• MaNcs 24. évf. 29. sz. (2012. 07. 19.)
  Interjú

  "Nincs probléma azzal, hogy tanárként tekintsenek rám"

  Beck Zoltán - 30Y

  Intézményesíteni kívánja a rockzenét, nem szereti a sztárcsináló műsorokat, pártolja a letöltést, kerüli a bulvárt - a hamarosan új lemezzel jelentkező zenekar frontemberével, az idei Ördögkatlan egyik díszvendégével nem sokkal a fesztivál kezdete előtt beszélgettünk.

  2012 / 29
 • Ároktő

  Szerencsemalac

  Ha elhisszük Hegedűs Zsuzsának, hogy családonként évi tizennégyezer forintból felszámolható a kistelepülési szegények körében az éhezés, akkor kapcsolódó tervei is teljesen reálisak: a megváltást pedig a szociális szövetkezet hozná el.

 • Muraközy Balázs: Ingyenebéd

  Beruházási létra

  Kissé frusztráló érzés, ha az embert különféle reklámok naponta többször tájékoztatják egy olyan szolgáltatás rendkívül előnyös tulajdonságairól, amit nem tud megvásárolni. No nem azért, mert túl drága - ami szintén frusztráló érzés, de mégis együtt lehet vele élni -, hanem azért, mert a szolgáltatás a lakhelyemen "nincs kiépítve".

 • Takács Ferenc: Kapirgáló

  Virág a trágyadombon, avagy ki (nem) olvasta az Ulyssest - II. rész

  Múltkor - az új magyar Ulysses kínálta alkalommal élve - a Joyce-el-nem-olvasás történeti előzményeire vetettem egy pillantást, Karl Radekkel a fókuszban. Ezúttal ennek a hagyománynak a két legnevesebb magyar képviselőjét, Szerb Antalt és Lukács Györgyöt venném szemügyre.

 • Juhász Attila-Krekó Péter

  A jó zsidó

  A Szegedi-ügy tanulságairól

  Miközben a magyarországi antiszemitizmus kapcsán Gerő András nagy vihart kavaró Romsics-kritikája tartja izgalomban a véleményformálókat, kevesen veszik észre: a szélsőjobboldal még azáltal is képes volt új lendületet adni az évek óta erősödő zsidóellenességnek, hogy fény derült a Jobbik egyik vezetőjének zsidó származására.

 • 3 olvasói levél

  Kisdoktor a nagyvilágban

  Magyar Narancs, 2012. július 5.

  Tisztelt Szerkesztőség, alulírott állandó olvasójuk vagyok, és sok tekintetben magaménak érzem a lap szellemiségét és igényességét. Éppen ezért lepett meg ez az írás, ami egészen megdöbbentő, odaizélt stílust, arroganciát és súlyos tárgyi tévedéseket tartalmaz a finn városokra, társadalomra és történelemre vonatkozóan.

 • A szerk.

  Lehet ezt

  "A rendszer marad" - mondotta kissé hisztérikusan Orbán Viktor hétfőn, miután az Alkotmánybíróság elmeszelte a bírák nyugdíjkorhatárának leszállításáról szóló törvényt. A felindultság végül is jogos, hisz' mi a fenének van az embernek Alkotmánybírósága, ha az csak gáncsoskodik, s gátja a törvénykezésnek.

 • A szerk.

  Két szempont

  Idetolta a bicót kedden az EU/IMF, hogy miért, talán még ők sem tudják. Mi megmondjuk: hogy jól pofán csapjuk őket a felmosóronggyal, meg elhordjuk mindenféle szemét zsidó bandának, akik elveszik a nyugdíjakat, bezárják a vasutat, nem engedik a "munkahelyvédelmi programot" megcsinálni, megemelik a gázárat, és kilopják a szemaforból a macskaszemet.

 • Kelet-Kongó

  Háború és bűnösök

  Hét évvel azután, hogy elfogták az ENSZ kongói békefenntartói, hattal azután, hogy könnyezve felszállt a francia légierő gépére, amely Hágába vitte, és hárommal tárgyalásának a megkezdését követően a Nemzetközi Büntetőbíróság (NBB) 14 évi börtönre ítélte Thomas Lubangát.

 • Budaházy György esetei

  Magyar terror?

  Pénzbüntetéssel és közmunkával megváltható szabálysértések és apróbb bűncselekmények után először azzal vádolták Budaházy Györgyöt, hogy az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására hívott fel írásaiban.

 • Interjú

  "Hoffmann Rózsa vert át minket"

  Nagy Dávid, a HÖOK elnöke

  Átgondolatlan és elhibázott a felsőoktatás átalakítása a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint. Nagy Dávidot az oktatási kormányzattal folytatott egyeztetésről, az alternatív diákszervezetekről és a Fidelitasról is kérdeztük.

