• MaNcs 21. évf. 43. sz. (2009. 10. 22.)

  "Kevés a színész, kevés a dolgozó"

  Eszenyi Enikő színésznő, rendező, a Vígszínház igazgatója

  A színésznőnek van három szerepe a Vígszínházban. Most mutatták be az Utolsó jelentés Annáról című filmet, amiben főszerepet játszik. Rendezőként már többet dolgozik - ebben az évadban két nagyszínházi bemutatót jegyez. De leginkább igazgató - a színházi üzemben van nagyon otthon. Premierek kereszteződésében beszélgettünk.

  2009 / 43
 • In vino...? - A borbotrányról

  A borban még kerek a világ, gondoltam tíz évvel ezelőtt, amikor hirtelen elhatározásból felcsaptam borkritikusnak. A "kritikus" szó enyhén túlzó, mert filológusi hajlamokkal megáldva (megverve?) a borban sokkal inkább a dionüszoszi élet nyomait kutattam, semmint az analitikai paramétereket.

 • Vándor Ágnes

  Gyárfás, a katonaló

  Nap-kelte 1989-2009

  A történet 1989-re nyúlik vissza. Ez az az év, amikor a pártok március 15-én még együtt menetelnek a fennálló renddel szemben, és a sajtónak sehol a világon nincs akkora hitele a közvélemény körében, mint Magyarországon.

 • Az ember, aki eltévesztette a házszámot - A Nap-kelte szerződésének felmondásáról

  Ceterum censeo: Medveczky Balázsnak, az MTV ügyvezető alelnökének távoznia kell. A sztori szerinte az, hogy a nép legkisebb fia felkel a zsarnok politikusok és kinevezetteik, a gaz kuratóriumi elnökség ellen, s attól a meggyőződéstől vezettetve, hogy a közmédia pártatlanságának letéteményese csakis ő, kurucos elszántsággal dacol a zsarnokkal.

 • Második felvonás

  Magyar Narancs, 2009. október 1. Hányból hány? A bíróság meghozta bölcs ítéletét.

 • Az önigazolás ördögi köre

  Magyar Narancs, 2009. október 15. Ezen a héten hazánkban járt Elliot Aronson, a híres szociálpszichológus, aki a tanításban alkalmazott mozaikmódszer elterjesztőjeként nyilatkozik a lapban.

 • "A kritika szabad lett"

  Magyar Narancs, 2009. október 8. Fontos könyv a Bán Zoltán Andrástól nemrégiben megjelent Meghalt a Főítész, és fontos az erről szóló, Margócsy Istvántól származó értékelés is.

 • A monomániás

  Magyar Narancs, 2009. október 15. Kedves Mancs, tisztelt Kiss Noémi! A magyar publikummal szemben sem engem, sem a könyvtárat (Országos Idegennyelvű Könyvtár), melyben dolgozom, nem ért váratlanul Herta Müller irodalmi Nobel-díja.

 • Politikák

  Hétfőn az Országgyűlés a szocialisták (+ négy független MDF-tag és egy szabad demokrata) szavazataival nem függesztette föl Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogát. Jól tette!

 • Bűnszövetkezetben

  "Világosan be fogjuk mutatni, mi történt a Balkánon", vezette fel a minap a Radovan Karadzic ellen október 26-án kezdődő büntetőpert Serge Brammertz, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze. És valóban, az 1995-ös első változata óta többször is módosított vádirat ambiciózusabb aligha lehetne.

 • Komiszkenyér

  Mítoszaink II. (In illo tempore)

  Themisztoklésznek, a szalamiszi győztesnek egyszer azt találta mondani egy Szerifoszból való ember, hogy az ünnepelt hadvezér csupán annak köszönheti hírnevét, hogy Athénból való. Ha te lennél athéni, én meg szerifoszi, akkor egyikünk sem lenne híres - vágott vissza a hadvezér, tagadva ezzel, hogy tehetség nélkül hírnevet szerezhetne bárki csak azért, mert jó (híres) helyen született, ugyanakkor elismerve, hogy a hírnévhez jó helyen kell születni.

