• MaNcs 23. évf. 18. sz. (2011. 05. 05.)
  Interjú

  "A világ változott meg körülöttünk"

  Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze

  A negyedik legnépesebb és a leggyorsabban fejlődő magyar egyház, a Hit Gyülekezete évtizedek óta visszatérően a politikai csatározások kereszttüzébe kerül. Németh Sándorral a készülő egyházi törvényről, a közösségről és az azt érő támadásokról beszélgettünk.

  2011 / 18
 • Nincsen vészkijárat - Megdönthető-e törvénytelenül az új alaptörvény? - Vitában Eörsi Mátyással

  Eörsi Mátyás múlt heti cikkében azokról a stratégiai dilemmákról ír, amelyek a jelenlegi demokratikus ellenzékhez kötődő új miniszterelnök előtt állhatnak majd 2014-ben, ha kormányozni akarna a Fidesz forradalmi alkotmánya által megszabott korlátok között.

 • Dercsényi Dávid

  Ennyi!

  Az MMKA megszüntetéséről

  Mint annyi más, közvetlenül a rendszerváltás után a demokratikus szakmai önrendelkezés logikája alapján kigondolt és létrehozott szervezetbe, a Fidesz-kormány a magyar filmszakma legfőbb döntéshozó testületébe is beleengedett egy sorozatot, kivégezvén ekképp a Magyar Mozgókép Közalapítványt (melyről sokat elmond az az apróság is, hogy míg a szervezet alapító okiratában MMK a hivatalos rövidítés, addig a hivatalos logón az MMKA betűk szerepelnek).

 • Egy csapásra

  Amikor Schiffer András feljelentést tett - úgy másfél évvel ezelőtt - Sukoró-ügyben Gyurcsány Ferenc ellen, alighanem azt akarta demonstrálni, hogy a hatalomnak el kell számolnia a törvény előtt minden ténykedésével.

 • Mondd meg, népem, a tutit!

  "Egyesek szerint mindenki húzzon a jó büdös francba. Mások ezt enyhe túlzásnak tartják. Ön mit gondol erről?" Esetleg még: "Na, fiam, '48-ban vót-e a '48?" Ahogyan a kormányzat méltán nagy sikerű alkotmányozós kérdőíve, úgy a most kitöltendő "szociális" levél tíz kérdése is erre a srófra jár.

 • Hozzáadott érték

  Nem nőnek az égig

  Nemcsak a fák, a gazdaságok sem. Kínáé sem. A világgazdaságról szóló szakértői elemzések, kerekasztal-beszélgetések manapság alig szólnak másról, mint a kínai gazdaság előretöréséről, a hatalmas ország megnövekedett világgazdasági és - az erre alapozottan kivetített - világhatalmi szerepéről, s arról, hogy a gazdasági növekedés centruma tartósan Ázsiába tolódott át.

 • "Olvasói levelek"

  Magyar Narancs, 2011. április 21. Palástos frizsider Kincstári optimizmustól csepegő cikket írt Zöldi Anna a Tűzoltó utcai, tavaly átadott ALDI-ról.

 • Uszáma bin Ládin élete - Lőj a Sarkcsillagra!

  Pakisztáni idő szerint hétfőn reggel Abbottabad városában amerikai katonák megölték Uszáma bin Ládint. A szaúdi férfi halálával lezárult a dzsihádisták globalizált háborújának első korszaka, mégis minden folytatódik tovább.

 • A Vlaams Belang és a flamand nacionalizmus

  Bizonyos belgák

  Majd két évszázados múltra tekint vissza a flamand nacionalizmus, a flamand választók nagy része mégsem tartja túlhaladottnak ezt az ideológiát, és szívesen szavaz azokra a pártokra, amelyek Flandria függetlenségét ígérik - rasszista töltettel vagy a nélkül.

 • Interjú

  "A francia állam került bíróság elé"

  Henry Rousso történész

  Hogyan folytatódott a Résistance és az Occupation, a Pétain-rezsim kiszolgálói, a francia fasizmus hívei és az ellenállók háborúja az 1945 utáni korban - és hogyan ért véget? A kérdés nemzetközi hírű szakértőjét kérdeztük.

 • chili&vanília - Pirítva jobb

  Lássuk be, a kelkáposzta nem tartozik a legvonzóbb alapanyagok közé. A kelkáposzta-főzelék, a rakott kel vagy a frankfurti leves ritkán szerepel a kedvenc ételek toplistáján.

 • tévésmaci - A zsiráfok könyve

  Amikor Sztupa és Troché az egyszarvút keresték az erdőben, rengeteg olyan mellékkörülmény hátráltatta őket, amit csak maguknak köszönhettek. Sztupa megállt szinte minden madárfészeknél, hosszan bámult fölfelé, s nem hagyott ki egyetlen helyet sem, ahol valami elhullajtott madártollat látott, ilyenkor gondosan megvizsgálta a talajt, benézett a bokrok alá, s kémlelte a fák csúcsait.

