• MaNcs 23. évf. 50. sz. (2011. 12. 15.)
  Interjú

  "Zutty a halhatatlanságba"

  Molnár Piroska színész

  Sok interjú készült vele, hiszen nemrégiben a Nemzet Színésznője lett. Tudjuk, hogy sokat dolgozik, színházban, filmben; tudjuk, hogy nagyjából a Kaposvár- Katona-Nemzeti háromszögében telt színpadi élete. Nem ezekről beszélgettünk. Inkább arról, mit lehet vajon megtanulni abból, amire nagy szükség van.

  2011 / 50
 • Gulyás Márton

  Üres szólamok, tömött széksorok

  Az Erkel Színház újranyitásáról

  Ókovács Szilveszter kormánybiztos a Magyar Állami Operaház szeptemberi évadnyitóján az Erkel Színház újranyitását az évtized lehetőségének nevezte, és egyazon lendülettel ki is tűzte az időpontját 2012 második felére.

 • Miklósi Zoltán

  Kijózanodás után

  Mit tehet a baloldal?

  Összeomlás után, összefogás előtt: kritikai elemzés a magyar baloldal elmúlt éveiről és jövőbeli lehetőségeiről.

 • Pauler Tamás

  Megy, mendegél

  Miért fog megbukni Orbán Viktor?

  Egy évvel ezelőtt e hasábokon (A vég kezdete, Magyar Narancs, 2010. december 16.) három okkal magyaráztam azt, miért nem lesz képes a rendszerváltás utáni társadalmi konszolidációra a második Orbán-kormány: a forradalmi retorika szükségszerű bukásával, a felelőtlen költségvetési politikával és a kormányzóképtelenséggel.

 • Uitz Renáta

  Marad más?

  Búcsú a '89-es Alkotmánytól

  Az utóbbi másfél évben sokat hallhattuk, hogy a '89-es Alkotmány avítt sztálinista csökevény, átmeneti jellegéből eredően cserére szorul, és egyébként sem alkalmas az ország gazdasági felemelkedésének kivitelezésére.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Exodus

  Rükvercbe váltott a korábban szép iramban Magyarországra tartó tőke. Van persze oka rá, nem is egy. Már a három éve kirobbant hitelválság is óvatosságra intette a befektetőket, az abból sarjadzó államadósság-válságok pedig tovább rombolták a kockázatvállalási kedvet.

 • Mélyi József: Pálya a magasban

  A legenda ereje

  Borisz Akunyin bűnügyi regényeiben a főhős, Eraszt Petrovics Fandorin amellett, hogy eleve különleges képességekkel rendelkezik, testét folyamatos edzéssel tartja karban. Gimnasztikázik, jeges fürdőt vesz, japán szolgájával reggelente lábbal verekszik.

 • Takács Ferenc: Kapirgáló

  Hommage à l'Abbé Barruel

  Van egy látható és egy láthatatlan világ. A látható (újságban, rádióban, televízióban, interneten megtekinthető) világban a nyilvánosság fénye világítja meg a történteket, amelyek javarészt esetleges jellegűek, vagy ha nem, akkor legfeljebb korlátozott érvényű és viszonylag kis hatótávolságú oksági-szükségszerűségi láncolatokat alkotnak.

 • Muraközy Balázs: Ingyenebéd

  Importkiváltás

  Mivel az egykulcsos adó és társai nem "pörgették fel" a remélt mértékben a gazdaságot, kormányunk új tervet dolgozott ki a növekedés felgyorsítására, és ezen keresztül a költségvetési problémák enyhítésére.

 • Sajó László: Öt és feles

  Karácsonyi csodák

  A Kvassay-zsiliptől a csőhídig

  December huszonegyedike - Karácsonyra készülődtek a Gubacsi lakótelepen és az újonnan épült, most is bővülő Mediterrán lakóparkban. Fenyőfák az erkélyeken, kilógatva az ablakokon, befőttesüvegeknek támasztva a spájzban, ágaik még lekötve.

 • Salamon János: Komiszkenyér

  Rögeszméink I.

  Minden jel szerint

  A modern kor embere ott szerzi be az öntudatát, identitását, ahol tudja. A régieknek ez nem okozott gondot. Nekik elég volt tudni a helyüket, és ebből már azt is érzékelhették, hogy kicsodák. A mindenkit pozíciójába, sorsába préselő zárt társadalom nem sok teret engedett az egzisztenciális szorongásnak.

 • A szerk.

