• MaNcs 17. évf. 15. sz. (2005. 04. 14.)

  Nemzeti gyászlicit

  Tán a kelet-európai kommunista rezsimek bukását segítő világpolitikust sirattuk? A közelmúltban elhunyt Ronald Reagannél senki nem tett többet a szovjet blokk összeomlásáért, a nemzeti gyász mégis elmaradt, közjogi méltóság talán nem is járt a temetésén.

  2005 / 15
 • egzisztencia

  lista

  Amit a lemondótrópia enged

 • Pálya a magasban

  Jimmy Waltke filozófiája

  Egy személy cselekvését a klasszikus filozófia és a köznyelv szerint akkor nevezzük tudatosnak, ha tevékenysége során észreveszi és kijavítja a hibákat, és képes hasznot húzni mások példájából.

 • A vad banda 2.

  Alig telt el két hét az ún. "Konzultációs Tanács" létrejöttét ünneplő szerkesztőségi közleményünk óta, máris nyakunkon az újabb, mindenre elszánt nyugdíjaskommandó.

 • Két bukás közt

  Az alkotmánynak azon mondata, hogy "a köztársasági elnök megtestesíti a nemzet egységét", nyilvánvalóan képes beszéd, költészet, s mint ilyen, jogi normaszövegben nehezen értelmezhető.

 • A nagy zsákmány - Belga gyarmatosítás

  Míg Brüsszel eurohivatalnokai az unióval kelnek és fekszenek, a belgák történelmük egy sötét, eddig nem sokat hánytorgatott darabját emésztgetik. Pár hete a Belga Királyi Közép-Afrika Múzeumban időszaki kiállítás nyílt Kongó emléke - A gyarmati időszak címmel.

 • Egy sor szalma, egy sor nád - A stabilizálódó Irak

  Két hónapig tartó háttéralkuk és egyeztetések után a múlt héten szinte lavinaszerűen osztották ki az új iraki kormányzati posztokat. A rendszer pontosan azért jó, amiért rossz. Az etnikai-vallási közösségek kiegyensúlyozására törekszik - ám azzal, hogy a politikai cselekvés alanyának épp e közösségeket teszi meg, ki is élezheti konfliktusaikat.

 • Égni kell - Gyufagyári helyzetkép

  Ami nekünk Irinyi János 1836-os "zajongásmentes" biztonságija, az a svédeknek a Lundström fivérek 30 évvel későbbi, "Tree Stars Matches" néven világhírűvé lett faskatulyája. A gázos és benzines öngyújtók elterjedése ellenére az egyetlen hazai, Szegeden működő gyufagyár (de inkább a benne működő svéd tőke) úgy döntött: áruját minőségi termékké és nem utolsósorban reklámeszközzé teszi.

 • Sok hűhó - Adóreform-javaslatok

  bizottság javaslatai egyáltalán a parlament elé kerülnek-e. Az ellenzék helyből elutasította az egészet, de a koalíciós partner SZDSZ sem támogatta. Ne csodálkozzunk: a bizottság javaslatai semmiféle reformot nem tartalmaznak.

 • Kis zöld manók - ötéves a Védegylet

  A 2000 áprilisában, a Roosevelt téri fák kivágása elleni önleláncolós demonstrációval debütáló Védegylet 2005-ben Sólyom László személyében jelöltet javasolt a köztársasági elnöki tisztségre. Az évek során a honi ökopolitikai mozgalom meghatározó szellemi műhelyévé fejlődő egyesület ezzel a kezdeményezéssel a szélesebb nyilvánosság számára is érzékelhetően ellépett a nagypolitika irányába.

 • Nem lehetünk elég gazdagok (interjú Boda Zsolt közgazdásszal)

  Az MTA Politikatudományi Intézetének munkatársa, a Védegylet aktivistája nemrég megjelent könyvében a globális civil mozgalom nyomán megfogalmazódó ökopolitikai elvekről és ezek nemzetközi hatásairól ír.

 • cyber hírek

  cyber hírek

 • kult. hírek

  EGY HÉT

 • Államfőjelölés és koalíciós feszültség: Forrponton

  A héten lezárulhat a köztársasági elnök jelölése körüli konfliktus, amely az MSZP Szili Katalint támogató csoportjai és az SZDSZ között robbant ki.

 • London megöl minket (Tibor Fischer: Hülye, aki nem olvassa)

  A könyv megvolt már angolul. Évekkel ezelőtt kaptam Brixtonban, a sztorik helyszínén, stílusosan egy egzotikus, ám krómozott gyorsbüfében, ahol a lúzer rastagyerek a cockney pincérnővel currys csirkét falt a másik asztalnál.

 • Keresd a nőt!

