• Nádasdy Ádám: Modern Talking (Nagy Kürosz mamája)

  Nagy Kürosz perzsa király (Kr. e. 6. század) nem tudott olvasni. Ez nem volt bűn akkoriban, hiszen még Szent István magyar király sem olvasott. Talán nem értek rá megtanulni olvasni, gondolnánk, arra ott voltak a fizetett alkalmazottak, az írnokok.

 • Ficsku Pál: Belső terror (Halásztörténet, avagy Közép

  Európa legolcsóbb kurvája)

  Halásztörténet, avagy Közép-Európa legolcsóbb kurvája

 • Dobrovits Mihály: Mielőtt minden egész eltörik

  A XX. század utolsó évnegyede következik. Márpedig egy évszázadot és egy évezredet lezárva, számvetésre kényszerül az ember, még akkor is, ha ez az önmagunk irányába tett gesztus némi elkerülhetetlen pátosszal jár együtt, s ha a kérdés: vajon a modernség évszázadának kimentével mit hoz a holnap, és milyen lehetőségeket szalasztottunk el, nehezen tehető fel és még nehezebben válaszolható meg az öniróniára oly fogékony korunkban.

 • Ájul-e Szerbia?

  Tíz éve a közép-európai diktatúrák - puha és kemény kiszerelésűek egyaránt - saját súlyuk alatt dőltek össze. Kikoptak mögülük a nagy, történelmi személyiségek, a határozott ideák a hatalomgyakorlás módozatairól, kihunyt bennük az erőszak szeretete, és fényét vesztette bornírtságuk is.

 • Apo él!

  Felpörgött a Fidesz olajügyben: míg a múlt héten a párt olajbizottsági tagjai még csak azt szorgalmazták, hogy a testület október 31-ig fejezze be munkáját (amit a többség elvetett), addig hétfőn ismertették képviselőtársaikkal a vonatkozó országgyűlési javaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatukat.

 • Politikai hírek

  Majdnem újra Csernobil

 • Kulturális hírek

  KOMMUNiKÁCI"S PROJEKT, PÁRBESZÉDAz osztrák Hans Knoll által 1989-ben alapított budapesti Knoll Galéria Kommunikációs projekt címmel folytatja a néhány éve Nyitott műtermek címmel elindított kezdeményezését. A cél, hogy közelebb hozzák egymáshoz a kortárs képzőművészet képviselőit és a velük hivatásból vagy privát érdeklődésből foglalkozókat.

 • Cyber hírek

  Zenészek az MP3 mellettKiadója, a Sony tiltakozása ellenére az Offspring egy hónappal új albumának bolti megjelenése előtt a teljes lemezt ingyesen közzéteszi az interneten. Az Offspring honlapján (www.off-spring.com) jelentette be, hogy szeptember 29-én közzéteszi az első kislemezre szánt Original Prankster című számot MP3-formátumban, majd ezt követően az egész új album, a Conspiracy Of One elérhető lesz az együttes oldalán.

 • Kistérségi menedzserek: Biztosra mennek

  Gőzerővel folyik a majdan pályázatmenedzseléssel, pénzfelkutatással és a gondjukra bízott terület szorgalmas inspekciózásával foglalkozó kistérségi menedzserek kinevezése. Miközben mind többen panaszkodnak a kiválasztás sajátos elvei miatt, az illetékesek nem is tagadják: előny volt a kinevezéseknél a Fidesz-kötődés.

 • Dokumentumok Bős-Nagymarosról: Erőlködés

  A tervezett vízlépcsőrendszerről sok mindent tudunk már, és sok mindent nem tudunk még. Tudjuk például, hogy az 1998 elején még biztos győztesnek tartott szocialisták többek között amiatt vesztették el a választásokat, mert végleg rendezni akarták Bős-Nagymaros kérdését, mégpedig jórészt titkos tárgyalásokon.

 • Észak-Ciprus: Harmad sziget

  A bank képviselője török katonák és ENSZ-békefenntartók kíséretében megérkezik autóján a város szögesdrótokkal elkerített negyedébe. Megállnak az omladozó szállodák gyűrűjében álló bank épülete előtt.