  Fent is, lent is

  Emlékeznek a legendás légügyi dinasztia sarjaként feltörő Hingyi Beatrixre? Nem? Pedig génjeiben hordta ő a boldog jövőt: a nemzeti együttműködést. Mert képzeljünk csak el egy országot, ahol valami politikusarc vagy valamelyik fullajtárja ír egy törvényt, aztán a szerint a törvény szerint kinevezik a feleségét, volt feleségét, leendő feleségét egy állami hivatal élére.

 • A szerk.

  Az ember, aki azt mondta, amit nem mondott

  Vagy nem mondta azt, amit mondott? Lapunk három független forrásból is úgy értesült, hogy a magyar kormányfő azon a bizonyos, a múlt csütörtök este kezdődött és péntek hajnalig tartó miniszterelnöki csúcsvacsorán mégiscsak azt mondta, hogy nem.

 • Madarász Aladár

  Karácsonyi ének az uzsoráról

  Történelmi glóbusz

  "Az öreg Marley halott volt, akár az ajtószeg."

 • Történelmi glóbusz

  "Voltak szörnyű polgárháborús elemei is"

  Mészáros Kálmán történész a Rákóczi-szabadságharc értékeléséről

  2011-ben volt a Rákóczi-szabadságharc lezárultának 300. évfordulója. A "kuruc korszak" emlékét még mindig terheli a nemzeti romantika - épp ideje egy reális értékelésnek. Erről beszélgettünk a korszakot kutató Mészáros Kálmán történésszel.

 • Mi lett a gigaberuházásból?

  Repül a bálna

  A budapesti CET viszontagságos története.

 • A szabadpiacpárti politika esélyei Magyarországon

  Meghalt, vagy meg sem született?

  Gyakran hangoztatott állítás, hogy Magyarországon annak ellenére nincs képviselete a piacpárti politikának, hogy társadalmi igény mutatkozna erre. Írásunkban e kijelentés nyomába eredve térképezzük fel a mai magyar pártok és a közvélemény viszonyát a szabadpiaci elvekhez, és megvizsgáljuk, milyen kilátásai lehetnek a piacbarát politikának.

 • Interjú

  "Az eredményei nem minket gazdagítanak"

  Polgár András, a Kiútprogram Nonprofit Zrt. igazgatósági tagja

  Indulása óta viták és kétségek övezik a Kiút-program működését, amely mikrohitelekkel, képzéssel és egyéb támogatásokkal próbál a legreménytelenebb helyzetben levőkön segíteni. Polgár Andrást, a program egyik irányítóját kérdeztük.

 • Földbérleti szerződéseket bont a földalap

  Visszavennék, hogy szétoszthassák

  Információink szerint 25-30, később pedig legalább ugyanennyi agrárnagygazdaság esetében kívánja felülbírálni a korábban kötött állami földbérleti szerződéseket a Nemzeti Földalap. Az indok: "Az ügyek felülvizsgálatával a kormány azt a célt kívánja megvalósítani, hogy az szerezhessen földet Magyarországon, aki valóban művelni akarja, és ne spekulánsok kezébe kerüljenek a hasznosítható területek".

 • Egy gondnokság alá helyezési eljárás története

  Nyelje el a rendszer?

  Riport

  Makacs jogtudatosság, súlyosnak tartott pszichiátriai kórképet is tartalmazó előélet, lelkiismeretlen orvosi kezelés és az ellenérdekű fél beágyazottsága a helyi hatalmi viszonyokba - ki gondolná, hogy még ma is elég ennyi ahhoz, hogy valakit megpróbáljanak megfosztani az önrendelkezés jogától?

 • A kormányátalakítás lehetséges forgatókönyvei

  Egyensúlyi zavarok

  Múlt heti, váratlannak tetsző lemondásával Fellegi Tamás fejlesztési miniszter elébe ment egy hónapok óta érlelődő nagypolitikai döntésnek. Bár Orbán Viktor igyekszik megúszni, Fellegi távozásával elkerülhetetlenné válhat a kormányzati struktúra személycserékkel járó átrendezése.

 • Interjú

  "A magyar zsidók istenét is Orbán Viktornak hívják"

  Donáth László lelkész a politikai kereszténységről

  Ebben az interjúban mindenki megkapja a magáét.

 • Egyiptom választ

  Tavaszutó

  Bár január közepéig még lesz két forduló, az iszlamista pártok elsöprő győzelmet arattak, és a kormányzás kapujába léptek. A szunnita muszlimok tapsolnak, a világias gondolkodás hívei farkast kiáltanak, a szomszédos Izrael pedig háborúra készül, s új fal építésébe kezd a Sínai-félszigeten.

