• MaNcs 11. évf. 51. sz. (1999. 12. 23.)

  Város, állam (Demszky Gábor főpolgármester)

  A kormányzat főváros-politikájára Demszky Gábor politikai offenzívával válaszolt: az MDF és a kisgazdák elnök-minisztereivel tárgyalt, kormánypárti képviselőknél lobbizva elérte, hogy egy fideszes módosító indítványt ne fogadjon el a parlament (ami csak egyetlen szavazaton múlott, és ez nyilván nagy megkönnyebbülést okozott a hiányzó hat SZDSZ-es képviselőnek), volt pénzügyminisztereket faggatott arról, mi a...

  1999 / 51
 • Jaksity György: Tőzsde

  Hogy - némi évezred végi köntösbe bújtatva - a Glass-Steagall iránti feltétlen elkötelezettség szava is megszólaljon (ha már Várhegyi Éva három hete megszólított), azt kell látnunk, hogy a világ folyásáról és jövőjéről az aktuális trendek, illetve az emberiség pillanatnyi elmezavara alapján véleményt alkotni kockázatos dolog.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A nagy hatású katica)

  Nagyjából egy időben avval, hogy a Küküllő utca szilárd burkolatot kapott, s így elvileg bekövetkezett az a régen várt, paradicsomi állapot, hogy nem derékig érő, iszapszerű sárban, oldalsó középtartásban, félig úszva, félig meg evezve kell az átkelést megvalósítani, mint kellett addig, ha az ember megszomjazott, a szemben levő kisbolt áldozatos és önzetlen támogatásunk dacára bezárt, csődbe jutott, így az aszfalt gyakorlati haszna mégsem lett nyereségként megélhető realitás.

 • Eörsi István: Optipista (Nem ugyanaz)

  Babarczy Eszter Hálózatháború című cikkében (MaNcs, 1999. december 9.) megtisztítja a sandaságoktól és magasabb szellemi színvonalra emeli Hankiss Ágnes koncepcióját, mely szerint országunkban két "hálózat", két "rivális kultúra" harcol egymással: a zsidó és a magyar.

 • Sajó László: öt és feles (Keletről jöttél, nem virággal)

  A próbaút megvolt egy hete, ültem itt a büfékocsiban, akkor családostul, hogy fut a táj. Családi évfordulók, mikulás, prekarácsony és a Diósgyőr-MTK-meccs szerencsés egybeesése. Mondja az öcsém, köpködve a szotyolát, ne merészeljek szurkolni, három gyereke van, meg(íg)értem.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Helyre

  tyutyutyu)

  Újabban én nagyon kedves és szelíd ember bírok lenni, talán a Nagy Téli Ünnepek miatt; a kenyérre lehet engem kenni, fűvel-fával kibékülök, "ein guter Mensch, ein guter Mensch", ahogy a költő mondja. Mélyen magamba is néztem, s a gonosz, sanda gondolatokat mind-mind jól kiűztem onnan, ezzel járulok hozzá a keresztény Magyarország mielőbbi eljöveteléhez.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Mi leszel, ha nem leszel?)

  A nemlét elkerülhetetlenül közeledő ténye olykor a megoldhatatlannak látszó helyzetek teljesen világos és egyértelmű megoldását adja. Mint például.

 • Para

  Kovács Imre: én

  Négy körül keveredtem ki a Pesti Est Caféból, de előtte a Tütü Tangóban már jókora bolhát tettem az elefánt fülébe. Az Isten is üvöltött bennem, és én voltam a hab a torkán. Jók ezek a számon kérhető, szellős, de rövid mondatok.

 • Antal László: Nyílt pálya (A magyar gazdaság helyzetéről)

  A perspektivikusabb értékelés nem azért lehet hasznos, mert ezredforduló előtt állunk. A gazdaság történései nemigen igazodnak a kerek évszámokhoz. Ellenben a forgalomban lévő nagyszámú elemzésben dominálnak a rövid távú, nemegyszer aktuálpolitikai szempontok, még akkor is, ha látszólag stratégiai megközelítésről szólnak.

 • Napnyugati királyok

  Három férfit megfagyva találtak, haláluk előtt feltehetően nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak. (egy hír)

 • Politikai hírek

  Makaó visszatért Kínához

 • Kulturális hírek

  Gyász76 éves korában elhunyt Joseph Heller amerikai író. 1961-ben megjelent első könyve, A 22-es csapdája a legnépszerűbb második világháborús regények egyike.

