• MaNcs 20. évf. 39. sz. (2008. 09. 25.)

  "Esszencia, leglényeg"

  Metallica

  Öt év után új lemezt jelentetett meg a Metallica. A zenekar klasszikus stílusához visszakanyarodó Death Magnetic csupán két hete került a boltokba, de az eladási mutatókból már most nyilvánvaló, hogy a San Franciscó-i négyes rendületlenül a világ legsikeresebb metálzenekara. A zenekar négy tagja (James Hetfield énekes-gitáros, Lars Ulrich dobos, Kirk Hammett szóló- és Robert Trujillo basszusgitáros) augusztus végén...

  2008 / 39
 • Régen volt, felejtsük el!

  Magyar Narancs, 2008. augusztus 28. Kedves Magyar Narancs! Bod Tamás cikkében azt állítja, hogy Pintér Sándor "2002 óta tartja azt a jó szokását, hogy nem nyilatkozik a sajtónak, s nem ad interjút".

 • "A betegség a szabadság korlátozása"

  Magyar Narancs, 2008. augusztus 21. Felhígított tudomány Magyar Narancs, 2008.

 • Csőlátások

  Magyar Narancs, 2008. szeptember 4. Örvendetesnek tartom, hogy a Magyar Narancs érdeklődik a Zuglóban történő fejlesztések iránt, sajnálom azonban, hogy a Mexikói úti végállomás (Millfav) környékének rendbetételét két szembenálló pólus harcára redukálták.

 • Smafu

  Magyar Narancs, 2008. szeptember 4. Máté Dániel egy mellékmondatában azt kifogásolja, hogy miért nem értesíti az okmányiroda egy hónappal előbb, hogy hamarosan lejár az útlevele.

 • Tudós a munkapadnál - Az amerikai jegybank, Bernanke elnök és a globális pénzügyi válság

  Az utóbbi évtizedek talán legsúlyosabb globális pénzpiaci válsága 2007 nyarán az Egyesült Államokból indult ki, s innen gyűrűzött tovább - főként azokba az országokba, ahol korábban az ingatlanárak a tengerentúlihoz hasonló sebességgel emelkedtek.

 • Árnyékcég

  Lapzártánk után fejezte be zárt ülését az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága; a szünetben a titkosszolgálati miniszter tájékoztatót tartott. Ekkor világgá röpített szavaiból sok újat a megfigyelési ügyről nem tudtunk meg - ahhoz képest, amit sejtettünk, bizonyosan nem.

 • Ekotrip

  Bank, bizalom, író

 • Pálya a magasban

  Ki a kövér?

  Minden korszaknak megvan a maga kövér futballistája, és mindegyik a maga módján az. Van köztük olyan, aki egész életében túlsúlyos volt (Mölby), van, aki ha kellett, mindig gyorsan leadta, de a jelző rajtaragadt (Puskás), van, aki időről időre meghízik (Ronaldo), és van, aki csak gyereknek volt kövér, mégis ez a beceneve (Batistuta).

 • Csak az árak fel ne menjenek!

  Előre hozott választás Ausztriában

  Az előttünk álló hét végén valószínűleg jócskán visszaesik az eddig kormányzó két nagy párt, a szocdem SPÖ és a konzervatív Néppárt (ÖVP), s jócskán feljön egy csomó kicsi. De azon sem kell csodálkozni, ha minden marad a régiben.

 • Baloldal és szélsőjobb az utcákon - A Cég emberei

  Vagy a nemzetbiztonságiak lettek ügyesebbek, vagy a szélsőjobb bénább: a hétvégére a radikálisoknak sikerült úgy szétverniük magukat, hogy nem tudták megkeseríteni a kormánypárt politikai túléléséért is zajló rendezvényt.