 • Románia választások előtt: Az ajtók a baloldalon nyílnak

  A júniusi romániai helyhatósági választásoknak számtalan tanulsága volt, ám ezeket - a novemberre kitűzött parlamenti és elnökválasztás potenciális jelöltjei közül - csak kevesen szívlelték meg. Emil Constantinescu elnök, látván a polgári erők, főként a parasztpárt csúfos kudarcát, visszalépett az újabb jelöléstől.

 • Filmfesztivál: Halál, Velencében

  Miután elhelyezkedik a Velencei Filmfesztivál nem hivatalos központjának számító, a századelő spleenjét és a hatvanas évek pezsgését egyszerre idéző Hotel Excelsior teraszán, és belekortyol élete második legdrágább kapucsínójába, óhatatlanul is felötlik az emberben két kérdés:

 • Fotó - Kiállítás: A rövid női haj örömei (A stílusteremtő Pécsi József)

  Ha a magyar fotóművészet nagyjairól beszélünk, akkor nem szokás megkerülni Pécsi József nevét. Sőt szokás a nagy klasszikusok egyikének tekinteni, bár valójában ő maga a nagy klasszikus, amit, akárhogy nézzük, nehéz lenne cáfolni.

 • Könyv: Elbeszélő múlt (Günter Grass: Az én évszázadom)

  Arról éppenséggel lehetne vitatkozni, hogy Günter Grass, a tavalyi irodalmi Nobel-díjas milyen (nagy valószínűséggel egyregényes) íróként marad meg majd az ún. utókor emlékezetében és az irodalomtörténetben - viszont az biztos, hogy valami egészen másként a huszadik századi német történelem (át)értékelésének területén.

 • Bedekker (Spirit of Rai)

  Gondolom, gyanúsan hangzik: azt tartom e gyűjtemény egyik erényének, hogy akad rajta pár vacak szám is. Átfogó képet adni a rairól nem is lehetne másképp, hiszen újabb és újabb hullámaival a partra vetett egy csomó gagyit is.

 • Végtelen párhuzamosok (Főhajtás Tim Buckley és Tom Waits előtt)

  Marketing és művészet tudatos találkozása a tribute-album. Nagyszülői korba kellett érnie a popzenének, hogy megszülethessen. Évtizedeknek kellett eltelnie, generációknak felnőnie, hogy legyen mire és legyen kinek visszatekintenie, legyen kire emlékezni és emlékeztetni.

 • Ájul-e Szerbia?

  Tíz éve a közép-európai diktatúrák - puha és kemény kiszerelésűek egyaránt - saját súlyuk alatt dőltek össze. Kikoptak mögülük a nagy, történelmi személyiségek, a határozott ideák a hatalomgyakorlás módozatairól, kihunyt bennük az erőszak szeretete, és fényét vesztette bornírtságuk is.

 • VI. Zrínyi Makett Show: Most jó lenni

  Rengeteg bolondot ismerek. Egy részük gyermekkori barátságokból maradt rajtam, a többit viszont munkám során gyűjtöttem. Az viszont bizonyos, hogy a makettezőkhöz fogható elmeállapotot eddig csak a műlégykötők között tapasztalhattam, köszönet ezért a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtudományi Karának, amiért megrendezte a VI.

 • Etetés: Műlégy a levesben

  1. Eric Kieler

 • Szilvanap Szarvason: Kék paradicsom

  A szilva (Prunus domestica) bizonytalan eredetű, régóta termesztett gyümölcs. ´se a kökény és a cseresznyeszilva kereszteződéséből jöhetett létre. Magyarországon az egyik legfontosabb gyümölcs, agrárpolitikai fegyvertény, de ennek a jelentőségével nem mindenki van tisztában.

 • Postagalamb-tenyésztés: Madáreresztők

  Parti Nagy Lajos könyvében, a Hősöm terében Tubica Cézár és Rencike világuralomra tör. Persze a galambok populista csőcselékként való ábrázolása nem több, mint írói fogás, mégsem árt egy kis rehabilitáció.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...