• MaNcs 14. évf. 16. sz. (2002. 04. 18.)

  A demokrácia megőrzéséért (Kovács László, az MSZP elnöke)

  Magyar Narancs: A választások első fordulója után a pártpolitikában eddig elképzelhetetlennek tartott dolgok történtek. A Munkáspárt és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egyaránt a kormány leváltását jelölte meg a legfontosabb feladatnak, és az előbbi szerint ha kell, akkor ennek érdekében akár az SZDSZ jelöltjeit is támogatni kell, a KDNP pedig arra kérte szimpatizánsait, hogy a baloldali jelöltekre...

  2002 / 16
 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Egy barátom drámákat fordít (orosz klasszikusokat) életszerű, mai magyar nyelvre. Egy ismerőse fölrótta neki, hogy folyton ilyet mondanak a szereplői: Nem is gondoltam rá, hogy ez neki fájdalmat okoz. Az ismerős szerint ez helyesen úgy volna: Nem is gondoltam arra, hogy.

 • Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

  Te, te, Zsuzsika! Figyeljél már, édes csillagom - próbált meg az egyik végre rést vágni az egybefüggő, értelmetlen hangzavarrá tömbösödött verbális káoszon. - Mire akadékoskodol ilyen nagyon? Se szép nem vagy, se okos.

 • Arató András: Távolból írok (Az első forduló után)

  Erossz hírekkel teli világban épp jókor jött számomra, a határon túli magyar számára az otthoni választások első fordulójának híre. És a számok ismeretében teljes mértékben optimista vagyok a második fordulót illetően: a Fidesz, az a párt, melyet a többitől leginkább a hegemonisztikus, hosszú távú kormányzati hatalom akarása különböztetett meg, vesztett!

 • Nádas Péter

  Ami reális, ami kívánatos

 • Milliók egy miatt

  A katolikusok, a reformátusok, a vallásos emberek úgy általában hisznek a pokolban.

 • A szerk.

  Csak szavazz!

  A választások második fordulóját az ellenzék várja jobb pozícióban. A területi listákon szerzett helyeik és első körös egyéni győzelmeik révén az MSZP és az SZDSZ egyelőre több (98) parlamenti mandátummal rendelkezik, mint a Fidesz-MDF (87), és április 21-én több kormányváltó képviselőjelölt (75) startol az első helyről, mint kormánypárti (56).

 • Cyber hírek

  SMS vezetékes vonalon A rövid szöveges üzenetek népszerűsége a vezetékes távközlési társaságokat is arra ösztönzi, hogy saját rendszerükben szintén bevezessék ezt a szolgáltatást - a Deutsche Telekom tavaly májustól, a Telecom Italia szeptembertől, a British Telecom pedig karácsonytól kínál SMS-t.

 • Kulturális hírek

  Kurtág György zeneszerző átvette Demszky Gábortól a főváros díszpolgára kitüntetést, melynek tavaly ősszel rendezett átadásán nem tudott részt venni (mellette Illés György operatőr, Jancsó Miklós rendező, Papp László ökölvívó és Puskás Ferenc labdarúgó részesült az elismerésben).

 • Utcán a jobboldal: A tömegvonzás iránya

  Közvetlenül a választások első fordulója után Pokorni még elégedettségének adott hangot amiatt, hogy a szélsőséges radikalizmus (vagy a radikális szélsőség?) kiszorult a parlamentből, ám gyorsan a szájára csaphattak párttársai.

 • Fidesz-nagygyűlések: Kevés közben jön meg az étvágy

  Délelőtt 11-kor érek a Kossuth térre, és a kordonok elhelyezéséről azonnal megsejtem, hogy itt filmezés készül: látható ugyanis, hogy a jobboldal tömegtüntetését a Kossuth téren kívül kívánja megrendezni.

 • A KSZP példája: A léc alatt

  Az egyéni választókörzetek első fordulós eredményeinek vizsgálatakor érdekes összefüggésekre bukkanhat az elemző.

 • Orbán Viktor Mátészalkán: Hajrá Szabolcs! Hajrá Szatmár!