 • Merre tart Görögország?

  A halál után

  Az unió távolról sem zökkenőmentes válságkezelésének fényében továbbra is döntő kérdés, hogy mi lesz a vén bűnössel? Azt csak a legoptimistább forgatókönyvek ígérik, hogy az ország GDP-arányos államadóssága 2020-ra végre a válság kitörése előtti 120 százalékos szintre csökken - ha minden jól megy.

 • Interjú

  "Nem elég sopánkodni"

  Pavol Demes szlovák politikai elemző a civil mozgalmak erejéről

  Szakterülete a civil társadalom politikára gyakorolt hatása, az 89-es bársonyos forradalom óta otthon és több volt szocialista országban aktívan is részt vett civil mozgalmak szervezésében. A 90-es évek közepén Vladimir Meciar megbuktatásáért szállt be a választók szavazásra mozgósításába, most a jövő tavaszra előre hozott szlovákiai választásokra készül.

 • Afganisztán

  Fordul a kocka

  2011 a fordulat éve lehet: hoszszú idő óta először csökkennek a NATO veszteségei; a tálib ellenállók fokozatosan visszaszorulnak. A Magyar Honvédség hadiszerencséje is fordulni látszik - a Narancs kéthetes hadműveletben vett részt velük.

 • Interjú

  "Csak az első osztálynak van hely a mentőcsónakban"

  Lawrence Lessig, a Harvard Egyetem jogászprofesszora

  Aktivista, filozófus, internetkutató. Az internetkorszak hajnalán a szerzői jogok reformjáért, a szabad digitális kultúráért küzdő szervezetet alapított, ma inkább a fejlett demokráciák rendszerszintű politikai korrupciójáról értekezik.

 • Vivát közlemény!

  A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet ausztriai tagszervezetének idei díját Vásárhelyi Mária médiakutató, valamint lapunk munkatársa, Rényi Pál Dániel kapta a magyarországi média helyzetével foglalkozó jobbnál jobb cikkeiért.

 • Hús nélküli lakoma?

  Műfordítás és prüdéria

  Farkincák, bögyörők, fütyik, tapizás, búbolások egyrészt, szeretőkre való rút rádőlés, szájongyalázás, szerteprütykölés másrészt. Mintha az erotikus - vagy éppen trágár - irodalmi alkotásokat tolmácsoló műfordítók hol óvodákban végeznék munkájukhoz a gyűjtést, hol világtól elzárt nyelvi laboratóriumokban alkotnák meg életképtelen kifejezéseiket.

 • Szépség és a kis szörnyetegek

  Mesekönyvek lányoknak és fiúknak

  "A kis szenyó Karcsi persze folyvást cseszteti Marikát, a húgát, és direkte a legnagyobb és legkeményebb diókat erőlteti bele szegény Diótörő szájába, hogy három foga törik bele."

 • "Battonya szakrális hely"

  Poós Zoltán: Képzeld magad az én helyembe

 • Szeged noir

  Kolozsi László: Ki köpött a krémesbe?

 • Önarckép idegen kézzel

  Vörös István: Keresztelés özönvízzel. Befejezhetetlen krimi

  A több mint húsz kiadott kötetnél tartó Vörös Istvánnak a Keresztelés özönvízzel az első regénye. Mindjárt egy krimi, melyben egy kiugrott pap - visszakerülve gyerekkorának színterére, Bakonymérőre - beköltözik egy eleve fura családhoz: a csehovi Három nővért megidéző lányokkal, a langyos Katával, a hideg Zsuzsával és a forró Mártival él együtt, valamint az apjukkal, Atyával, egészen egy gyilkosságig.

 • Könyv

  Nem az a Szindbád

  Csabai László: Szindbád, a detektív

  Az elmúlt években sokat lehetett hallani arról, hogy a magyar kriminek mostanság amolyan felfutása, reneszánsza, avagy első igazi kibontakozása lenne. Sietve leszögezem, hogy én ennek per pillanat nem látom nyomát.

 • John Lukacs

  Polgárok és urak

  Lukácsy András könyvéről

  A Lex Gerenday maradvány. Maradványok még vannak, lesznek, találhatók, kiáshatók. A maradvány lehet sokféle: kacat is, semmitmondó, értéktelen. Lukácsy családkönyve maradandó, olvasmányos és megindító. Egyszerre irodalom és történettudomány.

