• MaNcs 20. évf. 33. sz. (2008. 08. 14.)

  tévésmaci - Sül a levegőn

  Láttam gyönyörű dombhajlatokat, egy tagban álló, beláthatatlan búzamezőket, erdőszámba menő magas kukoricatáblákat, amelyekbe az ember, ha betévedt, órákig bolyonghatott, amíg végre partot ért. Megismertem a párás folyók rekettyéseit és füzeseit.

  2008 / 33
 • Dénes Ferenc

  Szabadság, szer

  A dopping és a sport jövője

  Ki nyer ma? A sport központi kérdése ez, amire klasszikusan az a válasz: aki gyorsabban fut, magasabbra ugrik, több gólt ér el. Ma már azonban a sportvilág ennél bonyolultabb. Az nyer, akit indulni engednek, nem léptetnek vissza, és eredményét hitelesítik az orvosokból, tudósokból, felderítőkből, besúgókból, rendészekből álló hivatalos doppingellenes szervezetek.

 • Sárosi Péter

  Sokat tehetnénk

  Hogyan tarthatjuk életben a heroinfogyasztót?

  A múlt heti kilenc heroin-túladagolás sokkolta a társadalmat, és szélsőséges reakciókat váltott ki a médiában és a politikában egyaránt. Sokan akarják azt a hamis látszatot kelteni, hogy a kormány "liberális" büntetőpolitikája vagy a "drogfogyasztást propagáló" szervezetek tevékenysége a felelős a halálesetekért, a megoldást pedig a büntetőjogi szigor fokozása, a "diszkórazziák" tömegessé tétele vagy a fogyasztói szervezetek betiltása jelentené.

 • Dobj egy nagyot, Fazekas!

  Magyar Narancs, 2008. július 31. Kedves Mancs! Most nagyon nem értek egyet Veletek.

 • K. történetei

  Magyar Narancs, 2008. augusztus 7. Kedves Narancs! Valóban nagyon ambicionáltam 1988-ban, hogy a szamizdatról szóló stúdióvita, illetve Moldoványi Ferenc teljes vizsgafilmje eljusson a Színművészeti- és Filmművészeti Főiskoláról a nagyközönséghez.

 • A tranzakcióhős

  Magyar Narancs, 2008. július 31. T.

 • Semjén 2.0? Dávid 2.0?

  Szeptember végén teljes tisztújítás lesz az MDF-ben. A dolgok állása szerint Dávid Ibolya most nem azért fog küzdeni, hogy egyedüli elnökjelöltként elérje a 90 százalékot, hanem kihívója is akad: Almássy Kornél alelnök.

 • Maga itt a tánctanár?

  A hit gyógyító ereje

  Amikor egy új gyógyszert tesztelnek, mindig végeznek placebovizsgálatokat is. A placebo ugyanúgy néz ki, mint az igazi gyógyszer, ugyanúgy is van csomagolva, csak épp hatóanyagot nem tartalmaz. Az ilyen vizsgálatokban nemcsak a beteg, de az orvos sem tudja, hogy a gyógyszernek kinéző tárgy valójában placebo, mert különben a placebónak semmilyen hatása nincs.

 • Komiszkenyér

  Te poros élet

  Az orrát az átlagosnál magasabban hordó szakértő filmrajongó ugyanolyan gyanakvással tekint a színes filmre, mint a borszakértő az édes vörösborokra. Az élet szürkével telítettebb és fanyarabb annál, mint amit a múlt század második harmada óta tömegesen elterjedt színes filmek próbálnak elhitetni velünk.

 • Orosz-grúz háború - Sarokba szorítva

  Medvegyev orosz elnök lapzártánkra, kedd délre volt szíves időzíteni bejelentését, miszerint Moszkva leállította grúziai hadjáratát ("az agresszort megbüntettük"). Mi volt ez, ha vége van egyáltalán?

 • Mi lesz a fehérvári Nemzeti Emlékhellyel? - Újragyártott múlt

  A székesfehérvári királyi koronázó- és temetkezési helyen időről időre emlékművet akarnak állítani - függetlenül attól, hogy kik vezetik a várost, de nem függetlenül attól, mikor kínálkozik rá pénz. Egyetértés sosem volt az emlékhely "méltó" kialakításáról, de mert a maradványok eredeti formája tökéletesen nem rekonstruálható, bőven marad tér az álmodozásra.

