• MaNcs 13. évf. 46. sz. (2001. 11. 15.)

  "Betörni a fiúklubba" (Nagy Beáta szociológus)

  Magyar Narancs: Egy 1970-es MSZMP KB-határozat megállapítja, hogy a nők vezető posztokon való részvétele "nem áll arányban alkalmasságukkal, kevés nő tölt be vezető pozíciót, megítélésük a vezetőkiválasztásnál szigorúbb, alkalmasságuknak több bizonyítékát kell nyújtaniuk, mint a férfiaknak". Javult-e a nők munkahelyi státusa a felülről meghatározott nőpolitika következtében? Hogyan reagált szakmai...

  2001 / 46
 • Melegh Attila: A láthatatlan ember

  Arundhati Roy indiai író a Guardian című brit napilap szeptember 29-i számában a Végtelen igazság algebrája című írásában egy amerikai újságírót idéz, aki a következőképpen kommentálta a szeptember 11-i tragédiát: "A Jó és Rossz ritkán jelenik meg olyan tisztán, mint a múlt kedden.

 • Uszítási szakasz

  A múlt héten újabb ´56-os perben hozott jogerős ítéletet a Legfelsőbb Bíróság: egy Korbely János nevű volt katonai parancsnokra öt év letöltendő szabadságvesztést mért ki. A bíróság szerint Korbely 1956.

 • 77 forint óránként

  A "kormányzati kommunikációként" eufemizált pofátlan hazudozásnak, a nép előre megfontolt és folytatólagos átverésének a jelek szerint nincs határa: az a megalázó és kicsinyes huzakodás, amit a "polgári" kabinet művel a tűzoltókkal, ékes bizonyítéka ennek.

 • Cyber hírek

  Lenyúlás és hírzárlat Az SZDSZ regisztrációs kérelmet nyújtott be a www.lenyulas.hu internetes domainre, amelyen ifjúsági szervezete, az Új Generáció a jelenlegi kormányzat korrupciós térképét szeretné a közvélemény elé tárni.

 • Kulturális hírek

  Arundhati Roy indiai írónőnek ítélték a párizsi Kultúrák Világakadémiája idei nagydíját:n MEGHALT KEN KESEY 66 éves korában elhunyt Ken Kesey amerikai író, aki elsősorban Száll a kakukk fészkére című, 1962-ben megjelent, 1963-ban színpadra írt, 1975-ben Milos Forman által filmre vitt első regénye révén vonult be a háború utáni amerikai irodalom legnagyobbjai közé.

 • Afganisztán háborúi: Észak mindjárt Dél ellen

  Aterror atyja november 3-án dzsihádot hirdetett az egész világ és az ENSZ ellen, majd a múlt hét végén - a brit The Sunday Telegraph újságírójának híradása szerint, aki látott egy jobbára az al-Káida harcosai körében forgalmazott home videót az idős mester üzenetével - beismerte, hogy az ő emberei követték el a szeptember 11-ei merényleteket.

 • Elsőfokú ítélet a Várhegyi-perben: Úgy ment, hogy maradt

  a vesztegetés vádja alól; az ítélet szerint nem történt bűncselekmény, amikor helyi vállalkozók a Mahir Szolnok Kft.-n keresztül 1,3 millió forinttal támogatták fiktív számlák fejében a Fidesz és Várhegyi 1994-es önkormányzati választási kampányát.

 • A Mahir Cityposternél maradtak a reklámhengerek: Oszlopos hirdetők

  Areklámhengerek ügye szeptemberben került a figyelem középpontjába, amikor kiderült: a főváros szocialista-szabaddemokrata vezetése első körben azért mondott nemet a Mahir engedélyének meghosszabbítására, mert a pártok biztosítékot szeretnének arra, hogy egyenlő eséllyel jelenhetnek meg a hirdetőoszlopokon a tavaszi választási kampány során.

 • Elfogadott zárszámadás: Oszd szét és uralkodj!

  Múlt héten, amikor a zárszámadásról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványokról szavazott az Országgyűlés, még úgy tűnt, hogy erősen necces lesz a végszavazás. Akkor ugyanis az MSZP-, az SZDSZ- és a MIÉP-frakció távollétében mindössze 195 igen szavazattal sikerült összehozni a T.

 • A sürgősségi ellátás traumái: Fél egészség

  Az egyébként heterogén egészségügyi szféra ezúttal meglepően egységes. A szervezést egy a sajtóhoz és az érintett állami szervekhez címzett nyilatkozat kibocsátásával - a középvezetői réteg, főorvosok, adjunktusok kezdték, de ma már minden szintről vannak aláírásukkal is demonstráló támogatóik.