 • Bezárt a Collegium Martineum - A vig zit - Véget ért

  Csődbe ment és szeptember elsejével jogutód nélkül bezárt a Collegium Martineum Középiskolai Tehetséggondozó Kollégium. A Pécshez közeli Mánfán található intézmény azon kevesek egyike volt, amelyek a többszörösen hátrányos helyzetű, elsősorban cigány származású gyermekeket integrált középfokú oktatáshoz és érettségihez segítik.

 • Pécsi vagyonértékesítések - Simlizni nem lehet

  Pécs az önkormányzati vagyon eladogatásával próbál javítani a város anyagi helyzetén. Stabilizációról szó sincs, hiszen a város olyan ütemben adósodik el, hogy azon az ingatlan- és részvényeladásokból származó milliárdok csak átmenetileg képesek enyhíteni.

 • Perek a közérdekű adatok nyilvánosságáért - Nyíló titkok

  Az elmúlt hetekben több olyan precedensértékű ítélet született, amely közérdekű információkat visszatartó állami szervet, céget, sportszövetséget marasztalt el. Rövidesen nyilvánosságra kerül, kik gazdagodtak a vadászgéptender százmilliárdjaiból, miként azt is megtudhatjuk, hova kerülnek a parkolóórákba bedobott százmilliók.

 • Volt-e értelmük a kerekasztaloknak? - Mindenki együtt

  Forradalmian új közpolitika-alkotással kecsegtetett Gyurcsány Ferenc a szakmai fórumok tavalyi életre hívásakor. Ennek ugyan lőttek, de a kerekasztalok tevékenysége talán mégsem múlik el nyom nélkül.

 • "Azt hiszem, kisfiú ő ahhoz"

  Katona Kálmán (MDF) a megfigyelési ügyről

  A két hete kirobbant adatgyűjtési-megfigyelési botrány elsodorta a szombati elnökválasztásra készülő MDF egyik jelöltjét, Almássy Kornélt és egy tucatnyi támogatóját (lásd erről cikkünket - Mindenki figyel - az előző lapszámban).

 • étel, hordó - VAPIANO

  Nemrégiben a Corvin áruház kénköves bugyrában kellett örömmel megállapítanunk, hogy a Háromszoros Hermész örökbecsű megállapítása - "miképpen fent, az úgy alul is" - érvényes arra is, aki olasz típusú gyorséttermet üzemeltet.

 • chili & vanilia - Kagylószezon

  Magyarország nem kifejezetten kagylótenyésztő nagyhatalom; mondjuk a tenger hiánya elfogadható indoknak tűnik. Más országokban ellenben nagy lendülettel indul ősszel a kagylószezon.

 • tévésmaci - A sül nekitámaszkodik egy betonkeverőnek

  - Kávé, banánflip, jó hangulat, hmm, meghitt félhomály, fővárosi hangulat - mormolta Sztupa (vagy valaki, aki nagyon hasonlított rá). Nem lehetett tudni, gúnyolódik-e. - Nono.

 • csontzene - Köszönet és ave atque vale

  Az elmúlt alkalommal megelőlegeztük ezt a hetet, amennyiben nyomatékosan felhívtuk minden kedves zenegyűlölő figyelmét Kocsis Zoltán és Vadim Repin hegedű-zongora estjére, melyen Bartók-, Brahms- és Beethoven-műveket játszanak (Zeneakadémia, szeptember 26.

 • kulthírek

  EGY KIS MOZART-ZENE Mozart eddig ismeretlen kompozícióját fedezték fel a nantes-i Mediatheque archívumában. A kotta egy 19.

 • karikatúra - KOKSZ

  A budapesti autómentes nap függelékeként állította ki tizenhárom tagjának karikatúráit a Kortárs Karikatúra és Szatíra Műhely az Andrássy út közepére, kis ízelítőként nem túlzottan ismert műhelyük munkájából, melynek nagyjából az a lényege, hogy értékes és minőségi karikatúrákat kell alkotni, túl a sajtókarikatúrán, de innen - mondjuk - a "szeriőz" festészeten.

