• MaNcs 24. évf. 28. sz. (2012. 07. 12.)
  Interjú

  "A beletörődés a legrosszabb"

  Alexa Noémi közgazdász, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója a korrupcióról

  2010-ben II. Erzsébet a Brit Birodalmi Érdemrend tiszteletbeli tagjává avatta, elismerve ezzel a brit-magyar kereskedelmi kapcsolatok terén folytatott korrupcióellenes tevékenységét. A Transparency International magyar kirendeltségének ügyvezetőjével a korrupció természetéről beszélgettünk.

  2012 / 28
 • György Péter

  Nem ússzuk meg

  Gerő Andrásról, Romsics Ignácról és a Horthy-korszakról

 • Takács Ferenc: Kapirgáló

  Virág a trágyadombon, avagy ki (nem) olvasta az Ulyssest - I. rész

  A dublini James Joyce Centre-ben június 16-án maga az Ír Köztársaság elnöke, Michael D. Higgins nyitotta meg az idei Bloomsday ünnepi eseményeinek a sorát. A Bloomsday ("Bloomnapja") egy irodalmi mű, James Joyce 1922-ben, azaz éppen kilencven éve megjelent Ulyssesének az emléknapja, s emléknapnak is szokatlan módon emléknap, mivel ekkor egy fiktív, azaz sosemvolt napnak az évfordulóját ünneplik, az Ulysses cselekményének dátumát, 1904.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Sötétben, fütyörészve

  Orbán Viktoron és hívein kívül mindenki rájött már, hogy két éve folytatott gazdaságpolitikája tévútra vitte az országot. Időnként mintha ők maguk is észlelnék a sűrűsödő homályt: egy pillanatra megtorpannak, mintha irányváltásra készülnének.

 • Olvasói levél

  Kisdoktor a nagyvilágban

  Magyar Narancs, 2012. július 5.

  Tisztelt Keresztury Tibor, Tisztelt Narancs! A jyväskyläi élményeket olvasva nem tudom megállni, hogy életemben először olvasói levelet küldjek. Teljes mértékben tiszteletben tartom, hogy egy élménybeszámolóban elfogadott némi tárgyi tévedés, lévén, nem magának a megvédett kisdoktorinak a kivonatát közölte az újság.

 • Olvasói levelek

  Rejtélyes versek 2011

  Magyar Narancs, 2012. július 5.

  Írásában Lengyel Imre Zsolt kitüntető figyelmet szentelt az egyik versemnek, egy köszöntőnek. Inzultussal határos enerváltságot vélt felfedezni benne. Erős szavak. Felrótta még, hogy versem egy másik vers (Weöres Kormos-köszöntője) rekapitulációja.

 • Olvasói levél

  Csáki Judit: Édes szakmám!

  Magyar Narancs, 2012. június 21.

  Kedves Judit! Nemrég nyílt levelet írtál a színházi szakmának, a te szakmádnak, ami kicsit az enyém is. Tetted mindezt féltésből és szeretetből. Szüksége volt már erre a pofonra, nem kérdés. Csak egy dolgot nem értek az egésszel kapcsolatban, hogy miért levélben mondtad el a véleményedet.

 • Elnökbuktatás Paraguayban

  Szójapuccs

  A paraguayi törvényhozás rövid úton menesztette Fernando Armindo Lugo Méndez köztársasági elnököt, meglepően mérsékelt tiltakozást váltva ki az országban, és kevésbé meglepően határozottat a kontinens baloldali vezetésű kormányai körében.

 • Kettévágná a BKV-t a főváros

  Varázsmenet

  Leválasztaná a BKV-ról a buszos ágazatot Budapest fideszes vezetése. Csakhogy a "nagy" Fidesz megint packázik a főpolgármesterrel, és a dugódíj leszavazásával nem engedi forráshoz jutni a megint a csőddel szemező közlekedési vállalatot.

 • Új kórházi struktúra

  Egyenlők és egyenlőbbek

  A megváltozott kórházi beutalási rend az ígéretek ellenére nem jelent elmozdulást a minőségi ellátás és az egyenlő hozzáférés irányába. Sőt, a finanszírozás átalakítása nélkül megint csak a kivételezettek fognak jól járni.

 • Elnémul-e a Neo FM?

  A 70-30 világ alkonya

  Júniusban - egy nappal azután, hogy az FM1 Zrt. csődvédelmi eljárást kezdeményezett maga ellen - a Médiatanács semmisnek nyilvánította élő szerződését a Neo FM-et üzemeltető céggel. Múlt héten már arról szóltak a hírek, hogy mégis lesz pénz a Neo FM-re, feltéve, hogy a médiafelügyelet hajlandó továbbra is érvényesnek tekinteni a kontraktust.

 • Film

  Pride

 • DVD

  Szőkített ciklon

  Pszichoszingli

 • Film

  Kényes témák zsonglőre

  Szauna Párizsban

 • tévésmaci

  Hova lett a medve?

  Azzal éppen ki van segítve, ha azt mondjuk, hogy a magyar filmforgalmazás mostohán kezelte. Ja, mi is ki vagyunk, de így volt; bár nem tudom, hogy a Marty, amiért 1956-ban a legjobb színész Oscar-díját kapta, anno eljutott-e a pesti mozikba (valamikor épp befuthatott, hisz állítólag 59-ben a Szovjetunióban is bemutatták), de egy kisebb összeggel azért fogadnék ellene.

 • Tévésorozat

  Kettő híján 21

  Sherlock

 • Interjú

  A férfiaknak könnyebb

  Jeanne Dandoy színésznő

  Belgák és belgák, flamandok és vallonok, marhatenyésztők és maffiózók feszülnek egymásnak a tavalyi év egyik legsikeresebb, Oscar-díjra is jelölt európai filmjében, a belga Bikanyakban. A hazai premierre a film női főszereplője kísérte el a filmet.

