• MaNcs 17. évf. 37. sz. (2005. 09. 15.)

  A Magyar Beteg

  A "mindenkit megillető, ingyenes, magas színvonalú egészségügyi ellátás" illúziója megdőlt. Ha valaki jó eséllyel akar meggyógyulni, akkor kétszer vagy többször kell fizetnie. Először a társadalombiztosításnak, utána az orvosnak vagy az orvosoknak. A hálapénz intézménye persze nem az orvosok eredendő gazságának következménye, hanem épp ennek az álságos rendszernek a szüleménye.

  2005 / 37
 • Csak két torony látszik

  Ha valakinek kétségei lettek volna, a hétfői parlamenti nyitány végképp meggyőzhette arról, hogy a következő élménydús hét-nyolc hónap a két kiváló státusférfi személyes küzdelmét hozza a kampánytémák, a közbeszéd hangsúlyai pedig aszerint rendeződnek majd, hogy ki tud a másiknak egy jókora gyomrost berámolni.

 • Választóvonalak

  Ha summázzuk mindazt, ami négy év alatt, a 2001. szeptember 11-i merényletek után történt, azzal kell megelégednünk, hogy mindenki maradt ott, ahol addig is volt.

 • Szorongatás, unalom és törvény - Az Akadémia és a maradványképzés

  Nagyon egyszerűen úgy is fogalmazhatnék, hogy ezekben a súlyos, megszorító időkben lehullanak az álarcok, sokan vallanak színt, kilóg a lóláb.

 • Kevés lesz, Gerd - Németországi választások

  Hacsak csoda nem történik, női kancellárja lesz Németországnak a vasárnapi parlamenti választásokat követően. Kérdés, hogy milyen koalíció élén kerül hatalomra a kereszténydemokrata Angela Merkel.

 • Egy, előre - Elnökválasztás Egyiptomban

  "Elég!" Az Egyiptomi Mozgalom a Változásért nevű, tavaly alakult csoportot becézi így népszerű jelszava után a helyi köznyelv. A csatakiáltásnak volt ugyan némi visszhangja, de áttörést nem hozott. A 77 éves Hoszni Mubarak így immár az ötödik hatéves mandátumának futhat neki.

 • Omlásveszély - Költségvetési zárolás vagy elvonás?

  Összeomló közintézmények, ellehetetlenülő civil szervezetek, a túlélésért koldulni kényszerülő gazdasági vezetők: az utóbbi napok drámai nyilatkozatai alapján ehhez hasonló apokaliptikus fejleményekre számíthatunk a kormány - egyes kalkulációk szerint - 540 milliárd forintos takarékossági intézkedése nyomán.

 • Államvasúti bökkenők X.: Tendernyomás

  Ha szerdáig a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) nem kifogásolja, ahogyan és amiért a MÁV harmadszor is a svájci Stadlert hirdette ki a motorvonattender győztesének, hivatalosan lezárulhat az államvasutak eddigi legnagyobb járműbeszerzési pályázata.

 • Ingoványos talajon - Gyógyszálló megaprojekt Hévízen

  A hévízi Gyógy-tó közvetlen közelébe, védett területre tervezett ötcsillagos szálloda- és gyógyfürdőkomplexum sorsa egyelőre bizonytalan. A Hévízért Városvédő Egyesület és a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület fellebbezése nyomán az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) - az elsőfokú zöld hatósággal szemben - részletes hatásvizsgálatot vár a beruházótól.

 • "Újragondolni a nyelvezetet" - Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója

  A legnagyobb magyar kiállítóhely új vezetőjének célja, hogy hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt a kortárs művészet alakulásának előmozdítójaként s ne csak a művészetet bemutató térként jelenjék meg az intézmény.

 • "A demokrácia egy izgalmas játék" - Örkény Antal szociológus

  Agora. Egy közvélemény-kutatás, amely a vélemény-formálódás folyamatáról is tudósít, s egyben médiaesemény is. Az új szociológiai módszer hazai debütálását péntektől vasárnapig bárki nyomon követheti a köz-szolgálati tévén és rádión, valamint a T-online portálján.

 • Eltévedt levél - Göncz Kinga és az egyházak konfliktusa

  A vatikáni szerződés módosítását javasolta Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter egy Gyurcsány Ferencnek írott levelében, melyet a Magyar Nemzet hozott nyilvánosságra. Utánajártunk, van-e alapja annak, hogy az önkormányzatok "tömegével" adják át idősotthonaikat egyházi kezelésbe.

 • "Piacra viszed az önbecsülésed" - Russel Crow színész

  Az undokságáról hetedhét országban híres, paparazzipofozó, étteremszétverő Crowe most nem olyan pökhendi, mint három éve, amikor az Egy csodálatos elme kapcsán találkoztunk Berlinben, ahol jókat fintorgott a kérdéseimen.

 • Viszonyítani muszáj - Szabó Réka táncos

  Matematikusnak indult, de 1997-ben visszavonhatatlanul a kortárs táncművészet javára döntött, amikor Szonáta című darabjával megnyerte az Inspiráció fesztivál koreográfiai fődíját. 1999-ben Javier de Frutos venezuelai koreográfus csapatában táncolt, közreműködött az ex-Dv8 táncos Milli Bitterli projektjeiben is.

 • Korhatártalanul - Rémísztő előzetes a moziban

  Van, aki szerint annyi értelmük sincs a korhatáros filmeknek, mint életkorhoz kötni a szex elkezdését. Bizonyos kor alatt egyik sem ajánlott, de ezt betartatni szinte lehetetlen, esélye talán csak a szülőnek lenne. Ha hagynák.

 • Bálvány és botránykő - Vlagyimír Szorokin 50 éves

  Az orosz kultúra legnagyobb mítoszával számol le Vlagyimir Szorokin, amikor a Négyek szíve című regényében módszeresen lemészároltatja négy főhősével egyikük anyját: villanyfűrésszel hasítják ketté a fejét, hogy a présgép az összes folyadékot könnyen kinyomja belőle, villanykéssel felaprózva, villany-darálóval pépesítik a testét, hogy abból is kicsapja a gyümölcscentrifuga azt, ami a lényeg: a nedvet.

 • A lélek vitaminja - Örömtréning

  "A vidám elme jó orvosságul szolgál, a szomorú lélek pedig megszárasztja a csontokat" - tartja a mondás, s hogy ez menynyire így van, ma már kutatások százai bizonyítják. Egy magyar pszichiáter a pozitív szemléletmód jótékony hatását felismerve olyan módszert dolgozott ki, mely segít derűre hangolni szellemünket akkor is, ha az a bizonyos fény az alagút végén nagyon-nagyon távolinak tűnik.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Dobozba zárt szellem - Az iPod-mítosz

  Amikor 2001 októberében Steve Jobs, a legendás Apple-guru bemutatta az iPod fantázianevű hordozható zenelejátszó 400 dolláros, első generációs verzióját, senki nem gondolta, hogy ez az érdekes kütyü átalakítja a digitális zenei piacot.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...