• Pontyozás wagglerrel: Túlkapás

  - Figyelj a botomra, amíg elmegyek! - mondta D. M., és elindult a nagyvenyimi horgászparadicsom székháza felé, ahol kukoricát számolgatott egy fürge nyugdíjas. Az én stégemről egyáltalán nem láttam a botját, de hümmögtem valamit, és tovább bűvöltem a waggleremet, amit sikerült pontosan a nádas tövébe dobni.

 • II. Feltaláló Olimpia: Agyon nyomás

  1. Egyetemeink és kutatóintézeteink a szegénységük miatt képtelenek viselni a szabadalmaztatás magas költségeit. A MAFE javasolja a szabadalmaztatás illetékrendeletének (32/1999. GM rendelet) módosítását úgy, hogy a nem haszonelvű bejelentők is a független feltalálók kedvezményeit élvezzék.

 • Kemény futam (Egy pirula, esemény után)

  Az 56-os villamoson még nem volt semmi gond. Remekül utaztam, a BKV-nak hála, ezúton fogadja köszönetemet. Leszállni a Moszkva téren, azt nem kellett volna. Kilépni e barátságos, kulturált és védett környezetből, bele a vakvilágba, kitenni a hatásoknak magamat, de hát melyik halandónak lenne mersze még maradni, ha bemondják, hogy végállomás.

 • Bauer Tamás: Koronázások kora

  A szerző az SZDSZ országgyűlési képviselője.

 • Ez kelet nekik

  Emlékszünk-e még azokra az időkre, amikor a Szovjetunió és a keleti blokk felbomlásának perspektívája megannyi színes álmot csalt elő magyar és más közép-európai buksikból arról, hogy milyen nagyszerű is lesz, ha újjászületik Közép-Európa?

 • Vívóállásban

  Vívóállásbann A múlt héten tízévi fáradságos londoni személyzeti munka után "végleg" hazatért Németh Miklós, a szocialista párt távollétében oly sokat emlegetett üdvöskéje. A repülőtéren Donald kacsa és a kis Vuk fogadta; esetleg még a Népszava küldöttségét tudjuk odaképzelni a betonra.

 • Politikai hírek

  Kórházak: szigorodó elszámolás

 • Cyber hírek

  Microsoft: ellenjavaslat, lemondásokA Microsoft feldarabolása helyett a cég azt javasolja a bíróságnak, hogy elégedjen meg a cég üzleti szerződéseinek korlátozásával. A tervezet vázlata szerint a szoftvercég nagyobb mozgásteret adna a számítógépgyártóknak, hogy igényeik szerint átalakítsák a Windows háttérképernyőjét.

 • Kulturális hírek

  Hip-hop: musical, konferenciaHarlemben, a legendás Apollo Theatre-ben június 1-jén lesz a premierje a hip-hop történetét átfogó Echo Park című trilógia első részének: The Hip Hop Musical (1978-1981). (Maga az Echo Park Bronxban található, ezt tekintik a hip-hop egyik bölcsőjének.

 • Mádl Ferenc az elnökjelölt: Vissza az ablakon

  Múlt szerdán véget ért az államfőválasztás körüli hosszú politikai játszma, és lényegében eldőlt, hogy a köztársaság második elnöke Mádl Ferenc lesz. Azután, hogy Torgyán József bejelentette, nem pályázik a címre, a két nagyobbik koalíciós partner minden különösebb fakszni nélkül, záros határidőn belül megállapodott a jelölt személyében.

 • Sajtóbotrány Szombathelyen: Cikkek, konyec!

  Tréfásabb kedvű olvasók az utóbbi napokban Sa-bó névre keresztelték a Sa-fó néven közismert Savaria Fórumot, a szombathelyi önkormányzat hetilapját. A Szabó Gábor vezette közgyűlés ugyanis legutóbbi zárt ülésén leváltotta a lapot kiadó Savaria Médiacentrum Kht.

 • Veszélyes hulladékok kezelése: Gumicumi

  Civilizált ember - és mindenkinek van legalább egy ilyen ismerőse - gumiabroncsot nem dob a kukába, erről már a harmadikos környezetismeret-órán is szót ejtenek. A kommunális szolgáltatók lomtalanításkor szabadítanak meg bennünket a használt gumiktól, hogy aztán ugyanúgy bánjanak el velük, mint a többi szeméttel.

