• Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  A tél beálltával a kerti sütés-fõzés kicsit ma-cerás lesz, bár nincs annál emberibb, mint mûanyag kezeslábas síruhában csukapörköltet fõzni a lugasban, az örökzöld bukszus tövében nyúlgrillt forgatni a parázson, közben bárkiöntõvel ellátott literes üvegbõl házi vegyes pálinkát szopogatni, bal kézzel fotózni a körénk gyûlt félénk, de annál éhesebb cinegéket, s ha minden igaz, nem kell hozzá negyedóra, a kertszom-szédok is megjelennek valamilyen ürüggyel, mondjuk azzal, hogy netán fatüzelésû kútfúróval játsszuk ki a hatóságot, vagy a veréblécet tüzeljük el a rácuppant, alvó denevérekkel.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  A hazai bankok évrõl évre rekordot döntenek. Az eddig napvilágra került adatok alapján becsülhetõen legalább 300 milliárd forintra rúg a bankszektor tavalyi adózás elõtti nyeresége, ami százmilliárddal több az elõzõ évi, szintén figyelemre méltó tõkemegtérülést biztosító összegnél, amely vagy 60 milliárddal több volt a megelõzõ évi, jó tõkemegtérülést biztosító összegnél és így tovább, a sor az ezredfordulóig folytatható.

 • Keserû Imre: Baloldaliság, az MSZP gyermekbetegsége

  2002 rémületes tavaszán egy negyedikes gimnáziumi osztálynak tartottam történelemórát: Magyarország 1947-48, a fordulat éve, a kommunisták végrehajtják tõke-ellenes programjukat, és államosítják a nagyüzemeket.

 • Gavra Gábor: Papi árulás püspöki áldással (Az egyházi átvilágítás elszabotálásának kísérletérõl)

  Érdekes megvilágításba helyezte Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára egyháza társadalmi szerepét az MTI-nek adott múlt heti nyilatkozatában. A püspök kifejtette (feltehetõleg nem magán-) véleményét, mely szerint a pártállami titkosszolgálatokkal együttmûködõ egyházi személyek nem a társadalomnak, csupán "néhány társuknak" ártottak, ezért bocsánatkéréssel vagy magyarázattal is nekik tartoznak; még véletlenül sem a nyilvánosságnak.

 • K. und K.

  Orbán atya múlt heti igehirdetése végén már megjósolta, s a hatodik napon lõn is.

 • Hegymenet

  Gyurcsány Ferenc mindenkit hazaküldött Zengõ-ügyben: az ellenzéket azért, mert kormánypárt korában nem kellõ körültekintéssel felügyelte a tervezést; a zöldeket meg azért, mert mégiscsak Zengõn lesz a radar, bár másik út vezet majd hozzá, hogy ne kelljen annyi fát kivágni.

 • K. und K.

  Orbán atya múlt heti igehirdetése végén már megjósolta, s a hatodik napon lõn is.

 • Hegymenet

  Gyurcsány Ferenc mindenkit hazaküldött Zengõ-ügyben: az ellenzéket azért, mert kormánypárt korában nem kellõ körültekintéssel felügyelte a tervezést; a zöldeket meg azért, mert mégiscsak Zengõn lesz a radar, bár másik út vezet majd hozzá, hogy ne kelljen annyi fát kivágni.

 • Kulturális hírek

  XHOSA CARMEN A Berlinalén a fõdíjnak számító Arany Medvét a Mark Dornford-May rendezte, dél-afrikai U-Carmen eKhayelitsha nyerte. Bizet operájának moziváltozata az elsõ xhosa nyelvû nagyjátékfilm.

 • Cyber hírek

  Cigányirtó játék Több mint négyezren keresték fel a weboldalt, ahonnan egy olyan játékot lehetett letölteni, amelyben a játékosok célja a magyar cigányság kiirtása - adta hírül az Index. A Rádió C munkatársainak bejelentését követõen az oldalt az ATW ingyenes tárhelyszolgáltató elérhetetlenné tette, ám - a szolgáltató állítása szerint a TV 2 Aktív és az RTL Klub Híradó vágóképekre éhes munkatársainak kérésére - késõbb néhány órára ismét publikálta a neten.