 • Hozzáadott érték

  Busz

  Küszöbön áll a BKV elavult buszparkjának megújítása. Érthető, hogy a Magyar Buszgyártók Szövetségének elnöke a szervezetbe tömörült buszgyártók érdekeinek képviseletében azt szeretné, ha a várható nagy megrendeléseket magyar termelők elégíthetnék ki.

 • Pakisztáni tálibok - Ellencsapás

  Az elmúlt hetekben a pakisztáni tálibok több látványos akciót (öngyilkos merényleteket, katonai létesítmények elleni támadásokat) hajtottak végre - az utolsó robbantásokról lapzártánkkor érkezett hír az ország fővárosából, Iszlámábádból.

 • Mi van a jogtalanul titkosított iratokban? - Szervi bajok

  Több mint tíz évig törvénytelenül rejtegettek Kenedi János történész elől néhány belügyminisztériumi iratot, amiket megannyi hazai és európai bírósági döntés után végül is nemrégiben megkapott. A dokumentumok átolvasása után körvonalazódik, hogy mégis mi volt az évtizedes sunnyogás oka.

 • A fővárosi útfelújítások százmilliói - 1. - A rejtélyes Kele utca

  Összesen 581 millió forintról bizonyosodott be, hogy a főváros jogosulatlanul használta fel a 2006-os útfelújítási program központi támogatásából, a pénzt pedig a kamataival együtt volt kénytelen visszafizetni. Sorozatunkban három esetet vizsgáltunk meg.

 • A Fidesz-korszak első fél éve Pécsett

  Próbaüzem

  Mintha a jövő évi országos eseményeket vetítené előre Pécs majd' fél éve megválasztott fideszes polgármesterének, Páva Zsoltnak a tevékenysége. A régi-új városvezető átvilágította a város működését, felelősöket keresett és talált Pécs nehéz helyzetéért, megbízható Fidesz-kádereket tett kulcspozíciókba, és kavart egy nem kicsi diplomáciai botrányt is.

 • Szerencsétlen, nem szerencsés és nem szerencsejátékos - Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke

  Az október 12-i viharos közgyűlést követően az MSZP - tizenöt év együttműködés után - visszahívta főpolgármester-helyetteseit. A liberálisok szerint a koalíció viszont csak akkor szűnik meg, ha valamelyik fél - miután a békítő egyeztetések eredménytelenül zárultak - ezt írásban jelzi, vagy ha a szocialista városvezetők benyújtják a lemondásukat.

 • chili&vanília - Ezeregy rózsaszínű kristály

  Megérkezett az ősz, vele pedig az évszak gyümölcsei, zöldségei. Közöttük a nagy kedvencem, az egyik leglátványosabb, a gránátalma.

 • tévésmaci - A sül latifundiuma

  Sztupa és Troché vonattal mentek. Vaksötét téli délután volt, már a városban is égtek a lámpák, amikor a taxi kivitte őket a pályaudvarra.

 • étel, hordó - GYORSÉTTEREM

  Ne ijedjenek meg, szó sincs lexikoncikkről! De mit tegyünk, a Móricz Zsigmond körtéren található létesítményhez más név nem tapad, a tulajdonosi kreativitás kimerült a harsány cégtábla elkészítésében, melyen szikrázó villanykörték veszik körbe a vörösben pompázó "Gyorsétterem" feliratot.

 • rés a présen - Mindig most van - Bárdos Deák Ági zenész

  rés a présen: Október 24-én Kontroll-koncert Debrecenben, aztán 30-án a PeCsában. Milyen apropóból állt össze megint a banda? Bárdos Deák Ági: Megyünk New Yorkba koncertezni, és pofátlanság lett volna nem megörvendeztetni a hazai rajongókat.

 • mi a kotta? - Rizsária

  "[R]itka tünemény ragadott el bennünket a múlt Tsütörtökön, midőn a 'Hét Választó Fejedelmek' nevezetű Vendégfogadónak palotájában Liszt Ferencz Soprony Vármegyei Tizenegy esztendős Ifjatska Hangmesteri tehetségét a Klaviron köz bámulásunkra kifejtette.

