• Legát Tibor: Pop

  Két koponya van a polcomon, egy szürke és egy sárga, egy férfi és egy nő. Lássatok csodát, a férfi a csinosabb, majdnem kacag, homloka szabályos, állkapcsa elegáns, szemgödre értelmes. A nőnek nincs is állkapcsa, alig nagyobb az öklömnél, töpörödött és töredezett, egy amatőr régész ismerősöm amint meglátta arcán a gyanús fehér foltokat és az apró lyukacskákat, amitől olyan, mintha szú ette volna, csupán annyit mondott: szifiliszes lehetett.

 • Tandori Dezső: Lábon vett filozófia 1.

  Nyolc órán át. Vagy majdnem. De majdnem végig egészen úgy. Derékszögben. Vagy majdnem. De csak így bírtam ki. Mit? Élet, halál. Csak bírtam meglenni.

 • Hernádi Elvira: A megint elveszett alkotmány

  Október 11-én, pénteken, délután három óra tájt a magyar kormány elhatározta, hogy két munkanapon belül alkotmánymódosítást terjeszt az Országgyűlés elé. Ezt a módosítást karácsony előtt az Országgyűlésnek, március 15-én nekünk, államalkotóknak (ügydöntő népszavazással) kell elfogadnunk.

 • Ladányi János: Nem ápol (Miről is "gondoskodnak" az önkormányzatok?)

  Miről is "gondoskodnak" az önkormányzatok?

 • Új osztás

  Az Európai Unió kormánya, az Európai Bizottság a múlt kedden, október 8-án nemcsak a csatlakozásra váró országok éves országjelentéseit hozta nyilvánosságra, de Romano Prodi olasz szocialista politikus, az EU kormányfője azt is bejelentette: az unió 2004.

 • Az utolsó kártya

  A napokban számos fővárosi lakos postaládájában landolt Schmitt Pál azon korteslevele, amely a Fidesz támogatottja által belengetett Budapest-kártya ötletét népszerűsíti. Miszerint: olcsóbb lesz a közlekedés - a gyerekesek egész hétvégén, a többiek pénteken és szombaton este hattól ingyé´ utazhatnak -, olcsóbban lehet vásárolni, állatkertbe, Planetáriumba, múzeumokba meg strandokra járni.

 • Cyber hírek

  Másolásvédelem Az izraeli Midbar cég Cactus másolásvédelmi rendszerét alkalmazó CD-k gyártását kezdte meg a székesfehérvári VTCD Videoton Kompaktlemez-gyártó Kft. A technológia többszintű védelmet biztosít, egyes lemezeket csak audio CD-lejátszóban lehet meghallgatni, másokat számítógépen is.

 • Kulturális hírek

  Magyarország Pálffi Györgyn MERZ "Hivatalos" megnyitó nélkül, de kitárta kapuit a Merz Klub: a IX. kerületi Balázs Béla utcai Black-Black Galéria tavalyi bezárása után a művészek a közeli Ipar utca 3.

 • Írországi EU-népszavazás: Nem úr az ír

  Tavaly júniusban egyszer már beintettek az írek az uniós bővítésnek - legalábbis ez a leegyszerűsített olvasata annak, hogy az akkori népszavazáson a többség nemet mondott a Nizzai Szerződésre. Most nevezhetnénk akár biztatóbbaknak is az előjeleket, habár nézőpont kérdése ez is.

 • Új osztás

  Az Európai Unió kormánya, az Európai Bizottság a múlt kedden, október 8-án nemcsak a csatlakozásra váró országok éves országjelentéseit hozta nyilvánosságra, de Romano Prodi olasz szocialista politikus, az EU kormányfője azt is bejelentette: az unió 2004.

 • Könyv: Fekete Afrika (V. S. Naipaul: A nagy folyó kanyarulatában)

  "Most majd le fogják fordítani a műveit: a Nobel-díj fertőtlenít" - jósolta ragyogó esszéjében Tamás Gáspár Miklós. Egy év telt el, és látjuk, sajnos nem lett igaza. A szemfüles Cartaphilus Kiadó mindenesetre előrukkolt az egyetlen (eredetileg 1983-as) magyar nyelvű Naipaul-regény újrakiadásával, mi több, a lassan húszéves kísérőtanulmányt is újraközölték.

 • Kiállítás: DOKK(umentaristák)

  Kilenc fiatal fényképész kiállítása nyílt meg Budapest egyik legérdekesebb új épületében, a Rottenbiller utcai Magházban. Az épület iroda, lakóház, szálloda és kisméretű városközpont egyben, amelyet most még vonzóbbá tesz ez a kiállítás.

 • Film: A nagy pékség (Gárdos Péter: Az utolsó blues)

  Az emberiség legősibb vágya legyőzni a fizika (és az összes létező természettudomány) törvényeit. Szállni, mint madár, csak szárnyak nélkül, egyszerre dáridózni több helyen, császkálni ide-oda térben és időben, nagykanállal enni pirított hógolyót.

 • Film: A francia karcolat (A Bourne-rejtély)

  Nincs olyan ember, se gazdag, se szegény ezen a tájon, akiben ne lenne valamiféle atavisztikus utazásélmény, nyilván még a kerék föltalálása előtti időkből vagy a háromévenkénti 70 dollár korszakából, hogy világot járni nagyszerű, csodálatos, ám nehezen elérhető dolog.

 • Lemez: Időkérés (The Church: After everything, now this)

  "Minél idősebb leszel, úgy válik egyre nevetségesebbé az előre kalkulált, >>lázadó, szexi és veszélyes vagyok attitűdAz angliai születésű Kilbey két ma is aktív őstaggal, az amerikai Marty Willson-Piper és az ausztrál Peter Koppes gitárosokkal Sydneyben 1980-ban alakította meg zenekarát, s bár idővel meglehetős népszerűségre tettek szert, mind ez idáig egyetlen nagyobb slágert (Under the milky way) sikeredett összehozniuk, azt is csupán a hatodik nagylemezükön (Starfish, 1988).

 • Dj Krush elé: Belülről, a mélyéről

  Szombaton először látogat Magyarországra a hip-hop japán nagymestere, dj Krush, mégpedig azért, hogy bemutassa A message at the depth című vadonatúj albumát. A bulira a partikon igencsak szokatlan ülőhelyre is jegyet lehet váltani, de ha azt nézzük, hogy a fő attrakció, a tokiói Hideaki Ishii milyen stílusban utazik, már korántsem lepődünk meg annyira.

 • Tiltakozás: El, tüntetés!

  Vannak emberek, akik úgy érzik néha, álláspontjuk érvényesítése érdekében demonstrálniuk kell. Ilyenkor kivonulnak az utcára, és egy kihangosító szerkentyűn keresztül világgá ordítják a fájdalmukat, még akkor is, ha egyedül vannak, ha nincsen komoly súlya a szavaiknak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...