 • Népszavazások az uniós alkotmányról: Spanyol vigasz

  A múlt hét végén a spanyolok igent mondtak az Európai Unió alkotmányára. A következõ másfél évben még kilenc tagországban tartanak népszavazást ugyanerrõl. A tét nagyobb, mint gondolnánk.

 • Bush Európában: Kulturált együttlét

  George W. Bush európai turnéjának nem az Európa és az Egyesült Államok közti nézetkülönbségek felszámolása a célja - ahhoz túl sok van belõlük, és túl komolyak is. De ha Európa és az Egyesült Államok vezetõi egy hetet eltöltenek egymás társaságában úgy, hogy nem szidalmazzák meg cukkolják egymást, már nagyot léptünk elõre.

 • A Jövõ Háza a Millenáris Parkban: Szorítóban

  A Millenáris Park monumentális projektje, a Jövõ Háza sajátos módon tükrözi az Informatikai és Hírközlési Minisztériumon (IHM) belüli, illetve körüli küzdelmeket. A sikeres kivitelezéshez hiányzik az eltökélt kormányzati szándék, de az IHM vezetését adó SZDSZ-ben is vannak, akik inkább a kudarcnak örülnének.

 • Uzsorások és adósaik: Az örvény törvénye

  Havi ötven- vagy százszázalékos kamatra hitelezni nemcsak a törvény szerint bûn: a nyomorúság megsarcolását a közvélemény is megveti. Ehhez képest szinte lehetetlen olyan települést vagy szegénysort találni az országban, melynek ne lenne egy vagy több zughitelezõje.

 • Az APEH-elnök lemondásának a háttere: Fazonigazítás

  Február 16-án kora reggel, alig néhány órával az év talán legfontosabb adóbevallási (áfa, eva, egyéni vállalkozók) határidejének lejárta után benyújtotta lemondását az adóhivatal elnöke. Király László György a pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélésén jelen-tette be, hogy nem tudja tovább vállalni a munkát.

 • Politikai okkultizmus Magyarországon 5.: Alternatív Szent Korona-elméletek: István antennája

  A magyar királyi korona két részbõl áll: alsó része bizánci munka a 11. századból, felsõ része bizonytalan eredetû nyugati ötvösmû. Jelenlegi formáját valamikor a 12-13. században nyerte el - így tanultuk mind-annyian az iskolában, nem is sejtve, hogy egy nagyszabású összeesküvés áldozatai vagyunk.

 • Minden másképp van (Az oroszországi magyar évad megnyitása)

  Szorongva és bûntudatosan indultam útnak. Féltem a maffiától és a terroristáktól, meg általában a nagy ismeretlentõl. De kiderült, hogy hazudnak az újabb mozifilmek és egyes divatos regények, amelyek arról szólnak, hogyan nyög az egész orosz társadalom a maffia igája alatt.

 • Szex a köbön (Az 55. Berlinale, február 10-20.)

  Hát nem azt ígérte Dieter Kosslick, a fesztivál igazgatója, hogy egy halom szexet kapunk? És persze csak a vásznon, mert õ végtére is azért felelõs. Még akkor is, ha a zsûri egyik tagja, a kínai színésznõ, Bai Ling minden fellépésekor más vérforraló cuccban jelent meg, ezzel némileg a (mell)bimbózó lányok árnyékába helyezve a fesztivált.

 • Könyv: Hamisopera (Tolnai Ottó: Költõ disznózsírból )

  1998 márciusában Parti Nagy Lajos hatnapos életútinterjút készített a vajdasági Palicson élõ Tolnai Ottóval. A beszélgetés elhangzott a Magyar Rádióban, majd jóval késõbb, 2003 folyamán az elsõ három nap anyagát közölte a Jelenkor folyóirat.