 • A Jospin-látogatás visszhangja: Kérem a következőt

  A rendszerváltás óta eltelt időszak második jobboldali-konzervatív kormányának sem erőssége a magas szintű diplomácia. A miniszterelnök önfejűsége, kemény, számon kérő hangvételű nyilatkozatai legfeljebb a polgári erők szavazótáborában találhatnak kedvező fogadtatásra.

 • "Rejtőzködés és félelem" (Juhász Géza, a Habeas Corpus Munkacsoport vezetője)

  Magyar Narancs: Miért tartják diszkriminatívnak a törvényjavaslatot?

 • újratárgyalják a körmendi gyermekgyilkosságot: Az ördög és a részletek

  Édesapja talált rá 1998. április 1-jén, az esti órákban H. Zsófia tízéves körmendi kislányra, akivel gyilkosa brutális kegyetlenséggel végzett. Április 6-án a bűncselekménnyel kapcsolatban szóbeli beismerő vallomást tett T.

 • Sierra Leone: A béke feltartása

  A jelenleg futó legnagyobb békefenntartó programját kezdte meg áprilisban az ENSZ a nyugat-afrikai országban. Az Unamsil nevű akcióban részt vevő kenyai, zambiai, indiai és más katonáknak heteken belül el kellene érniük a tizenegyezres létszámot.

 • Kommunizmus-konferencia: Vörösök, proletárok

  Értesüléseink szerint néhány héten belül nálunk is megjelenik A kommunizmus fekete könyve, amely eddig nem egy vihart kavart. Az esemény alkalmából történészkonferenciát rendezett a XX. Század Intézet: számos, feltűnően decens és informatív (sok esetben a már eddig ismert részleteket összefoglaló) előadás mellett meghallgathattuk a főigazgató asszony tárgyhoz kevéssé kapcsolódó önapológiáját is, de hát ezt már úgyis.

 • A nép ópiuma: A bolygó neve: Budapest (A Tiszta vérvonal társai)

  Láttam egy amerikai filmet vasárnap este a gagyitévén (RTL Klub), a műsorújság thrillerként aposztrofálta, tévedésből nyilván, volt már ilyen, felénk az élet szemhunyások szemtelen szériája, ebből alapíthatnánk továbbképzést, bár máshol bizonyára csak pislogásnak, biluxolásnak, tikkelésnek nevezik az ilyesmit, és el se hinnék, hogy életprogram is lehet.

 • Film: Technocassidy és sundancehouse (Doktor zsiványok)

  A szóban forgó alkotás remek példa arra, hogyan lehet címadás által előítéleteket támasztani egy jó filmmel szemben. Soha többet nem hinni a fülnek. Nem a fordítók leleményességét dicséri, hogy beültem megnézni mégis, ahogy az sem, hogy a kritikus jelenetben, ahol Maclaine haldoklik, és az ő hűséges expatikus rablótársa kanállal erőlteti bele a gyógyszert come on, come on felszólításokkal, a feliraton, illetve aliraton, a menjünk, menjünk szavak jelennek meg.

 • A jó, a rossz és a csúf (Best of KISZ)

  Hogy mi köze van a ´67-es Gerillák együttes elvibb és következetesebb kádárizmust sürgető dalainak a ´76-os Orfeo visszafelé nézve szintén nem aggálymentes, de legalább öntörvényű, poszt-68-as forradalmiságához, továbbá mindezeknek esetlegesen átvett amerikai protest songokhoz és a Bella Ciao olasz partizándalhoz, arra még csak-csak van válasz.

 • World Music: bármily

  kínos, jeleznem kell: ha az alábbi lemezek nem tűnnek kellőképp vonzónak, az csupán az én hibám.

 • Asztalijégkorong-bajnokság: Plasztik Stanley

  Huszonnyolc fokos májusi melegben jégkorongozni nem mindennapi élmény. Ha mindezt egy asztal tetején teszi valaki, az már mutatvány; az asztalijégkorong-verseny egy bevásárlóközpontban persze sem ez, sem az. Családias hangulat, nagy meccsek - csocsófüggőknek kötelező megjelenés.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...