• MaNcs 20. évf. 5. sz. (2008. 01. 31.)
  Indul a népszavazási kampány

  Megfújta a harsonákat

  Noha a törvény betűje szerint a kampány csak a népszavazás időpontjának múlt heti államfői kihirdetése után indulhatott volna, a Fidesz már másfél éve, az SZDSZ pedig ez év eleje óta akciózik a maga igaza mellett. A lényegről, a három kérdésről azonban egyelőre kevés szó esik - legalább mi próbáljunk meg beszélni róla. De előtte idézzük föl, hogyan - és miért - jutottunk el idáig.

  2008 / 5
 • Jajkiáltvány - A közgazdasági elitképzésről

  Ez egy megkésett manifesztum. Régen meg kellett volna írnom, hisz amiről szól, már '89 előtt is nyugtalanított. Nem tehettem azonban, mert kötött a szakmai logika. Aki az eszmék kurrens történetét hideg fejjel szeretné követni, tartsa távol magát a programmatikus érveléstől.

 • Az atya, a fiú és pár deci bor

  Azt hiszik, hülyéskedünk. Pont mi. Akkor ezt hallgassák meg!

 • Csak semmi meglepetést!

  A népszavazás végeredményét e pillanatban még tippelni is merészség lenne. A közvélemény-kutatások eredményes igeneket és csekély számú nemeket jósolnak, ami jó kis verés lenne a koalíciónak. Másfelől 2,1 millió szavazó az nagyon sok, és azt se lehet tudni, hogy a 15 százaléknyi hardcore szocialista szavazó elmegy-e, nem-e, aztán lehet, az SZDSZ is hoz pár tízezer lelkes nemezőt, szóval erre a medvebőrre sem innánk előre.

 • Titokzokni (Beépített konyhaszekrény)

  A hírszerzés 1993 és 2005 között számos oknyomozó újságírót megfigyelt, titkosszolgálati források szerint egyesek telefonját le is hallgatták. Volt olyan, akinek a kidobott papírjait majd tíz éven keresztül gyűjtötték a háztartási szemétből, hogy információt szerezzenek a munkájáról.

 • Öt és feles (Õszi versenyek 2.)

  (lovi) Good Love River biztos nyerőként szétesett a cél előtt pár méterrel. Hévízi megint jobb arcát mutatja. Simb Illusion már kezdett mutatkozni az ősz elején. K. Dezső a turfot böngészi, ahelyett, hogy a versenyt nézné.

 • Romániai gyerekek - Az utcát járják egymagukban

  A 12 éves késelő kisfiú mintha egy másik bolygóról keveredett volna a Blaha Lujza térre. De ez a bolygó közelebb van, mint gondolnánk. Milyen társadalmi melegágyban tenyészik a bűn?

 • Szuharto halott - Hulla- és dollárhegyek

  Indonézia második elnöke 1967-től 1998-ig vezette a világ negyedik legnépesebb országát. A három évtized először gazdasági felemelkedést, később hanyatlást hozott. Szuhartót tekintik minden idők legkorruptabb politikusának.

 • Olasz kormányválság - Bajközép

  Az Olaszországot 2006 májusa óta kormányzó balközép koalíció a múlt héten két bizalmi szavazásból csak egyet úszott meg. A szenátusi többség elvesztése után Romano Prodi benyújtotta lemondását; a jelek szerint ezúttal nem egy kedélyesen obligát olasz kormányválsággal van dolgunk.

 • Agrártámogatások nyilvánossága - Kielégítetlen vágyak

  Néhány hét múlva megismerhető lesz, hogy kik kapják a birtokméret alapján járó támogatásokat, és mennyit. Közpénzről lévén szó, ennek éppen ideje volt - más kérdés, hogy a megismert adatok a hazai földtörvény miatt a nyugat-európaihoz fogható döbbenetet valószínűleg nem fognak okozni.

 • Az eltűnt sajóládi erdő nyomában - Csonkolás

  Január elején a természetkárosítás miatt indított nyomozást bűncselekmény hiányában szüntette meg a BAZ megyei rendőrség a sajóládi erdő kiirtása ügyében. A fák nagy részét ellopták, a már megritkított erdő maradékát az erdészet termelte ki.

