• Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Folyik a gátépítés)

  Legfrissebb, még testmeleg élményemet mondom itt tollba. De várjunk csak! Előbb hadd gondolkozzam el egy szón, azon, hogy tollbamondás. (...) Köszönöm, megvan, mehetünk tovább.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Idus)

  Ha én most, március idusa előtt közintézmény volnék, rögtön elküldetnék az ipari alpinistákért meg a takarítóbrigádért, hozzanak jó köteleket meg szidolt, lesz egy napi munkájuk, kerül, amibe kerül. Közben a bérelszámolási osztály menyecskéit elszalajtanám a vegyesbe, hozzanak cérnát, selymet, zsinórt meg ami kell, álljanak neki varrni, indítsák be a mosógépet, minden munkát tegyenek gyorsan félre.

 • Erdős Virág: Vidám mesék (Petőfi Sándor koszorúi)

  Petőfi Sándor - az egy dél-budai szólásmondás, olyan, mint a "bungee jumping", akkor szokták mondani, ha nem jut az eszükbe más.

 • Tamás Gábor: Húshagyó kedv (A nyugati élelmiszer-biztonság összeomlásáról)

  Képzeljük el, hogy a közepesnél valamivel jobb jövedelmi viszonyok között élő brit állampolgárok vagyunk, bizonyos törvényi keretek között arra költhetjük a pénzünket, amire csak akarjuk.

 • Nem, nem, soha

  Nyolc zámolyi roma egy héttel ezelőtt menekültstátust kapott Franciaországtól. A lépést nyugati emberjogi szervezetek történelmi jelentőségűnek nevezték, mivel szerintük az Európai Unió egyik csúcsállama ezzel hivatalosan is elismerte azt, hogy a csatlakozásra legesélyesebbek közé sorolt Magyarország nem képes garantálni valamennyi állampolgárának a biztonságát.

 • Leterített Tibet

  Mára elég nyilvánvaló lett, hogy sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió nem fog arcoskodni a világ legnagyobb piacával és termelőjével, hogy ugyan vonuljon már ki Tibetből, mert különben visszafordítják a tornacipő-szállítmányokat, és direkt magyar éttermekbe fognak járni Thaiföldön, amíg a dalai lámát vissza nem helyezik hivatalába.

 • Kulturális hírek

  MAGYAR SZOBOR 2001Szobrászaton innen és túl címmel folytatódik a Műcsarnok és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete művészeti ágak szerint szervezett, közös millenniumi kiállítássorozata. Az Orosz Péter és Petrányi Zsolt kurátorok által rendezett tárlaton mintegy 150 meghívott és 160 pályázat alapján kiválasztott művész mutatja be alkotásait.

 • Cyber hírek

  A Vivendi is beszállhat a NapsterbeA Vivendi Universal azt fontolgatja, hogy beszáll a Napsterbe - értesült hétfőn a Reuters. Az öt nagy lemezkiadó közé tartozó Universal, amely tavaly nyáron került a Vivendi tulajdonába, a Sonyval közös digitális zenei vállalkozása, a Duet sikerén felbátorodva szeretne a fájlcserélő szolgáltatásba fektetni.

 • Árvíz a Beregben: A védelem gátjai

  Az 1998-as árvízről még jobbára olyan riportokat lehetett (és kellett) írni, melyek a - jobbára helyi - véderők hősiességét domborították ki: az önfeláldozó zsákpakolást, a gátak megtámasztását, a virrasztást a töltéseken meg az országos szolidaritást.

 • A gátépítés alternatívái: Két árvíz között

  A vízügyi kormányzat hihetetlen mennyiségű pénz felhasználásával egyre szűkebb és egyre magasabb helyen akarja levezetni a folyók vizét, amivel csak tovább növeli az árhullámok kockázatát. Ezzel szemben az alternatív árvízvédelemnek egyre több pártolója van, mert ezzel számos mezőgazdasági, erdőművelési, természetvédelmi és turisztikai gond is megoldódna.

 • Kisgazda operett: Az elnök volt emberei

  a saját pártjának - ismerte be a függetlenek közé átült Lányi Zsolt, az egyetlen az 1945-ös kisgazdák közül, aki egészen a legutóbbi időkig kitartott a pártelnök mellett. Mára a vidéki tagság, a megyei kisgazda elnökök és a frakció nagy része eljutott a felismerésig: Torgyánnal nem megy tovább.

