• MaNcs 23. évf. 10. sz. (2011. 03. 10.)

  Viszi-e az egyház az iskolákat? - A tatai eset - Terelőút

  A tatai önkormányzat képviselő-testülete két hete úgy döntött, hogy a szülők "egyre hangosabb igényé"-nek engedve támogatja három oktatási intézmény - egy óvoda és két általános iskola - átadását a katolikus egyháznak. Egy további ovit a reformátusoknak is juttatna a város. A szülők meglepve értesültek a polgármestertől saját "egyre hangosabb igényeik"-ről, és mozgalmat indítottak az iskolák...

  2011 / 10
 • Várhegyi Éva

  Rejtvényfejtés

  Az Orbán-csomag tálalása

  Újabb fejtörővel ajándékozott meg minket a magyar kormány. Miután tíz hónapig rejtegette gondosan, hogyan is képzeli a gazdaság kibontakoztatását és az államháztartás konszolidálását, és miután párszor úgy tett, mintha felfedné titkait, de aztán mégsem, végül egy jópofa rejtvényben tálalta tervét.

 • Kinek a kedvére? - Hogyan kéne alkotmányozni? - III.: A bírói függetlenségről

  Az alkotmányozásról szóló nyilvános beszéd méltatlanul kevés figyelmet fordít a bírósági igazgatás alapjainak újragondolására, jóllehet az Alkotmánybíróság sorsát érintő döntés után ez lenne az alkotmányozás legélesebb szervezeti konfliktusa.

 • Pócs Tamás

  Az örökösök felelőssége

  Néhány szó a Magyar Természettudományi Múzeumról

  Jövőre lesz 210 éve, hogy Széchényi Ferenc gróf, Széchenyi István apja 17 ezer kötetes könyvtárát a nemzetnek ajándékozta, és ezzel megvetette a Magyar Nemzeti Múzeum alapjait. A múzeum, benne a Természettudományi Múzeum története nagyjaink és egyszerű polgáraink áldozatkészségének története.

 • Söpörd fel az udvart, fiam! - Miért szállítja le 15 évre a tankötelezettség korhatárát a kormány?

  "Súlyos problémák mutatkoznak a közoktatás szintjén is. Olyan tudással bocsátja el az általános iskola a tanulóit, amely nem elégséges a megfelelő munkavégzéshez. Gyakran az alapvető írás-olvasási készségek is hiányoznak az általános iskolát végzettek körében.

 • Helyreigazítás

  Lapunk 2011. február 10-i számának A magyar arany c.

 • Helyesbítés

  A nyelvtanulás és az új médiumok viszonyát körbejáró cikkünkben (A legjobb otthon, február 10.) tévesen szerepelt Fekete Anita blogjának a címe. A helyes verzió: http://tudatosnyelvtanulo.blogspot.com. Elnézést! .

 • Mese a 12 találatról

 • Így jöttek

  Hétfőn az Országgyűlés elfogadta az ún. semmisségi törvényt. Érvényüket vesztik mindazon elsőfokú, a 2006. szeptember 18. és október 24. közötti tömegoszlatások során elkövetett cselekményekre vonatkozó ítéletek, amelyeket az eljáró bírók kizárólag rendőri jelentésekre és tanúvallomásokra alapoztak.

 • Orient expressz

  Multikulti

  Eric Hobsbawm legújabb esszékötetében arról elmélkedik, vajon mi a magyarázata, hogy míg 1976-ban a nyugati szellemi életben igen nagy súllyal volt jelen a marxista történetfelfogás, és a filozófusok, mellőzve a legcsekélyebb fenntartásokat is, gyakorta vették igénybe Marx analitikus módszereit, addig 1986-ban mindennek már nyoma sincs.

 • olvasói levelek

  Elvett, pedig adott Magyar Narancs, 2011. február 24. Ballai József cikke jól foglalja össze az új adórendszer és a nettó bérek csökkenésének, illetőleg növekvésének összefüggéseit, kinek melyik jutott, ugyebár.

