• Irodalmi szószedet: A dal

  Kezdetben volt a dal. Rigmusok, ráolvasó énekek, dalok születéshez, halálhoz, bármilyen gyülekezéshez, örömhöz, gyászhoz, gyógyításhoz, rontáshoz, esõhöz, naphoz, terméshez, betakarításhoz, istenhez, ördöghöz, szerelemhez, váláshoz, munkadal a munkához, bordal a borhoz.

 • Bundula István

  Orvosi titkok

  Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csalás gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mivel egy "dokumentumokkal alátámasztott bejelentés szerint" 33 orvos dobozonként 2-4 ezer forintért szív- és keringési betegségek elleni gyógyszereket írt föl.

 • Végel László: Kiáltás egy kisebbségért (A délvidéki magyarverésekrõl)

  A szabadkai származású Kosztolányi Dezsõ a harmincas években "hazajött" Budapestrõl, s meglátogatott egy palicsi iskolát, majd keserûen jegyezte le a naplójába: pár év múlva itt egy magyar sem lesz.

 • Tamás Gábor: Az agrárius inasmotor (A bábolnai játék vége)

  Szeptember elsejével az eddig ismert, csaknem száz százalékban állami tulajdonú Bábolna Rt. lényegében a múlté lett. A tulajdonos állam - úgy tudni: a cég jelenlegi vezetésének a koncepció-ját elfogadva - úgy döntött, hogy a korábban a nemzetközi piacon is meglehetõs hírnevet szerzõ vállalatot jogutód nélkül felszámolja, részeit veszteséges és nyereségessé tehetõ egységekre válogatja szét.

 • Nem süt be a nap

  Salgó László, a távozófélben lévõ rendõrkapitány a múlt héten arról mennydörgött, hogy a rendõrség a törvényes keretek közt a legmesszebbmenõkig elhatolva, teljes szigorral fog fellépni a hungarista porcelánnácik október 15-re tervezett tüntetése ellen.

 • Pisire kaki

  "Egyértelmûen kimutatható, hogy Annus Adrián Athénban leadott két vizeletmintája nem egy embertõl származik - ez áll a NOB végleges jegyzõkönyvében, amelyet a napokban juttattak el a Magyar Olimpiai Bizottsághoz" - tudatja a Népszabadság keddi száma címoldalon.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság

  - Felmostad a konyhát? Puskaporos volt a levegõ, éreztem. - Felmostad a konyhát? - kérdezte a feleségem, már emeltebb hangon. De az én lelkiismeretem - ezúttal - tiszta volt, miként a konyha.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  A szerelemre mindig éhes ol-vasó talán azt gondolja, hogy a "megengedõ is" olyan, mint a "boldogító igen", sõt annak a modern házassági morálhoz szabott, permisszív változata. Nos, nem. A megengedõ is éppen hogy konzervatív, lazaságot nem tûrõ elv - amíg még létezik.

 • Kulturális hírek

  MEGÚJULT TRAFÓ 30 millió forintos munkálatok (épületbővítés, klimatizálás, belső átalakítás, festés) után pénteken újra megnyílt a hetedik évadját kezdő Trafó. Miközben a galériában az Inventory nevű brit csoport Leltár című kiállítása látható, a szeptemberi programban olyan társulatok előadásai szerepelnek, mint a brit Random Dance Company, Josef Nadj franciaországi Jel Színháza és a svéd Cirkus Cirkör.

 • Cyber hírek

  Lynndie-kultusz Új divat ütötte fel a fejét a politikailag kevésbé korrekt internetezők körében, a lynndie-zés - adta hírül az Index. A tevékenység lényege az iraki hadifoglyok kínzásáról elhíresült Lynndie England amerikai katonanő ikonikus testtarttásának utánzása, lehetőleg gyanútlan áldozatok jelenlétében.

 • Könyv: A gyõztes vesztes (Székely János: A nyugati hadtest)

  Székely János (1929-1992), ezt ma már sejtjük, a huszadik század harmadik harmadának legnagyobb erdélyi magyar írója volt. Költészete: elfejtett kozmosz. Drámái: fortélyos, párbeszédes filippikák a hatalom természetérõl.

 • Könyv: Keserû vígjáték (Lányi András: Hölgyek titkára)

  Karcsú könyv, cím- és hátoldalán biedermeier hímzés fényképével. Intimitást, némi játékos erotikát ígér. Épp belefér az ember zsebébe, hogy aztán, egy séta során, a hozzá illõ, susogó lombok alatt elõvegyük.

 • Kiállítás: Haár Ferenc itthon

  Most, hogy már nekem is van digitális fényképezõgépem (3,2 megapixel), bármikor tettre készen állok, ha témára akadok. Az biztos, hogy nagy a fotózási kedv, ha valami látnivaló akad, sokan emelik kinyújtott karral arcuk elé a kis ezüstös készüléket.

 • Film: Mindenkinek a maga keresztapja (Szigorúan piszkos ügyek 2.)

  Jól nevelt dolog idõnként azt mondani, hogy a távol-keleti mozi mekkora nagy hatással volt a világ filmmûvészetére. Ennél is sikkesebb, ha az amerikai filmre gyakorolt hatásáról értekezünk, nem megfeledkezve a kölcsönösségrõl: hatás és ellenhatás, korbács és antikorbács, jin és jang.

