• Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  ASándor-napi ünnepség a szokott mederben zajlott, leszámítva, hogy ezúttal Attila is részt vett a megemlékezésen, aki nemrég érkezett az erdőbe Erdélyből, és semmi meglepőt nem talált abban, hogy lopott áramból is lehet pálinkát főzni.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Más okot nem tudok: egyszerre teng bennem túl a lustaság és a kalandvágy. Akárhányszor Lengyelországnál ütöm föl a világatlaszt, például a múltkor azért, hogy megkeressem Oroszországban a Marha nevű folyót, mindig rátalálok a lengyel Mani-hegyre, és ilyenkor kalandvágytól és lustaságtól hajtva megtervezem az utat, hogy legalább egyszer meglássam az ősök származási helyét, a Mani-hegy lábát, ott éltek alant (Pod), ahonnan rájuk tapadt az iczky.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság

  Ne ijedjenek meg, kedves olvasóim, nem rólam van szó (köszönöm, megvagyok, kisebb alvászavaraim vannak, néha bosszankodom a közlekedésen, tegnap fájt a fejem), csak a kormányról; és a drámai itt nem föltétlenül tragikust jelent, a komédia és a tragikomédia is bőven belefér.

 • Virág Tamás: Szállást kérnek (Válsághelyzet a hajléktalanok ellátásában)

  Naponta újabb és újabb megfagyott emberekről kapunk hírt - ezen a télen eddig több mint hetven embertársunk végezte be életét ilyen gyalázatos módon. Mivel az elmúlt két évben viszonylag enyhe volt az időjárás, most kellett rádöbbennünk, hogy a fagyhalál egyaránt fenyegeti a vidéki szegény és a városi hajléktalan polgárt.

 • Rendőrálom-alapítás

  A pénzmosás mind ez ideig legpregnánsabb esetével akkor találkozhattunk, amikor három nigériai állampolgár fekete papírdarabokról azt hitette el néhány honfitársunkkal, hogy azok tulajdonképpen dollárok, csak nem részletezhető okokból feketére vannak festve.

 • Tollba és szurokba

  "Máma tollbamondást írtunk az iskolában. Klárika néni olvasta fel a szöveget és pontozták a hejjesírást. A enyém azt hiszem jól sikerült, volt egy hibátlanul leírt mondatom, amire nagyon büszke vagyok: Kádár János elvtárs vezetésével a magyar nép ledobta magáról az 1956-os ellenforradalom szörnyű terhét és visszatért a békés építő munkához.

 • Cyber hírek

  Szülésteszt A szülés várható időpontját előrejelző eszközt fejlesztett ki két brit szülészorvos. A forgalmi lámpák fényeit utánzó készülék zöld jelzést ad, ha a baba érkezése 48 órán belül várható.

 • Kulturális hírek

  38 éves korában meghalt Ted Demme: az amerikai filmrendező (az Oscar-díjas Jonathan Demme unokaöccse) tavaly a Johnny Depp-pel és Penelope Cruzzal forgatott kokainsztori, an GOLDEN GLOBE A hollywoodi külföldi tudósítók Oscar-prognózisnak tartott díja, a Golden Globe 59.

 • Ausztria: Haider a szlovén kisebbség ellen: Új irányzatok a táblafestészetben

  Jörg Haider mostanában Ausztria szomszédait kóstolgatja. Miközben Schüssel kancellár már-már megegyezett Zeman cseh kormányfővel a temelíni atomerőmű vitájában, Haider aláírásgyűjtést kezdeményezett Csehország EU-tagsága ellen, amennyiben a csehek nem állítják le az építést (Zeman a múlt héten idiótáknak nevezte az aláírók eddig mintegy egymilliós tömegét).

 • Zimbabwe: Törvényektől sújtva

  Mintha nem volna amúgy is éppen elég baj Afrikában, a földrész egyik, néhány éve még kivételesen szépreményű országa is feltartóztathatatlanul robog a politikai káosz felé. Mugabe elnök az egykori erősebbik felszabadítási mozgalomból alakult kormánypárt (ZANU-PF) élén élemedett kora dacára márciusban újra indul az elnökválasztáson, és majdnem mindenre hajlandónak látszik a győzelem érdekében.

 • Épül a Terror Háza: Árnyékvilág

  Már megnyitása előtt szócsaták tárgya a nyilas és ávós rémuralomra emlékeztető múzeum az Andrássy út 60.-ban. Egyelőre jogvita zajlik; az esztétikai és történészi hozzászólások egy hónap múlva várhatók.

 • Műbalhé a Heti hetes körül: Vihar a buliban

  Az RTL Klub a Heti hetes legutóbbi adásának felvételén bejelentette: a népszerű műsor nem hallgat el a választások előtti másfél hónapban. Ezzel a csatorna felülbírálta két héttel ezelőtti döntését, miszerint a népszerű műsort nem sugározzák a választások előtti héthetes időszakban.

 • Pácin és Karcsa: Együttélés a Bodrogközben: Tűzvirág a sírotokra

  A Sátoraljaújhelytől délre, a szlovák határ szomszédságában fekvő két bodrogközi falu, Pácin és Karcsa cigány és magyar lakosságának közös gondjai és együttélésük jól érzékelteti: milyen az élet ott, ahová nem jut el a nagypolitika, ahol már nem jelentenek semmit a statisztikák.