 • Vita az uniós agrártámogatásokról - Parasztbecsület

  A nyilvántartási rendszer hibái miatt az Európai Unió kilencmilliárd forintra bünteti Magyarországot, amit a kormány a gazdákkal akar megfizettetni - kongatta meg a vészharangot néhány hete a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke.

 • Miskolci villamospálya-rekonstrukció - Kanyargós út

  Teljesen felújítanák Miskolc egyetlen villamosvonalát, amelyen jelenleg "lomtalanításból" származó bécsi és szintén használtan vásárolt Tátra villamosok közlekednek. A pálya állapota csapnivaló, időnként kisiklanak a szerelvények; a karbantartásra nem sok pénzt fordított az utóbbi években az alaposan eladósodott város.

 • Helyesbítés

  Múlt heti számunk 18. oldalán a Végvár eleste c.

 • kertész lesek - IMI/PALATINUS

  Láttunk már remekbe szabott ügyészségi önkiszolgáló éttermet, lábszárcsonton forgó lacikonyhát a ravatalozó mellett, üzemi étkezdét a vegyipar fellegvárában. De csupán szabályt erősítő ritka kivétel: bizonyos helyszínek határában csak nagy ritkán álldogál a kulináriai vámos illatozó őrbódéja.

 • csontzene - Szabadban

  Bartók kolosszális zongoraciklusának címe a mi címünk is, noha Pesten voltaképpen egyetlen igazi kerthelyiség sem található (ezért szinte a semmibe és a kétségbeesésbe fut Kertész lesek rovatunk szerzője), kivéve talán a Fészek belső udvarát, de ott nemrég a "nyári szünet" táblába ütközött a szomjúhozó elme, ami erős megrökönyödést keltett benne, mert hogy egy kerti vendéglőben hogyan lehetséges nyári szünet, ezt talán még a nagy Gottfried Wilhelm Leibniz (képünkön) sem tudta volna megfejteni, pedig ő aztán sokat tudott az úgynevezett önellentmondás jelenségéről.

 • chili & vanilia - Una tortilla!!!

  Aki feltalálta a megsütött tojás műfaját, csakis zseni lehetett. A legbanálisabb rántotta adott helyzetben életmentő lehet (például amikor semmi más nincs az ember kamrájában - ami nyilvánvalóan csak egy rosszízű hipotézis).

 • kulthírek

  DUBAI A CIRKUSZBAN Két dubai cég megvásárolta a Cirque du Soleil részvényeinek húsz százalékát: az üzlet a nemzetközi terjeszkedéshez segíti hozzá a modern cirkuszművészet legismertebb képviselőit, akik hamarosan egy 1800 fő befogadóképességű színház építésébe kezdenek bele Dubaiban.

 • dvd - Fay Grim

  Egyeseknek akkor esett le a rendszerváltás, amikor a világpremierrel egy időben kezdte játszani a Szikra az új James Bondot (A magányos ügynök), másoknak ehhez feljebb kellett mennie a körúton. A Művésznél már azoknak is gyanússá válhatott a dolog, akik kommerszre nem ültek be: az Oktogonnál egy amerikai fiatalembert ünnepelt az értő közönség - Hal Hartley volt ő, az amerikai független film nagy reménysége.

 • könyv - Nagy Koppány Zsolt: Nagyapám tudott repülni

  Nem, a novelláskötet címadó kisrealista történetében nem tud repülni a nagyapó, de nem azért, mintha az abszurditásnak nem lenne helye a szerző világában; akad ugyanis itt groteszk éppúgy, mint víg anekdota vagy "mágikus realista" dramolett.

 • dvd - Bőrfejek

  Ilyen se volt még, hogy épp Hollywoodból jöjjön a figyelmeztetés: jubilál egy klasszikusunk. Persze mi más is lehetne a dolga egy klasszikusnak, mint hogy rendszeres időközönként jubiláljon, de ennél is lényegesebb, hogy George Clooney újraforgatta az idén 25 éves Régi idők fociját.