 • Film: Amerika zárva (Steven Spielberg: Terminál)

  Amerika immár nem a ranchokon és nem is a világháborús lövészárkokban állomásoztatja a hõseit. 2001. szeptember 11. után a magányos hõsök a reptereken bizonyítanak, hogy az Államok lakói esténként nyugodtan hajthassák álomra fejüket.

 • Film: A nevelõ harmadik (Pedro Almodóvar: Rossz nevelés)

  Doktorira készülõ pszichoanalitikusoknak egyenesen menynyei falat a rendezõ eddigi legszemélyesebb alkotása, amely, miközben a gyermekkorra tekint vissza, a katolikus egyház szexuális disznóságai közt matat.

 • Nyolc kis kritika

  dvd Britten: Szentivánéji álom Az 1960-ban bemutatott darab azon kevés Britten-operák egyike, melyeket újra és újra elővesznek a nagy operaházak. Érthetően, hiszen ki ne szeretne eltölteni egy estét tündérekkel, koboldokkal egy elvarázsolt erdőben?

 • Film: Boldogtalanság, gyere haza! (Fatin Atkin: Fallal szemben)

  Hamburg, nem épp a legelegánsabb városrész, hajnal. Cahit (Biro Ünel, 40), a török származású, mindenbõl kiábrándult, alkoholista férfi egy éjszaka után, amit ugyanabban a lerobbant bárban, ugyanúgy tölt el, mint feltehetõen mindig, kocsijába ül, és nekihajt a falnak.

 • "Visszaütni, nem begubózni a csömörbe" (Chumbawamba)

  "Kíméletes kinyuvasztás, humorral" - igazít el az új Chumbawamba-album a tortadobálós aktivistákat éltetõ Csak desszertet címû szám kapcsán. Ez az angol anarchopop több mint húsz éve hajigálja "szonikus záptojásait", s ha olykor célt is téveszt, a fennköltsége vitathatatlan.

 • Tizenöt éves a rendszerváltás: Fiatal felnõttkor

  Tizenöt évvel ezelõtt, 1989. szeptember 18-án zárultak le a Nemzeti Kerekasztal (NKA) tárgyalásai. Az állampárt és ellenzéke közötti megállapodás a vértelen átmenet fõ szabályait rögzítette. Az NKA és az újraírt alkotmány politikai jelentõségét következõ számunkban vizsgáljuk.

 • Az ellopott boa esete: Dzsungelláz

  Az utóbbi idõkben látványosan fejlõdõ állatkert életében némi törést okozott néhány egzotikus állat eltûnése, majd rejtélyes elõkerülése. Bagaméri és Ace Ventura nyomdokain most önök is bepillantást nyerhetnek az állati nyomozás rejtelmeibe, bár a tettes kiléte ezúttal homályban marad.

 • 1 tanár: Útikalauz stopposoknak, bicikliseknek, vegyészeknek (Dr. Nagy Sándor magkémikus, ELTE Természettudományi Kar)

  Pedellus: Humán értelmiségiek körében bevett nézet, hogy a "tétékások" befordult szakbarbárok, természettudósok közt pedig, hogy a bölcsészek nem értenek igazából semmihez, csak a szájukat jártatják ahelyett, hogy értelmes tevékenységet végeznének.

 • A Nemzeti Tankönyvkiadó magánosítása: Az árvák könyve

  Évtizedes toporgás után az Állami Privatizációs és Vagyonkezelõ Rt. (ÁPV Rt.) végre kiírta a pályázatot az ország piacvezetõ tankönyvkiadójának részleges magánosítására. A kétfordulós eljárásban augusztus 25-ig lehetett árajánlatot tenni, a pályáztatás októberben lesz.

 • Kínai-magyar két tanítási nyelvû iskola: Szinte mindent értenek

  Szeptember elsején nagy csinnadrattával nyílt meg az ország elsõ kínai-magyar iskolája. A magyar sajtó szerint tavaly augusztusi kínai látogatásán Medgyessy Péter agyából pattant ki az ötlet. Valójában másról van szó.

 • Randidrog és legenda: Bájital

  Állítólag létezik egy színtelen, szagtalan folyadék, amely - koktélba öntve - észrevétlenül elkábítja és ágynak dönti a különben elérhetetlen bombázót, aki másnap nem emlékszik semmire - vagy ha igen, nem tudja bizonyítani, mert a szer gyorsan eltûnt a szervezetébõl.

 • Hushegyi Gábor: Ezt nekünk? (A komáromi Selye János Egyetemrõl)

  Szeptember közepén a szlovákiai Rév-Komáromban megnyitotta kapuit a Selye János Egyetem. Sikertörténet! - halljuk minden oldalról, a magyarországi szakminisztertõl, jobb- és baloldali politikusoktól, a szlovákiai magyar politikai elittõl.

 • HÍREK

  Egyhavi fizu Az ELTE rektora, Klinghammer István arra készül, hogy szeptember 27-én megkéri az egyetemi tanácsot: vegyenek ki egy hónap fizetetlen szabadságot az intézmény oktatói. Az egyhavi bérrel megtakarított 600 millió forintot a rektor a számlák rendezésére kívánná fordítani, hogy ne kerüljön közüzemi spirálba az egyetem.

 • Drogterápia Csillebércen: A függetlenség napja

  Amerikában 1950-ben, nálunk majdnem ötven évvel késõbb volt az elsõ Narcotic Anonymous- (NA - névtelen drogosok) összejövetel, ez az anonim alkoholisták (AA) mozgalmának elve alapján mûködõ, szigorú szabályokkal körbebástyázott, mindennapos terápiás lehetõség.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...