 • Silvio Berlusconi és kora

  Az unga-bunga lovagja

  Négy per is vár rá mostanában. Az április 6-án kezdődőben a milánói ügyészek kiskorú prostitúciója miatt meszelnék el; a többiben pusztán csalásért és sikkasztásért vonnák felelősségre - immunitását az olasz alkotmánybíróság még idejekorán eltörölte.

 • chili&vanília - Mazsola - spenóttal, mogyoróval

  Az ókori Rómában olyan értékes volt, hogy két kübliért már rabszolgát vásároltak vele. A középkorban pedig a méz után a mazsola volt a második legfontosabb édesítőszer.

 • rés a présen - Egy osztálytermet fordítottam ki - Soós Kata képzőművész, kulturális antropológus

  rés a présen: Feleltetés címmel új kiállításod nyílt a Rumbach Sebestyén utcai Printában. Kegyetlen emlékeid vannak a suliról? Soós Kata:Érdekes, hogy vannak nekünk ezek az iskoláink, ahol egymást passzírozhatjuk, amíg közösséggé nem formálódunk.

 • tévésmaci - Õzlények és gödölyék

  Amikor Sztupa és Troché egy egész napot étkezésre fordítottak, nagyon sok idő ment el az előkészületekre, a megfelelő helyszín kiválasztására. Végül Ausztriában akadtak rá, kimondottan eldugott helynek tűnt, a Grundlsee keleti partjának déli szegletében, ahol az alacsonyrendű közút kicsit elválik a parttól, Gössl felé mentében.

 • mi a kotta? - Herceg és mészáros

  Langyosítsunk föl serpenyőben 3-4 evőkanál ribizlizselét vagy -lekvárt, majd adjunk hozzá 1,5-2 deci vörösbort (lehetőleg portóit), valamint némi hagymát (sonka- vagy fokhagymát, személyes gusztus szerint). Csapjuk még hozzá egy narancs és egy citrom finom metéltre vágott héját, kis narancs- és citromlevet, kávéskanálnyi mustárt, egy csipet őrölt fehérborsot és egy leheletnyi gyömbért.

 • kulthírek

  KANADAI LEVÉLTÁROSOK, MAGYAR ÜGY A Kanadai Levéltárosok Szövetsége levelet intézett Magyarország ottawai nagykövetéhez, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy milyen veszélyekkel jár az állambiztonsági megfigyelési dossziékban lévő jelentések eredeti példányai magánkézbe adásának kormányzati terve.

 • lemez - Isolée: Well Spent Youth

  Bizony, hosszú idő telt el azóta, hogy a kis Rajko Müller karácsonyra kapott játékorgonáján először kezdett pötyögve elektropopszámokat fabrikálni. A már másfél évtizede Isolée néven alkotó frankfurti zeneszobrász annyit nyilvánvalóan megőrzött e korai időkből, hogy a legbanálisabbnak tűnő hangok, a legfurább puttyogások is meglelhetik a helyüket - ha értő ember rakja belőlük össze a számot.

 • könyv - Charles Portis: A félszemű

  A temetkezési vállalkozó ajtaján egy cetli (akasztásra mentem), a rendőrbírói iroda nyitva, de a bent lévők épp verekszenek, a bírósági épület előtt buli: hármas akasztásra vár a tömeg. Alighanem a Vadnyugaton járunk, azért ilyen ismerős minden.

 • film - EGY CSALÁD

  Szeretet, halál, önfeláldozás, abortusz, karrier, öszszetartás, búcsú, önérdek - ez így mind és még jó pár téma van Pernille Fischer Christensen második filmjében, s egyben az egyetlen, mindezt (elméletben) széthasadás nélkül kibíró öntőformába belepréselve.