 • Design: Mi az ábra? (Pesti programfüzetek)

  Most már három, centire azonos méretû, ingyenes mûsorajánló újságból választhatunk kulturális programokat magunknak. Hogy konkurensek esetében a méretazonosság vagy az eltérõ formák a hasznosabbak - nehezen eldönthetõ.

 • Kiállítás: Fehérben, fényben (József Attila-emlékhely)

  Nem lesz nagy, látványos és átfogó József Attila-kiállítás az emlékévben, pedig tobzódni lehetne a tartalmakban. A századfordulós proletár-Budapest. Diákélet a húszas évek Magyarországán. Pszichoanalízis, baloldali munkáskultúra, bármi és minden együtt.

 • Könyv: A flagelláns (Képkorbácsolás. Hajas Tibor Vetõ Jánossal készített fotómunkái Szerkesztette: Beke László)

  Nem biztos, hogy az ember valami butikban keresi, majd választja ki a sorsát; nem valószínû, hogy a Párkák csinoska boltilányok lennének, s tanácsokkal szolgálnának.

 • Film: Vasorr és vaskalap (Marc Foster: Én, Pán Péter)

  Well, well, úgy rémlik, ebben az utcában is jártunk már. Aggodalomra persze semmi ok, ennyi Edward-korabeli felöltõ és elegánsan lóbált sétapálca - csakis a szívünknek oly kedves századfordulós Londonban rakhatott ki H.

 • Lemez: A kávé keserû (Cinque Cento: Lake Shore Drive)

  Nem lehet elégszer hangsúlyozni a norvég nép és kultúra jelentõs érdemeit - már amennyiben korunk igényesen szórakoztatózenei felhozatalát tekintjük. Tudjuk, ha egy lelkes zenefogyasztó úgy egy-másfél évtizede megpróbált jó erõsen a norvég zene absztrakt fogalmára koncentrálni, javarészt csak az amúgy érdemdús A-Ha meg a nem kevésbé markáns (alkalmanként egymás agyából falatozó, huszonnégy késszúrással gyilkoló, templomgyújtogató) helyi satanista black metal zenekarok juthattak eszébe, ami mindenképpen durva, sztereotip és leegyszerûsítõ.

 • Lemez: "Ugyanaz a lemez" (The Rough Guide to Astor Piazzolla)

  Astor Piazzolla több mint negyven albumot készített a haláláig, de '92 óta is jelen van. Feldolgozta Gidon Kremer, Daniel Barenboim, Grace Jones és a Gotan Project - elérhetõ a "jobb helyeken" és a diszkókban. A fanatikusokat a kiadatlan felvételei tartják lázban, az óvatosabb (vagy kezdõ) duhajoknak válogatásokat gyúrnak belõle.

 • Lemez: Szépre emlékezik (Putumayo presents Kermit Ruffins)

  Ez a lemezismertetõ nem arról próbál szólni, hogyan született meg a dzsessz New Orleansban, hanem arról, hogy hogyan nem halt meg. De egy bekezdésnyire muszáj megidézni a XX. század elejét is, ezen nem spórolhatunk.

 • Hét kis kritika

  koncert Anastacia Három dolgot szoktak mondani róla. Leggyakrabban, hogy egy fehér nõ - fekete hanggal.

 • A pillanat rabszolgája (Johnny Depp filmszínész)

  Minden a helyén: a laza öltözet, fehér csíkos fekete póló, fehér vászongatya, bakancs, egyik cigi a másik után, meg a rengeteg tetkó a karján. És persze a mosolya. Ma is örökifjú lázadó: negyvenegy évesen éppúgy fest, mint másfél évtizede, amikor feltûnt az Ollókezû Edwardban.

 • Budapesti Spartacus: Piros, fehér, kész

  Az úszók kiválása a Budapesti Spartacusból a legutóbbi és az egyik legfájdalmasabb epizód az egyesület évtizedes leépülési folyamatában. A fénykorában 24 sportágban aktív klub ma már csak hét szakosztállyal rendelkezik, ezek egy része kizárólag utánpótlás-neveléssel, oktatással foglalkozik.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...