 • Kizárnák Gyula polgármesterét a Fideszből: Végzetes vonzerő

  Szelezsán Róbert ügyvéd, a gyulai Fidesz-csoport vezetője - egyúttal a városházi testület tagja is - a február 19-i önkormányzati ülés után tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján élésen bírálta Dancs Lászlót.

 • Kína: Édes-savanyú gazdaság

  Apártvezetői, emellett előreláthatólag az államfői posztnak is Hu Csin-tao a legfőbb várományosa. A mostani hatalmasok, akik a Politikai Bizottság Állandó Bizottságában, az ország legmagasabb rangú grémiumában ülnek, már évekkel ezelőtt kiszemelték erre a célra, úgyhogy neki nem maradt más dolga, mint viszonylag keveset hallatni magáról, ily módon tartva össze a személye körül kialakult konszenzust.

 • Koalíciós ellentétek Szlovákiában: Megy-e vagy megye?

  hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kilép a szlovák kormánykoalícióból.

 • Bódi László Cipő (1965–2013)

  47 éves korában meghalt Bódi László, vagyis Cipő, a Republic énekese. A Narancs egyszer készített vele interjút: akkor, 2001-ben népszerűségről, szakmáról, slágerekről, valamint a popzene és a politika viszonyáról is beszélgettünk vele.

 • Film: Karamellbedobás (Lasse Hallström: Csokoládé)

  Egy adag somlói galuska pillanatok alatt fel tudja dúlni a közérzetet, erre egy kovászos uborka sose volna képes. Bár a főtt tésztán és a nyers kolbászon is minden alkalommal van mit megbánni, merem állítani: édességgel történik legtöbbször, hogy akaratunk ellenére tesszük magunkévá.

 • Lemez: A hangok Eötvöse (Eötvös Péter: Vocal Works)

  "Akkor hát mi a zeneszerzés célja? Természetesen az ember nem célokkal, hanem hangokkal foglalkozik. De a válasz paradox is lehet: egy célelvű céltalanság vagy egy céltalan játék a cél. Noha e játék az élet igenlése.

 • Elemi vonzerő (Eleni Mandell: Wishbone; Thrill)

  Nem kell szégyellni, ha nem ismerős - szégyelljék magukat a nagy lemezkiadók, amelyeknél megfordult, és amelyeknek mindmáig nem volt sürgős leszerződtetniük. Pedig büszkék lehettek volna, ha náluk mutatkozik be Eleni (ejtsd: eléjni) Mandell.

 • Töltsön egy temetkezési és menyegzői órát Bregovictyal

  Hol volt, hol nem volt a valamikori Jugoszláviában, valamikor a hetvenes évek közepétől egy rockzenekar, Bijelo Dugme nevű. Esztétikai értékeit sokan vitatják azóta is, mindenesetre tény, hogy ügyesen sáfárkodott a bosnyák motívumokkal, és hallatlanul csípte a nép.

 • Lemez: Szekérrel Bécsbe (dZihan § Kamien: Refreaked)

  Egyet kell értenünk miniszterelnökünkkel: itt az ideje, hogy számot vessünk, mivel is tartozunk osztrák szomszédainknak. Persze a kuruc hagyomány szerint csak ólommal és hideg vassal: ugye eb ura fakó, Ugocsa non coronat, lánc csörög, haló hörög, kérjük kedves szélsőnegyvennyolcas magyar vendégeinket, hogy lopás közben is tartsanak mértéket.

 • Kafaq: "Dekk"

  Hidd el, addig jó, míg dolgoddal dekkolnod kell, addig - és itt most szó sincs főbenjáró vagy akár csak járó vétkekről sem; mindenkinek jár valamennyi vétek (lehetősége), ezekről... de fejezzük be: addig jó. Addig biztonságban vagy, mert dekkolni, nem főben járó dolgokban (legföljebb lábfőben), ügyesen lehet.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Nyest

  akik a szovjet kivonuláskor vásároltak az Ecserin éjjellátó távcsövet. A nyest éjszakai ragadozó, kifinomult látással és hallással. Legtöbbször csak annyit látunk belőle, hogy jellegzetes, bukdácsoló mozgásával átszalad a mellékutcát bizonytalanul bevilágító lámpa hideg derengésében.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...