 • Az igazság szaga

  Tomas Tranströmer: 117 vers

  A 2011-es irodalmi Nobel-díjas kötete.

 • Elsüllyedt szerzők XXXI.

  Laci báró

  Hatvany Lajos (1880-1961)

  Minden jótett elveszi méltó büntetését - szól a fancsali aforizma, amely Hatvany Lajos életére és utóéletére egyaránt igaznak tetszik. Egy jelentős irodalmár, akinek szinte megbocsáthatatlanul sok pénze volt.

 • Interjú

  "Megtör egyfajta hallgatást"

  Varga Mátyás költő, szerzetes

  Egyház és kortárs művészet viszonyáról.

 • Edmund de Waal: A borostyánszemű nyúl

  Szenvtelen, sallangmentes nyelven (de nem érzelemmentesen!) beszél egy családról, amely egykor zsebre vághatta volna a fél világot.

 • Könyv

  Jo Nesbo: Fejvadászok

 • Könyv

  Dave Broom: Whisky világatlasz

 • Czigány Zoltán: Csoda és Kósza legrégebbi kalandjai

 • "Az mégiscsak felháborító, hogy nincs testőröm"

  Pszeudo-interjú a 70 éves Pauer Gyula festőművésszel

 • Kiállítás

  Agresszió, férfiasság, pátosz

  Kis Varsó: Lélekben tomboló háború

  A Kis Varsó (Gálik András és Havas Bálint) jó néhány évvel ezelőtt beleeresztette körmét az emlékműszobrászat problematikájába, és azóta nem engedte el.

 • Korlátok közt

  A Margit híd műemléki rekonstrukciója

  Befejezéséhez közeledik a Margit híd felújítása. A közel 30 milliárdos beruházást nagy érdeklődés övezte eddig is, viszont a pár hónapja látható régies lámpák, kőobeliszkek, világító Szent Koronával díszített hatalmas vasoszlopok a műemlékvédelemre is ráirányították a figyelmet.

 • A Gondnokság - színházi sit-com

  Árpád-házi szuperhősök

  Köztünk élnek. Évezredek óta védelmezik az Árpád-ház titkos oldalágát. A Tiszta Vérvonal mindenre elszánt őrzői havi rendszerességgel megszállják a Sufnit, hogy tudományos-fantasztikus ősmagyarkodásukkal egyrészről megmentsék a világot, másrészről felvidítsanak minket.

 • Minden jó, ha a végszó jó – A színházi súgók titokzatos élete

  Nehéz szakma. Nem ismerjük őket, pedig sokszor rajtuk múlik az előadás sikere, és a társulatok életének is fontos szereplői. Történetek Petőfiről, a leghíresebb súgóról, színészi bakikról és a legrosszabb helyen vizelni kezdő színpadi lóról.

 • Bábszínház

  A hattyúk tava

 • Interjú

  "Ha remény sincs már"

  Aki Kaurismäki filmrendező

  Mint minden öntudatos filmművésznek, neki is kedves szó a trilógia: az ideje jó részét Portugáliában töltő finn híresség túl van már a proletárok és a vesztesek trilógiáján, most épp egy kikötői trilógiára készül, melynek első harmada, a Kikötői történet december 29-én kerül a mozikba.

 • Interjú+Kritika

  Baseballról egy szót se

  Bennett Miller: Pénzcsináló

  Közismert jelenség, hogy minden mondat, melynek alanya vagy tárgya a baseball, a súlyából egyre többet veszít Európa felé közeledve. Filmet kezdeni baseballal pedig vesztes ügy, már ha ez egyáltalán lehetséges.

 • Interjú+Kritika

  Az a boldog gyermekkor

  Andrej Koncsalovszkij filmrendező

  Orosz bank pénzéből, angol-magyar koprodukcióban készült a Diótörő 3D című, 90 millió dolláros musicalfilm. Pomáz határában, a nyitójelenet forgatásakor, a díszletben beszéltünk a rendezővel - éppen éjfélkor.

 • Nézik a csillagok

  Terrence Malick: Az élet fája

  Egy szokatlanul nagyigényű filmről.

 • Dokumentumfilm

  Ha ez volt megírva

  Lindsay Pollock, Sam Lawlor: Egyéletes kaland

  Miben különbözik ez a holokausztfilm a többi holokausztfilmtől?