 • Cyber hírek

  Windows 2000 februárbanEgy évvel az eredetileg tervezett időpont után, 2000. február 17-én kerül a boltokba a Microsoft továbbfejlesztett operációs rendszere.

 • Szakszervezeti mérkőzések: érdekválság

  December 15-én több ezer bányász és energiaipari dolgozó tüntetett a kormány energiapolitikája és a bányászmunkahelyek elvesztése ellen. 20-án a vasutasok sztrájkoltak, mert a béremelés ügyében több mint egy hónap után sem közeledett egymáshoz a MÁV és a szakszervezetek álláspontja.

 • Leégett a BS: Oltás és kötés

  Árvizekkel kezdődött, tűzesettel végződött az év. Tizenhét évesen szinte teljesen leégett a Budapest Sportcsarnok (BS), igaz, szakértők szerint újjáépíthető. Kérdés, hogy miből. És hát láttunk már gödröt a Deák téren.

 • A kutatás-fejlesztés népi módszerei Magyarországon: A kukoricalekvár forintosítása

  A magyar ember különösen akkor találékony, ha pénzszerzésről, spórolásról, egy másik magyar ember átveréséről vagy az állam megkopasztásáról van szó. Ezek olykor kombinálódnak, a leleményességben ilyenkor határ a csillagos ég.

 • Változás a Kodolányi főiskola kuratóriumában: A múltat elfeledni

  Visszahívott kuratórium és kuratóriumi elnök - ez utóbbi fideszes országgyűlési képviselő -, kibővített újabb, helyi politikai alkuk mindennek érdekében - ebből is látható, hogy mozgalmas heteket tudhat maga mögött Székesfehérvár alapítványi főiskolája.

 • A Vodafone reklámkampánya: Hozott anyagból

  Az új mobiltelefon-szolgáltató cég, a Vodafone reklámkampánya a leghangosabbak és legintenzívebbek egyike az utóbbi évtizedben. A magas reklámköltségvetés - mintegy másfél milliárd forint - miatt nem csoda, hogy a reklámügynökségek élénken érdeklődtek a cég által kiírt kétfordulós tenderre.

 • Perben a magyar igazságszolgáltatással: Ezredvégi történet

  Ez az év nem a lázadók és világmegváltók éve volt, holott 2000-hez közeledvén elvárható néhány próféta, zseniális feltaláló feltűnése, az egyetemes világképlet felfedezőjéről vagy az életelixír receptjének kitalálójáról már nem is szólva.

 • A román kormányfő távozása: Mintha itt sem lett volna

  Romániában megbuktatták a kormányt. A nép kárörvend, és lényegében azoknak szurkol, akiktől négy évvel korábban még leplezetlen undorral fordult el. A posztkommunista-nacionalista tábor most kezét dörzsöli, ugyanakkor módfelett zavarban van.

 • Osztrák patt: Három királyok meg egy elnök

  Hogy mondják osztrákul azt, hogy impotencia? Zukunftsgespräche, magyarul: beszélgetések a jövőről. "cska poén, Bécsben mégis ez járja manapság. Lassacskán harmadik hónapja folynak ugyanis a tárgyalások Ausztria parlamenti pártjai között úgymond a jövőről, a Nagy Kérdésekről.

 • A beavatkozás éve

  Ez az év a kosovói és csecsenföldi háború éveként marad meg emlékeink között. És - a borúlátóbbak szerint legalábbis - a kilencvenes évek üdítő, világméretű gazdasági fellendülésének utolsó esztendejeként.

 • Színház: Mit csinált Willy az istállóban? (David Harrower: Kés a tyúkban)

  David Harrower: Kés a tyúkban - Kamra

 • Film: Innentől odáig (David Lynch: Igaz történet)

  Alvin Straight özvegy utahi öregember, túl van már mindenen, ám egy napon, épp miután egy szerencsétlen hanyatt esés után életében tán először látogatta meg a helybéli doktort (hogy az szépen felsorolja egészségi állapotának minden egyes visszásságát), telefont kap.

 • Könyv: Valakikből valakik (Dessewffy Tibor: Iskola a hegyoldalban)

  Lapunk alkalmi publicistájaként Dessewffy Tibor neve nyilván nem ismeretlen olvasóink előtt. Emellett gyakran láthatjuk őt bizonyos tévécsatornákon a szakértő szerepében. Azt is tudom, hogy az ún. szociológiai tudományban is teljes erőbedobással mozog.