 • A parlament előtt az új földtörvény tervezete

  A földdel teszi egyenlővé

  A kormánynak meg kell változtatnia a jelenlegi agrárszabályozást, amely tiltja a külföldiek birtokszerzését. A kormány trükközik: úgy tesz, mintha feloldaná a korlátozást, de csak újabbakat állít fel - ezek következményei katasztrófát hozhatnak a magyar mezőgazdaságra.

 • Interjú

  "Úgy törünk át, mint a hólavina"

  Kukorelly Endre, az LMP országgyűlési képviselője

  Nem tagja a pártnak, de szerelmes az LMP-be. Múlt héten ő is odaláncolta magát társaihoz a Közgép Zrt. soroksári főhadiszállásán. A zöld frakció korelnökét az elmúlt két év tapasztalatairól kérdeztük.

 • Film

  Érettségi előtt

  Marc Webb: A csodálatos Pókember

 • Dokumentumfilm

  Önerős építkezés

  Pigniczky Réka: Sanghaj magyar építésze; Tóth Péter Pál: Fehér kard

  Hudec (eredeti nevén Hugyecz) László 1893-ban, a Monarchiában született, Besztercebányán. Építőmester apja keze alatt tanulta ki a szakma alapjait, majd a budapesti Műszaki Egyetemre ment elméleti képzést szerezni. De közbeszólt a háború.

 • Film

  LOL

 • Dokumentumfilm

  A leggyorsabb

  A leggyorsabb Rossi, Lorenzo, Pedrosa, Stoner - sportrajongóknak sokatmondó névsor, a MotoGP csillagai ők; laikusoknak viszont jó, ha az első név beszédes.

 • DVD

  Pótterápia

 • tévésmaci

  A sas nem hoz meleget

 • Musical

  Vért kíván

  Szomor-Pejtsik-Miklós: Báthory Erzsébet

 • rés a présen

  A cirkuszban lehetetlen csalni

  Lucho Smit előadóművész, zsonglőr

  rés a présen: Hogyan jött létre a Galapiat Cirque társulat? Lucho Smit: Négyen hoztuk létre a társulatot 2007-ben, hogy megvalósítsuk az álmunkat, egy Dél-Amerikában is bemutatható előadást. Akkor még mindig tanulók voltunk a Cirkuszakadémián, és rájöttünk, hogy a cirkuszt illetően ugyanazok az ötleteink, elképzeléseink.

 • Színház

  Talpáról a fejére

  Vihar, Purcarete, Craiova

  A szokásos évi gyulai Shakespeare Fesztivál ezúttal nemcsak Shakespeare, hanem direkte Vihar-fesztivál: megannyi Vihar-előadást látnak vendégül a Viharsarokban. A chef d'oeuvre-t meg tudtuk tippelni már az "étlap" alapján: a Craiovai Nemzeti Színház Purcarete-rendezésére gyűlt oda a szokásos budapesti szakmai premierközönség, így adtunk ki egy erős félházat az Erkel Művelődési Központban.

 • Interjú

  "Hisztérikus színház"

  Radoslaw Rychcik rendező

  A gyulai Shakespeare Fesztiválon a legjobb lengyel Shakespeare-előadásnak választott Hamletjével mutatkozott be, de mi főleg az átalakítások miatt kirobbant nagyszabású színházi tiltakozásokról és a meglepően ismerős politikai nyomásról kérdeztük.

 • Színház

  Hamlet

 • Ördögkatlan program

  "Köveket rakok / Az aszfalt helyébe. /Inkább illik az, / Másként is kopog. /A sarkad valahogy / Erre a zenére." (Beck Zoltán)

 • rés a présen

  "Nőlényű blues, murva diszkó"

  Rutkai Bori előadó

  rés a présen: A Katlanban főzőprogramod lesz. Szakácsművész is vagy? Rutkai Bori: Mostanában mindenki séf. Én csak szeretek főzni, kreatív, vega agglegénykonyhát vezetek. Otthon általában minimál büdzséből alkotok egy adag finomat két főre.

 • Interjú

  Igény a talpán

  Zavara József cipész

  Ha létezne a GaultMillau étterem-katalógusnak cipőipari testvérkiadványa, akkor a lehetséges négyből két szakácssapkával elismert Székely Mihály utcai Fausto's étterem melletti műhelyt bizonyára legalább két knejppel - cipészkéssel - díjaznák.

 • Interjú

  Az ellenállás ritmusa

  Trammer Era politikai aktivista, dobos

  Hét éve költözött Berlinbe, kezdetben alkalmi munkákból élt, négy éve a Humboldt Egyetem hallgatója, a Rosa Luxemburg Alapítvány ösztöndíjasa. Szabad idejében a Rhythms Of Resistance Berlin (ROR) szambazenekar aktivistájaként Európa antifasiszta, antiglobalista, környezetvédő és kirekesztésellenes demonstrációin zajong.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...