 • kulthírek

  A PRÁTER UTCA BÜSZKESÉGE Kis Péter és Építészműterme kapta az idei Ugo Rivolta-díjat, melyre 2005-2008 között elkészült, szociális lakásokat kínáló épületekkel lehetett pályázni. A 42 pályázat közül fődíjat nyert épületet a budapesti Práter u.

 • film - RÉMSÉGEK CIRKUSZA

  George Lucas filmtörténeti heccet hajtott végre, amikor azt írta a Csillagok háborúja elejére, hogy negyedik rész: ha kiröhögik, és soha nem engedik egyetlen Jedi közelébe, márpedig ennek az esélye a premier előtt még nagyon is fennállt, már akkor is elmondhatja, hogy milyen meszszire jutott.

 • koncert - FIREWATER

  1996-ban, amikor a New York-i Firewater első albuma kijött, legalább három hátast lehetett dobni. Az elsőt már a felállástól: Tod Ashley (a Cop Shoot Cop szabadidős főnöke) olyan palikat hozott össze, mint a gitáros Duane Denison (a Jesus Lizardból), a dobos Jim Kimball (a Laughing Hyenasból), az ütős Yuval Gabay (a Soul Coughingból), a szaxofonos Kurt Hoffmann (a They Might Be Giantsből) és még mások, szintén nem akárkik.

 • könyv - POLLÁGH PÉTER: VÖRÖSRÓKA

  A szerző harmadik verseskötete alcíme szerint "szimultán versek" gyűjteménye, s ezt egyértelműsítő kötetmottóként szerepel Alföldy Jenő felejthető Irodalmi fogalomtárának vonatkozó szócikke: "Többértelmű szövegből felépített költői mű.

 • kiállítás - HOGYAN ÉLTEK?

  Riza néni és az ő maceszkuglija közismertek: Körner András receptkönyvnek és családregénynek egyaránt olvasható könyve (Kóstoló a múltból) intim megvilágításban láttatta a szerző dédnagymamájának családi-konyhai viszonyait, rajtuk keresztül pedig a szinte teljesen elpusztított vidéki zsidóság konyhaasztal körüli történetét.

 • koncert - REAL YOUR NATURE VOL. 2.

  Este 11, Cadik már a dj-pultnál, szólnak a hiphopból dubstepbe úszó dallamok, gyülekeznek az emberek. A mester helyét lassan átveszi az osztrák The Clonious, aki szépen megszerkesztett mixével kezdi beindítani az immár teltházas tömeget.

 • film - ÉSZAK

  Az eddig két dokumentumfilmet jegyző norvég rendező, Rune Denstad Langlo első nagyjátékfilmjében a valóságábrázolás és mitikus világ összepasszításán fárad - meglepő sikerrel. Az északi emberek mélymagányát bemutató ródmúvit (az összes út hólepte) néha-néha oldja ugyan némi humor, de kevesebb depresszió is több lenne a soknál.

 • lemez - THE CLIENTELE: BONFIRES ON THE HEATH

  A kinőtt zakós nyafka indie-mezőny a tiniket kényezteti, reumás rock 'n' roll veteránok számára sajnos nemigen van mondanivalója. Az elmúlt évtizedet az ugrabugra új-new wave zenekarok uralma jellemezte, alternatívát csak a klónozott énekes-dalszerzők édeskés savanyúsága és a neoprimitív barlangi pszichedelikusok kornyikálása jelentett.

 • könyv - Hosszú hétvégék Európában

  Egyet fizet - negyvenet kap? Ezt azért nem állítja magáról ez az angol eredetiből magyarított kötet, de valóban ennyi európai nagyváros nevezetességeit mutatja be, darabonként öt-tíz oldalon. Langavegur és Mestni trg, Ortaköy és Toompea: a fapados légiutak jóvoltából már nem feltétlenül fotelbéli ábrándozás, amikor a furcsán csengő elnevezéseket ízlelgetjük.