 • koncert - A Pannonia Allstars Ska Orchestra

  nyolcadik születésnapját ünnepelte szombaton a Gödörben. A tizenegy srác, ha lehetséges, még nagyobb lelkesedéssel ugrott neki a koncertnek, mint általában, aminek jótékony hatása a hallgatóságon is meglátszott, ha táncolni csak masszívan súrlódva lehetett is ezúttal (kétezer forintos jegy ide vagy oda, annyian voltunk, hogy mindenkit be sem tudtak engedni a Gödörbe).

 • videojáték - ASSASSIN'S CREED: BROTHERHOOD

  Ahhoz képest, hogy a külső nézetes akciójátékok műfaját a Lara Croft-játékok teremtették meg, nagyjából az előző évtized második felére a videojáték-iparnak ezt a szegletét is utolérte a maszkulin dominancia.

 • lemez - JONATHAN RICHMAN: O MOON, QUEEN OF NIGHT ON EARTH

  Jonathan Richmanmég él? Már lassan negyven éve, hogy elkészült aThe Modern Loverselső, öncímű lemeze, s olybá tűnik, mintha a masszív kultstátuszt élvező - s a punk előtörténetében fölötte fontos - zenekar feloszlása után a nazális hangú bandavezér kiugrott volna a zenehistóriából.

 • tánc -Tűzmadár

  Az amúgy radikális koreográfusként ismert Bozsik Yvette Stravinsky-mániája és a balett iránti elkötelezettsége nyílt titok a táncrajongó közönség előtt. Az orosz zeneszerző több művére készített már balettalapú koreográfiát: a Tavaszi áldozatra egy varázslatosat, a Petruska és Pulcinellára egy gyerekeknek is emészthető tragikomikus verziót, 2009-ben pedig a Menyegzőre egy igazán megrázó darabot, amely a női-férfi szerepeket, a választás tragikus véglegességét hangsúlyozta (az utóbbi Lábán Rudolf-díjas lett).

 • film - SZERELMEK HÁZA

  Két túlsúlyos, a végső elpuhulás küszöbén álló értelmiségi (egyetemi tanár és családterapeuta a páros, másoknak csepegtetik a tudást, s adnak életmódtanácsot) válik. Eleinte úgy képzelik, hogy minden simán megy majd, lévén intelligens emberek.

 • Lemez - Zsákutca - The Streets: Computers And Blues

  Kevés olyan zenekar (vagy előadó) indult a nullás években, amellyel kapcsolatban azt lehetett elmondani, hogy nem valami korábbi műfajt, sőt konkrét együttest/énekest kopíroz, hanem valami egészen újat alkot - a The Streets néven munkálkodó Mike Skinner ezen ritkaságszámba menő egyedek egyike.

 • "Inkább csinálni kell" - Grencsó István zenész

  A napokban jelent meg a sokszínű, kísérletező Grencsó Kollektíva - ezúttal Grencsó Open Collective - új felvétele, a Local Time. Ebből az alkalomból, kéthetenkénti Jelen-beli koncertjük előtt beszélgettünk a magyar dzsessz meghatározó egyéniségével.

 • Színház - Nem pucér! - Heiner Müller: Kvartett

  Ha így megy tovább, lassan lehetetlenség lesz kritikát írni: minden szó a visszájára fordul a színházba nem járó, de lankadatlanul színház-politizáló politikusok, valamint a színházba nem járó, de lankadatlanul észt osztó zsurnaliszták köreiben.

 • Könyv - Alighanem tartós - Gintli Tibor (főszerk.): Magyar irodalom

  Okos könyv - ha kétszavas sommáját kellene adnunk, mintegy előzetes gyanánt az alább következő recenzió ítéletének, úgy ekként jellemeznénk a magyar irodalom történetét majd' 1100 oldalon áttekintő kötetet, Gintli Tibor és hat kollégája, az ELTE BTK tudós oktatói közös munkáját.