 • Gál J. Zoltán pályaképe - A frontvonal mögé

  A politika élvonalából február elsejével távozó Gál J. Zoltán hét éven át meghatározó szerepet játszott a baloldal vezetésében, és egy rövid megszakítástól eltekintve hat éven át a kormánypolitikában is.

 • tévésmaci - A sül bergengót

  A mi részünkről Izbéghy tanácselnök látta vendégül az osztrák alpesi sízők csapatát, ne szerénykedjünk: a női nemzeti válogatottat. Na, azért ne Niki Hospra gondoljanak, a múlt század hetvenes éveinek elején járunk.

 • étel, hordó - METROPOLITAN

  Egyszer tényleg fontolóra kéne venni a Csontzenész javaslatát, s találni lelkes emlékezőt, aki katalógust készítene a budapesti utcákról ilyen volt (1990 előtt), ilyen lett alapon.

 • csontzene - Szegény Csajkovszkij

  Február másodikán Csajkovszkij-maratont (ez lassan már magyar epidémia az első és zseniális Mozart-maraton után) rendeznek a MűPa különféle termeiben; reggeltől estig tart a dalidó, melyet 21.00 órakor a Budapesti Fesztiválzenekar fellépése koronáz meg, ekkor Fischer Iván a 4.

 • chili & vanilia - Savanyú, de nem ecet: verjus

  Már a felfedezés is örömteli: nézegeti az ember, szaglássza, kóstolja, főz vele... és le van nyűgözve. Aztán beleássa magát a kultúrtörténetébe - az őskorig.

 • kulthírek

  kulthírek

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • Lemennek békába - múm: Go Go Smear The Poison Ivy (lemez)

  A múm (csak így, csupa kisbetűvel) még az amúgy is sokszínű, tehetségek tekintetében módfelett gazdag izlandi zenei életben is kuriózumnak számít - produkciójuk egyszerre mellbevágóan meglepő és egyben bájos is, már amennyire ezt a sűrűn alkalmazott elidegenítő effektusok lehetővé teszik.

 • Õfelsége tengeralattjárója - UK Subs, The Vibrators (koncert)

  Lehet persze a punk haláláról beszélni. Valójában meg is halt ez a műfaj már jó néhányszor; a Ramone fivérekkel együtt mondjuk egy kicsit, akik annyira hűek voltak egymáshoz, hogy cirka két év leforgása alatt hagyta itt az árnyékvilágot mindegyikük.

 • Élt 112 percet - Julian Schnabel: Szkafander és pillangó (film)

  Félve közelítünk a betegágyhoz, mert a takarók alatt az esetek nagy részében egy aranyszínű szobor fekszik, a lázlapra meg az van írva, hogy igaz történet, tessék illő megrendüléssel viseltetni a páciens irányában.

 • Nagy zabálás - Ödön von Horváth: Mit csinál a kongresszus? (színház)

  Ritka tudatos és reflektált szerzővel van dolgunk: a darab írója, Ödön von Horváth nemcsak azt tudta, mit csinál, hanem azt is, hogy miért, sőt, még azt is, hogy mi célból. A Katona József Színház bemutatójához készült, ismét példás műsorfüzetből (szerkesztette és a szövegeket fordította Ungár Júlia) lényeges információkat kapunk a darab kontextusáról és arról is, hogyan illeszkedik ez a dráma a fiatalon meghalt író életművébe.

 • Csövesek - Carl Woideck: Charlie Parker; Lewis Porter: John Coltrane (könyv)

  A dzsesszisták tudatában - és valahogy a zenetörténet logikája szerint is - Parker és Coltrane mintha egymásnak adta volna át a csövet; ha Parker volt a dzsessz Mozartja, úgy bizonyosan Beethoven szerepét vitte Coltrane.

 • Hívó szavak - Holmi, 2008. január - 100 éves a Nyugat (folyóirat)

  A Holmi Nyugat-száma - noha elszórtan versek is találhatók benne, sőt egy mindeddig kéziratban heverő Szép Ernő-regény folytatásos közlését is útjára indítja - főképpen esszékre és tanulmányokra épül. Egytől egyig informatív és érdekes munkák.