 • étel, hordó - Trófea Grill Zugló

  Nem tudjuk, hogy kié e szállóige, mégis klasszikusként idézzük: "A magyar vendéglátásban a mennyiség a minőség". Számtalan példát mondhatnánk az elmúlt harminc évből, hogy a sikert nem a receptek agyafúrtsága, hanem a beszerzett alapanyagok súlya hozta.

 • mi a kotta? - Ludwig és Renée

  Nem kétséges, hogy az elkövetkező hét nap egészen az operaházé lesz, hiszen haladó hagyomány gyanánt a pénteki estével megkezdődik az immár harmadik operai Májusünnep. A nyitóeste az Otellót adják csupa nemzetközi nagysággal: Rost Andrea ártatlanul halálra szánt Desdemonáját ezúttal a grúz származású Lado Ataneli ármánya, illetve a féltékenységi őrületbe taszított Vladimir Galouzine vak dühe fenyegeti majd (május 6.

 • rés a présen - Pigmentébresztő - Glázer Attila fotós

  rés a présen: Mióta fényképezel? Glázer Attila: 10 évesen pocsékoltam el az első tekercset, utána cél nélkül fotóztam legalább 10 éven keresztül. 2000 óta viszont szinte csak ebből élek.

 • kulthírek

  !KASSÁK Megújult az óbudai Kassák Múzeum állandó kiállítása, amellyel együtt Az avantgárd múzeuma - 35 éves a Kassák Múzeum címmel külön kiállításon mutatják be a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó intézmény történetét, egyúttal megemlékezvén egykori igazgatója, Csaplár Ferenc munkásságáról is.

 • koncert - Peter Brötzmann Chicago Tentet +1

  Nem is tudom, volt-e már egyszerre, együtt Budapesten ennyi nagysága a szabad, improvizatív, avantgárd zenének. Brötzmann eddig kisebb formációkkal járt itt.

 • lemez - Foo Fighters: Wasting Light

  Miközben Dave Grohl tizenhét éve futtatott, mindmáig töretlenül sikeres zenekarától igazán nem nagy kihívás négy-öt (vagy akár kétszer ennyi) erős dalt felidézni, az sem tagadható el, hogy az egészen kiváló dobosból magát korrekt gitáros-énekessé átképző figura egyúttal a töltelékgyártás egyik nagymestere is.

 • film - Halálos iramban: Ötödik sebesség

  Mi tagadás, volt egy kis megingás a pályáján, egy átmeneti lazító időszak, amikor maga Sidney Lumet igyekezett megszólítani a belsejében megbúvó színészt, de a Lumet-nekrológok tanúsága szerint a Védd magad! című közös projekt mintha meg sem történt volna.

 • kabaré - Ezen a szinten...

  Most vagy virágzik a demokrácia, ezért nincsenek jó közéleti viccek, vagy a humor nem tud lépést tartani a kétharmados tempóval. Mindenesetre a Spinoza Házban nemrég Vékes Csaba rendezésében bemutattak egy minden hátsó szándék nélküli, valóban szórakoztató politikai kabarét.

 • bábszínház - Pecsenyehattyú és más mesék

  Interetnikus együttélési útmutató katasztrófa idején gyerekeknek és felnőtteknek - ez jutott eszembe a Parti Nagy Lajos azonos című kötetéből átdolgozott, a győri Vaskakas Bábszínház által frissen bemutatott tárgyanimációs előadás láttán.

 • könyv - Anna Maria Sigmund: A szexuális élet nem magánügy - Szexualitás a Harmadik Birodalomban

  Van a pokolnak egy olyan mély bugyra, ahol a világ legelvetemültebb gonosztevői a csupasz hétköznapiságukban állnak előttünk. Itt kortyolja a hűs bajor sört "Bodzie, a birodalmi iszákos", "Panke", "Pornóvadász", "Gonosz", "Sánta szatír" és a többiek.

 • film - Egyszer fent, egyszer lent

  Nem a dán filmtől vártuk Szendrő József szellemének feltámasztását, de ha már így esett, meg kell becsülni a kísérletet. Gondolunk itt elsősorban a nagy színházi ember azon állítólagos kijelentésére, melyet mint vidéki színigazgató a társulati munka nehézségeivel kapcsolatban ejtett: "Eleinte bizony sok bajom volt, de aztán lassan kialakultak a dolgok.

 • dvd - Rossini Armida

  Rossini Armida című operája a sorozatgyártó zeneszerző virágkorának ritkán játszott opusa hat tenorra és egy virtuóz mezzóra vagy szopránra. A nápolyi bemutatón 1817-ben megbukott, a maestro előző darabjaival, A sevillai bor-béllyal és a Hamupipőkével túl magasra tette a mércét.

 • Koncert - Loncsos, lompos - Gonjasufi az A38-on

  A régóta türelmetlenül várt Gonjasufi alaposan meglepte amúgy meglepően szellősen gyülekező rajongóit: a rockolásba váltó énekes Vackor egyszerűen letarolt minket, mint a málnabokrot.