 • Könyv: Korunk hősei (Ian McEwan: Amszterdam)

  Az Amszterdam egy angol regény, és a kemény fedelével, elegáns borítójával (tervezte Máthé Hanga, a Beszélő szépségfelelőse), vastag, sárgás papírjával, nagy betűivel, egész visszafogott, megbízható minőséget sugalló küllemével, de még a szagával is hajszálra olyan, mint egy igazi angol könyv az első kiadásban.

 • Könyv: A hálaadás napja (Ricky Moody: Lila Amerika)

  Hex, a toxikus connecticuti városka antihőse sem panaszkodhat, miközben a jóléti társadalom nagy mumusaival hadakozik. Nem is hadakozik, csak úgy elviseli a renegát életét, próbál megmaradni a szederjes, vidéki amerikai katyvaszban.

 • Könyv: Sok az alja (Kepes András: Kepes Krónika; Lengyel

  Kepes András és Lengyel László-Várszegi Asztrik beszélgetőkönyve

 • László-Várszegi Asztrik: Beszélgetőkönyvecske)

  Jaj, azt nagyon bírom, amikor az összetett szó második tagjával kell barátkoznom, nem nagyon szokott sikerülni. Az például megvan, hogy felhasználóbarát? Milyen? Vagy maradva úgyszólván magunk közt: az olvasóbarát?

 • Könyv: Az ezeregyedik éjszaka joga: Az Ezeregyéjszaka meséi

  Kisebb szenzáció van itt kibontakozóban, mégpedig egy hétkötetes vállalkozás, amelynek már az első megjelent darabja is vaskos, és nemcsak a kiváló tartalommal sűrűn nyomtatott papír súlyától, hanem a kezdő száznegyvenöt mesétől, ami a transzkulturális tudattalanunkat fogja örökre nyomasztani.

 • Színház: Rózsa Sándor a doktort ugratja (Pintér Béla: Kórház-Bakony - Szkéné)

  Volt kor (már elmúlt), mikor a romantikát a kórházi történetek, a kalandot pedig a betyáros könyvek jelentették. A kórházi limonádék valahogy átmentették magukat a tévés világba, a betyárok viszont gyengébbnek bizonyultak, vagy legalábbis a természetes kiválasztódás kegyetlen törvényei megfosztották őket a subától és a konya bajusztól.

 • Gőzösök a zsákutcában (A BMC magyar kortárszenei lemezei)

  Fiam a maga négy évével kedveli a kortárs zenét; legalábbis időnként kéri, hallgassuk "azt", azaz Sáry László Lokomotív szimfóniáját. Ez a címadó darab, és a lemezen szereplő másik Sáry-mű, az Etűdök gőzmozdonyokra, kétségkívül lenyűgöző.

 • Összeesésig (Az Arte televízió sorozata zenés klubokról)

  A szokásos magyar kábeltévés műsorcsomagokban ugyan nem létezik, de legalább tudni illik róla: az Arte egy német-francia kulturális csatorna, látványos kísérlet a két ország csatabárdjának elásására, az európai egység demonstrálására.

 • World music: Varázsszőnyeg-biznisz

  Természetesen csak játszunk: azt ugye senki nem hiszi, hogy arra vállalkoznék, két oldalon felvázolom a dolgok globál állását, és öt-hatezer CD-ből kiszűröm a frankót. A többi, természetesen, halál komoly: az alábbi lemezek számomra valóban kiemelkedtek az év kínálatából, és nagyon bírnám, ha e kurta áttekintés megnyithatna egy-két kiskaput az én kedves olvasóim előtt is.

 • A Seuso-kincs és a lelőhely-fosztogatás: Kaparj, kurta

  A nemzetközi műkincscsempészet milliárdokat termelő illegális üzletág, amely - Helga Seeden régészprofesszor szerint - kísértetiesen hasonlít a kábítószer-kereskedelemre. Hasonló hasznot szülnek hasonló módszerek.

 • "Gondolom, ez így is marad" - Vajda Mihály filozófus

  Interjúalanyunk pályájának íve a kommunizmus ifjúkori elfogadásától az újbaloldaliságon át a demokratikus ellenzék peremvidékén való tudós buzgólkodásig, majd pedig a marxizmusból való végső kiábrándulásig vezetett.

 • -1 Az ünnepi szamba

  Ahogy van ünnepi pulyka, ünnepi gomba (nálunk) és satöbbi, úgy van - nyilván - ünnepi szamba is, nem mertem írni, hogy ez az ünnepi (karácsonyi) számba jönne, mert mit határozhatom meg én azt, de mert kis dobozokba csomagoltam (bekezdésekbe), amit, legyen ez, és ne részletezzük.