 • Kiállítás - Zombik gyufával - Hecker Péter: A festészet jövője

  Világunk tele van elképesztően idétlen figurákkal, abszurd eseményekkel - de miért örülünk mégis, ha e jelenségekkel egy kiállítóteremben találkozunk? Hecker Péter festményei olyan torzító tükrök, melyekben a kisszerűség, a groteszk leválik a valóságról, és önálló életre kel: ott van a szándékoltan sematikus ábrázolásmódban, a térviszonyok gyerekrajzszerűen leegyszerűsített megoldásaiban, az emberalakok egyiptomi sírrajzokra emlékeztető frontális beállításában, vagy a természeti elemek stilizálásában.

 • Film - Üzenet a pad alól - Tom Tykwer: Három

  Hanna és Simon a negyvenes évei elején jár, életük majd' felét együtt töltötték, s bár kapcsolatuk már egyiküknek sem tartogat túl sok meglepetést, az elviselhetőnél azért pár fokkal jobbnak mondható. Az egysíkú alapállásról valamivel részletesebb képet kapunk az elvárhatónál, de így legalább nagyon várjuk, hogy végre történjen valami.

 • Human Rights Movie Day - Viccek a rácson át

  Március 21-e 1966 óta a faji megkülönböztetés, az apartheid elleni küzdelem világnapja. A brit követség és a British Council ehhez kapcsolódó, Emberi Jogi Filmnapnak nevezett programja négy új filmet mutat be a Toldi moziban, március 18-án: három dokut és egy tévédrámát.

 • "Egyeztethetetlen vagyok" - Schneider Zoltán színész

  Tíz éve a Radnóti Színház társulatának tagja, Jászai-díjas. A Radnóti majdnem minden előadásában szerepel. A Prah férfi főszereplője, a Főfőnök meglepetésembere kedélyes, de nem szószátyár típus.

 • étel, hordó

  Korona – Hévíz

  Hévízt afféle nyugdíjas-melegedőként tartják számon, különösen így télidőben. Az biztos, hogy az átlagéletkor jóval magasabb a szokásosnál, mint ahogy az is kétségtelen, hogy a hangulatos fürdőváros sohasem lesz riválisa Ibizának, azonban igazságtalanság lenne luxuselfekvőként tekinteni rá.

 • Bezár a Tűzraktér?

  Visszafoglalt ház

  A terézvárosi önkormányzat egy ideje már próbálja ellehetetleníteni az egyedülálló belvárosi alkotóház, a Tűzraktér működését. Az indok olykor az épület veszélyessége, olykor valami egészen más - igazából egyik sem áll meg a maga lábán.

 • Sokszínű élet Magyarországon - Tölgyes bucka tövibe

  Új, nagyszabású, állandó kiállítással emlékezik meg a Magyar Természettudományi Múzeum az élet sokszínűségéről. Csak nehogy ez legyen a zárszó.

 • cyberhírek

  Feketepiac Nagy-Britanniában három fiatalt ítélt több év letöltendő börtönbüntetésre a bíróság a Gh0stMarket weboldal működtetéséért, melyet a bíróság a Facebook bűnözői változatának minősített. Illegálisan megszerzett adatokkal, azonosítókkal, jelszavakkal, PIN-kódokkal is kereskedtek az oldalon.

 • "Az edző nem fog megsértődni" - Fehér Csaba labdarúgó

  Kisebb megszakításokkal 11 éve játszik a holland élvonalban a 41-szeres válogatott. Kinti tapasztalatairól, a holland és a magyar foci közötti - igencsak szembetűnő - különbségekről beszélgettünk.

 • Bringaexpo, 2011 - Fixi és bambusz

  A tavasz első hétvégéjére - és ezzel együtt a kerékpárosszezon beköszöntésére - pozicionált Bringaexpo lassan hagyományt teremt Magyarországon is. A háromnapos rendezvény valódi vizuális orgia a kerékpár-fetisisztáknak, bár komoly újdonságot, igazán meggyőző darabokat csak elvétve láthattunk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...