 • lemez - Lützenkirchen: Pandora Electronica

  Tobias Lützenkirchen, a német és a nemzetközi electro/house szcéna egyik állócsillaga azok közé tartozik, akik türelmesen kivárták a sorukat, s mindig bíztak abban, hogy a világ egyszer csak beleszalad ama bizonyos késbe.

 • web - JUJ.HU

  Sztárok, bulvár, botrány, party - ez szerepel a saját készítésű videókat közzétevő, naponta frissülő honlap fejlécén, pedig ennél azért szélesebb a spektrum. Épp azért érdekesebb egy fokkal a többi bulvárorgánumnál, mert ugyanazon a hangon, ugyanolyan cinikusan tesz fel hasonló kérdéseket mondjuk a magát épp egy szál semmiben fotóztató Monique Cuvet pornócsillagnak és Orbán Viktornak.

 • színház - A Folyami ló, avagy Zytiron, a tengeri katona

  Az évad utolsó előadásán pajzán, posztreneszánsz gyárszínházat láthatott a közönség. Friss, fiatalos vállalkozás, hullámzó színvonalon. Matteo Bandello XIV.

 • film - A zóna

  Két tanmese találkozik a stúdió kapujában: az egyik pólóján a földönfutók és a kiváltságosok egymásnak feszülő emblémája, a másikon a hétköznapi fasizmusé, hamarosan csatlakozik hozzájuk a gumibotos harmadik is, őt úgy hívják, korrupció.

 • tánc - Második identitás (2nd ID)

  A hiphoptánc kemény munka, felgyorsult, gépszerű, megszakított mozdulatok, forgás a fejen, a karon. Fizikai csoda, hisz' olyan irányban tekeregnek az izmok, az ízületek, ami elképzelhetetlen annak, aki mondjuk kizárólag atlétikával foglalkozott.

 • folyóirat - 2000. július-augusztus

  A 40. évfordulóra mint diáktüntetés alatt a gumibotütések, úgy szaporodtak el a magyar művelt sajtóban (is) a 68-at tárgyaló esszék, elemzések. A 2000 legutóbbi száma kiemelkedik e felhozatalból. D. Harangozó Aranka

 • Lemez

  Metallica: Death Magnetic

  Először akkor ijedtem meg, amikor szembesültem a The Day That Never Comes klipjével. A háborús tematika azonnal az ...And Justice For All klipnótájára, a One-ra utalt, és aztán a zenei áthallás is megérkezett a dal közepe táján hallható géppuskagitárriffel meg a záró, fájdalmasan hosszú szólóval; az eleje meg pont olyan volt első blikkre, mint egy Fade To Blackbe oltott Sanitarium.

 • Lemez - World music: ngoni, duda és harmonika.

  Az egyik időtlenül mali, a másik kész cirkusz, s a harmadik elbűvölő tangó. Három lemez az év legjeiből, több mint ajánló. Marton László Távolodó

 • Film - A Bókay fényárban áll - Dettre Gábor: Tabló

  Egy roma rendőr története, és az esethez nem Bacsó Pétert hívták ki! Miért nem? Õ biztos másfél órán belül tartotta volna a műegészet - várhattunk volna többet? A "nyóckerben"? - turcsányi -

 • Film - Fél Heat - Olivier Marchal: MR 73

  Ami jó egy rendőrdrámának, megöli a turizmust: egy sorozatgyilkos egyedülálló nőkkel végez a mindig esős Marseille-ban. Nem mai hír, hogy a csapadék jól áll az elveszett lelkeknek, az olyan zsaruknak meg különösen, akik fázósan koptatják a városi flasztert, és egyetlen bizalmasuk egy zsebbe csúsztatott whiskysüveg és egy tetthelyen talált macska.