 • Lemez - A velszi tartomány - Super Furry Animals: Dark Days/Light Years

  Messze (?) még az év vége, tán az elemes rénszarvasok bőgése sem hallatszik a shopping mallok felől, de azért lassan már összeírhatók a 2009-es besztofok - igényesen szórakoztató popzenei kategóriában például bármely konkrét és virtuális top tenben helyet kaphat majd a Super Furry Animals ez évi produkciója.

 • Lemez - Süss fel, Nap! - 7 Worlds Collide: The Sun Came Out

  Ne ragozzuk túl, de ne is kerüljük meg, vannak egyszeri, megismételhetetlen, kegyelmi pillanatok a popban, ahol mindig elkél egy jó krónikás vagy egy-két pontos pillanatfelvétel. Ilyen helyzet a Crowded House-frontember, Neil Finn 7 Worlds Collide projektje is.

 • Koncert - Három fickó - A ZZ Top Budapesten

  Hogyan indul el az ember egy ZZ Top-koncertre, túl azon a triviális megoldáson, hogy két héttel előtte abbahagyja a borotválkozást? Egyrészt végighallgatja a diszkográfiát, lehetőleg az Eliminatort megelőző korszakra koncentrálva, hiszen ha ezt a lépést kihagyja, akkor egy és negyed órát kell várnia a klipdalokra, másrészt a hangulat kedvéért, illetve a közismerten autó- és motorbuzi Billy Gibbons gitáros/énekes iránti tiszteletből megnézi mondjuk a Szelíd motorosokat (lehetőleg videón).

 • Film - Mit rákentek a századok - Julie Delpy: A grófnő

  Nem tudhatjuk, mi inspirálta a népszerű színésznőt egy újabb Báthory Erzsébet-adaptációra, hacsak nem az a portré, melyen ő és a "vérengző vámpírnő" úgy hasonlít egymásra, mint két tojás. Tény, hogy a kerek 395 éve elhunyt grófnő alakját a mai napig számos titok fonja körül.

 • Tévé - Az idő medvéi - Susogós mackók

  A leleményes emberiség viszonylag hamar feltalált különböző alternatív televíziózási formákat, amelyek valamelyest enyhítik a tévénézés reménytelen, kilátástalan és szerfelett meddő unalmát. Ilyen forma például a kapcsolgatás útján létrehozott új, szuverén műalkotás (film, klip, de nevezhetjük akár a boldogult emlékű diaporáma mutánsának vagy unokájának is).

 • Film - Ha ölni kell - Mátyássy Áron: Utolsó idők

  Nyilván nem szabad vagy nem érdemes Hollywood és a nagy magyar nyomor (mint hungarikum, Róna utcai hungarikum) kézfogójáról beszélni, csak hát a megerőszakolt kisleányért vett bosszú sztorijához annyira hozzánőtt - most a hasamra ütök - a koszos atlétatrikóban dohányzó, borotválatlan Kiefer Sutherland képe, hogy nem is nagyon akaródzik szabadulni tőle.

 • Kiállítás - Sok hűhó - Messiások a MODEM-ben

  A férfifelsőkarra tekert töviskoszorúval reklámozott, a Szépművészeti megatárlataival konkuráló debreceni kiállításnak van ugyan néhány vitathatatlan előnye, de problémája jóval több. A pozitív oldalhoz tartozik, hogy a kiállítóhely tudatosan számol földrajzi helyzetével, s afféle lokális centrumként beemel tárlatára román, cseh, szlovák, lengyel és szerb művészeket - s ez a kontextus mindenképpen megnyugtató összehasonlítási alapot kínál a nemzetközi szinten alig jegyzett, marginális magyar művészet értékeléséhez.

 • Könyv - Nem félistenek - Várkonyi Gábor: Ünnepek és hétköznapok (Művelődés és mentalitás a török kori Magyarországon)

  A szigetvári hős kirohan, leszármazottját, a költőt és hadvezért leteríti egy Kamarilla nevű vadkan, Sinkovits Imre pedig fölesketi az egri vár maroknyi védőjét. Nem vitás, a magyar történelem török kori szakaszáról elsőre szinte bizonyosan a heroikus küzdelem, a három részre szakadt ország megmaradásáért vívott harc, s persze a minden irányból ránk acsargó idegen ármány jut az eszünkbe - éppenséggel nem minden alap nélkül, ám azért váltig csak sajnálatos leegyszerűsítések, torzítások és a korabeli valóság seregnyi mozzanatának mellőzése révén.