 • Elcsalható-e a választás Magyarországon?: Urnabaj

  Pitiáner simlikkel aligha lehet érdemben befolyásolni az országgyűlési választások kimenetelét Magyarországon. Túlbuzgó aktivisták persze rendre megpróbálják, de többnyire nem számolnak azzal, hogy a hatályos törvények önmagukban is megfelelő biztosítékot nyújtanak ezek felderítésére.

 • Medgyessy programja: Bele a közepébe

  Immáron Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt is közzétette saját választási programját; pártja csak hétvégi kongresszusán teszi meg ugyanezt. Akik ígéreteket vártak, nem csalódtak.

 • Neves jelöltek Nagykátán és Kecskeméten: Egy rendőr, egy katona

  A közvélemény-kutatási adatokból mindenekelőtt azt olvashatjuk ki, hogy a két nagy erő között kimutatott (de többnyire semmiképp sem szignifikáns) különbség csupán attól függ, hogy azt mely cég méri. Ez a gyakorlatban annyit tesz (eltekintve a politikai jóslatoktól), hogy bármelyik nagy párt győzhet.

 • Kiállítás: Larva-ikonok (Baksai József kiállítása)

  "A mítosz visszaváltozik fogalmakká: íme a hanyatlás" - panaszolja Cioran, de a kézikönyvet végigolvasva végül fogalmunk sincs, s talán nem is lehet, hogy jól vagy rosszul van-e ez így. Kinek így, kinek úgy, mondhatnánk, mindenesetre az azért elég különösnek tetszhet, ha ma valaki például Rózsakereszt Keresztély hívéül szegődve egy mákonyos hajnalon az Ízisz szentélyben a kémiai nász menetrendjét erőltetné magára.

 • Könyv: A félelem öröme (Alfred Hitchcock: Írások, beszélgetések)

  Ezt a könyvet azért lehetne filmesztétáknak és esztétika szakos egyetemistáknak ajánlani, mert Hitchcock egy árva mukkot sem szól elméleti, esztétikai kérdésekről - annál többet gyakorlati dramaturgiáról, a technikai forgatókönyvről, forgatási problémákról.

 • Könyv: Két élet (Gertrude Stein: Picasso)

  Legtöbben a Picasso kalandjai című film Gertrude-jaként ismerik, aztán ott van az a híres, sokat reprodukált portré, amit Picasso festett róla. Valamennyire köztudott az is, hogy lakása a párizsi művészvilág egyik központja volt a múlt század első évtizedeiben, s hogy bátyjával együtt Picasso korai gyűjtői közé tartozott.

 • Színház: A semmi ága (A Krétakör Woyzeckje)

  Van homokos, szomorú, vizes sík. Ketrec veszi körül: manézs. Van tűz és víz, fogantatás és születés, ölés és ölelés. Absztrakt és konkrét pőreség. Sokk és katarzis. Csönd

 • Színház: "Hány percünk van még?" (Kornis Mihály szerzői estje)

  A megemelt nézőtér minden pontjáról jól látható a szín. A szobányira szűkített színpadon a legszükségesebb kellékek: asztal, fotel, fogas, valamint a pódiumhatást hangsúlyozandó egy fából összerótt, barnára mázolt, ütött-kopott bárszék.

 • Színház: Élüzemből álomgyár (Fenyő Miklós-Tasnádi István: Made in Hungária)

  Jézus Krisztus, Eva Peron és István király után Fenyő Miklós életéből is zenés játék kerekedett. Leginkább az angyalföldi szurkolók örömére.

 • Lemez: A maradék szintjén (Butthole Surfers: Weird Revolution)

  "Halló, halló... Istenem, maradt még egyáltalán valaki?" - hallhatunk egy semmibe vesző hangot az új Butthole Surfers-lemez Utolsó asztronautájában. Az énekes és az összeköttetését elvesztett űrhajós kapcsolata nem meglepő, hiszen Gibby Haynes kompániája azon kevés hiteles zenekarok egyike, amely túlélte az amerikai post-punk halálát.

 • Lemez: Megvágta, gyógyítja (Korai Öröm: Sound & Vision)

  Szám szerint hatodik sorlemezével jelentkezik a Korai Öröm - legalábbis erre utal, hogy a lemez a 006-os sorszámot kapta, mint tudjuk, a 007 viszont már maga James Bond. Nos, a lemez (hat szám, vagy háromnegyed órányi zeneanyag plusz videó) finom, ehető és rendkívül tanulságos.

 • Lemez: Alanyi jogon (Femi Kuti: Fight to Win)

  Ha mindössze egyetlen mondatot írhatnék Femi Kuti új lemezéről, az így hangzana: a Fight to Winnel Femi elérte, hogy már ne kelljen hozzáfűzni: tudják, a Fela Kuti fia... De szerencsére több hely is van ezen az oldalon.

 • Kisnyilasok, sorakozó! - Jön a darts a Nemzeti Alaptantervbe!

  Mándy Iván egy nagy magyar író. Tiszteljük. Ám a nagy magyar írók is tévedhetnek olykor, sőt alkalmanként ki is felejthetnek ezt-azt korszakos remekeikből. Az utókor azért van, hogy illő tapintattal, ám a tőle telhető határozottsággal helyre rakja a dolgokat, mint most.

 • Az önkielégítés ellentmondásai: Ringasd el magad!

  Maszturbálni jó. Ezt (ha máshonnan nem) már onnan tudhatjuk, hogy a felmérések szerint a legtöbben - tehát férfiak és nők, fiatalok és idősebbek, egyedül vagy párban élők, elégedettek és kielégületlenek - olykor magunkhoz nyúlunk, márpedig ennyien nem lehetünk mind önsorsrontók.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...