 • Film - Nem középiskolás rokon - Ryan Fleck: Fél Nelson

  Film ez, az már az elején látszik, úgy mozognak, tesznek-vesznek, levegőznek benne, hogy ha nem is történik semmi rendkívüli, akkor is jó nézni, hogyan játsszák, hogy nem játszanak. Ez nem az a tanterem, melynek falai igény szerint kivehetők, hogy a kamera szabadabban mozoghasson, és a padokat koptató gyerekek sem azok a szabályosra érlelt, szimmetrikus fejek, akiket a menedzserszemléletű mama járóképes koruktól cipel egyik castingról a másikra.

 • Kiállítás - Játszd újra el! - Forradalom, szeretlek - 1968 a művészetben, a politikában és a filozófiában

  1968 öröksége a miniszoknya, a trapéznadrág, a Beatles-bajusz, a Che-szakáll, a horgolt sapka és a kézzel szőtt táska. 1968 egy heterogén konstrukció öröksége - amelyben sok-sok regionális tapasztalat egyesül: a franciaországi anarchista lázadás, az olasz burzsoáziakritika, az amerikaiak vietnami háború elleni mozgalmai, a nyugati hatalmak által magára hagyott prágai tavasz és e forradalmat leverő nemzetek szégyene, vagy a Lengyelországban végigsöprő antiszemitizmus.

 • Kiállítás - "Talpra magyar avant-garde" - Kiáramlás és delej - 1968 hatása a kortárs magyar képzőművészetre

  A magyar neoavantgárd művészetéről még soha nem rendeztek kiállítást 1968 figyelembevételével. Ahhoz, hogy egyáltalán fölmerüljön ez a szempont, nemcsak az aktuális évforduló formális kerete kellett, hanem az is, hogy a ma avantgárd művészete, a fiatalabb és a még mindig fiatal ellenzékiek új generációja fölfedezze magának az újbaloldal teóriáját és művészetét.

 • Opera - Hölgyeké az elsőbbség - Puccini: Turandot

  Egy örvendetesen ismerős és elvártan grandiózus, valamint egy újdonatúj, ám máris megejtően árnyalt alakítás avatta emlékezetes élménnyé a MűPa jubileumi Puccini-szcenírozásainak soros darabját. Lukács Gyöngyi a címszerepnek boldog birtokában, míg Rost Andrea az áldozatos rabszolgalány, a kicsi Liú szólamát meghódítva teremtett valódi operai légkört a pódiumon, s kettejük teljesítménye ezúttal jószerével az előadás minden egyéb mozzanatát leárnyékolta.

 • Színház - Gyerekfelnőtt - Ödön von Horváth: Istentelen ifjúság

  Különös színház a Vidovszky Györgyé: innen nézve fokozott kockázatú előadások, onnan nézve sikeres misszió. Gyerekek, pontosabban kamaszok játszanak olyan történeteket, amelyek - tán más időben és más helyen - éppen róluk szólnak.

 • "Mint az élet, célja nincs" - Gao Xingjian: Lélek-hegy

  Az író, Kína egyetlen irodalmi Nobel-díjasa jelentős és behozhatatlan késéssel érkezett Magyarországra. A sorozatos állami zaklatások miatt Franciaországba települt szerző munkásságának itthon ugyanis csak arcpirítóan aprócska része érhető el.

 • Álmában is gondolja - Nyilas Atilla: Az Egynek álmai - Álmoskönyv

  Nyilas Atilla új verseskötetének két címe és rengeteg álma van. Mindkét cím irodalmi utalás is egyben: a borítón az áll: Álmoskönyv Nyilas Atillától, amivel egyrészt címmé emeli nevét a költő, másrészt egy tradicionális műfajra is rájátszik, a la Krúdy.

 • Mese alkonyfényben - Sven Nordqvist: Kalapvadászat

  Emlékszik még valaki Victor Sjöströmre? A svéd némafilm rajongói most minden bizonnyal egy emberként kapják föl a fejüket, ahogy az Ingmar Bergman-fanatikusok is: tudvalevő, hogy A nap vége című Bergman-klasszikusban az idős Sjöström, a svéd némafilm egykori nagy rendezője játssza a főszerepet.