 • MIÉP-kampánygyűlés Zuglóban: Egy tégla feljegyzései

 • Könyv: A rom enciklopédiája (Térey János: Paulus)

  Térey János a kilencvenes évek új költőinek prototípusa. Hatalmas arc önmagában is: figuraként jóval kisebb tehetséggel is jelentékeny volna; eredeti, üde színfolt a komolykodó irodalmi sápkórosok táborában, ám éppen

 • Könyv: Egy szerep játékai (Jake Smiles: 1 link)

  Bár a Magvető Kiadó és az Origó online regénypályázatát nem kísértem figyelemmel, most, hogy megjelent az 1 link (mely Garaczi László jövőre ígért MetaXájával holtversenyben lett a győztes), nagy várakozással ültem neki.

 • Kiállítás: Photo Linda

  Reklámszatyrot cipelő, tébláboló, pizzaszeletet majszoló, sült gesztenyét hámozó, rollerező embertársaim tömkelegét kerülgetem. El nem akarnak fogyni a Mariahilfer Strasse boltjai, mire végre a 88. számhoz érek. Ez nem üzlet, hanem egy hatalmas, Ferenc József-kori raktárból modern célszerűséggel kialakított múzeum, a birodalmi bútorgyűjtemény kiállítóhelye.

 • Film: Az utolsó képmutatás (Kardhal)

  Olyan comebacket még nem látott a mozivilág, mint John Travoltáé volt a Ponyvaregényben. A lecsúszott, lejárt szavatosságú musicalcsillag, a rongylábkirály visszatér, és learatja a babérligetet. Minden vonása, gesztusa ismerős, de már nem az, aki a szombat esti diszkóálmok idején volt.

 • Lemez: Két Aida

  Nikolaus Harnoncourt, aki az ötvenes években az úgynevezett korhű előadásokkal vált előbb hírhedtté, majd világhírűvé, feltehetően e világhír nyomása alatt (nem elhanyagolhatóan az ő felvételeiben üzleti sikert remélő lemezcégek pressziójától) a nyolcvanas évek elejétől egyre inkább birtokába vette a repertoár Beethoven utáni részét is.

 • Színház: Malcolm Orbán Viktor? (A Macbeth a Tivoliban)

  Alföldi Róbert legnagyobb ellensége valószínűleg Alföldi Róbert. Két sávban is versenyképes színházi rendező - gondol is, meg képzel is -, alkotótársai kiválóak; mindezek tetejébe Alföldi szemtelenül játékos és provokatív; feldobja, ha imádják vagy utálják.

 • Koncert: Ördöglétra (Csalog Gábor zongoraestje)

  Ennek a koncertnek (Műcsarnok, november 4.) az volt a címe, hogy ranszcendens etűdök. Címe nem minden hangversenynek van.

 • Lemez: Kapával, kaszával (Freestylers: Pressure Point)

  Visszatért hát a hírhedett Harvey-Cantor duó, s olyanok ők, mint a Bourbonok: semmit sem tanultak, bár talán még nem felejtettek el mindent. Emlékezzünk csak: 1997 táján, mikor a csapból is bigbeat folyt, (többek közt) ők voltak a nagy királyok: a Freestyle Noize (Uprock EP ugye) meg a Breaker Beats ász darabok voltak, nem is szólva a hatásvadász Audioweb-, Crustation- meg Wubble U-remixekről (Policeman Skank!

 • Lemez: Felkapaszkodni (Herbie Mann & Sona Terra: Eastern European Roots)

  Adzsesszben mostanában ritkábban lehet fuvolát hallani. Ha jól emlékszem, még a hetvenes években csendesült el, addig azonban volt vagy húsz erős éve, például Roland Kirknek, Charles Lloydnak, Joe Farrellnek, Jeremy Steignek és persze Herbie Mann-nek köszönhetően.

 • Radikális sláger

  és megint csak a Charlatans fúj "Ébresztőt" fenti korongja egyik szerzeményében. Mindhárom angol együttes albuma a közelmúltban jelent meg, s a felvételek még

 • Egy maréknyi schillingért (Magyar focisták hihetetlen kalandjai Burgenlandban)

  Atörténet a boldog békeidőkben kezdődött, amikor a magyar futballistákat csak harminc év fölött engedték ki külföldre. Szombathelyről két, akkoriban nagyon népszerű játékos, Halmosi Zoltán és Kulcsár Ferenc zárhatta Ausztriában a pályafutását - így indult a nyugati vonal.

 • Kutyaütők (Magyar asztaliteniszezők Németországban)

  Persze nem romantikus hősökről van szó, hanem aktív profikról, akiknek valaha megszerzett pingpongtudására máig vevők a nyugati harmadik-hetedik vonalban. Ezért is vannak itt, a kinti fellépésre hangolnak. Közülük többen abból élnek, amit hétvégenként a külhoni csapatbajnokságokban összeütögetnek.

 • Koordinátavadászok: Mindenkinek a maga keresztje

  Nézzük meg egyszer, hogyan fest a Föld, ha nem domborzati, növényzeti vagy állatvilágbeli szenzációk mentén tálaljuk, hanem úgy mutatjuk be, mint a szülővárosunkat annak a turistának, akivel a nevezetességekkel való villogás helyett minden harmadik buszmegálló vonzáskörzetét keressük fel.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...