 • koncert - Killswitch Engage

  Tavaly Adam Dutkiewitz gitáros gerincproblémái miatt elmaradt a Killswitch Engage, idén viszont pótoltak, ráadásul úgy, hogy a tinédzser metalcore-osok másik kedvencét, az As I Lay Dyingot is elhozták magukkal. Ez persze csak azoknak okozott különösebb katarzist, akik unják az Unearth-lemezeiket, és valami olyasmit akarnak hallgatni kicsit rosszabb minőségben, heréltebb énektémákkal és egy olyan dobossal, aki hiába pörgeti propellerként a haját játék közben, soha az életben nem lesz olyan pofátlanul ízes ütős, mint az Unearthből mostanra már kiebrudalt Mike Justian.

 • film - Az üresfejű

  Történetünk viszszanyúlik a messzi múltba, amikor úgy esett, hogy a távoli India egyik mesebeli szektája (némi reszelgetések után Indiana Jones ügyeiben játszanak vissza) 1965-ben soros emberáldozatára készül, azt kell kibelezni, akin a csodálatos gyűrű van.

 • dvd - MOZART-GÁLA

  A 2006-os Mozart-évben, amikor mellesleg az ünnepelt szerző mind a 22 színpadi műve szcenírozva került színre a Salzburgi Ünnepi Játékokon, hét szólóénekes és a Daniel Harding vezényelte Bécsi Filharmonikusok részvételével tartották meg a gálakoncertet.

 • folyóirat - JELENKOR 2008. JÚLIUS-AUGUSZTUS

  "Zgemba a körmével lekaparja az emberi agyat a zsírospogácsáról. Jobb kézzel tép belőle, és a szájába teszi" - így szól Faruk Sehic egyik fejezetkezdő mondata.

 • lemez - LIFE BEYOND MARS - Bowie Covered

  Aligha egyszerű dolog hozzányúlni egy olyan életműhöz, mint amilyet Bowie ránk hagyott - régóta tudni véljük, mekkora hatást gyakorolt a poptörténet tán legtöbb eposzi jelzővel illetett ikonja kortársaira és a közeli-távoli utódokra.

 • dvd - Idegen a marslakók közt - Werner Herzog: Hajnali mentőakció

  Az a rettenetes helyzet alakult ki, hogy a vietnami háború egy viszonylag korai szakaszában (tán 1966-ban) Christian Bale (máshol Batman) fogságba esett Laoszban. Ettől persze még nem kéne berezelni, majd csak kivágja magát szorult helyzetéből.

 • Koncert - Valószínűtlenül magas - Rondino Fesztivál, Hegymagas, 2008

  Ez a fesztivál minden tekintetben valószínűtlen esemény. A nevét alapítója, művészeti vezetője, igazgatója és mindenese, Gémesi Géza karmester-zeneszerző-zongorista-tanár saját formációjától, a Rondino Együttestől kölcsönzi, ez viszont Dukay Barnabás nevezetes kompozíciójának - "Rondino, amely a szívhez szól" - címéből vétetett.

 • Könyv - Kakasütésnyire innen - Sebők Marcell: Humanista a határon - A késmárki Sebastian Ambrosius története

  A "történelem alulnézetből" iskolája, azaz a mikrohistóriai irányzat szerencsére nem új fejlemény a magyar történelemtudományban, de a könyvkiadásban sem. Idén a L'Harmattan kezdett új szériába; elsőként egy valóban izgalmas munkát tett le az olvasók asztalára: Sebők Marcell formabontó monográfiájából a laikus, ám a magyar és európai kultúrhistória iránt mélyebben érdeklődők is bízvást okulhatnak.

 • Könyv - Mesekirályfi, vérvirággal - Péter I. Zoltán: Ady és Csinszka. Egy másik szerelem története

  Két éve, miután Ady Endre és Brüll Adél (Léda) szerelméről szóló kötete megjelent, Péter I. Zoltán azzal a szándékkal fogott a költő és Boncza Berta (Csinszka) kapcsolatának megírásához, hogy "minél tárgyilagosabban, pártatlanul tárja az olvasó elé a valóságot", mivel korrigálni akarta az Ady feleségéről élő, irodalomtörténészek által is táplált negatív képet.

 • A látvány uralma - Három új képregény

  Alkotói segédkönyv, meseországbeli és budapesti tébolyok: a közelmúltban három igen különböző, ám szándékait tekintve egységesen komoly képregény került a boltokba.