  Antje Windgassen: Szövetségben a hatalommal - A diktátorok feleségei

  Ha elmebeteg császár, véreskezű uralkodó vagy napszemüveges tábornok kerül szóba, sokan felsóhajtanak: áldott ember lett volna, ha nincsen az asszony! Persze, a rémséges diktátorfeleség - aki az uralkodás idején csupán repialak a tribünön - általában csak a bukást követően kerül előtérbe, és gyakran előfordul, hogy a közvélemény hajlamos minden mocskot a nő nyakába önteni.

 • Nagy türelem

  Dag Tessore: A háború misztikája

  A fiatal (1975-ben született) olasz egyháztörténész - nem mellesleg a magyar história kutatója is - munkájában a "szent háborúk" tanainak az elemzésére vállalkozott.

 • Ludaskása

  Grendel Lajos: Mátyás király New Hontban

  Na igen, ha az embernek se szakmája, se iskolája, jobb, ha talál magának egy kurvát. Tudniillik olyan hivatásosat. Aki megkeresi neki a pénzt. Mert ebben a rohadt mai világban pénz nélkül csak a baj van, nem mintha egy one woman show-ként működő kupleráj annyit hozna a konyhára, hogy attól a baj csak úgy hanyatt-homlok szelelne el.

 • Lebontatlanul (Grabócz Márta: Zene és narrativitás)

  A zeneművek értelmezési technikája és magyarázata - legalábbis a magyar zenetudományi hagyományban - általában jól megkülönböztethető egymástól.

 • A kánoncsináló

  Dávidházi Péter: Egy nemzeti tudomány születése (Toldy Ferenc és a magyar irodalomtörténet)

 • Dzsingisz-klán (A mongolok titkos története)

  Ha a középkori Kínában nem becsülik meg a tolmácsokat, s nem készítenek számukra szószedeteket a szomszédos népek nyelvéből, vagy ha a százéves mongol uralom után a kínai államhivatalnok azzal foglalkozik, hogy a gyűlölt megszállók összes kulturális emlékét eltörölje, akkor A mongolok titkos története néven ismertté vált krónika ma aligha képesztené el olvasóit.

 • Díva, Hófehérke (Karafiáth Orsolya: Café X)

  K. O. második kötete a lehető legkevésbé tipikus második kötet.

 • Mózes és testvérei (A bibliás tenger)

  A Biblia a huszadik században is egyik ihletforrása maradt a költészetnek: erről tanúskodik ez az antológia, amely újabb kori költőink olyan verseiből kínál bő csokrot, amelyek az "szövetség alakjaival, szerzőivel - s általában szellemével - állnak összefüggésben.

 • A dalszöveg (Irodalmi szószedet)

  Vers és dal valamikor ugyanazt jelentette.

 • Egyszer volt (Gyermekkönyvek illusztrációi)

  Már nagyfiú voltam, de szívesen belehallgattam édesapám A hetvenhét jó gyerek című meseimprovizációiba. Csak sejtem, miért voltak ilyen sokan.

 • Klasszikusok félidőben - A magyar zenei könyvkiadás

  Az utolsó jeles időszak a hatvanas évektől nagyjából 1985-ig tartott, amikor a Zeneműkiadónál dolgozni vagy ott publikálni rangot jelentett. Az állami szakkiadó 1990-es évek elején beteljesedő végzete, zenei könyvkiadási ágazatának megszüntetése egy sok szempontból komor hangulatú jövőképet vetített előre.

 • Miért nem olvastam Márait?

  Márai Sándor roppant külföldi sikere, megújult hazai népszerűsége egészen különleges helyzetet teremtett a magyar irodalomtörténetben.

 • A teljes Napló (interjú Mészáros Tibor bibliográfussal)

  A Márai-könyvészetről, illetve a kutatás fő irányairól beszélgettünk a 2003-ban megjelent, csaknem 12 ezer tételt tartalmazó Márai-bibliográfia szerkesztőjével.

 • Nem állunk meg a valóságnál (interjú Beata Bishop pszichológussal)

  Magyarországot 1948-ban hagyta el családjával. Angliában telepedett le, újságíró lett, közben pszichológiai tanulmányokat folytatott. ' volt az első nő, aki a BBC World Service-nél vezető anyagot (feature) készíthetett, de 1979-ben súlyos rákbetegsége véget vetett rádiós pályafutásának.

 • Így nem lettem milliomos (Vetélkedő)

  Letolt gatyával állok az öltönybolt próbafülkéjében, mikor megcsörren a telefon a fogason lévő kabátban. "Anikó vagyok a Legyen ön is Milliomos! vetélkedőből, örömmel értesítem, hogy számítógépünk kisorsolta önt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...