 • Dokumentumfilm

  A retusált Lóri

  Kopaszkutya Kettő

  A Kopaszkutyát előszeretettel nevezik kultfilmnek, vélhetően nem azért, amitől hiteles: a hazai rockzene pitiánerségének ábrázolása miatt. Idézhetnénk Szomjas György 1981-es filmjének emlékezetes jeleneteit, a közismert dalokat, a lényeg mégis a sztori.

 • tévésmaci

  Rigók és fütyülők

 • DVD

  Greenberg

 • Film

  Szilveszter éjjel

 • Interjú

  "Hátha lehet javítani"

  Bródy János előadóművész, dalszerző

  Visszatekintés, összegzés. Szörényitől Koltay-n át Várszegi Gáborig.

 • Lemez

  World music: nagyon

  sok lemezt meghallgattam az elmúlt hetekben, hogy találjak végre négyet, amit nagyon szeretnék megmutatni. Tessék parancsolni.

 • Interjú

  "Pizzát öt személyre"

  Cameron Crowe filmrendező és a Pearl Jam

  Hatvanmillió lemezt adtak el világszerte. Fennállásuk huszadik évfordulója alkalmából régi barátjuk, Cameron Crowe számára teljes hozzáférést biztosítottak gondolataikhoz és archív felvételeikhez egy dokumentumfilm erejéig.

 • mi a kotta?

  Achille-Claude beköszönt

 • Lemez

  Természetrajz haladóknak

  Björk: Biophilia

  Könnyű és egyben nehéz is beilleszteni egy három és fél évtizedes (!), ráadásul nem is akármilyen (mondhatni: parádés) zenei pályafutással büszkélkedő énekesnő karriertörténetébe a hetedik (más számítás szerint a kilencedik, sőt az 1977-es gyerekkori zsengét is beleszámítva 10.

 • Lemez

  Kate Bush: 50 Words For Snow

 • Lemez

  Amy Winehouse: Lioness: Hidden Treasures

 • Honlap köztéri szobrainkról

  Önkéntes műgyűjtők

  Mint annyi jó netes ötlet, a szoborlap.hu is egyszemélyes játszótérnek indult. Aztán fél évtized alatt a hazai köztéri alkotások bemutatására szakosodott weblap lett, eddig 1280 település 14 553 műalkotását mintegy kilencvenezer fotóval illusztrálva gyűjtötték össze az önkéntesek.

 • Könyv

  A fedő alatt

  Robert L. Wolke: A tudós szakács - A konyhatudomány alapjai

  Gondoltak arra sütés-főzés közben (vagy legalább amikor szeretteiket figyelték szorgalmas konyhai ügyködés során), hogy most valami nagyszabású tudományos kísérlet résztvevői? Pedig bizony nincs olyan konyhai manőver, melynek ne lennének efféle tanulságai, és a sütés-főzés során felmerülő kérdések mindegyikére a modern természettudománynál van az igazi válasz - no persze, annak elismerésével, hogy a nagyi ezt is jobban tudja.

 • chili&vanília

  Őrület, macaronőrület

 • étel, hordó

  Szabadság kávéház

 • Interjú

  "Efféle bolygókkal tele van a világegyetem"

  Kiss László fizikus-csillagász

  A távoli, más csillagok körül keringő bolygók, az ún. exobolygók tanulmányozása nemcsak a Naprendszeren kívüli élet esélyeinek mérlegelése szempontjából fontos, hanem tanulságokkal szolgálhat szűkebb csillagászati környezetünk felépítésével és sorsával kapcsolatban is.

 • "Rossz" anyák

  Szeretni bolondulásig

  Egyáltalán nem evidens, hogy az anya mindig jó, mégis mindenkiben ott él ennek a rózsaszín ködbe vont sémája. Mennyiben jogos az anyánkra visszavezetni felnőttkori kudarcainkat - főleg, ha nincs is olyan, hogy anyai ösztön?

 • Börtönmediációs program Balassagyarmaton

  Megbeszélő

  Egyedülálló kutatási program zárult le november végén két büntetés-végrehajtási intézetben. A projekt kulcsszava a párbeszéd volt, ami szinte ismeretlen fogalom a börtönök hierarchikus rendszerében.

 • Interjú

  "Hirdettem a focit"

  Les Murray sportriporter

  Tizenegy éves volt, amikor 1956 decemberében szüleivel és két testvérével átlépte a határt. Ekkor még Ürge Lászlónak hívták. Ausztráliába vándoroltak ki, ahol húsz évvel később kezdett meccseket közvetíteni, mára pedig - Les Murray néven - ő Ausztrália egyik legismertebb sportriportere, a labdarúgás elszánt népszerűsítője.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...