• Végel László: Apokaliptikus rulett

  A szerző Vajdaságban élő magyar író.

 • Függöny

  Baromságokat tenni és mondani könnyű. Még nagyon ostobának sem kell lenni hozzá, elég, ha kikapcsol az ön- és kikapcsoltatik a külső kontroll, viszont működésbe lép a megingathatatlan elhivatottság tettvágya. A Nemzeti Színház olyan izé, ami láthatóan folyamatosan birizgálja a tettvágyat.

 • Szívzűr

  Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a szlovéniai Ljubljanában arról tájékoztatta a Liberális Internacionálé (LI) Irodáját, hogy pártjának tagsága a Fidesz LI-beli tagságának felülvizsgálatát kezdeményezte. Orbán a Fidesz belügyének nevezte a kérdés eldöntését.

 • Politikai hírek

  Pintér: bosszúhadjárat

 • Kulturális hírek

  ANGKORRomváros az őserdőben címmel kiállítás látható a Centrális Galériában a Nyílt Társadalom Archívum és a Magyar Fotográfusok Háza közös rendezésében. Csortos Szabó Sándor a mai Kambodzsában, a XII-XIII.

 • Cyber hírek

  Alternatív Szolgáltatók TáblájaA GTS Magyarország Távközlési Kft., a Novacom Távközlési Kft., a PanTel Rt. és a UPC Magyarország Kft.

 • Döntés a 4-es metró megépítéséről: Fúrnák, ha tudnák

  Nyolcéves huzavona után jövőre megkezdődhet a 4-es metró építése, miután múlt csütörtökön a fővárosi közgyűlés igent mondott a legalább 160 milliárd forintos beruházásra. Budapest annak ellenére belevág a munkába, hogy a kormány egy forintot sem hajlandó erre adni, s továbbra sincs még jogerős bírói ítélet annak a 100 milliárd forintnak a sorsáról, amit az eredeti szerződés értelmében az államnak kellene állnia.

 • Vadászgépbeszerzések: Kapaszkodás a fellegekbe

  A 2000. év eddig jól sikerült az F-16-ost gyártó Lockheed-nek. Az amerikai kormányzat januárban Izraellel kötött ötven darab F-16-os gyártásáról és szállításáról egyezséget (1,34 milliárd dollár). Márciusban Thaifölddel és Görögországgal állapodott meg tizenhat, illetve ötven F-16-ost vásárlásáról (csak az utóbbi 2,1 milliárd dolláros üzlet).

 • A Meixner iskola ügye: Mószertan

  A gyakran örökletes, de valamilyen születési sérülés által is okozhatott diszlexia az írott szó elsajátításának zavara. Sem a szülők, sem a pedagógusok nem tehetnek róla, legkevésbé a gyerekek. A diszlexiás gyerek számára, még ha értelmes is, az átlagosnál nagyobb erőfeszítést és kínlódást okozhat az olvasás megtanulása.

 • Rubicon-különszám Kádárról: Múlnak a gyermekévek

  Aligha hibázott a történelmi folyóirat, amikor egyszerre két (egy dupla és egy szimpla) számát is Kádár Jánosnak szentelte. Az egykor oly népszerű elsőtitkár tizenegy éve távozott közülünk, ám emléke, továbbá lelkes hívei és öntudatlan követői máig velünk élnek.

 • Magyar Rádió: Fejetlenül

  Juhász Judit, a rádió ügyvezető alelnöke egy hónap után lemondott tisztségéről; vele együtt távozik a gazdasági igazgató, Papp Miklós is. A rádióban ismét bizonytalanság van, a Kossuth adó politikai műsorainak készítői egyelőre nem látják világosan, mit jelent a rádió belpolitikai szerkesztőségének átszervezése, míg Juhász távozása kapcsán többen nemcsak a Kossuth adófőszerkesztőjének és az ügyvezetőnek a személyes konfliktusát, hanem a háttérből ható politikai erőtér átrajzolódását vélik felfedezni.

 • Például Tivadar (K. úr nyaral - II.)

  Én, ha egy magyar kempingbe betérek, a recepción meg se állok, lendületből befordulok a budiba. Ha szaladnak utánam, mondom nekik, jövök mindjárt, csak előtte elmegyek a vizesblokkot megtekinteni. Nálam ott dől el ugyanis, hogy van-e tere a további tárgyalásnak egyáltalán.

 • Elnökválasztási kampány Amerikában: U. S. Open

  Kezdő amerikanisták, felületes újságolvasók és céltételezés nélküli necc-barangolók figyelmébe ajánlom azt a megfigyelésemet, hogy a kétévenkénti (!) kampányidőszak az, amikor meg lehet érteni, mi is a politika az Egyesült Államokban.

 • Médiaművészek a Műcsarnokban és környékén: Vortex, Vákuumszkóp, @rcok

  A múlt héten Média Modell címmel összegző jellegű kiállítás nyílt a Műcsarnokban az elmúlt évtized hazai médiaművészetéről, különös tekintettel a művészeti felsőoktatásban éppen tíz éve polgárjogot nyert, ám azóta is identitásproblémákkal küzdő intermédiára.

 • Chalaban-lemezbemutató: Marokkói kapcsolat

  Egy lemezbemutató koncerten nem feltétlen helyénvaló, ha másra kell számítani, mint ami megesett a szóban forgó lemezen. Persze ha egy zenekarnak az a filozófiája, hogy még véletlenül se ismételje magát, az kivételes helyzetet teremt.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Ezüstös ősrovar

  Gyakorlatilag senki sem tudja, melyik az ezüstös ősrovar. Az is rejtély, milyen állat szaladgál kétségbeesetten a kád aljában, amikor váratlanul felkapcsoljuk a villanyt a fürdőszobában. Vékony, hosszúkás, mintha csillogna egy kicsit, de nagyon sérülékeny: ha megpróbáljuk kimenteni, valószínűleg szétlapítjuk, bármennyire óvatosan nyúljunk is hozzá.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...