 • Tévé

  A siker ártalmatlan voltáról

  Propaganda - A Tv2 kulturális magazinja

 • Koncert

  Warpaint

 • Lemez

  Matekból jeles

  Kreator: Phantom Antichrist

 • Opera

  Vörös Szikla

 • DVD

  Giordano Andrea Chénier

 • rés a présen

  Közéleti halandók

  Kardos Horváth János zenész

  rés a présen: A Kaukázus hirtelen felívelése után hirtelen húzódtál vissza a popzenei színtérről. Miért? Kardos Horváth János: Öt év siker után úgy éreztük, hogy - bár közhely - a csúcson kell abbahagyni. Szinte 14-15 éves korom óta gitározom, ez a "gyermekbetegség" engem is elkapott, a popszakmát már csak a Kaukázus tatabányai indulásakor kezdtem tanulgatni.

 • mi a kotta?

  Ne hadarj!

  Már a múlt héten is feltűnhetett figyelmes olvasóinknak, hogy a budapesti koncertélet szabad levegőre való kitelepülése szembeötlő módon együtt jár az úgynevezett bécsi klasszika nagymestereinek fokozódó dominanciájával, sőt már-már hegemóniájával.

 • Lemez

  World music: ebben

  a dög melegben nincs erőnk fölösleges dolgokkal bíbelődni. Előre szólunk: a továbbiakban csak megkerülhetetlen lemezekkel foglalkozunk - ezeket viszont meg kell venni. (De legalábbis letölteni.)

 • Interjú

  "Ósdi megszólalás"

  Dave Chandler - Saint Vitus

  Az újkori doom metal alapító atyjának számító Saint Vitus tizenhét év után új lemezzel jelentkezett. A Magyarországon pár hete először fellépő zenekar vezetőjével, az agykárosító gitárszólók mesterével, Dave Chandlerrel a koncert előtt beszéltünk.

 • Könyv

  Csak a cékla

  Menyhért Anna: Vándorlány

 • Könyv

  Megvilágosodás és megértés

  Csaplár Vilmos: A magyarok. Az államalapítástól a 2010-es választásokig

 • Interjú

  "Hosszú távon nem lehet elviselni"

  Győrffy Ákos költő, zenész

  Ír verset, prózát, hangszőnyeget, főállásban hajléktalanszállón dolgozik. Új esszékötetéről, a Bajdázó együttesről és az egyre kilátástalanabb hajléktalankérdésről beszélgettünk.

 • Színház

  Itt Serban beszél

  Kolozsvári Hedda Gabler

  Tesmanék nappalijában ülünk - előbb érkeztünk oda, mint maguk a házigazdák, a nászútról hazatért Jörgen és Hedda. Ibsen drámájának utasításait híven követi Carmencita Brojboiu tere - mi épp úgy leselkedői, voyeurei vagyunk életüknek, ahogy ők kukucskálnak, néznek némán és észrevétlenül.

 • Kiállítás

  Meditatív festmények

  Kondor Attila: Az emlékezés művészete

  Némi megszorítással állítható, hogy a magyar képzőművészeti szcéna fiatal és középgenerációs művészei az 1990-es évek közepén/végén három, ha nem is markánsan, de azért eltérő fő áramlatba vagy stílusba tagolódtak: a posztkonceptualizmusba, a fogyasztói társadalom mediatizált képein vagy saját fotókon alapuló figurális festészetbe és az intermediális művészetbe.

 • chili&vanília

  Fine tarte aux abricots

  Aki nyáron sütőfóbiás, ne is olvasson tovább. Ez a csodálatos nyári pite ugyanis felforrósított konyha nélkül sajnos nem úszható meg. A sütemény igen egyszerű, azonban mégiscsak sütemény, a tésztát pihentetni szükséges, majd megsütni.

 • kertész lesek

  Rózsakert/Hévíz

  A varázstaváról messzi földön híres kisvárost a tudósítások szerint megszállták az oroszok és a németek, ám úgy tűnik, e fejlemény a vendéglátóipart cseppet sem befolyásolta. Hévízen borscsot éppúgy nem kapni, mint bratwurstot, ami persze nem tragikus, mi sem gulyásozni járunk külföldre.

 • Románia: Gyerekek az utcán

  Emberségimport

  Temesvári utcagyerekekkel foglalkozik egy elsősorban franciák működtette egyesület. De miért kell külföldre menni jótékonykodni?

 • Interjú

  Amikor eljön a "wow"-pillanat

  Zuzanna Skalska trendkutató, tervezési stratéga

  Hollandia legnagyobb dizájntanácsadó cégének lengyel származású munkatársával a dizájn világnapján tartott előadását követően beszélgettünk. Megtudtuk tőle, hogy mi a kreativitás titka, és hogy a nők valójában nem is szeretik a rózsaszínt.

 • Meglelték a Higgs-bozont?

  Valami mocorog a sötétben

  Az elméleti fizika fejleményei ritkán nyűgözik le a laikus közönséget, egy egzotikus részecske utáni hajszából azonban igazi médiaattrakció lett.

 • Interjú

  "Bármi megtörténhet"

  Hosszú Katinka úszó

  Világ- és Európa-bajnok 200 és 400 vegyesen, 200 pillangón Európa-csúcs-tartó. Az athéni és pekingi olimpiára még Baján készült Pass Ferenc irányításával, de 2008 szeptemberétől a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) hallgatójaként az Egyesült Államokban folytatta a karrierjét, ahol idén diplomát szerzett pszichológiából.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...