  "Nem akarunk rabszolgák lenni!" - kiáltja Fülöp István, a Fidesz-MDF közös jelöltje a színpadon, a tömeg pedig zajosan helyesel. Egy elmazsolásodott fejű asszony virágos szoknyát és Minnie egeres dzsekit húzott a jeles alkalomra.

 • Centrum Párt: Varrás mentén

  A Centrum kormányváltást szorgalmaz; igaz, Kupa Mihály és Gyenesei István a második fordulóból kiszállt, Helmeczy László pedig támogatás nélkül indul, míg a többi jelölt azt csinál, amit akar - egyhetes vajúdás után vasárnap döntött így a párt vezérkara.

 • "Kijelölt célpont vagyunk" (Lágler Katalin, az ONYX Magyarország Kft. igazgatója)

  Magyar Narancs: Miért kellett erőltetni a garéi hulladék égetését, ha ilyen nagy volt a lakossági ellenállás?

 • Újranyitott adófejezet az EU-tárgyalásokon: Kell a dohány?

  Úttörő munkát végzett az Orbán-kormány, amikor elsősorban a multinacionális dohányipari vállalatok érdekében bejelentette: újra meg kívánja nyitni az uniós tárgyalásokon az adózásról szóló fejezetet. Információnk szerint még nem fordult elő az Európai Unióval csatlakozási tárgyalásokat folytató volt szocialista országok gyakorlatában, hogy egy ideiglenesen lezárt fejezetet újra elővettek volna.

 • Film (Bereményi Géza: A Hídember)

  Désiré történelemórája

 • Könyv: Ahogy emlékezni kell (Eörsi László: Corvinisták, 1956)

  Atörténelemmel nem az a baj, hogy minden mozzanata összetett, szövevényes és ellentmondásos, hanem az, hogy ráadásul a mindenkori jelen kontextusán kívül szinte nem is létezik - már amennyiben azt gondoljuk, hogy a történelemnek az események értelmezése éppúgy része, mint maguk a megtörtént dolgok.

 • Kiállítás: Fű a romokon (Az olasz művészek új generációja)

  Annak ellenére, hogy tizenegy évvel ezelőtt nagy kiállítás metszette keresztbe az olasz művészetet a Műcsarnokban, nem mondhatjuk, hogy az elmúlt húsz évben túl sok talján szerepelt volna Magyarországon.

 • Lemez: Zsidó, arab, cigány (Frank London´s Klezmer Brass Allstars: Brotherhood Of Brass)

  Tizenöt éve lubickol a Piranha a cápák között - jelzi egy decens aranystempli a kiadó idei kiadványain. S ez igazán a legkevesebb, ami az önkaserbe belefér, hiszen a Piranha nem csupán a legkorábban indult világzenei kiadók egyike, hanem a műfaj egyik alapintézménye: a Heimatklange fesztivál megteremtése után őt terheli a Berlini Független Zenei Napok világzenei szekciójának, illetve az abból kinövő World Music Expónak a létrehozása is.

 • Hofi Géza meghalt

  Amagyaroknak népmesei hősök kellenek. Kisemberek vagy kis emberek, egyre megy; a lényeg csupán annyi, jöjjenek nagyon mélyről, győzzék le a hétfejű sárkányt, kapják meg a fele királyságot. Hogy csodálni, szeretni lehessen őket.

 • Folyóirat-támogatás: Ipari mennyiség

  Mivel a művészeti, irodalmi, társadalomtudományi stb. folyóiratokat önköltségi áron olyan drágán kéne adni, amennyit a kultúrára szomjazó szűk réteg nem fizetne értük, kialakult a fenntartásukról gondoskodó intézményi háttér.

 • Fogyatékosok a munkaerőpiacon: Szalmaszálak keresztben

  Ha legközelebb leesik az a kis nyomogatható műanyag gömb a széldzsekijükről - tudják, amelyik a zsinór végén van -, ne dobják félre, mint haszontalan kacatot. Jusson eszükbe, hogy a minimálbérhez egy szociális foglalkoztató fogyatékos alkalmazottainak naponta több ezer ilyet kell összerakniuk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...