ki a felismerésből, hogy ha valami, hát ez a város képes boldoggá tenni mindenkit, aki valaha is az akart lenni.

 • Firenze: A Cabiria éjszakái

  Mi a közös Shelleyben, Tom Waitsben és Hidegkúti Nándorban? Az, hogy a végén, akárhogy is csűrték-csavarták, mindhárman Firenzében kötöttek ki. Snoblesse Oblige, azaz a vízidisznó is szeretne egyszer manőverezni a VIP-kikötőben, ezért az életben legalább egyszer el kell jutni a toszkán fővárosba.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...