 • A szabadság sajnálatos bálja - A Magyar Írószövetség nemzetközi konferenciája

 • Szocialista kisrealizmus - Horváth Sándor (szerk.): Mindennapok Rákosi és Kádár korában

  Belvárosi presszókban békésen koccintgató öregurak és rájuk vadászó titkosrendőrök; a Rolling Stones gitárosát, Brian Jonest felvonulással és beatmisével búcsúztató Nagyfa-galeri; Kacsa, a volt állami gondozott hobó, aki a hatvanas években egy ideig a Várhegy oldalában lakott; a fodrászát reggel hatra magához rendelő, kétkezi munkásként dolgozó országgyűlési képviselőnő; vagy épp a párizsi divatbemutatókat megjárt volt szocialista sztármanöken.

 • Autóstoppos arkangyal - Daniel Arasse: Festménytörténetek

  A már nagybeteg francia művészettörténész 2003-ban arra vállalkozott, hogy a France Culture rádióadóban huszonöt, egyenként húszperces adásban festményekről mesél. Ahogy a hallgatók sem látták a maguk valójában a műveket, Arasse is emlékezetből beszélt; a "szavak alkotta hálóval" kívánta megidézni a kimondhatatlant.

 • "A hétköznapi ember brühüje" - Berniczky Éva író

  Első regénye, a Méhe nélkül a bába 2007-ben jelent meg a Magvető Kiadónál. Az írásaira a kritikától olyan jelzőket kapott, mint "szexista", "mágikus realista", illetve hogy "női irodalom". Férjével Kárpátalján él.

 • Elsüllyedt szerzők XVI.

  Író a skatulyából

  Illés Endre (1902-1986)

  Huszadik századi irodalmunk megannyi izgatott vátesze, kócos zsenije és tragikus sorsú mártírja mellett Illés Endre volt a takarékos életrendű, tüntető eleganciájú, okos író. S ez a nem mindennapi okosság nemcsak nagy túlélővé tette a rezervált polgárt, de bő fél évszázadra a magyar irodalmi élet "alkalmas emberévé" is.

 • Emlékek ölelése - Fejtő Ferenc: Érzelmes utazás

  Az elmúlt évtized(ek?)ben mintha divatja volna egyfajta, valóság és fikció határvidékén bóklászó irodalomnak, amely furcsaságukban izgalmas történeti tények (vagy ál-tények), valamint az egyes szám első személyben megnyilvánuló szerző/főhős ezekkel mindinkább egybemosódó kalandjai köré szervez regényes történeteket.

 • A szeretet - Borbély Szilárd: Árnyképrajzoló (Körülírások)

  "Bizonytalanná vált, hogy mit jelent a szeretet" - írja Borbély Szilárd Egy bűntény mellékszálai című elbeszélésében. A múlt évezred utolsó szentestéjének hajnalán brutális körülmények között meggyilkolták az író édesanyját, nyomorékká kínozták az édesapját.

 • (Ny)elvi kérdés - Soproni András (szerk.): Orosz kulturális szótár

  A Corvina Kiadó kulturálisszótár-sorozatának eddig talán külsőleg legszebb darabja a szó minden értelmében keménykötésű: hosszas hátizsákos hurcibálás után is remekül bírja a gyűrődést. És ez manapság igenis nagy szó.

 • Szolzsenyicin szabadsága - I. rész

 • cyberhírek

  Trendforduló Jelentősen átalakult az emberek közti kommunikáció, és az interneten ma már nem a pornó a legnépszerűbb tartalom, hanem a közösségek. Egy adatbányász szakértő tízmillió felhasználó adatainak elemzésével jutott erre a megállapításra.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...