 • Színház - Osztálytalálkozó - Szan(d)tner Anna - Zsámbék

  Egy osztálytalálkozó általában privát ügy; többnyire azért zajlik nyilvános helyen - étteremben, kocsmában, hajón -, mert ott férnek el az osztálytársak. De ha az osztály tagjai a nyilvánosság előtt dolgoznak (olykor élnek is), akkor miért ne lehetne a szokásosnál gyakoribb, éves találkozójuk is nyilvános?

 • Kiállítás - Fényből és lélekből - Lucien Hervé - Párizsi fotográfiák és művészportrék

  Hovatovább tényleg úgy tűnik, hogy a kiállításokon már főleg mozizunk a járkálás, nézelődés helyett. Van a Mai Manó Ház legfelső emeletén az a bizonyos Napfényműterem, ahol egykor maga a névadó készítette a falra festett háttér előtt a felvételeit - itt helyezték el a készüléket, amin egy portréfilm fut Lucien Hervéről.

 • Képzőművészet - Az élet kutyák nélkül - Bálind István kiállítása

  A képzőművészetben járatlan befogadó leginkább reprodukció formájában találkozik "műalkotásokkal" - ilyenek a lakberendezési áruházak eldugott traktusaiban található, a fal és a bútor színéhez passzoló nyomatok, de a gigakiállításokat hirdető óriási poszterek vagy egy-egy médiasztár kiállításait (festményeit) reklámozó félperces "kis színesek" is.

 • "Újra a gitár van soron" - Peter Buck - R.E.M.

  Alighanem mindenkinek megvan a maga személyes kapcsolódási pontja az R.E.M.-hez az első dal, az első klip, a kedvenc lemez vagy a zenekar legjobban kedvelt korszaka formájában. Máskülönben gyakorlatilag lehetetlen egyetlen albumot vagy dalt kiemelni a zenekar 28 éves munkásságából, amit most már nyugodtan nevezhetünk izmos, masszív életműnek.

 • "Csak krákogva lecsuklik a nyaka" - Christopher Lee színész

  Színészdinasztiából származik, ősei az első ausztrál operatársulat alapítói. Mély hangjával, sudár, szálfaegyenes termetével (194 cm) a filmtörténet örökös Drakulája, Frankensteinje, Fu Manchuja, múmiája, Szauronja, főgonosza, mágusa.

 • A pekingi olimpia első napjai - A Szuperhím és a bölcsek

  Legalábbis a lexikonokból tudjuk, hogy a klasszikus kínai jelek szinte felülmúlhatatlan tömörséggel foglalják magukba az ősi bölcsességeket, s nyithatnak kaput számunkra egy addig ismeretlen világ felé. Feltéve persze, hogy értjük őket.

 • Szabályozott időjárás - Ezüst eső

  A kínaiak már az olimpia megnyitóján bevetették ezüst-jodidos esőrakétáikat, első blikkre sikerrel.

 • cyberhírek

  Játékgyilkosság Egy thaiföldi forgalmazó visszahívja a boltokból a Grand Theft Auto videojátékot, miután egy fiatal férfi meggyilkolt egy taxisofőrt. Állítólag csak azért gyilkolt, mert ki akarta próbálni, hogy a valóságban is olyan könnyen el lehet-e rabolni egy taxit, mint a játékban.

 • Minden, ami Mátyás - Corvin tükör - a kultusz évszázadai (Kiállítás)

  A kiállítás címe után persze már álságos a kérdés, de azért fölteszem: nos, drága, egyetlen olvasóim, hogy kapcsolódik egymáshoz az egykori Úttörő Áruházban három forintért autogramot osztogató ál-Nemecsek, a postai irányítószámok, a Skopál tánciskola és mondjuk a Budapesti Korcsolyázó Egylet 1909-es Jégünnepe?

 • Hogyan öl a heroin? - Hősies tettre

  A heroin karrierje újabb szép adalékot és egyben bizonyítékot is szolgáltat ahhoz, miként haladt kéz a kézben a szerves kémia (főképpen persze a gyógyszervegyészet) az ún. társadalmi igényekkel - legyenek azok bármilyenek.

 • Hogyan öl a heroin ? - "Utána úgyis meghal"

  Az elmúlt néhány napban kilenc heroinfüggő halt meg. Mindannyian feltehetően ugyanattól a dílertől vásárolták a kábítószert. A rendőrség bravúros gyorsasággal derítette fel az ügyet, de a közvéleményt sokkolta a tömeges halálozás.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...