 • "Egy életen át kell tanulni" - Kaushiki Chakrabarty

  Kaushiki Chakrabarty 27 évesen szinte mindent elért, amiről indiai klasszikus zenész álmodhat. Országa minden jelentős komolyzenei díját besöpörte, Nyugaton pedig úgy ismerik, mint aki 25 évesen megnyerte a BBC Radio 3 World Music-díját.

 • Szunyókálni egyet a szabadban - Julian Schnabel filmrendező, festőművész

  Borzas szakállal és kedves felesége, a spanyol divattervező lila pizsamakreációjában interjúzta végig Cannes-t. Közben persze a Szkafander és pillangóért 56 évesen átvette a legjobb rendezés díját. Csak megszületnie lehetett nehéz: hivatásos festőként a 80-as évek óta rendkívül felkapott, dollármilliókért kelnek el neoexpresszionistának mondott képei; műkedvelő filmesként pedig épp a minap jelölték rendezői Oscarra, miután a Golden Globe-ot már megkapta.

 • "Megismételhetetlen..." - Angyalosi Gergely irodalomtörténész

  2008 a Nyugat centenáriumi emlékéve, ilyesformán a közeljövőben számos rendezvény és publikáció idézi majd a hazai modernség emblematikus irodalmi folyóiratát.

 • Adjunk ki lemezt! - A mikrokiadók varázslatos világa

  Ha a lemezeket is elveszik, mi marad akkor nekünk? Rémesek a kilátások. Válságban a zeneipar, a befektetők kivonulnak, a sztárok siránkoznak, a lemezboltok lehúzzák a redőnyt. Az internet az első számú felelős és a könnyen kezelhető tömörített hangfájlok.

 • Fiatal művészek és komolyzenei impresszáriók - A hangolás kezdetén

  Évente nagyjából százan végeznek a Zeneakadémián, ebből 50-60-an klasszikus hangszeres előadóművész szakokon. S bár nem készült még felmérés arról, hányan ragadnak meg közülük az előadóművészi pályán, az akadémia rektorának becslése szerint csak a diákok fele kerül zenekarhoz - és mindössze egyből vagy kettőből lesz szólista.

 • Fotó

  Az összesűrűsödött idő

  Szilágyi Lenke két kiállítása

  Magyarországon a fotóművészet a felsőfokú oktatás, a művészettörténet és a műtárgypiac mostohagyermeke - igen későn, 1985-ben indult be az Iparművészeti Főiskolán a fotó szak, tavaly jelent meg Szilágyi Sándor átfogó fotóművészeti könyvének első része, és ma is csak elvétve találhatunk olyan műkereskedelmi galériát, amelynek kínálata csakis fotókból áll -, ellentétben a nyugati világgal, ahol a kortárs fotográfiának a hetvenes évek eleje óta komoly irodalma és kiépült galériarendszere van.

 • Szakácsviadal - A francia kapcsolat

  Február végén két nagyszabású szakácsversenyt is rendeznek Budapesten, méghozzá az ún. "melegkonyhás" kategóriában, ami a legnagyobb szakmai kihívásnak számít. Az ilyen versenyek korábban egyáltalán nem voltak gyakoriak idehaza.

 • Amerikai futball - Rekordok könyve

  Kizárólag a mi kedvünkért megismétlik az amerikai futball legjobb tavalyi mérkőzését, amikor a New England Patriotsnak az utolsó meccsen kellett bebiztosítania a százszázalékos alapszakaszt a relatíve gyenge New York Giants ellen.

 • "Nem vagyunk robotok"

  Antal Emese dietetikus

  Minden második magyar elhízott vagy túlsúlyos, a gyerekek közül is egyre többen küzdenek súlyproblémával, de a többség csak akkor változtat egészségtelen táplálkozásán, ha már belebetegedett. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint az emberek bűnbakot keresnek, és inkább hisznek az erőfeszítés nélküli fogyással ámító csodakapszulákban.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...