 • A puding éve

  Hogy a Fidesz a végrehajtói hatalmi ág megerősítésére törekszik, elsősorban a törvényhozói rovására, nem ennek az évnek, hanem az előzőnek volt az újdonsága. Ezt sugallta a kormányprogram, a párt vezetőinek számos megnyilatkozása, a "több, mint kormányváltás, kevesebb, mint rendszerváltás" jelszó a választási kampány alatt és közvetlenül utána.

 • Az idő éve

  Akárhány naptártudós magyarázza is, hogy az új évezred nyitánya nem most lesz, hanem csak 2001. január 1-jén, a dátumcsatát elveszítették. Az úgynevezett "kreatívok" reklámüzenetei régóta alig szólnak másról, mint hogy hülye lennél kihagyni az évezred legeslegutolsó, kihagyhatatlan lehetőségét/élményét/akcióját/buliját.

 • "Mindenhol egyformán rosszul érzem magam" (Milorad Krstic festőművész)

  Tíz éve él Magyarországon. Magyar művészként ismerik a világban. Legújabb projektje egy CD-ROM, a Das Anatomische Theater, melynek már készül a két következő része is. A sorozat témája a XX. századi történelem.

 • Kétszer kettő néha öt (Frenák Pál koreográfus)

  Először 1981-ben tért haza Párizsból Magyarországra önálló, Európában turnézó társulatával, a TÉR Színházzal. Furcsa, csakis frenákosként jellemezhető, szorongós és robbanékony előadásaival hívta fel magára a figyelmet a hazai fizikai színházért rajongó társadalomban.

 • "Használt lelkeknek használt ruhát" (Kiss Tibor, Varga Livius -Quimby)

  A Quimby együttes negyedik albuma, az Ékszerelmére megjelenésével megmenekült az év, és már én sem mondhatom, hogy egyetlen hazai rocklemezt sem tudtam végighallgatni 1999-ben. A zenéjéről, már bocsánat, kevésbé esett e beszélgetésben szó, az viszont kiderül, hogy a szövegei miért vannak annyira padlón.

 • A Linux éve

  Azért nem a dátumváltásé, mert az Y2K-hisztéria kamu, az éhező számítógép-programozók, a csőd szélén álló biztosítótársaságok és az eladósodott high-tech tanácsadók megsegítésére rendezett nagyszabású jótékonysági esemény, bár PR-fronton biztos, hogy lenyomta a nyílt forráskódú Linux operációs rendszer áttörését és a Microsoft antitrösztperét is, a NASA bénázásáról nem is beszélve.

 • Bevásárlóközpontok: épületes megoldás

  Sokan vannak. Baromi nagyok. Rondák, mint mi. Tele vannak gyúlékony áruval, fűtőértékük magas. A nép szereti őket. Már az egyik fele. A másik nem, de az a kisebbik, különben sem számottevő mint célcsoport, mert nemcsak itt, de sehol sem vásárolnak, vagy partizánok, nevetséges ellenállók, akik nem hiszik el, hogy egy új városközponttal ajándékozták meg őket.

 • Galyatető, Kékes: Alkonyzóna

  Hányszor hallottuk már, hogy a Mátra túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, mégsem csak a széplelkek találnak itt vigaszt, hanem a karrieristák, törtetők, becsvágyók is. Aki feljut a hegység csúcsára, a Kékesre, rátehénkedik a nemzetiszínűre festett sziklára, nyugodtan kijelentheti: olyan magasra jutottam ebben az országban, amilyen magasra senki más.

 • Budapesti utcalapok: Ugyanazt másképp

  December 14-én a budapesti Nonprofit Alapítvány az angol kormánytól kapott támogatással útjára indította a Határok Nélkül elnevezésű lapcsaládot, ami cseh, szlovák, lengyel és román nyelvű kiadványok megjelenését teszi lehetővé az adott országokban.

 • Az Apple-sztori: Másképp gondolkodók

  Az Apple története a személyi számítógép története: a garázscégből néhány év leforgása alatt világóriássá terebélyesedett vállalat a kezdetektől rendhagyó utakon járt, lába nyomán egész iparágak születtek, és elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a huszadik század végére a számítástechnika az emberi társadalom széles rétegeihez eljutott.

 • A várakozás éve

  Az évezred utolsó előtti összefoglalója

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...