 • Könyv - Európa németesítése - Hans Heinrich Eggebrecht: A Nyugat zenéje. Folyamatok és állomások a középkortól napjainkig

  Itt van, megérkezett. Szőke és másfél mázsa. Kívülről pontosan olyan, ahogyan egy tekintélyes német zenetörténeti könyvet elképzel az ember. Szabolcsi Bence óta nem jelent meg Magyarországon szellemi önállóság pecsétjét viselő zenetörténet, így hát köszönet illeti a Typotex kiadót, amiért felvállalta a három fordító bevetésével készült, többéves gigászi munkát, évek óta töretlen zenei missziójának legfrissebb, egyben mindeddig legjelentősebb vállalkozását.

 • Színház - Bűndölyf - Elfriede Jelinek: Rechnitz - Az öldöklő angyal

  A végén arra gondoltam: oda kellett volna tartani a másik arcunkat is. A történet, mármint a Rechnitz története egyáltalán nem ismert, noha az utóbbi napokban épp Elfriede Jelineknek köszönhetően sokfelé olvashatni erről az újabb szégyenfoltról az emberiség pofáján.

 • Könyv - Maradnak a dalok - Victor Bockris: Lou Reed - Transformer

  Talán felesleges gondolatkísérlet ötven év távlatából meghatározni azt a momentumot, amelynek egy zenész a későbbi művészi szabadságát és kaméleonszerű alakváltozásait köszönheti, Lou Reed különös életvonalából mégis muszáj kiemelni egy súlyosan meghatározó élményt.

 • Reklámblogger-találkozó - Másfél lépés

  A debreceni MODEM-ben október 15-én gyűltek össze a reklámbloggerek, hogy kivesézzék a hazai piacon ténykedő kreatívok tevékenységét, egymás köldökére bökjenek vagy csak egyszerűen elszórakoztassák magukat. Ahogy mondták, másfeledik alkalommal, ugyanis két évvel ezelőtt, amikor az elsőt megrendezték, még olyan kevesen foglalkoztak ilyesmivel, hogy egyszerűen nem akadt elég előadó.

 • Kiállítás - A legális pornó - Nyitunk... - Plakátok a szocializmusban (1945-1989)

  Nagyközségi vegyesbolt valahol Magyarországon, a hatvanas években. Hetente egyszer - szerdán - érkezik felvágott. Két rúd, egy párizsi és egy veronai. Utóbbi tán nem annyira ismerős ma már, mondjuk úgy, az "olasz" elődje - lehetett tán valami szabvány, s amikor lemondtak valamelyik fontosabb összetevőről, akkor lett a veronézerből olasz.

 • Természettudományi Nobel-díjak - A szálak összefutnak

  Telekommunikáció, privát és professzionális képrögzítés, a fehérjeszintézis titkai és a kromoszómakutatás - ilyenekért osztották idén a természettudományos Nobel-díjakat.

 • cyberhírek

  Álvírusirtó A rogueware programok, vagyis a magukat legitim antivírusprogramoknak álcázó vírusok újabb fajtáját lokalizálták. A kártékony program zárolja a fontos fájlokat és programokat, és csak az interneten keresztül megfizetendő váltságdíj ellenében enged ismét hozzáférést ezekhez.

 • Labdarúgás - A dzsinn, aki kiment a melegre - Világbajnoki bronzérmes az U20-as labdarúgó-válogatott

  Gyerekkoromban, amikor először láttam a Bagdadi tolvajt, benne a híres tengerparti dzsinnjelenettel, nagyon féltem. Természetesen Sabuért izgultam, és föl voltam háborodva a dzsinn logikáján, miszerint a Salamon király által rámért fogság első ezer évében még arra gondolt, hogy megjutalmazza a szabadítóját, a következő ezerben viszont eldöntötte, hogy inkább bosszút áll, és eltapossa azt, aki majd kiengedi a palackból.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...