 • Kiállítás - Krémes fájdalom - Húzd rá! Sing! - Mladen Stilinoviæ retrospektív kiállítása

  Miközben a hatvanas-hetvenes években a magyarországi neoavantgárd művészeket a hatalom folyamatosan figyelte és vegzálta, kiállításaikat betiltotta és többeket emigrációba is kényszerített, Jugoszláviában, ahol egyfajta megreformált, piacosított szocializmus épült, jóval nagyobb szabadságuk volt az alternatív művészeknek.

 • Színház - Lokális affér - Ibsen: Nóra

  Fehér tüllfüggöny veszi körül a játékteret - na nem mindig, csak néha -, belül kis forgó, rajta stilizált babaszoba, alig pár "játék bútorral" és sok játékkal, fehér karácsonyfával. Nóra birodalma. És a mű eredeti címét idézi: Babaszoba.

 • Könyv - Vészterhek - György Péter: Apám helyett

  Az apákkal való el- és leszámolás ideje van, s a meghívás elől György Péter sem tudott kitérni, legfeljebb ő nem regényformát választott a megszólalásra, hanem a szakmájához és habitusához jobban klappoló esszét.

 • Kiállítás - Nem csak a Gestapo - Rend és megsemmisítés - a rendőrség a náci államban

  A mindmáig zajló német múltfeldolgozás keretében a berlini Német Történeti Múzeum új kiállítása a rendőrség - a rendőrségek - szerepét mutatja be a hitleri Németországban és a német megszállás alá került területeken.

 • "Néztem ezeket az elsárgult dalszövegeket" - Kamondy Ágnes - Orfeo zenészcsoport

  A hetvenes évek elején több mint ötven radikális újbaloldali fiatal művész alkotta az Orfeo csoportot. A képzőművészeti, színházi, bábszínházi és zenei tevékenységet kifejtő kollektíva hamarosan a rendőrség és a sajtó célkeresztjébe került, és "nemkívánatos elemként" kitiltották a fővárosi klubokból.

 • "Be kell rúgni a motort" - Kárpáti György Mór filmrendező

  Erdő című vizsgafilmje az idei Berlinale rövidfilmprogramjának egyetlen magyar darabja volt. Most a 42. Magyar Filmszemlén látható.

 • "Az én királyom lentről jött" - Mark Addy színész

  "Fantasy történelmi beütéssel" - George R. R. Martin A tűz és jég dala című regénysorozatának óriási sikerére az HBO is lépett, nemrég mutatta be a közel 900 oldalra rúgó első kötet, a Trónok harca adaptációját, mely hétfő esténként látható a csatornán.

 • "Megpróbálta megúszni a múltját" - Eva Menasse író

  Eva Menasse első nekifutásra nagyregényt írt. A Vienna a Menasséékre sok mindenben hasonlító família és a huszadik századi Bécsre sok mindenben hasonlító város regénye, főszerepben zsidókkal, félzsidókkal és nem zsidókkal, kis lábú focistákkal és nagy lábon élő rokonokkal, legendás fizetőpincérekkel, és a legendából kimaradt, de családilag nyilvántartott alakokkal.

 • Tapintatos halott - Fehéri György (1953-2011)

  A régóta halálos vesebetegségben szenvedő, április 29-én Berlinben meghalt Fehéri Györgyöt, az ottani Collegium Hungaricum munkatársát egyetemista koromtól ismerem. Volt egy irodalmi vagy a jó ég tudja, milyen társaság a hetvenes években, amely az ő, pontosabban az akkori felesége lakásában, a Móricz Zsigmond körtér egyik házában találkozott rendszeresen; tag voltam én is, talán szerdánként jöttünk össze, voltaképpen így találkoztunk először.

 • Százéves házak - Ötcsillagos szegényház - Az Aréna úti népszálló

  Sok minden eszünkbe juthat a Dózsa György és az Angyalföldi út impozáns sarokháza láttán. Ám hogy e masszív épület lenne valójában a fővárosi hajléktalanellátás központja - hivatalos nevén a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) -, az tényleg csak az "ismerősöknek" kézenfekvő.

 • Hová vezet a kerékpárút? - Ahány, annyiféle

  Noha a kerékpáros közlekedés a 2000-es évek második felétől látványosan javult, joggal érezhetik az érintettek: szabályok ide vagy oda, "ütni kell" a haladáshoz. A szakemberek tudják, mit kellene tenni, és vannak arra utaló jelek, hogy minden a tervek szerint halad - ám a végén soha senki nem lesz elégedett.

 • A bicikli első száz éve - Két kerékkel több

  Lassan kétszáz éves lesz a bicikli, amely megszületése óta sokat változott, de már több mint száz éve nagyjából változatlan konstrukcióban működik.

 • cyberhírek

  Adatlopás A Sony elismerte, hogy hackertámadás áldozatává vált: összesen 77 millió felhasználó személyes és banki adataihoz férhettek hozzá a támadók, akik után a hatóságok és a japán cég által felbérelt biztonságtechnikai szakértők is nyomoznak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...